Symbian sisteminin böyle yarı yolda bırakılması elbette kötü.
Ancak piyasa Android ve iOS'la almış başını giderken Nokia'nın Symbian gibi vadesini doldurmuş bir sistemle yoluna devam etmesini bekleyemezsiniz.
Öncelikle şunu unutmayalım; daha piyasada Android ve iOS diye bir şey yokkken Symbian vardı.
O hep buradaydı. Yaşlandı, vadesini doldurdu.
Artık ne kadar ameliyat geçirse de, genç ve dinamik rakipleri Android ve iOS'a karşı koyamazdı.
Bu yüzden Nokia kendine yeni bir yol haritası çizmeliydi.
Bütün cihazlara pompalanmış Android'e ya da Apple'ın gölgesine sığınmak yerine henüz bebek durumundaki Windows Phone ile yola çıktı. Bence çok doğru bir strateji.
iOS'u bilmem ama Android'in sonu da yakında Symbian gibi olacak.
Hangi donanımı koyarsanız koyun sistem bir süre sonra hantallaşmaya başlayacak.
Ve donanım yarışına model olarak yetişemeyeceğiniz gibi bütçe olarak da yetişemeyeceksiniz.
Google Android'i baştan aşağı yenilemek veya farklı bir sistem geliştirmek zorunda kalacak.
O zaman da şu an ki kullanıcılar Symbiancıların hissettiklerini hissedecekler.
iOS'a gelirsek; stabilliği ve olağanüstü mağazasına söz söylemek olmaz elbette.
Ama o da kendi yolunu daraltıyor giderek. Aynı tasarım, aynı arayüz, aynı menü.
Ufak donanım değişiklikleri. Bütün telefonlar birbirinin kopyası gibi.
Şu an için herşeyden ziyade isim yani marka satıyor.
Bir süre sonra insanlar aynı yemeği yemekten sıkılabilir.
Windows Phone ise bütün eksikliklerine rağmen, getirdiği yeni, farklı ve canlı arayüz ile kullanıcılara gerçekten hoş şeyler vaat ediyor. Önümüzdeki günlerde gelecek yeni modeller ve sistemde yapılacak düzenlemelerle, bunlara paralel olarak gelişecek mağazasıyla Windows Phone'un geldiği yere siz bile şaşıracaksınız.
Unutmayın! Yeni olan ve geriden hızlanarak gelen her zaman avantajlıdır.
Bakalım önümüzdeki 1 yıl dengelerde neleri değiştirecek?
Rüzgar hangi yöne esecek?
Bekleyip hep birlikte görelim...
Yorumunun tipik bir nokiaci yorumu olduğu düşüncesindeyim. İos a karşı hep çekimser ve tedbirli androide karşı ise hep saldirgan ve bitirici. Samsung için konusuyorum- şuan teknolojiyi en üst seviyede takip ediyor özellikle son çıkardığı telefonlarda bunları gormek körlüktür ve bu benim kanimca hep boyle de devam edecek. Nokia ne yapti symbianla? Bize yıllarca iki boyutlu oyunlar oynatti ikinci bir uygulama açarken telefonları kasilmaktan patlama noktasına getirdi ve uzerine tek bir taş bile koymadi karşısında yine ios vardi. Bu durum altında sürekli gelişen androidin sonunu yazip cizmek symbian kehaneti yaratmak akla mantığa sigmiyor acikcasi bilmem yaniliyormuyum. Wp ye hala zaman tanınması istenirken androidin ve iosun bitecegi yorumunu yapmak teknoloji dunyasina aykiri gibi geliyor biraz bana. Çünkü android symbian gibi yerinde saymiyor.
iOS'u bilmem ama Android'in sonu da yakında Symbian gibi olacak.
Ve donanım yarışına model olarak yetişemeyeceğiniz gibi bütçe olarak da yetişemeyeceksiniz.
Google Android'i baştan aşağı yenilemek veya farklı bir sistem geliştirmek zorunda kalacak.
bulutsuzgeceiOS'u bilmem ama Android'in sonu da yakında Symbian gibi olacak.
Wp'nin de pek ucuz olduğu söylenemez abi.
Ben de onu söylüyorum ya abi gelişmekte olan bir sistem için fazla. Donanımı kullanacak uygulama ve oyun yok ki daha adam gibi ? Yanılıyor muyum ?
Haklısın ama WP'nin önümüzdeki 3-4 ay içerisinde gelecek güncellemelerle "mağazası dışında" rakiplerinden aşağı kalır pek bir yanı kalmayacak diye düşünüyorum.
Fiyat konusunda hak veriyorum ama.
Bu yeni sisteme müşteri çekmek adına modelleri şu anki fiyatlardan yada beklenen fiyat aralığından 100'er TL aşağıya vererek insanları şaşırtabilir ve daha çok kullanıcı çekebilirlerdi.
Haklısın ama WP'nin önümüzdeki 3-4 ay içerisinde gelecek güncellemelerle "mağazası dışında" rakiplerinden aşağı kalır pek bir yanı kalmayacak diye düşünüyorum.
Fiyat konusunda hak veriyorum ama.
