Nokia Lumia Serisi Telefonların İncelemeleri

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

blackcemre

Üye
    Konu Sahibi
Nokia Lumia Serisi Telefonların İncelemeleri
Nokia Lumia 920 İnceleme:
Tasarım
Nokia Lumia 920 geçen yıl çıkan Lumia 800 ve N9 ile bu yılın başlarında çıkan Lumia 900 akıllı telefonlarının tasarım çizgisini devam ettiriyor. Ne var ki, saydığımız tüm bu telefonlardan daha büyük boyutlara ve ağırlığa sahip olduğunu belirtmemiz gerek. 130.3 x 70.8 x 10.7 mm.’lik boyutlara ve 185 gr. ağırlığa sahip olan Lumia 920′yi ilk kez görenler bu telefonu cüssesi karşısında şaşıracaklardır. Telefonun normale göre biraz büyük ve geniş alan kaplıyor, yine de yuvarlak kenarlara ve kavisli arka yüzeye sahip tasarımı sayesinde Nokia Lumia 920′yi rahat bir şekilde kullanmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz.
Nokia Lumia 920′nin geniş yüzey alanına sahip olmasının nedeni hiç şüphesiz sahip olduğu 4.5 inç’lik dokunmatik ekranı. Ekranın üstü ve yanlarındaki alan dar tutulmuş, alt bölüm belki biraz daha dar bırakılabilirmiş, ancak bu durumda da telefonun ergonomisinin etkilenmesi söz konusu olacaktı. Telefonun 10.7 inç’lik kalınlığı da günümüzde kalınlığı iyice azalan popüler akıllı telefonlar düşünüldüğünde bir hayli fazla. Lımia 920′nin bu kadar kalın olmasında barındırdığı PureView ve kablosuz şarj sistemlerinin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Yine de söylemeliyiz ki, Nokia tüm bu olumsuzlara karşın Lumia 920′yi rahatça kullanılabilecek bir forma sokmuş. Tabii ki, büyük ellere sahip olan bu yazar için bu kadar büyüklükte bir telefonu taşımak zor değil, daha küçük elli kişiler ilk başta bu telefonu kullanmakta zorluk yaşayabilir. Satın almadan önce rahat olduklarından emin olmalarında fayda var.

Nokia Lumia 920′nin önüne biraz daha detaylı bakacak olursak; 4.5 inç ekranın üstünde ahize hoparlörü, 1.3 megapiksel ön kamera ve Nokia logosu küçük bir alan sıkışmış. Ekranı Gorilla Cam 2 koruyor. Tek kalıp ve sürtünmesi Lumia 800′e göre biraz daha azaltılmış polikarbon kasanın ekran camıyla buluştuğu noktada ise bir çerçeve bulunuyor. Halbuki Nokia Lumia 800 ve N9′da kullanılan çerçevesiz yapı daha etkileyiciydi. Ekranın altında geri, Windows ve ara olmak üzere üç adet kapasitif dokunmatik navigasyon tuşu yer alıyor.

Nokia Lumia 920′nin üstünde 3.5 mm.’lik kulaklık jakı, mikrofon ve microSIM kart tepsisi yer alıyor. Sol tarafta herhangi bir giriş veya düğme yer almazken sağ kenarda önceki Lumia telefonlarında olduğu gibi ses, güç ve iki aşamalı kamera tuşları konumlandırılmış. Daha önce üstte yer alan ve garip bir kapakla üzeri örtülen microUSB portu artık altta ve doğrusunu söylemek gerekirse Nokia’nın USB portunu alta alması hoşumuza gitti. microUSB portunun her iki yanına da hoparlör ızgaraları yerleştirilmiş. Nokia Lumia 920′nin arkasında yer alan PureView metalden yapılmoş elips şekilli bir plakayla çevrilmiş. Bu plakanın üstünde, kamerayla hizalanmış şekilde çift LED flaş bulunuyor.

Donanım
Nokia Lumia 920′de yer alan 4.5 inç’lik ekran 1280 x 768 piksel çözünürlüğe sahip. 332 ppi’lik piksel yoğunluğuyla iPhone’un Retina ekranını geride bırakan bu IPS TFT kapasitif dokunmatik ekranın siyah renk derinliğinin yüksek olduğunu söylemek gerek. Bununla birlikte Nokia’nın PureMotion HD+ adını verdiği teknoloji sayesinde arayüz geçişleri ve kaydırmaların daha net olduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca PureMotion HD+ Lumia 920′nin yüksek çözünürlüklü ekranında video izleme keyfini de artıran bir etken. Parlaklık ve renkler açısından oldukça zengin olan bu ekran yüksek görüş açılarına sahip. Büyüklük ve yüksek çözünürlük Lumia 920′yi özellikle web’de gezinmek için daha elverişli hâle getiriyor. Bu arada ekranın hassasiyetini ayarlamak mümkün. Ayarlar uygulaması altında yer alan bu ayarı en yükseğe ayarladığınızda Nokia Lumia 920′nin dokunmatik ekranını kalın bir yün eldivenle bile kontrol etmeniz, böylelikle soğuk havalarda telefonunuzu eliniz üşümeden kullanmanız mümkün.

Microsoft’un Windows Phone 8 cihazlarının donanımlarına getirdiği denetimden Lumia 920 de nasibini alıyor, aslında iyi yönde… Bu Nokia telefonu da HTC’nin gözde telefonu Windows Phone 8X gibi 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8960 yongaset ve Adreno 225 GPU barındırıyor. 1 GB RAM ve 32 GB’lık dahili bellek barındıran Lumia 920′de bir genişleme yuvası yok. Ancak 32 GB’lık büyük bir alanın olduğu yerde microSD kart kullanımına ihtiyaç var mı, pek sanmıyoruz.

Nokia Lumia 920′nin kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.1, NFC, GPS gibi destekleri barındırdığını görüyoruz. Çift taşıyıcılı HSDPA teknolojisinin desteklenmesi sayesinde teoride 42 Mbps’ye varan hızlarda mobil şebekeler üzerinden veri indirmek mümkün. Tabii ki, mevcut şebekeler bu kadar yüksek hıza ulaşmaya izin vermese de, Nokia Lumia 920 ile 3G bağlantısını yüksek hızlarda gerçekleştirebileceğinizi söylemek yanlış olmaz. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula Lumia 920′de yer alan sensör ve modüller olarak dikkat çekiyor. Öte yandan bu Nokia Windows telefonunda yerinden çıkarılamayan, 2000 mAh kapasiteli bir lityum iyon batarya bulunuyor.
Yazılım

Nokia Lumia 920 Windows Phone 8 işletim sistemiyle çalışıyor ve Microsoft’un yeni nesil mobil işletim sistemi platformunun temel özelliklerini barındırıyor. Windows Phone 8 hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler daha önce gerçekleştirdiğimiz incelemesine göz atabilir. Özelleştirilebilir, boyutları ayarlanabilir canlı kutucular barındıran yeni başlangıç ekranı, kilit ekranı, Çocuk Odası gibi yeniliklere orada detaylı bir şekilde değinmiştik. Burada biraz Nokia’nın Windows Phone 8 telefonunu farklılaştırmak için geliştirdiği uygulamalara odaklanalım.

Eğer Nokia Lumia 920 satın alırsanız, Finlandiyalı şirketin Windows Phone için geliştirdiği uygulamalardan yararlanma ayrıcalığını yaşayacaksınız demektir. Geçen yıl başlayan Microsoft iş ortaklığıyla birlikte Nokia önemli servislerine ait uygulamaları Windows Phone platformuna getirmeye başladı. Biz Nokia’nın Lumia telefonlarıyla Windows Phone 8 sayesinde tanışıncaya kadar Windows Phone Mağaza üzerinde dikkate değer sayıda Nokia uygulaması bulunmaktaydı. Nokia’nın sahibi olduğu NAVTEQ’in desteğiyle sunduğu Haritalar uygulaması, çevrim dışı önbellekleme özelliği sayesinde haritaları Lumia 920′ye indirmeye ve internet bağlantısının olmadığı durumlarda haritalardan yararlanmaya izin veriyor. Bu, özellikle yurt dışına çıkanların bir hayli hoşuna gidecek bir özellik. 13 şehire ait canlı trafik bilgileri ve toplu taşıma uygulaması da bu uygulama içinde yer alıyor. Ne var ki, Nokia Türkiye’nin toplu taşıma uygulamasında biraz daha düzenleme yapması gerekiyor, çünkü metrobüs hattı ve Ağustos 2012′de hizmete giren Kartal-Kadıköy metro hattı toplu taşıma haritasında yer almıyor.

