Haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN 4G Hakkında Konuştu

Sponsorlu Bağlantılar

teknolojibaronu

teknolojibaronu

Üye
Yazının buradada bulunmasını istedim.

Direkt 3g'den 5g'ye geçilebilir mi? Bu konu üzerine bir blog yazısı yazılabilir fakat özetle anlatmak istiyorum.
Türkiye'nin 3g'ye geçişi, yurtdışındaki şirketin 4g'ye geçişi ile birlikte başladı. Kendilerinin kullanmayı kısmen bıraktığı teknolojiyi alarak kullanmaya başladık. Bu gidişle 4g'ye de onların bırakmaya başladığı teknolojiyi alarak başlayacaz. Bu açıdan 5g'ye direkt geçiş mantıklı. (güncel teknolojiyi yakalamanın en kolay yolu)
Diyelim ki 4g'ye geçtik, 2 yıl sonra 5g'ye direkt geçemez miyiz? Hayır. Operatörlerin 4g'y ye yapacakları yatırımı kazanmadan 5g'yi getirmeyecekleri çok açık. Ayrıca 5g'nin Avrupa'da dahi 2020'den önce gelmeyeceği ortak kanı.

O zaman 3g'den 2 yıl içinde 5g'ye direkt geçemez miyiz? Hayır. Bunun teknik detaylarının birinden bahsedeyim. IP adı verilen bir protokol var. Şuan 4. versiyon ve 6. versiyonunu geriye dönük olarak birlikte kullanıyoruz. 5g'de her cihaza bir ip v6 verilmesi öngörülüyor ve kağıt üstünde ip v4 kaldırılıyor. Şuan için Türkiye'deki router'ların versiyon 6 desteklemeyenlerinin her birinin birden değiştirilmesi dahası dünyadaki routerların birden değiştirilmesi gerek. Bu imkansız. 10-15 yıldır süren bu değişim sürecinin 5-10 yıl daha sürmesi bekleniyor. Bu aynı zamanda akılsız tüm telefonların rafa kaldırılması demek. O yüzden 2 yılda 5g çok gerçekçi değil.

Bunun teknik bir çok ayrıntısı var, kısa yazıda anlatması zor ve bunun oldukça genel yaklaşım olduğunun altını çizeyim fakat iktisadi olarak düşününce 5g'ye geçiş süremizin getireceği maddi kayıp ve 4g yerine 5g kullanmanın getireceği maddi kazanç arasında bir hesaplama yapılıp direkt 5g'ye geçmek belki de daha mantıklı. Böyle bir profesyonel görüşü hali hazırda var. Hemen reddedip cadı avına çıkmamak gerek.

PriZm

PriZm

Üye
Bence 4G ye 3G altyapılı bir sistemle geçmektense sıfırdan biraz daha bekleyip 5G altyapısı ile geçmek daha mantıklı.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Invoke ve AHKE
papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
Arkadaşlar farklı sitelerden alıntı yaparken biraz daha dikkatli olalım.

IchigoKurosaki

IchigoKurosaki

Üye
Turkiye ve 5G :D Turkiyeye 3G bile fazla arkadaslar data paketlerinin fiyatlarini gormuyor musunuz? Devletin asiri fiyatta aldigi vergi ve altyapi geregi kusursuz 4G altyapisi icin en az 15 sene olacagini dusunuyorum :)

• Beğen
Tepkiler: 0MG90
Dark-Evil

Dark-Evil

Üye
Biz hiç 5g ylede zaman kaybetmeyelim 4 yıl daha bekliyip 6g te geçelim :)

teknolojibaronu

teknolojibaronu

Üye
2017 de anca G.Korede test edilecekmiş. Şimdi LTE'yi kullanalım o sıra oparatörler 5G'ye hazırlansın.