Bu yeni sisteme müşteri çekmek adına modelleri şu anki fiyatlardan yada beklenen fiyat aralığından 100'er TL aşağıya vererek insanları şaşırtabilir ve daha çok kullanıcı çekebilirlerdi.
Biz symbian kullacıları nokianın symbiana devam etmesini istemedik. Madem bırakıyor symbianı adam gibi bıraksın istedik. Dünyanın neresinde görülmüş güncelleme ile özelliklerin kısıtlandığı. Fp2 ile telefonlar katledildi. Tek tek anlatmayacağım ama symbian genelde bunun üzerinede bir konu açtım bakabilirsiniz. İmzamdada var. Hem bizi mağdur et aldığımız telefonlarla hemde bizden medet um. Oldu hem kazık at hemde wp8 alalım
Aslında aynısını lumia 710 luma 900 a da yapmadı mı ? Telefonlar 4 5 ayda unutuldu gitti. wp8 gelmemesi bu telefonlara örnek. Ayrıca ta ozamandan beri 2 3 ay içerisinde wp gelişecek mağzası diye diye aylar oldu. Gelişmedi gitti şu mağza. wp8 pıyasayı kavurdu kavuracak dediniz. Kavurmadı gitti. Lumia 920 sattı satacak rekor kıracak dediniz. Kırmadı gitti. Bizde nokia kullanıyoruz ama körü körüne değil. Bana yanlış yapan firmanın telefonunu almam. Aynısını herkesin yapması lazım ki o firma ne yaptığının farkına varsın...
Sizin bir çok yazınıza dikkat ettim. Nokiaya toz kondurmaz bir tutum sergiliyorsunzu aslında. Buna forum üyeleri fanlık diyor sanırım öyle. Bu yazımı size daha öncede yazacaktım ama dahada emin olmak istedim.Biz symbian kullacıları nokianın symbiana devam etmesini istemedik. Madem bırakıyor symbianı adam gibi bıraksın istedik. Dünyanın neresinde görülmüş güncelleme ile özelliklerin kısıtlandığı. Fp2 ile telefonlar katledildi. Tek tek anlatmayacağım ama symbian genelde bunun üzerinede bir konu açtım bakabilirsiniz. İmzamdada var. Hem bizi mağdur et aldığımız telefonlarla hemde bizden medet um. Oldu hem kazık at hemde wp8 alalım
Aslında aynısını lumia 710 luma 900 a da yapmadı mı ? Telefonlar 4 5 ayda unutuldu gitti. wp8 gelmemesi bu telefonlara örnek. Ayrıca ta ozamandan beri 2 3 ay içerisinde wp gelişecek mağzası diye diye aylar oldu. Gelişmedi gitti şu mağza. wp8 pıyasayı kavurdu kavuracak dediniz. Kavurmadı gitti. Lumia 920 sattı satacak rekor kıracak dediniz. Kırmadı gitti. Bizde nokia kullanıyoruz ama körü körüne değil. Bana yanlış yapan firmanın telefonunu almam. Aynısını herkesin yapması lazım ki o firma ne yaptığının farkına varsın...
Yazdıklarımı takip ederken belli ki dikkatinizi başka yere vermişsiniz.
Öyle ki bugüne kadar yazdığım 3300 küsür yorum içerisinde Nokia ile ilgili olanlar arasında belki yarısında övgü kadar eleştiri de vardır.
WP8 meselesine gelince, Kasım'ın ilk haftası cihazların piyasaya sürülmesiyle ortalıkta boy göstermeye başladı.
Kasım-Aralık-Ocak...3 ay bitmiş. Ekim'in son birkaç günü ile Şubat'ın şu ilk haftasını ekleyelim 3,5 ay olsun.
3,5 ayda mağazada milyonlarca WP8 uygulaması olmasını mı bekliyordunuz?
Diğer sistemlerin mağazaları bugünkü durumuna 3 ayda mı ulaştı?
Ağaç kavuğundan 500.000 uygulamayla mı çıktılar?
Demişsiniz ki : "Symbiana devam etsin istemedik, adam gibi bıraksın istedik".
Sizce de bu cümle başlı başına kendi içinde tuhaf durmuyor mu?
yıllardır forum a girmeyen adamı delirtip foruma soktunuzya helal olsun
ha bu fan boy ne olaki?? 3 yılda 10 tane tel değiştirdim(hersistemden wp8 hariç) şimdi java tabanlı ucuz yollu bi tel kullanıyorum ondan "İŞLETİM SİSTEMLİ" bir telefon arayışındaysanız iosh var rim var yeni yeni wp var 3üde harbi sağlam stabil sistemlerdir de android nedir o sistemle masa üstü bilgisayar çalıştırırsın beyfendi kasar açık kaynak kodludur falan eyvallah da stabilligi bozan ne bi düşün. en çok geliri senin bilgilerini sende "çalarak" kazanır. en büyük numarası flash onunda bi gözü toprakta optimizasyon dan bahsetmem bahsedemem çünkü yok
işin özü windows 8 öyle bi tutarki burda "aaa sende fan boysun"diyen sokaga çıkar bagırır "hepiniz fan boysunuz hepiniz körsünüz"(!)
iosh alamam bütçem kısıtlı rim beni boguyo lumia 620 alcam wp8ide denemiş oluruz
oh be rahatladım gece gece sinir sahibi oldum