Nokia Sürüş Beta uygulaması ise sesli yol tariflerini, Türkçe dilinde ve de ücretsiz olarak kullanıcıların ayağına getiriyor. Üstelik GPS destekli bu navigasyon uygulaması siz otomobilde giderken hız limitini geçtiğinizde sizi otomatik olarak uyarıyor. Nokia Bilen Göz ise bir artırılmış gerçeklik uygulaması, kamerayı kullanarak, kamerayı çevirdiğiniz yerdeki lokantaları, otelleri, görülecek yerleri görmeye, gerekirse bunların yol tariflerini almaya izin veriyor.

Nokia, 100 binin üzerinde uygulama barındıran Windows Phone Mağaza’daki ilgi çekici uygulamaları ön plana çıkarmak adına App Highlights adı verilen bir uygulamayı da Lumia 920′ye eklemiş. Bu uygulama, uygulama tavsiyelerinin verildiği bir nitelik taşımakta. Bunun yanı sıra Türkiye’ye özel uygulama tavsiyeleri, bir kamera telefonu olan Nokia Lumia 920′de kullanılması önerilen fotoğrafçılık uygulamaları da App Highlights çatısı altında listeleniyor. Windows Phone Mağaza’ya girip baktığımızda Nokia Koleksiyonları adı altında bir bölümün bulunduğunu ve burada Nokia’ya özel Windows Phone uygulamalarının listelendiğini görüyoruz. Burada sadece Nokia’nın sahibi olduğu uygulamalar değil, Nokia’nın gerçekleştirdiği iş ortaklığı sonucunda sadece kendi cihazlarında kullanım imtiyazını elde ettiği çeşitli uygulamalar da yer almakta.

Windows Phone 8′in uygulama ekosistemi konusunda iOS ve Android’e göre küçük kaldığını, popüler olan bazı uygulamaların Windows Phone sürümlerinin henüz bulunmadığını daha önce gerçekleştirdiğimiz Windows Phone 8X incelemesinde belirtmiştik. Nokia’nın özel uygulamalarının önemli alanlarda eksikliği kapatmada yardımcı olduğunu, cihazın işlevselliğini artırdığını söylemek gerek.
Galeri: Nokia Lumia 920 Kullanıcı Arayüzü























Performans, Batarya ve Kullanım




Microsoft’un Windows Phone 8 telefonları için kullanılacak donanımlar için çizdiği belirli bir çerçeve var. Nokia Lumia 920 de bu çerçevenin içinde kalacak şekilde 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8960 işlemci, Adreno 225 GPU ve 1 GB RAM barındırıyor. Bu paket sayesinde Windows Phone 8 işletim sistemiyle çalışan bu telefonun düzgün bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz.
Yalnız Windows Phone 8 telefonları ısınma konusunda biraz aceleci gibi. Uygulamalar içerisinde gezinirken bir süre sonra telefonun arkasından sıcaklık yayıldığını hissetmeye başlayabilirsiniz. HTC Windows Phone 8X’teki bu durum Nokia Lumia 920′de de gözleniyor. Tahmin ediyoruz ki, Microsoft’un bu konuya kafa yorup en kısa zamanda bir güncelleme çıkarması gerekiyor. Yine de, bu ısınma olayının cihazın kullanıcı deneyimine çok olumsuz bir etkisinin olduğunu söyleyemeyiz. Sonuçta yoğun iş yapan her işlemci ısınır, ancak Windows telefonlardaki Qualcomm Snapdragon işlemci ısınma konusunda biraz daha hızlı davranıyor.

Son günlerde bazı Windows Phone 8 telefon sahiplerinden telefonlarının durduk yere yeniden başladığına yönelik şikayetler geliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse biz Nokia Lumia 920′yi kullandığımız süre boyunca böyle bir soruna rastlamadık. Ancak incelememiz sonrasında da durumu gözlemlemeye devam edeceğiz ve izlenimlerimizi aktaracak şekilde bu yazıyı güncelleyeceğiz.
Söylediğimiz gibi Microsoft’un çizdiği çerçeve belli. Hâl böyle olunca Nokia Lumia 920 de performans açısından HTC Windows Phone 8X ile hemen hemen aynı çizgiyi tutturuyor. Hem SunSpider Benchmark internet tarayıcı testi hem de WP Bench yakın sonuçlar ortaya koyuyor. AnTuTu Benchmark’tan da bir sonuç almak istedik, ancak bu uygulama nedense Lumia 920′de sonuç vermemek için epey inat etti. Bu nedenle o uygulamayı test kavramının dışında bıraktık.
AnTuTu Benchmark
WP Bench
SunSpider Benchmark
Nokia Lumia 920
Sonuç yok
234.24
922.6 ms +/- %0.7
Nokia Lumia 800
2553
231.68
6787.6 ms +/- %0.2
HTC Windows Phone 8X
12640
92.02
913.0 ms +/- %0.8
iPhone 5
Sonuç yok
Sonuç yok
960.1 ms +/- %1.0
Samsung Galaxy S III
(Android 4.0)

Sonuç yok
Sonuç yok
1463.6 ms +/- %1.5
Nokia Lumia 920′deki internet tarayıcısının performansı yukarıdaki test sonuçlarında da gördüğünüz gibi Türkiye’de satılan diğer Windows telefonu Windows Phone 8X ile aynı çıkıyor. Ekranın biraz daha büyük olması, aynı zamanda çözünürlüğün yüksekliği sayesinde Lumia 920 kullanıcılarına masaüstündekine yakın, zevkli bir web deneyimi sunuyor. Yalnız, internet tarayıcısının Flash desteğini barındırmadığını belirtelim ki, bu da bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyecektir.
Nokia Lumia 920′de 2000 mAh’lik bir batarya bulunuyor. Windows Phone 8 telefonları için dile getirilen bir diğer şikayet de pilin çabuk bitmesi. Doğrusu pil konusunda da Lumia 920′nin çok da olumsuz bir tablo çizmediğini söylememiz gerek. Eğer telefonu çok yoğun bir şekilde kullanmazsanız, pili iki gün kadar dayanıyor. Kamera ile fotoğraf ve video çekimi, internette gezinme, e-posta kontrolü gibi işlevleri içeren ve arka planda veri iletişiminin açık olduğu bir durumda bu telefonun sabahtan akşama bir günü çıkarabileceğini söyleyebiliriz.
Nokia Lumia 920′nin bir özelliği de kablosuz şarj teknolojisini barındırması. Bu sayede telefonu, herhangi bir şarj kablosu bağlamadan, kablosuz şarj pedine yatırarak şarj edebilirsiniz. Söz konusu kablosuz şarj aksesuarı opsiyonel olarak sunuluyor, yani cihazın kutusundan çıkmıyor, ayrı satın almanız gerekiyor. Sonuçta kablosuz şarj aksesuarının bir ucu da prize bağlı, ancak Nokia Lumia 920′yi şarj etmek için sadece telefonu pedin üzerine yatırmanın yeterli oluşunun büyük bir pratiklik sağladığını söylemek gerek. Bu kablosuz şarj aletini masanıza veya erişebileceğiniz herhangi bir köşeye yerleştirip bırakın, Lumia 920′yi şarj etmek için telefonu her seferinde bu pedin üzerine yatırın, bu kadar.
Kamera

Geçen yaz Türkiye’de piyasaya çıkan barındırdığı 41 megapiksel kamerası ile dikkat çekici bir üründü. Ayrıca adında da anlaşılacağı üzere PureView adı verilen ve akıllı telefon ile çekilen fotoğrafların kalitesini artırmayı amaçlayan bir teknolojiyi barındırıyordu. Gerçekten Nokia 808 PureView şimdiye kadar gördüğümüz en iyi kamera telefonuydu, ancak Symbian işletim sistemiyle geliyor oluşu bir handikaptı. Beklentiler Nokia’nın PureView teknolojisini Windows Phone serisine getirmesiydi ki, bu beklentiler Nokia Lumia 920 ile karşılandı.

