Bende nokia shop'a gittim.geldi ama kutulu olarak satıyoruz stand'a koymuyoruz dedi.![]()
Benzer performans verecek cihazları sıralayalım ;
1400 liralık bir kamera/fotoğraf makinesi, 300 küsur liralık bir navigasyon cihazı, aynı özelliklere sahip telefon (HDMI v.s) 900 TL eder.Bu durumda 2600 TL tutar neredeyse aynı performansı sağlamanız ki taşınılabilirlik olayda yok bile.Bunu 1500 TL'ye (Yakında daha da düşecektir) sağlayan bir telefon var ve insanlar git fotoğraf makinesi al diyorlar...
Esasında telefon 41 megapiksel fotoğraf çekmiyor. En yüksek kaydedebildiği fotoğraf 38 megapiksel. PureView teknolojisiyle 8 ya da 5megapiksel çözünürlüğe düşürüyor. Komşu 7pikselden yararlanıp, en az seviyede noise olacak şekilde size yorumluyor.
Bu telefonun 41 megapiksellik fotoğraf oluşturması, kamerası sayesinde değil, üzerinde yüklü bulunan görüntü işlemcisinden kaynaklanıyor. Ayrıca bir grafiker olarak belirtmek isterim ki, bu telefonla 8 MP üzerinde yapılan çekimlerde gren oluşumu gözlenmekte. Grenli fotoğraflar baskıya girmiyor, girdiği takdirde kalitesiz baskıya neden oluyor. Anlayacağınız üzere bu telefonun üzerinde 8 MP kamera var. Telefonun görüntü işlemcisi bu 8 MP lik görüntüyü alıyor, komşu pixellerin yardımıyla her bir pixeli tek tek elden geçirip smooth bir görüntü elde edilmesini sağlıyor. Ancak görüntü işlemcisi bu smoothlama işlemini yaparken ister istemez fotoğrafların grenlenmesine neden oluyor ki, bu da profesyonel fotoğraf ve baskı sistemi üreticilerinin asla kabul etmeyecekleri bir konudur. Bu nedenle 1500 TL lik 12 MP Nikonlarla karşılaştırılmamasını tavsiye ediyorum.
Saygılar...
Zaten kamerasının 41 MP olduğunu iddia eden olmadı ki MP görüntü kalitesinde en büyük etken değil.Yabancı bir sitede 1400 liralık bir fotoğraf makinesi ile karşılaştırılmış ve sonuç neredeyse berabere çıkmıştı bu sebeple bunu söyledim.
İddia edildiği üzere yorum yapmaktan ziyade, bu 41 MP konusunda hiç detay verilmemiş... Bu nedenle bilgilendirme amaçlı söyledim... Ayrıca görüntü kalitesinde MP en büyük etken değil derken? Bu sözünüzü dikkate almak istemiyorum demek geliyor içimden... fotoğraf kalitesi pixel/inch cinsinden belirlenir, günümüz teknolojisinde artık inch başına milyon pixeller sığdığı için MP kavramı ortaya atılmıştır... fotoğrafın kalitesi MP/inch ile belirlenir... insan gözü bilimsel hesaplamalara göre 24 MP lik bir görüntü kalitesine sahiptir... ancak iş baskı kalitesine geldiğinde sizin sözünüz doğru kabul edilebilir... Baskı kalitesinde MP/inch değerinin yüksek olmasının yanı sıra, brightness, gamma, kontrast, gren oranı, vb. gibi oranların optimal değerde olmasına dikkat edilir... Saygılar...
Esasında telefon 41 megapiksel fotoğraf çekmiyor. En yüksek kaydedebildiği fotoğraf 38 megapiksel. PureView teknolojisiyle 8 ya da 5megapiksel çözünürlüğe düşürüyor. Komşu 7pikselden yararlanıp, en az seviyede noise olacak şekilde size yorumluyor.
