arkadaşlar gördüğüm kadarıyla eskisi kadar araştırma yok maxicepte.. mesela bi arkadaşın imzasında symbian S60 serileri var fakat hatalı, r320 symbian UIQ'ydu.. s60 UIQ yanında lafı edilemicek bi versiyon olduğunu yaklaşık 6 yıldır sölerim.. şimdi size anlatym, p800 ve p910i cihazlarım var, symbian uiq serisi, mpx200 ve moto q'um var windows mobile, ve bir süredir takip ediyorum iphone alıcam inşallah yarın.. karşılaştırma isterseniz, eskiler bilir uiq serisi hayranlığımı fakat eskiden telefondan beklenenlerle şimdi beklenenler çok farklı.. örneğin symbian bir cihazda office dosyalarını sadece görüntüleyebilirsiniz, düzenledikten sonra bilgisayarda görüntüleyemezsiniz, sırf bu sebeple windows mobile bir cihaz olan moto q aldım.. q klavye olmasınında payı var tabiki.. windows mobile'ın gerekli işler bakımından symbian'dan eksisi olmadığını gördüm, artıları da cabası tabiki, ama oyundur eğlencedir derseniz windows mobile bu konuda çok ii diil.. birde şu konu dikkatimi çekti, iphone bir windows mobile diildir, ki zaten apple microsoft'un yazılımda en büyük rakibidir.. iphone kendine has bir işletim sistemine sahiptir ve öyle bir dizayndırki istediğiniz özelliklerde telefonunuzu oluşturmanıza olanak sağlar.. misal ben mms kullanan biri diilim, benim iphone'umda mms olmayacak, video kayıtta kullanmıyorum mümkün olsa zaten kamerasız modelini alırım iphone'un.. böyle konularda bence müthiş bir zekanın ürünü bu cihaz, tek tuşu olmasıda bunun delili gibi sanki..ayrıca oyun eğlence konusunda ne symbian ne de wm eline su dökemez, inanın bu kadar eğlenceli bir telefon bulamazsınız.. hiç kullanmamş olanlar bi araba yarışını hayal edin, telefonu sağa eğdinizde araba sağa sola eğdinizdeyse sola gidiyor.. bunlar somut olarak görmeynce biraz havada kalıyo fakat bigün zamanınız olduğunda cihazı inceleyin..dokunmatik ekran 5800'da da var dediğiniz şey iphone'da asıl kimliğine bürünüyo.. iki taraftan çektğinizde yakınlaşması mı dersiniz, kalem zorunluluğu olmadan kullanabilmekmi, resimi itelediğinizde diğer resme geçmekmi.. bi elinize alın derim başka bişe demem..