Nokia Lumia 920′nin arkasında yer alan 8.7 megapiksel çözünürlüklü (8 megapiksel efektif), Carl Zeiss optik sistemli kamera PureView teknolojisini barındırıyor. Lumia 920′de PureView teknolojisinin başka bir uygulama türünü görüyoruz desek yanlış yapmış olmayız, getirilen yeniliklere detaylı bir şekilde değinmiştik. Lumia 920′deki PureView teknolojisi özellikle düşük ışıkta kaliteli fotoğraflar çekmeye odaklanıyor ve buna uygun iyileştirmeler içeriyor. Bununla birlikte kamera yüzen lens barındırıyor, yani siz cihazı hareket ettirdikçe lens de bu hareketin etkisini sıfırlayacak şekilde hareket ediyor. Bu, hem sarsıntısız videolar çekmeye hem de düşük ışıklı ortamlarda cihazın hareket ettirilmesinin yol açacağı sensörün ışığı yeteri kadar toplayamaması durumunun önüne geçiliyor.

Lumia 920 ile çekilen fotoğraflarda canlı ve gerçeğe yakın renkler dikkat çekiyor. Işık şiddetinin yeterli ortamlarda gerçekten memnun edici sonuçlar yakalayacaksınız. Tabii ki, bizim için önemli olan nokta PureView teknolojisinin odaklandığı düşük ışıklı koşullar. Tungsten lambayla yeteri kadar aydınlatılmış bir ortamda yaptığımız çekimde Nokia Lumia 920′nin kamerasının Samsung Galaxy Note II’nin kamerasına göre daha aydınlık sonuç verdiğini gördük. Lumia 920 ile çekilen fotoğraftaki parlaklık ve renkler gerçeğe daha yakın seviyedeydi, üstelik gürültü etkisi düşüktü. Cihazda yer alan çift LED flaşın da özellikle kapalı ortamlardaki çekimlerde bir hayli yardımcı olduğunu söylemek gerek.

Gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde ise biraz karışık sonuçlar elde ettik. Nokia Lumia 920′nin varsayılan pozlama ayarında ışık geçirgenliği yüksek, bu da manzara içindeki ışıkların saçılmasına, dağılmasına neden olabiliyor. Aslında bu lensin loş ortamlarda iyi çekim yakalamak için nasıl tasarlandığını gösteriyor, ancak bizim senaryomuzda istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Tabii ki, bunun bir çözümü var. Pozlamayı yeteri kadar azaltarak sözünü ettiğimiz saçılmanın önüne geçebilir, çok daha net ve tatmin edici kareler elde edebilirsiniz. Yaptığımız bu çekimlerde de gürültünün memnun edecek seviyede düşük çıktığını söylemeliyiz. Lumia 920′nin PureView kamerasının makro çekimlerde de iyi performans gösterdiğini belirtmeliyiz.
Galeri: Nokia Lumia 920 Kamerasından Fotoğraflar













































Nokia Lumia 920′de de Windows Phone 8′in standart kamera uygulaması geliyor. Kamera arayüzünde yer alan lensler bölümü altında Akıllı Çekim, Cinemagraph ve Panorama uygulamaları yer alıyor. Akıllı Çekim lensi kısa bir süre içinde art arda çekimler yapıyor ve bu çekimler içinde en iyisini kaydetme olanağı veriyor. Bu lens hareket hâlindeki objelerin çekimi için ideal görünüyor. Bununla birlikte Akıllı Çekim içinde yer alan yüz algılama özelliği sayesinde siz bir kişinin fotoğrafını çekerken başkalarının kadraja girmesi durumunda Nokia Lumia 920 çektiği tüm fotoğraflardan tertemiz, sadece sizin fotoğrafını çektiğiniz kişinin bulunduğu bir kareyi ortaya çıkarabiliyor. Cinemagraph uygulaması Lumia 920 üzerinde GIF animasyon benzeri hareketli resimler oluşturma fırsatı veriyor. Panorama lensiyse şimdiye kadar bir akıllı telefonda gördüğümüz en pratik panorama arayüzünü barındırıyor. Başlatmak için ekrana dokunun, ilk fotoğraf çekildikten sonra ekranda beliren beyaz renkli şeffaf dairenin yine ekranda yer alan çemberin içine girmesini sağlayın, bu durumda ikinci fotoğraf çekilecektir. Bu işlemi dilediğiniz zaman veya 360 derece çekim tamamlanınca durdurun. Ortaya birleşme noktalarının belli olmadığı, hoş görünümlü ve çekilen açıyı düzgün şekilde yansıtan panoramik fotoğraflar çıkacak.





Nokia Lumia 920 hem 720p hem de 1080p HD video kaydı yapabiliyor. Kamera uygulamasına baktığımızda varsayılanda 720p çözünürlüğün ayarlandığını gördük. 1080p çekim yapmak için video ayarlarını kontrol etmenizde fayda var. Yukarıda bahsettiğimiz optik görüntü stabilizasyon sistemi sayesinde sarsıntılardan arındırılmış, fazlasıyla durağan video çekimleri yakalamak mümkün oluyor. Yalnız video çekimi sırasında sürekli odaklama yapmak çekimde istenmeyen şekilde renk değişimlerine ve bulanıklıklara neden olabiliyor. Belki kesintisiz odaklama özelliğini kapatmak iyi olabilir. Bunun dışında videonun görüntü kalitesi, renk ve canlılık açısından oldukça iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz.
Video: Nokia Lumia 920 Örnek Video (1080p)

Multimedya

HTC Windows Phone 8X için multimedya konusunda söylediklerimiz Nokia Lumia 920 için de hemen hemen geçerli. Telefon video tarafında MP4, H.263, H.264 ve WMV kodlayıcılarını destekliyor. Lumia 920′nin de yüksek çözünürlüklü .mkv dosyalarını tanımakta başarısız olduğunu söylemek gerek. Anlayacağınız Nokia Lumia 920′nin büyük HD ekranında .mkv dosyalarını izlemek için üçüncü taraf uygulama geliştiricilerinin bir şeyler yapmasını bekleyeceğiz. Bunun dışında Lumia 920′nin 1080p çözünürlüklü .mp4 video oynatma testimizden başarıyla geçtiğini söylemeliyiz. Bu arada 1080p videonun Lumia 920′nin ekranında keskin ve büyüleyici bir görüntü oluşturduğunu belirtelim.

Nokia Lumia 920 müzik tarafında biraz daha öne çıkıyor. Windows Phone 8′in Müzik + Video uygulaması cihazda mevcut, video izlemenin yanı sıra müzik dinlemeyi de buradan gerçekleştirebilirsiniz. Bu arada çok yakında Türkiye’de de faaliyete geçecek olan Xbox Müzik servisi sayesinde bu uygulama biraz daha kullanışlı olacak. Müzik konusunda Lumia 920′yi ilginç kılan Nokia Müzik uygulaması. Nokia’nın Windows Phone platformuna ilk hediyelerinden olan Nokia Müzik içerisinde Mix Radio adı verilen çevrim içi müzik istasyonları öne çıkıyor. Rock, Alternatif Pop, Pop gibi tarz temelli radyoların yanı sıra sevdiğiniz sanatçıları baz alan çalma listeleri de oluşturabilirsiniz. Bu radyolar akış şeklinde dinleniyor ve bir saat içinde sadece altı kereliğine bir sonraki şarkıya geçiş izni veriliyor. İnternet bağlantınızın olmadığı durumlarda da bu radyo listelerini dinlemek isterseniz çevrim dışı özelliğini kullanabilir, çalan listeyi Lumia 920′ye indirerek içindeki şarkıları istediğiniz zaman internet bağlantınız olsun ya da olmasın, dinleyebilirsiniz.