Bu telefonun 41 megapiksellik fotoğraf oluşturması, kamerası sayesinde değil, üzerinde yüklü bulunan görüntü işlemcisinden kaynaklanıyor. Ayrıca bir grafiker olarak belirtmek isterim ki, bu telefonla 8 MP üzerinde yapılan çekimlerde gren oluşumu gözlenmekte. Grenli fotoğraflar baskıya girmiyor, girdiği takdirde kalitesiz baskıya neden oluyor. Anlayacağınız üzere bu telefonun üzerinde 8 MP kamera var. Telefonun görüntü işlemcisi bu 8 MP lik görüntüyü alıyor, komşu pixellerin yardımıyla her bir pixeli tek tek elden geçirip smooth bir görüntü elde edilmesini sağlıyor. Ancak görüntü işlemcisi bu smoothlama işlemini yaparken ister istemez fotoğrafların grenlenmesine neden oluyor ki, bu da profesyonel fotoğraf ve baskı sistemi üreticilerinin asla kabul etmeyecekleri bir konudur. Bu nedenle 1500 TL lik 12 MP Nikonlarla karşılaştırılmamasını tavsiye ediyorum.
Saygılar...
bence senin piyasadan haberin yok 5 ay sonra fiyatı düşüyo dediğin telefon yıllardır samsung v.b. telefonlardır n95 n96 kaç yıl oldu çıkalı 2.el fiyatı hala 250-350 lerde geziyo... nokia nın 41 mp olarak tanıtmasının amacı devrim niteliği taşıdığı içindir 1500 lirayı kameraya vermiyorsun ki o sadece özelliklerinden birisi....ayrıca samsung kadar dandik bir telefon görmedim galaxy falan neysede 1000 liradan aşağı samsung a verilen paraya yazık......Fiyat Politikası Oldukça Saçma . Sonuçta Sadece Kamera Özelliği Olan Bir Telefon . 1590 Ona Vereceğime Madem Bu Kadar Para Saçan Biriyim 2bin Civarına Nikon d90 alırım 41 mp deil 12 mp ama Nokiadan 41 kat Daha iyi Çekim Yapıyor . Nokia Yine Aynı Politika Yüksek Fiyat Alçak Telefon Alıyosun Telefonu 5 ay sonra 900 e Düşüyor . Ne Oldu Mal Müşteri Kazıkladım Seni (: Nokia Diye Bi Marka Bilmiyorum Artık Samsung Htc Bu Tarz Cİhazlar Parayı Hak Ediyor . 1590 A S3 Alıyosun Be 4 Çekirdek V.s V.s Utan Nokia
İddia edildiği üzere yorum yapmaktan ziyade, bu 41 MP konusunda hiç detay verilmemiş... Bu nedenle bilgilendirme amaçlı söyledim... Ayrıca görüntü kalitesinde MP en büyük etken değil derken? Bu sözünüzü dikkate almak istemiyorum demek geliyor içimden... fotoğraf kalitesi pixel/inch cinsinden belirlenir, günümüz teknolojisinde artık inch başına milyon pixeller sığdığı için MP kavramı ortaya atılmıştır... fotoğrafın kalitesi MP/inch ile belirlenir... insan gözü bilimsel hesaplamalara göre 24 MP lik bir görüntü kalitesine sahiptir... ancak iş baskı kalitesine geldiğinde sizin sözünüz doğru kabul edilebilir... Baskı kalitesinde MP/inch değerinin yüksek olmasının yanı sıra, brightness, gamma, kontrast, gren oranı, vb. gibi oranların optimal değerde olmasına dikkat edilir... Saygılar...
malesef grafiker olmakla herşeyi doğru bileceğin anlamına gelmiyor...
pureviewin asıl amacı senin gren dediğin benimde noise olarak bildiğim gürültü seviyesini sıfıra indirgemek.bunu ise 41mp sensör ile sağlıyor.Ancak bu cihaza nasıl olurda aslında 8mp diyorsun şaşırdım doğrusu...Telefonda gerçek 41mp sensör var...Gerçek 38mp çekiyor.yalnız 38mp ya da 34mp de çekince pureview teknolojisi devre dışı kaldığından tabiki noise olacaktır şimdiye kadar çıkmış tüm cihazlarda olduğu gibi...Gerçi 38mp fotoğrafı zaten a4 kağınada basarsanız noise olmaz.istenirse zaten pureviewle çekip noisesize yakın fotoğraf elde edebiliyorsunuz.