abi99

Üye
Ben Bu Testlere İnanmıyorum Maalesef

Bu Söylediklerinde Haklı Olabilirsin Fakat İnternet Fiyatları Düşecek Dediler Şahsen Ben Uydunet Kullanıyorum Memnunumda Kesintide OlmuyoR Adamlar 60 Mbpsye Kadar Hız Verebiliyorlar Ha Yabancılarda Öyle Böyle Diyebilirsin Eyvallah Ama Onlardaki İmkanlar İle Bizim İmkanlarımız Bir Değil Onlarda İnternet Bedava İse Yemek 5 10 Kati Fiyati :lac: Yani Oraya Gidip Görsen Gelir Türkiyedeki Yolları Altyapıyı Öpersin :worshippy: Adamlar 5Gyi Getirsede Nasıl Şu anda 100 Kişiden 10u 3Gyi Kullanıyorsa Ki Geri Kalanı Ya Cihazi Desteklemiyor Yada Şarjın Gitmesinden Dlayı Kullanmaıyor Tamam Olsun Fakat Kaç Kişi Kullanacak ? 10 Kişiden 10 U Gelince Hız Testi Yapar Diğer 90 Kişinin Bile Cihazi Desteklemiyordur Bile o Yüzden Oturduğumuz Yerde Bazı Şeyler Kolay Görünüyor Avea Daha 2Gde Sorun Yaşatiyor İnternete Giremiyorken 4G De Napıcak? Buna En Basit Örnek Bir Ara Patates FiyatlarıArtmişti Adamlar Bilmem Hangi İlde Mağarada Bilmem Kaç Ton Patates Stoklamiş Niye Patates Kalmasın Pahalnsın 1 TLye Satarken 10 Tlye Satayım Kar Edeyim Diye Sonra Devlet Yurtdişindan Patates İthal Etti Noldu Bu Sefer Patates 10 Tl İken 5 Tlye Düştü Yani Demem O Ki Kullanıyoruz Ne Uzucudurki Hala 4Gye Hazır Değiliz Turkcell Hakkından Gelir Zira Adamlar Rekor Kırıp 800 Kusur Mbye Çıktı 3G Hızında Diğer Oparatörlere Bak Birde Adam 1 Mb İndirme Yapsa Sevinçten Deliye Dönüyor

Haklısın, onların interneti çok ucuz ama yeme 5-10 katımız. Gerçi maaşları da 10-15 katımız ama boşver, olsun. Dediğin gibi 4g den kaş kişi faydalanacak? Biz bir tek kişinin faydalanacağı sarayları, başkanlıkları tercih edelim. 5G den kaç kişi faydalanacak acaba?
Benim fikrime gelince: Birazcık daha bekleyelim, direk 9G ye geçelim, onlar peşimizden koşa dursun.
Vallahi canım ülkemin Cem Yılmaz gibilere ihtiyacı yok, her tarafımız komedi.

• Beğen
Tepkiler: H.TOGAN, Furkan Emekli ve DarkredBlue61
Esendağlı

Esendağlı

Üye
Haklısın, onların interneti çok ucuz ama yeme 5-10 katımız. Gerçi maaşları da 10-15 katımız ama boşver, olsun. Dediğin gibi 4g den kaş kişi faydalanacak? Biz bir tek kişinin faydalanacağı sarayları, başkanlıkları tercih edelim. 5G den kaç kişi faydalanacak acaba?
Benim fikrime gelince: Birazcık daha bekleyelim, direk 9G ye geçelim, onlar peşimizden koşa dursun.
Vallahi canım ülkemin Cem Yılmaz gibilere ihtiyacı yok, her tarafımız komedi.
Lütfen Sağa sola çekmeyin bu olayı,yönetimde olanlar mesuliyet sahibi olanlar onlar kararları elbetteki onlar alacaklar.ayrıca başkanlık sarayı tek kişinin değil bu ülkenindir ve ülkemizin imajını yansıtacaktır.siyaseti lütfen başka mecralarda yapınız.ayrıca bizim ülkemiz herşeyin en iyisine layıktır,siz layık göremeyebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Mesut Aktaş
anılbaran