Nokia Lumia 920′nin alt kısmında yer alan çift hoparlörün bir akıllı telefon için yüksek ses verdiğini söylemeliyiz. Her ne kadar ses şiddeti yüksek olsa da patlama yapmıyor olması da hoparlörün artılarından. Aslında hoparlörün bir tanesini parmağınızla kapatıp diğerinden ses almak istediğinizde ses şiddetinin az olduğunu farkedeceksiniz. Ancak ikisi birlikte çalışınca tahmin edilenden fazla ses veriyor ki, bu şaşırtıyor. Cihazın kutusundan çıkan topuzlu kulakiçi kulaklığın vasatın ötesine geçemediğini, bas ve tiz açısından zayıf olduğunu belirtmeliyiz.
Sonuç

Nokia’nın ilk Windows telefonlarıyla Türkçe dil desteğinin eksikliği nedeniyle tanışma fırsatı bulamadık. Doğrusunu söylemek gerekirse bu telefonları fazlasıyla merak ettik, Türkiye’ye gelmesini dört gözle bekledik; ancak geri dönüp baktığımızda başlangıca nazaran epey olgunlaşmış bir platformla Windows Phone deneyimine başlamış olmanın daha iyi olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki, Windows Phone platformunun olgunlaşmasında Nokia’nın payı büyük. Bununla birlikte Nokia’nın kendi Windows Phone cihazlarına özel uygulamaları sayesinde Lumia serisinin bir adım öne çıktığını da kabul etmeliyiz.

Windows Phone platformu uygulama açısından hâla önemli eksiklikler içerse de, Nokia’nın Lumia 920 ile birlikte sunduğu özel uygulamalar belirli açıkları kapatmakta başarılı. Özellikle harita ve fotoğrafçılık alanında Lumia 920 sahiplerini Nokia çözümlerinin tatmin edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bununla birlikte piyasadaki Windows Phone 8 telefonları yayıldıkça yazılımcıların da platforma olan ilgisi daha da artacak ve Windows Phone Mağaza üzerinde indirmeye değer daha fazla sayıda cihaz bulacağız.
İşletim sistemini bir kenara bırakacak olursak, Lumia 920′nin, her ne kadar 808 PureView kadar mükemmel olmasa da, başarılı bir kamera telefonu olduğunu söyleyebiliriz. Konser, eğlence mekanı gibi ışığın genellikle düşük olduğu ortamlarda Lumia 920′nin başarılı işler çıkaracağını ve bu cihazla çekilen fotoğrafların yine Windows Phone 8′in sunduğu zengin bağlantı olanakları yardımıyla hızlı bir şekilde paylaşılacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak, kamerası iyi bir telefon arıyorsanız, iOS veya Android’deki kadar çok uygulamanın olmaması sizin için problem değilse, bunun yanı sıra fiziksel boyutları da kafanıza pek takmıyorsanız, Nokia Lumia 920 değerlendirme listenizde eleğin üstünde kalan telefonlardan biri olabilir.

Nokia Lumia 820:


Donanım

Nokia Lumia 820, 4.3 inç’lik daha küçük alana sahip bir ekran barındırdığı için devasa bir görünüşe sahip olan kardeşi Lumia 920′ye göre biraz daha küçük görünüşe sahip. Ancak 123.8 x 68.5 x 9.9 mm.’lik boyutlara ve 160 gr. ağırlığa sahip olan bu cihazın akıllı telefonlar dünyasında hiç de yabana atılmayacak hacme ve ağırlığa sahip olduğunu söylemek gerek. Yine de, plastik kasası, ağırlığın düzgün dağılımı ve kavisli hatları sayesinde Nokia Lumia 820′yi elde tutmak ve kullanmak herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor. Telefonun plastik ve pürüzsüz kasası onu kullanmayı biraz daha zevkli hâle getiriyor.

Nokia Lumia 920 yekpare polikarbon kasasıyla dikkat çeken, SIM kart tepsisi dışında herhangi bir parçası yerinden çıkarılamayan bir üründü. Halbuki Lumia 820 bu açıdan oldukça farklı. Telefonun arkasını ve kenarlarını kaplayan polikarbon kapak yerinden çıkarılıyor. Bize gelen kırmızı renkli kapağın dışında siyah, gri, kırmızı, sarı, beyaz, mavi ve mor gibi farklı renkler bulunuyor. Her birinin Nokia Lumia 820′yi biraz daha çekici kıldığını söylemek gerek. Yine de, bizim elimizde bulunan kırmızı rengi biraz daha sevdik. İşin güzel tarafı telefonu çevreleyen kapağın renginde bir Windows Phone 8 tema rengi de bulabiliyorsunuz. Bu da cihazın etrafındaki renk düzenine ekranın da uyum sağlamasını mümkün kılıyor, ortaya çok daha çekici bir telefon çıkıyor.

Sözünü ettiğimiz bu rengarenk kasalardan dilediğinizi ayrıca satın alabilir ve telefonunuzu her gün farklı bir renkte kullanıp sıkıcılıktan kurtulabilirsiniz. Ne var ki, bu değiştirilebilir kapağı telefonun ana gövdesinden ayırmak biraz tırnak, biraz da güç istiyor. Uzun zaman sonra ilk kez bir telefonun kapağını çıkarmak için kutusundan çıkan kılavuza bakmak zorunda kaldık. Telefonun tepesinde, ahize hoparlörünün biraz sağına gelecek şekilde ana gövdeyle kapağın birleştiği noktaya tırnağınızı sokun ve arka kapağı ittirin. Bunu yaparken çekinmeyin, bir süre sonra kapağın yerinden ayrılmaya başladığını göreceksiniz. Sonrası çorap söküğü gibi geliyor ve gövdeyle arka kapak birbirinden ayrılıyor. Arka kapağı çıkardığınız anda Lumia 820′nin 1650 mAh kapasiteli bataryası da yerinden çıkacaktır. Bataryanın altında microSIM ve microSD kart yuvaları yer alıyor.

Lumia 820′nin 4.3 inç ekranının altında kapasitif dokunmatik Windows Phone tuşları bulunuyor. Ekranın üstünde VGA çözünürlüklü ön kamera ve ahize hoparlörü bulunuyor. Sol kenar tertemiz bir görünüme sahipken ona karşı düşen sağ kenardaysa yukarıdan aşağı doğru ses kontrol, güç / ekran kilidi ve kamera butonları yerleştirilmiş. Üst kenarda 3.5 mm kulaklık jakı yer alırken altta microUSB portu, mikrofon ve hoparlör bulunuyor. Lumia 820′nin arkasında 8 megapiksel kamera, çift LED flaş yer alırken kırmızı renkli kapak üzerine işlenmiş Nokia logosunun da cihaza ayrı bir hava kattığı gerçek.

Nokia Lumia 820′nin 4.3 inç ekranının 480 x 800 piksel gibi nispeten düşük bir çözünürlüğe sahip olması Lumia 920′deki HD ekranı gördükten sonra biraz da olsa suratların düşmesine neden olabilir. Halbuki gerçekte durum o kadar kötü değil. Gerçekten düşük çözünürlük nedeniyle pikselleri biraz daha rahat farkediyorsunuz, ancak yine de karşımızda kontrast ve keskinlik açısından tatmin edici, ayrıca parlak bir ekran var. Tabii ki bunda Nokia’nın ClearBlack AMOLED ekran kullanmasının rolü büyük. Güneş ışığı altında iyi bir görüş sunan ekranın görüş açısı da oldukça yüksek, ekrana farklı açılardan baktığınızda da renk kalitesinin aynı kaldığını göreceksiniz. Sonuç olarak Nokia Lumia 820′nin 4.3 inç WVGA ekranı Windows Phone 8′in canlı kutucuklarını ve diğer arayüz unsurlarını oldukça düzgün bir şekilde gösteriyor. Yalnızca web sitelerini gezerken genel görünümde küçük yazıları okumakta biraz zorlanabilirsiniz.