Üzerine tekrar basa basa söylüyorum.Bu telefon gerçek 41mp kamerası var.Hala anlayamıyorsunuz şaşıyorum doğrusu...ayrıca o kadar saçma yorum yapıyorsunuzki telefon hiç bir zaman 8mp fotoğrafı alıp komşu pikselleri işlemiyor.Telefon 41mpli alıp komşu 7 piksel yardımıyla 8mple çeviriyor ve bu yedi pikselin bilgileri tek bir piksele sığdırıldığı için noise denen şey ortadan kalkıyor.Bu yüzden rakipsiz bir 5mp 8mp çekiyor.istersen 38mpde çekilebilir.Telefon fotoğraf makineleriyle yarıır derecede kaliteli.İnanmayan karşılaştırmalara bakar yalana borcum yok...
burada yanlış bir bilgi var sanırım ben insan gözünün sizin dediğiniz gibi 24 mpix değil 24 ten daha fazla olduğunu okumuştum birçok yerde.pencere gibi sınırları olan bir alandan dışarıya baktığınızda gördüğünüz manzara, beyninizde 324 megapiksele eşdeğer. eğer görüntünüzü engelleyecek bir maniniz yoksa, 576 MP e eşdeğerdir.buyrun burda biraz daha ayrıntılı anlatılmış
o yüzden insan gözünü karıştırmasak daha iyi olur sanırım.![]()
bence senin piyasadan haberin yok 5 ay sonra fiyatı düşüyo dediğin telefon yıllardır samsung v.b. telefonlardır n95 n96 kaç yıl oldu çıkalı 2.el fiyatı hala 250-350 lerde geziyo... nokia nın 41 mp olarak tanıtmasının amacı devrim niteliği taşıdığı içindir 1500 lirayı kameraya vermiyorsun ki o sadece özelliklerinden birisi....ayrıca samsung kadar dandik bir telefon görmedim galaxy falan neysede 1000 liradan aşağı samsung a verilen paraya yazık......
Hırs yaptım gittim pureviewi açıklayan nokianın sitesindeki pdfye baktım.Hiç bir yerinde aslında 8mp kamera diye bir şey yazmıyor.Öncelikle kameranın kaç mp olduğu sensöre bağlı birşeydir.Adı üstünde mega piksel yani piksel sayını ifade ediyorki bunu belirleyen kamera sensöründen başka birşey değildir.Ayrıca senin belirttiğin gibi lensten gelen görüntü direkt işlemciye gitmez.Başta mantık hatası yapıyorsun...Lensden gelen görüntü sensöre gider sensör bu görüntüyü sayısal hale çevirmek için kullanılan aygıttır.Sensör ne kadar büyük olursa lensden gelen görüntü o kadar detaylandırılarak sayısal veriye çevrilebilir.Bu sayısal veriyide gpu işler.Hatta şuanda en fazla 20mp işleyebilen gpular var.Nokia 808de çift gpu var...lens dediğin şey ise ışığı sensöre toplayıp vermekle yükümlü bir parçadır.megapiksel ile alakası yoktur.Lensi ilgilen konular dar açı geniş açı ışık geçirgenliği odak uzunluğu gibi şeylerdir.Senin mantığına görede nokia n8 12mp değil o zman.Çünkü lensi nokia 808den büyük değildir heralde...- - - Eklendi - - -
Tamam o zaman, Nokia nın kendi yaptığı telefondan haberi yok... Carl Zeiss ı bir kenara bırakalım, lens sektöründe çalışan hiçbir firmanın elinde şu an sadece insan gözünün ölçüsü olan 24 MP lens bile yok... zaten olsaydı, robot teknolojisinde çığır bile açılabilirdi... Çünkü robotlara bizim görebildiğimiz ölçüde görme imkanı sağlanır, geriye sadece bu görüntüyü insan beyni gibi işleyecek bir görüntü işlemci üretmek kalırdı... Nokia bizzat kendisi teknoloji inceleme yayınlarına bu bildiriyi dağıtarak lensin 8 MP olduğunu duyurmuştur... Nokia nın kendi sitesinde basın bildirileri bölümünde bulabilirsiniz... Bir fotoğrafın MP sini belirleyen tek şey lens değildir, lensten giren görüntüyü doğru ve aldığı gibi işleyebilecek işlemciye ihtiyaç vardır... Siz eğer 1 MP lens için üretilmiş görüntü işlemciyi, 12 MP lense takarsanız elde edeceğiniz görüntü 1 MP nin üzerine çıkamayacaktır... Yani bir nev'i Mevlana'nın sözü önümüze çıkacaktır: "Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır." "Sen lensten kaç MP geçirirsen geçir, geçirdiğin, görüntü işlemcinin işleyebildiği kadardır." Eğer hala ikna olmadıysanız, Nokia 808 ile aynı fotoğrafı önce 8 MP, sonra 38 MP ve sonra da 41 MP olarak ayrı ayrı çekip 35x50 ya da 50x70 basalım. Hatta daha da iddialı gireyim, masrafı bana ait olmak üzere Heidelberg 5 renkli baskı makinelerinde basalım... Birlikte karşılaştıralım... Ben Nokia mühendislerinin yalancısıyım...
