sorunumu çözdüm.. sistem modifikasyonları ana başlığı altındaki bu konuyla alakalı diğer başlıkları da okudum ve kendim de biraz araştırma yaptım ..adımlara indirene kadar açıkçası hiçbirşey anlamamıştım.. belki yardımım olur diye kendi anladığım şekilde anlatmaya çalışayım ben de ..
özetle aşamalara gelirsek;
1) elinizde (ister modifiye edecek olun, ister etmeden kullanın) telefonun işletim sistemi dosyalarının olması gerekiyor.. bu işlemi yapan da
navifirm adlı program.. bu programdan telefonu, versiyonu gibi ayırt edici özelliklerini girerek istediğiniz işletim sisteminin dosyalarına ulaşıp bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz.. bu programı ve telefonu denemek için diğer renklerin ve 5800 navi nin de işletim sistemlerini indirip kendi telefonumda denedim, hepsini sorunsuz bir şekilde yükledi.. cesaret edebilirsem n97 nin işletim sistemini de deneyeceğim.. ilerdeki adımlarda yapılacak işlemlerin kolaylığı açısından indirdiğiniz dosyaları (7 tane) C:/program files/Nokia/Phoenix/Products/RM-356(son dosyanın ismi telefona göre değişiyor, 5800lar için böyle) dizininde muhafaza etmeniz önemli..
2)modifiye yapmak için gerekli olanlar;
nokia editor beta 4 ve
power iso adlı programlar..
nokia editor programı ile 1. adımda indirdiğiniz dosyaların olduğu klasöre gözattığınız (programın içinden open diyerek) zaman bu dosyalardan 2 tanesinin görünür olduğunu göreceksiniz.. sırayla her birini gösterip, extract diyip, modifiye işlemlerinizi bitirdikten sonra repack tuşuyla modifikasyonunuzu sonlandırıyorsunuz.. programın üstünde zaten 3 tane tuş var, sırasıyla hepsini kullanıyorsunuz ve işiniz bitmediği sürece de açık kalıyor.. isminde uda uznatısı geçen dosyanızı modifiye etmek için extract dedikten sonra nokia editor programının olduğu klasörde bulunan fat16 adlı klasörün içindeki img uzantılı imaj dosyasını power iso programı ile açarak gerekli işlemleri yapıyorsunuz.. daha sonra modifiyelediğiniz dosyaların isimlerini orijinalleri ile aynı hale getirip ilk söylediğim dizindeki dosyalarla değiştiriyorsunuz.. böylece elinizdeki işletim sistemi modifiyelenmiş oluyor..
3)son adımda da modifiyeli ya da modifiyesiz elinizdeki işletim sistemini (ROM) telefona yazdırmanız gerekiyor.. bunun için de
JAF setup 1.98.62.exe programını indirip kuruyorsunuz, sonra (varsa)antivirünüzü etkisiz hale getirip
OGM_JAF_PKEY emulator_v5 adlı, kuruluma ihtiyaç duymayan programı başlatıyorsunuz.. bütün bu adımlar olurken ovi ya da pc suitelerin kapalı olmaları lehinize.. telefonunuzu da kapalı bir şekilde (ve yedeği alınmış olarak) usb de bağlı bulundurmalısınız.. gelen pencerede GO yazısına tıklayınca yeni bir pencere geliyor ( box driver not installed hatası verebilir umursamayın) gelen yeni pencerede B85 sekmesine gelip 3 tane işaretsiz kutuyu işaretli yapıyorsunuz 1)manual flash, 2)dead usb, 3)use ini .. sonra sağ taraftan flash tuşuna basıyorsunuz.. 2 kere uyarı penceresi verecek , 2 kere evet diyip geçiyorsunuz, 2.den hemen sonra "finding phone" yazısını göreceksiniz.. o an windows un "yeni usb aygıt takılınca" çıkardığı sesi duyana kadar telefonun açma kapatma tuşuna basın.. eğer "could not found phone" derse telefonu çıkartıp GO tuşunun olduğu adıma kadar geri gidip baştan alın.. eğer finding phone dan sonra "DONE" yazıyorsa 1-2 dk bekleyin telefonunuz yeni alınmış gibi açılacaktır.. işleminiz tamam..
4) bonus adımı

burası modifiye yapanların hack işlemlerini tamamlamaları için doğru patch leri bulup kurdukları adım.. bunun için, hangi hackli işletim sisteminin olduğu başlıktan yararlandıysanız yine o sayfadaki patch lerle ilgili yönergeleri takip edip sırasıyla kurun ..