Nokia’nın bu Windows Phone 8 telefonu yazının başında da belirttiğimiz gibi donanım bileşenleri açısından büyük kardeşi Lumia 920′den pek aşağı kalmıyor. Bu cihazda da 1.5 GHz’lik çift Krait çekirdekli Qualcomm MSM8960 Snapdragon yongaset ve Adreno 225 GPU yer alıyor. Ayrıca 1 GB RAM de Lumia 820′de hazır bir şekilde bekliyor. Ancak Lumia 920′de yer alan 32 GB’lık dahili kapasite yerini 8 GB gibi çok daha düşük bir saklama alanına bırakıyor. Neyse ki, Windows Phone 8 ile birlikte kapısı açılan SD kart desteğinden Lumia 820 de nasipleniyor. Cihazda 64 GB kapasiteye kadar microSD kartları destekleyen bir yuva bulunuyor.
Nokia Lumia 820 kablosuz bağlantı tarafında da Lumia 920 ile aynı teknik özellikleri içeriyor. 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.1+EDR, NFC, GPS, çift taşıyıcılı HSDPA 42.2 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps bu cihazın başlıca kablosuz bağlantı özellikleri olarak dikkat eçkiyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula gibi sensör ve modüllerin varlığını da unutmamak gerek.
Yazılım

Nokia Lumia 820 sahip olduğu donanım bileşenleri sayesinde Windows Phone 8′in tüm yeniliklerinden yararlanma fırsatı sunuyor. Daha önce gerçekleştirdiğimiz , ve incelemeleri Microsoft’un mobil işletim sistemleri hakkındaki izlenimlerimize yönelik fazlasıyla ayrıntı içeriyor. Bu nedenle fazla detaya girmeye gerek yok. Şunu söyleyebiliriz ki, Nokia Lumia 820′nin büyük ekranı, her ne kadar çözünürlük düşük olsa da, kullanıcılarına oldukça iyi bir Windows Phone 8 deneyimi sunuyor. Tabii bu noktada Lumia 920 ve Windows Phone 8X’te de kullanılmış olan yongasetin kullanılması önemli bir etken. Ayrıca 1 GB RAM’in bulunması Windows Phone Mağaza’da yer alan her türlü uygulamanın kullanılmasına izin veriyor.

Windows Phone 8 ile birlikte sunulan en önemli yeniliklerden biri olan SD kart desteğinden Nokia Lumia 820 de yararlanıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi cihazda 64 GB’ye kadar kapasiteyi destekleyen microSD kart yuvası bulunuyor. Böylelikle 8 GB’lık dahili kapasitenin ötesine geçmek mümkün oluyor. Cihaza yeni bir microSD kart taktığınızda karşınıza bir pencere çıkıyor ve saklama işlemleri için hangi alanı öncelikli olarak kullanacağınız soruluyor. Tabii ki, Ayarlar uygulaması altında yer alan Telefon depolama alanı bölümüne giderek de telefon ve SD kart alanlarının doluluk durumunu görebilir, yeni müzik ve videoların depolanacağı ya da yeni resimlerin kaydedileceği yeri seçebilirsiniz. Öte yanda SD kart içinde bulunan şarkı ve video dosyaları da ilgili uygulamalar tarafından otomatik olarak tanınıyor ve kütüphaneye ekleniyor.

Nokia’nın akıllı telefonlarını farklı kılan en önemli etkenlerden bir tanesi hiç şüphesiz Nokia’nın Windows Phone uygulamaları. Lumia 820 de bu nimetlerden yararlanıyor. Nokia Bilen Göz, Sürüş, Haritalar, Müzik gibi uygulamalar henüz iOS ve Android uygulama mağazalarının zenginliğine erişmemiş Windows Phone platformunda birer altın değerinde. Bunun yanı sıra Windows Phone Mağaza altında yer alan Nokia Collection bölümünde de Nokia’ya özel çeşitli Windows Phone uygulamaları yer alıyor. Bunlara da bakmanızı tavsiye ederiz. Her ne kadar Windows Phone Mağaza Google ve Apple’ın uygulama mağazalarına göre seçenekler açısından zayıf olsa da her geçen gün daha kayda değer ve işe yarayacak uygulamanın Windows Phone Mağaza’ya geldiğini belirtmeliyiz.
Performans ve Batarya

Nokia Lumia 820 yukarıda da belirttiğimiz gibi 1.5 GHz çift çekirdekli Qualcomm MSM8960 Snapdragon yongaset ve Adreno 225 GPU barındırıyor. Buna 1 GB kapasiteli RAM eşlik ediyor. Bu donanım paketinin Lumia 920 ve Windows Phone 8X gibi en üst sınıf Windows telefonlarında da yer aldığını biliyoruz. Bu açıdan Nokia Lumia 820′nin önemli bir artıya sahip olduğunu söylemeliyiz. Zaten bu olumlu durum performansta da etkisini gösteriyor. Menüler arasında hızlı bir geçiş sunan Nokia Lumia 820 üzerinde uygulamalar da hızlı bir şekilde açılıyor. Aşağıda sonuçlarını bulacağınız benchmark testleri de Nokia Lumia 820′nin performans açısından oldukça tatmin edici olduğunu gösteriyor.

*SunSpider benchmark testinde daha düşük sonuç daha iyi performans anlamına gelir.

Nokia Lumia 820 özellikle mobil internet performansı açısından sahiplerini bir hayli memnun edecektir. Yukarıdaki Sunspider benchmark sonuçlarının da gösterdiği Nokia Lumia 820′de yüklü gelen IE10 mobil internet tarayıcısı 1000 ms.’nin altına inerek en üst sınıf Windows Phone 8 cihazları ve iPhone 5 ile boy ölçüşüyor. Gerçekten pratikte de gözlemlediğimiz gibi Nokia Lumia 820′nin internet tarayıcısı masaüstü web sitelerini bile oldukça hızlı bir şekilde yüklemeyi başarıyor. Sayfa içinde kaydırma, yakınlaştırma ve yazıları ekrana sığdıracak şekilde yeniden ölçekleme işlerinde de fazlasıyla hızlı. Yalnızca ekran çözünürlüğünün düşüklüğü masaüstü web sitelerine genel görünümde bakarken küçük yazıların pek net görünmemesine neden olacaktır. Bunun dışında herhangi bir sorun yok.

Nokia Lumia 820 büyük kardeşinin sahip olduğu 2000 mAh kapasiteli bataryaya karşın 1650 mAh gibi daha düşük kapasiteli bir pil barındırıyor. Katalog değerlerine baktığımızda bu kapasite 330 saate kadar bekleme ve 14 saate kadar konuşma imkanı sunuyor. Ayrıca 55 saate kadar kesintisiz müzik dinleme işlevi de bu bataryanın dile getirilen yetenekleri arasında. Pratikteki duruma göre Lumia 820′nin tek bir şarjla sabahtan akşama kadar rahat bir şekilde idare ettiğini söyleyebiliriz. Bu da çoğu kulllanıcı için yeterli olacaktır. Bu arada Nokia Lumia 820 opsiyonel olarak kablosuz şarj desteği de sunuyor. Ayrı olarak satın alacağınız kablosuz şarj özelikli kapağı mevcut kapakla değiştirebilir, sonrasında da yine ayrıca satın aldığınız kablosuz şarj aletini veya Fatboy şarj yastığını kullanarak Lumia 820′yi, kendisine herhangi bir kablo bağlamadan şarj edebilirsiniz.
Nokia Lumia 820′nin telefonla görüşme performansı da fena sayılmaz. Telefonun çekim kalitesi iyi sayılır ve kullandığımız süre boyunca da herhangi bir çağrı düşmesi veya telefonun doğru düzgün çekmemesi nedeniyle karşı tarafı yeteri kadar iyi anlamama gibi bir durumla karşılaşmadık. Ahize hoparlörü karşı tarafın sesini iyi bir şekilde almamızı sağlarken cihazda yer alan ikinci mikrofon sayesinde sizin bulunduğunuz ortamdaki seslerin karşı tarafa gitmesi engelleniyor, böylelikle karşı taraf sizin sesinizi berrak şekilde duyuyor.
Kamera