- - - Eklendi - - -
Dikkat ederseniz 576, 24 sayısının karesidir... yani iki göz, iki lens... eğer üç gözümüz olsaydı, bu 24 ün kübüne tekabül edecekti... Saygılar...
Tamam, siz haklısınız... 1 500 TL kazanmak bu zamanda çocuk oyuncağı... 1 500 TL yi veren haklıdır... Ben vermedim, veremem... O yüzden ben haksızım... Saygılar...
Nokia 808 PureView yüksek çözünürlüklü 41 megapiksel sensör, Carl Zeiss mercek ve Nokia’nın geliştirdiği over-sampling teknolojisini bir araya getiriyor. Bu, standart çözünürlüklerde (2/3, 5 ve 8 megapiksel) netlikten ödün vermeden zoom yapabilmek ve yedi piksellik bilgiyi bir piksele sıkıştırmak suretiyle hayal edebileceğiniz en net görüntüyü elde edebilmek anlamına geliyor. Böylece yüksek çözünürlüklerde (maksimum 38 megapiksel) görüntüleri yakalamak, zoom yapmak, keserek yeniden boyutlandırmak ve görülmesini istediğiniz detaylara odaklanmak mümkün oluyor. Düşük aydınlatmalı ortamlardaki üstün performansı ve e-posta, MMS ve sosyal ağlarda paylaşmak için yoğun boyuttaki görüntü dosyalarını kaydedebilme özelliği ile Nokia 808 PureView, herkesin her koşulda bir profesyonelin elinden çıkmış gibi görünen fotoğraflar çekebilmesine olanak tanıyor. Nokia Basın Bölümü..- - - Eklendi - - -
Tamam o zaman, Nokia nın kendi yaptığı telefondan haberi yok... Carl Zeiss ı bir kenara bırakalım, lens sektöründe çalışan hiçbir firmanın elinde şu an sadece insan gözünün ölçüsü olan 24 MP lens bile yok... zaten olsaydı, robot teknolojisinde çığır bile açılabilirdi... Çünkü robotlara bizim görebildiğimiz ölçüde görme imkanı sağlanır, geriye sadece bu görüntüyü insan beyni gibi işleyecek bir görüntü işlemci üretmek kalırdı... Nokia bizzat kendisi teknoloji inceleme yayınlarına bu bildiriyi dağıtarak lensin 8 MP olduğunu duyurmuştur... Nokia nın kendi sitesinde basın bildirileri bölümünde bulabilirsiniz... Bir fotoğrafın MP sini belirleyen tek şey lens değildir, lensten giren görüntüyü doğru ve aldığı gibi işleyebilecek işlemciye ihtiyaç vardır... Siz eğer 1 MP lens için üretilmiş görüntü işlemciyi, 12 MP lense takarsanız elde edeceğiniz görüntü 1 MP nin üzerine çıkamayacaktır... Yani bir nev'i Mevlana'nın sözü önümüze çıkacaktır: "Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır." "Sen lensten kaç MP geçirirsen geçir, geçirdiğin, görüntü işlemcinin işleyebildiği kadardır." Eğer hala ikna olmadıysanız, Nokia 808 ile aynı fotoğrafı önce 8 MP, sonra 38 MP ve sonra da 41 MP olarak ayrı ayrı çekip 35x50 ya da 50x70 basalım. Hatta daha da iddialı gireyim, masrafı bana ait olmak üzere Heidelberg 5 renkli baskı makinelerinde basalım... Birlikte karşılaştıralım... Ben Nokia mühendislerinin yalancısıyım...
- - - Eklendi - - -
Dikkat ederseniz 576, 24 sayısının karesidir... yani iki göz, iki lens... eğer üç gözümüz olsaydı, bu 24 ün kübüne tekabül edecekti... Saygılar...