anılbaran

Üye
Arkadaşlar konuyu herhangi siyasi veya memleket meselerine çekmeden, konuya tamamen ''teknolojik gelişme olarak '' değerlendirip ona göre yorumlarımızı yapalım lütfen. Haberde açıklama yapan siyasi bir kişi olsa bile biliyorsunuz forumda siyaset yapmak yasak.Sadece olayı teknolojik gelişme olarak değerlendirip ona göre yorum yapmak yeterli.Sizlerin de bu uyarıyı dikkate alarak bundan sonra daha dikkatli yorumlarda bulunacağınızdan eminim.Aksi taktirde mesajlar silinecek ve gerekli işlem yapılcaktır.İyi forumlar..

• Beğen
Tepkiler: Nextman, B.A.R.O.N ve Dark-Evil
Efendi52

Efendi52

Üye
Sivas'a yaşıyorum bırakın köylerini şehir merkezinde bile 3g çekiyor.
2 yıl sonra gerçek anlamda 5g olacaksa beklemeye değer tabi.
Milletin eski teknolojisini almaktansa onlarla birlikte yeni teknolojiye geçmek en mantıklısı.

OnurYurdakul

OnurYurdakul

Üye
İyi Erdoğan 5G diyorsa muhtemelen Vestel 5Gli cihaz yapar heheh :)

• Beğen
Tepkiler: Furkan Emekli

osicik

Üye
bir Allah kulu çıkıpta demiyor tamam arkadaş cumhurbaşkanısında bu konudaki bilgin ne birikimin ne ülkenin 5g konusundaki alt yapısı ne yapabilirliği ne bu iş uzmanlarına düşmez mi sen emir vericisin ver emri araştırıp açıklama yapsınlar ve öyle 4g ile uğraşmayalım direk 5g ye geçelim demekle geçilseydi ohoooo.. kendimizi hangi ülkelerle kıyaslıyoruz.... yapılacak yorumlarıda söyliyim neden kendinizi küçük görüyorsunuz yada neden biz layık değilmiyiz 5g ye hehe komik insanlarız orası kesin !!!!!

• Beğen
Tepkiler: H.TOGAN, Furkan Emekli ve erko merko
beytullah6767

beytullah6767

Üye
5g'yi kullanacak sayılı kişilerden olur artık

Invoke

Invoke

Üye
Vazgeçtim.*

Esendağlı

Esendağlı

Üye
Ağzı olan konuşuyor şu kompleks ten ne zaman kendimizi kurtarıp ta insanlarımıza ve ülkemize güveneceğiz acaba.ülkemizi hangi ülkelerle karşılaştırıyormuşuz ne o zoruna mı gitti acaba.papuayenigine ile karşılaştırsaydılar hoşuna giderdi değilmi.

0MG90

0MG90

Üye
Her ağzı olan konuşmasın bence
Burası DH olaydı derdim şimdi bir şeyler ama her şeye karşı çıkıyor buradaki adminler

Furkan Emekli

Furkan Emekli

Üye
Yav siyaset yapmayın deniliyor da bu işe x kişisinin karışması bile zaten başlı başına siyaset olmuyor mu ? Bu ülkede hiç mi teknolojiden anlayan adam yok da çıkıp cumhurbaşkanı konuşuyor ? Neyse biz susalım , yoksa hapise falan gireriz !

• Beğen
Tepkiler: Aybin.Kilic, H.TOGAN, beytullah6767 ve 1 kişi daha
xmustx

xmustx

Üye
Neyin ne kimin kim olduğunu herkes biliyor.Gelin biz 4g ya da 5g üzerinden konuşalım.5 yıl sonra kullanabileceğimiz bi sistem mi yoksa hemen kullanacağımız bi sistem mi seçmeliyiz. Ya fa zaten uyumlu cihaz bulmakta zor olacak.banlanmaya gerek yok ceza almaya da..

Üst Alt