Nokia, Lumia 920′nin kamerasıyla bir hayli övünmüştü. Gerçekten o telefonda yer alan PureView teknolojili kamera özellikle düşük ışıkta oldukça aydınlık fotoğraflar çekmesiyle kullanıcılara avantaj sağlıyordu. Nokia Lumia 820 de 920 gibi 8 megapiksel çözünürlüklü bir Carl Zeiss lens barındırıyor. Ayrıca otomatik odaklama ve çift LED flaş da bu kameranın özellikleri arasında. Ne var ki, PureView teknolojisi bu cihazın kamerasında bulunmuyor. Bu da kullanıcıların loş ışıkta Lumia 920′deki kadar etkileyici sonuçlar yakalamayacağını akıllara getiriyor.

Gerçekten Lumia 820 ile loş veya karanlık ortamlarda çekilen fotoğraflar çok da etkileyici değil, ancak idare eder nitelikte. Bu gibi ortamlarda flaşı kullanmak bir yere kadar işinizi görebilir, ancak bu cihazdan çok daha fazlasını beklememek gerek. Işığın yeterli olduğu dış ortamlarda parlaklık açısından iyi sonuçlar elde etmek mümkün, ancak renklerin biraz solgun göründüğünü de belirtmeden geçmeyelim. Otomatik odak sayesinde yakın çekimlerde iyi sonuçlar elde ediliyor. Gece vakti flaş kullanmadan gerçekleştirilen manzara çekimlerindeyse gürültünün etkisi hissediliyor.
Galeri: Nokia Lumia 820 Kamerasından Fotoğraflar



































Nokia Lumia 920′yi bir kamera telefonu olarak lanse etmişti ve bu nedenle kendisi tarafından geliştirilmiş çeşitli kamera uygulamaları yüklü geliyordu. Windows Phone 8′in yerleşik kamera uygulamasının bir özelliği olacak şekilde tüm bu uygulamalara kamera uygulaması içinde yer alan Lensler adlı bir sekmeden ulaşmak mümkün. Lumia 820′nin Lensler bölümünde sadece Akıllı Çekim adı verilen ve art arda çekimler yaparak bunların içinden en iyi sonuçları bulup birleştiren bir uygulama yer alıyor. Bu uygulamayla en iyi grup fotoğraflarını yakalamanız mümkün. Bundan başka seçenek yok diye üzülmeyin, Nokia Lumia 920′de önceden yüklenmiş olan diğer uygulamalar, bunun yanı sıra Nokia dışındaki yazılımcılar tarafından geliştirilmiş çeşitli fotoğraf uygulamaları Windows Phone Mağaza’da sizi bekliyor.


Video: Nokia Lumia 820 Kamerasından 1080p Vide

Nokia Lumia 820′nin arkasındaki 8 megapiksel kamera 1080p HD video kayıt yeteneğine sahip, ancak ilginçtir ki telefonda 720p video kayıt özelliği varsayılan olarak ayarlanmış. Yani, cihazı ilk kez kullanmaya başladığınızda kamerayı açıp video çekmeye başladığınızda bu video 720p kalitesinde olacaktır. HD video çekmek için ayarlar bölümüne girip çözünürlük ayarını 1080p olarak değiştirmelisiniz. Lumia 820 ile çekilen videoların görüntü kalitesi fotoğraflarla ilgili olarak söylediklerimizden çok farklı değil. Sürekli odaklama özelliğini açık tutmak bazen odağın istediğiniz gibi ayarlanamamasına neden olabilir. Bu nedenle video çekiminde sabit odağı seçmek daha iyi olabilir. Bunun dışında Lumia 920′deki gibi bir optik dengeleme sisteminin olmaması videolarda titreşimin daha fazla olmasına neden oluyor. Çift mikrofonun varlığıysa ortam seslerinin iyi bir kaliteyle kaydedilmesini mümkün kılıyor.
Multimedya

Nokia Lumia 820′nin multimedya konusunda Windows Phone 8′in çizdiği alan içerisinde hareket ettiğini görüyoruz. Video tarafında MP4, H.264, H.263 ve WMV formatında kodlanmış videolar destekleniyor. Müzik tarafındaysa MP3, WAV, eAAC+ ve WMA gibi formatların desteklendiğini görüyoruz. Müzik + Videolar uygulaması cihazda bulunan tüm multimedya dosyalarının oynatılması konusunda ana nokta işlevi görüyor. Cihazın belleğine veya SD karta yüklediğiniz müzik veya videoları bu uygulama otomatik olarak buluyor ve ilgili kütüphanelerine ekliyor. Bu uygulamanın alt yazı desteği sunmadığını belirtmek gerek.

Nokia Lumia 820 .mkv veya .avi uzantılı film dosyalarını oynatma konusunda pek başarılı değil. Yukarıda bahsettiğimiz varsayılan multimedya uygulaması format desteği konusunda belirttiklerimizin dışına çıkmıyor. Windows Phone Mağaza’da da adam akıllı bir video oynatıcı uygulama henüz bulunmuyor. Bu nedenle şu anda film izleme konusunda Nokia Lumia 820 sahiplerinin alanı kısıtlı görünüyor. Ancak Windows Phone 8 platformunun gelişimine ve yazılımcı ilgisinin çekilmesine bağlı olarak kısa zamanda yeni video uygulama seçenekleri görmemiz de muhtemel.
Windows Phone’un varsayılan multimedya uygulaması dışında Lumia 820′de Nokia Müzik uygulaması da yüklü geliyor. İsterseniz müzik işleriniz için bu uygulamayı da kullanabilirsiniz. Cihazın belleğinde veya SD kartta bulunan şarkıları bulup otomatik olarak kütüphaneye ekleyen bu uygulama aynı zamanda Mix Radio özelliği sayesinde hazır çalma listelerini internet üzerinden dinleme, internet bağlantısının olmadığı durumlar için de bunları cihaza indirme fırsatı sunuyor. Müzik veri tabanının oldukça zengin olması bu işlevi bir hayli çekici kılıyor. Bu arada Nokia Müzik uygulamasını kullanarak yerli veya yabancı birçok şarkıyı satın alıp cihazınıza indirmeniz de mümkün.
Nokia Lumia 820 ses kalitesi açısından Lumia 920′den biraz daha iyi gibi. Cihazın altında yer alan hoparlör bir akıllı telefonunkine göre oldukça yüksek bir ses çıkış seviyesine sahip. Ancak tiz seslerde bu yüksek seviye biraz rahatsız edici olabiliyor. Öte yandan cihazın kulaklık ses çıkışı biraz daha yüksek gibi. Beats Audio Studio kulaklıkla yaptığımız ses testine Lumia 820, 920′ye göre biraz daha yüksek seviyede bir ses çıkışı verdi. Her iki cihazın kutusundan da hemen hemen aynı kulaklık çıkıyor. Buna rağmen Nokia Lumia 820′nin kulaklığı, belki de cihazın daha yüksek ses çıkışına sahip olması nedeniyle daha doyurucu bir ses deneyimi sunuyor.
Sonuç

Eylül ayının hemen başında düzenlenen lansmanda Nokia Lumia 920 ve 820 birlikte tanıtılmıştı. Ancak bu tanıtımda Lumia 920′ye aslan payı ayrılmış, Lumia 820 ise biraz üvey evlat muamelesi görür gibi olmuştu. Gerçekten daha sonra da tanıtım safhasında Lumia 920′den biraz daha fazla bahsedildiğini gördük. Buna ek olarak Türkiye’ye ilk olarak Lumia 920 geldi. Kabul ediyoruz, Lumia 920′nin büyük HD ekranı, PureView kamera özellikleri ve şu anda Nokia’nın en gözde telefonu olması nedeniyle daha çok ilgi çekiyor, ancak bu durum Lumia 820′nin düşük profilde bir telefon olduğu anlamına gelmiyor.

HTC’nin ilk Windows Phone 8 telefonları 8X ve 8S arasındaki teknik özellik farkına nazaran, Nokia Lumia 920 ve 820 arasındaki teknik özellik farkları çok daha az. Her ne kadar ekran konusunda Lumia 920′nin seviyesi yakalanmasa da, Lumia 820′nin performans bakımından hiç de aşağı kalmadığının altını önemle çizmek gerek. Dahili belleğin düşük olması da öyle ya da böyle microSD kartın yardımıyla telafi edilebilir bir unsur. Cihazın kamerasının Lumia 920′deki nitelikleri taşımamasına rağmen tatmin edici sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz.
Nokia Lumia 820′nin böyle bir paketle gelmesi aslında kullanıcılar açısından önemli bir seçenek doğuruyor. Nokia Lumia 920 ve HTC Windows Phone 8X gibi telefonlar 1700 TL civarında fiyatlarla pazarın üst bölümünde yer alıyor. HTC Windows Phone 8S ayarındaki telefonlar ise 1000 TL’nin hemen altında bir fiyata sahip. Nokia Lumia 820 de 1249 TL’lik fiyatıyla hem yüksek performans isteyen hem de Lumia 920 ve Windows Phone 8X’in fiyat seviyesine çıkmayı arzulamayan kullanıcıları hedefliyor.
Nokia Lumia 820′nin karşısında güçlü Android telefonlar bulunuyor. Ayrıca iPhone 4 de hemen hemen Lumia 820 ile aynı fiyat aralığında satılıyor. iPhone 4 artık iyice eskimiş bir ürün olması nedeniyle pek tercih edilir değil. Bu noktada Android telefonlarıyla Nokia Lumia 820′yi ciddi bir karşılaştırmadan geçirmek gerekiyor. Android cihazları daha fazla uygulama yükleme imkanı sunmaları bakımından cazip görünüyor. Lumia 820 ise her ne kadar Windows Phone 8′in kısıtlı uygulama ekosistemi nedeniyle dezavantaj sahibi gibi görünse de kullanıcılara yepyeni bir deneyim ve Nokia’nın performansı kanıtlanmış Haritalar, Sürüş gibi uygulamalarını ücretsiz olarak kullanma fırsatı sunuyor.

Nokia Lumia 720:


Kutu İçeriği
Nokia Lumia 720, tüm Lumia telefonlarla aynı şekilde, renkli bir kutuyla raflarda yerini aldı. Kutuyu açtığınızda önce telefon, ardından SIM kart çekmecesini açmaya yarayan iğne, ardındansa diğer aksesuarlar göze çarpıyor.

Lumia 720 ile birlikte bir adet şarj aparatı, bir adet veri iletim kablosu ve bir adet mikrofonlu kulaklık sizin oluyor. Kutudan çıkan kulaklık hoş görünüyor, ancak ses kalitesi pek iç açıcı değil. Nokia Müzik hizmetiyle öne çıkma çabasında olan Lumia’ların daha iyi kulaklıklarla piyasaya çıkması daha hoş olurdu.

Tasarım
Lumia 720, Lumia ailesinin en çekici modeli desek abartmış olmayız. Son derece hoş görünen bir gövdeye, makul bir inceliğe ve tam tadında ağırlığa sahip olan Lumia 720, hem tek elle hem de iki elle rahatlıkla kullanılabilecek bir akıllı telefon. Nokia Lumia 720, 9mm kalınlığa ve 128 gram ağırlığa sahip. Telefonun ekranı Corning Gorilla Glass 2 camla korunuyor.

Sarı, siyah, kırmızı, mavi ve beyaz renk seçeneklerine sahip olan Lumia 720, sadeliğiyle öne çıkan bir tasarıma sahip. Lumia 820 ve Lumia 920′ye oranla daha zarif görünen Lumia 720, fonksiyonel açıdan ağabeyleriyle neredeyse aynı. Telefonun fonksiyon tuşları sağ yanda yer alıyor. Bu noktada ses ayarlama tuş grubu, güç tuşu ve deklanşör tuşu dikkat çekiyor. Tuşlar hem erişim hem de kullanım açısından hiçbir sorun yaşatmıyor.

Diğer işlemler ekranın alt kısmındaki dokunmatik fonksiyon tuşlarıyla gerçekleştiriliyor. Dokunmatik tuşlar titreşimli geri bildirimle desteklendiği için hissizlik yaratmıyor.
Lumia 720′nin üst kısmında 3,5mm kulaklık girişi ve SIM kart çekmecesi, sol yanında micro SD kart çekmecesi, alt kısmında micro USB bağlantı noktası yer alıyor. micro SD kart ve SIM kartın çekmeceli olması dışında Lumia 720′de hiçbir can sıkıcı ayrıntı bulunmuyor.

Lumia 720′nin arkasına baktığımızdaysa, hoş bir dokunuş hissiyatına sahip polikarbonat kasa, LED flaş, 6,1MP arka kamera ve dış ses hoparlörü dikkat çekiyor.

Lumia 720, tasarım açısından son derece başarılı bir akıllı telefon. Nokia, Lumia 720 modelinde hem taşınabilirlik, hem de ergonomi açısından çok iyi bir işe imza atmış.

Ekran
Nokia Lumia 720′de 480 x 800 piksel çözünürlüklü, 4,3 inç boyutlu ve Nokia ClearBlack teknolojili IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran bulunuyor. Bu ekran, Corning Gorilla Glass 2 çizilmeye ve kırılmaya dayanıklı camla korunuyor.

Nokia Lumia 720′nin ekranı renk zenginliği, parlaklık ve görüş açısı genişliği açısından gayet başarılı. Ekranın tek handikapı, Nokia’nın ClearBlack teknolojisine rağmen pek koyu olmayan siyahları. Arayüz temasını beyaz seçmediğiniz takdirde siyahlarla çokça karşılaştığımız bir platform olan Windows Phone 8′de, ekranın siyahlarının koyu olmaması gözü epey rahatsız ediyor. Lumia 720, siyah koyuluğu konusunda AMOLED ekranlı ağabeyi Lumia 820′nin yanına doğal olarak yaklaşamadığı gibi, IPS ekranlı büyük ağabeyi Lumia 920′nin de epey gerisinde seyrediyor.

Lumia 720′nin ekranında yüksek hassasiyet, gün ışığı ve pil tasarrufu modları bulunuyor. Ekran ve dokunma ayarlarından değiştirebildiğiniz bu özellikler arasından yüksek hassasiyet modu etkileyici çalışıyor. Yüksek hassasiyet modu aktifken telefonun ekranını eldivenle ya da tırnağınızla kullanabiliyorsunuz. Bu özelliğin tek handikapı, telefonu ekranı açık şekilde arka cebinize koyduğunuzda bazı işlemleri istemdışı gerçekleştirebiliyor olmanız. Her şeye rağmen yüksek hassasiyet modu özellikle kış aylarında epey işe yarayacak gibi görünüyor.
Lumia 720′nin ekranı hakkındaki genel yorumumuz olumlu. Telefonun fiyatı göz önünde bulundurulduğunda, Corning Gorilla Glass 2′nin güvenilirliği ve IPS panelin geniş görüş açısı, düşük çözünürlük ve koyu olmayan siyahların yarattığı handikapları unutturuyor. Lumia 720, kendi klasmanı düşünüldüğünde başarılı bir ekrana sahip.

Donanım – Performans
Nokia Lumia 720, gücünü Qualcomm MSM8227 çipset üzerinde bulunan çift çekirdekli 1GHz işlemci ve Adreno 305 grafik işlemciden alıyor. Telefonda bu ikiliye ek olarak 512MB RAM ve 8GB dahili depolama alanı bulunuyor. 8GB’lık dahili depolama alanının sadece 4,5GB’ı kullanılabilir durumda, geri kalan kısım işletim sistemine ayrılmış. Bu durum biraz tedirgin edici olsa da, telefonda micro SD kart yuvası bulunuyor olması gönüllere su serpiyor. Lumia 720′de 64GB’a kadar micro SD kart desteği bulunuyor.

Telefonun donanımsal özelliklerini bir kenara bırakıp performansına gelecek olursak, Lumia 720 performans açısından gayet başarılı bir akıllı telefon. Cihaz hem arayüz kullanımına, hem oyunlara hem de kamerasına yetecek gücü bünyesinde barındırıyor. Lumia 720′yi kullandığımız sürede akıcı bir arayüz deneyimi yaşadık, kesintisiz videolar kaydettik ve Windows Phone 8 Mağaza’nın en gelişmiş oyunu konumundaki Asphalt 7′yi sorunsuzca oynadık. Telefonun donanımı Lumia 820 ve Lumia 920 kadar iddialı değil, ancak şu an Windows Phone 8 uygulama mağazasında Android ve iOS platformundaki kadar zengin bir ortam olmadığı için Lumia 720′nin en az bir yıl boyunca platformunun tüm uygulamalarını çalıştıracağını düşünüyoruz.

Telefondaki diğer donanımsal özellikler arasında, Bluetooth v3.0 bağlantısı, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n dual-band kablosuz internet bağlantısı, NFC bağlantı desteği ve microUSB v2.0 girişi yer alıyor. Nokia Lumia 720′nin kablosuz ya da kablolu bağlantılar konusunda herhangi bir sorun yaşatmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Kullanım süremiz boyunca telefonun Wi-Fi’da da, 3G’de de oldukça yüksek performanslı bir İnternet tecrübesi sunduğunu gözlemledik.
Konuyu toparlayacak olursak, ülkemizde 1000TL civarında satılan Lumia 720, fiyatına oranla başarılı bir performans sunuyor.

Pil Ömrü
Nokia Lumia 720, 2000mAh’lik pili sayesinde iddialı bir kullanım süresine sahip. Eğer işiniz gücünüz oyun oynamak ve İnternet’te dolaşmaksa 1-1,5 gün, bu işleri arada sırada yapıyorsanız 2-3 günü rahatlıkla çıkarabiliyorsunuz. Nokia Lumia 720, 4,3 inç ekranı ve tasarruflu donanımı sayesinde, 2000mAh pilin değerini iyi biliyor.

Pil ömrü, Nokia Lumia 720′nin tasarımından sonraki en büyük artısı konumunda.

Yazılım
Lumia 720, Windows Phone 8 işletim sistemiyle çalışıyor ve Nokia’ya özel birçok yazılımı bünyesinde barındırıyor. Windows Phone 8 platformunu kullanmayı göze alanlar için ideal telefonlar arasında yer alan Lumia 720, Lumia 820 ve 920′den farklı olarak birkaç yazılımsal özelliğe sahip. Bu özellikler arasında en çok dikkat çekenler; telefona ön yüklü olarak gelen Kanal D uygulaması, Sinemagraf ve Nokia Glam Me uygulamaları.

Kanal D uygulaması aracılığıyla İnternet’e bağlı olduğunuz her an Kanal D izleyebiliyorsunuz. Bunun televizyon izlemeyi sevenler için iyi düşünülmüş bir özellik olduğunu düşünüyoruz. Kanal D uygulaması gayet sorunsuz çalışıyor.
Sinemagraf uygulaması, son dönemlerin popüler fonksiyonlarından biri olan hareketli fotoğrafları hayatınıza katıyor. Sinemagraf modunda fotoğraf çektiğinizde, Lumia 720 bir süre seri fotoğraf çekiyor ve bunları birleştirip GIF benzeri animasyonlar çıkarıyor. Sinemagraf, fotoğrafla yakından alakalı kullanıcıların hoşuna gidebilecek bir uygulama olmuş.

Nokia Glam me ise telefonla kendi fotoğrafını çekmeyi seven kullanıcılara hitap ediyor. Glam Me uygulaması ön kamera aracılığıyla kullanılıyor. Kendi fotoğrafınızı çektikten sonra uygulama yüzünüze otomatik rötuş uyguluyor. İsteğinize bağlı olarak bu rötuşları arttırıp azaltabiliyorsunuz. Uygulama dahilinde gözleri büyütme, teni yumuşatma, dişleri beyazlatma gibi ilginç özellikler yer alıyor.
Telefonun özgün yazılımsal özelliklerinin dışına çıkıp genel bir değerlendirme yaptığımızdaysa, Windows Phone 8′in halen yetersiz olduğunu görüyoruz. Uygulama mağazasından gündelik kullanım fonksiyonlarına, uygulamalar arası geçiş hızından bildirim iletimlerine kadar birçok noktada, WP8 platformu iOS ve Android’in çok gerisinde seyrediyor. Windows Phone 8 işletim sisteminin çok hızlı bir şekilde güncellemeler almaya ihtiyacı var. Bu konuda Microsoft ve Nokia’nın büyük çaba sarfettiğini görüyoruz, ancak maalesef iOS ve Android platformları yerinde saymadığı için Windows Phone 8 işletim sisteminin mevcut duruşu pek hoş görünmüyor.

Kamera
Nokia Lumia 720′de 1,3MP ön kamera ve 6,1MP arka kamera bulunuyor. Ön kameranın 720p kalitesinde saniyede 30 kare hızında video çekme özelliği mevcut. Arka kamera ise Carl Zeiss optics lensi, 1/3,6″ sensör genişliği ve coğrafi etiketleme özellikleriyle dikkat çekiyor.
Nokia Lumia 720′nin her iki kamerası da gayet iyi çekim yapıyor. Telefonun ön kamerası, piyasadaki birçok akıllı telefona göre şaşırtıcı düzeyde yüksek kaliteli çekimlere imza atıyor.
Telefonun arka kamerası da oldukça iyi çekimler yapıyor. Lumia 720′nin hem sensörü güçlü hem de lensi iyi. Cihaz özellikle düşük ışık çekimlerinde iyi iş çıkarıyor.

Lumia 720′de 1080p video kaydı ya da OIS (mekanik görüntü sabitleme) gibi özellikler bulunmuyor, ancak telefonun video kayıt kalitesi de gayet iyi.
Konuyu şöyle bir toparlayacak olursak, Lumia 720′nin her iki kamerası da aynı seviyedeki akıllı telefonlar göz önünde bulundurulduğunda son derece başarılı.
Yorumu
Nokia Lumia 720, şu an Lumia serisinin en yakışıklı üyesi konumunda. Telefon hem çok şık, hem çok hafif, hem de donanımsal açıdan makul özellikleri bünyesinde barındırıyor. Lumia 720′nin önündeki tek sorun, Windows Phone 8 platformunun Android ve iOS’a oranla fakir kalıyor olması. Kalan kısımda Lumia 720, fiyatına oranla gayet alınabilir bir akıllı telefon.

Ülkemizde ortalama 900-1000TL arasında fiyatla satılan Nokia Lumia 720′yi, göz alıcı bir akıllı telefona sahip olmak isteyenlere tavsiye ediyoruz. Beklentiniz çok zengin bir uygulama mağazasından çok, çekici ve ergonomik tasarım, kaliteli ekran ya da başarılı bir kameraysa, Lumia 720 gayet makul görünüyor.
 


Murat Alper

Murat Alper

Moderator
:tşk: güzel konu
 

blackcemre

Üye
    Konu Sahibi
Konu Güncelleniyor.Bütün telefonlar ekleniyor ve güncel fiyatları verilecektir.
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
arkadaşlar forum kuralları gereği alıntı haber/konu paylaşımı yasak. Bu konu sadece konunun alındığı siteye fayda getirir bize zarar:locked2:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt