Yeni araba sürmeye başladım bir kaç sorum olacaktı.

Sponsorlu Bağlantılar

D-WADE BURAK

D-WADE BURAK

Üye
Ne cok sofor varmıs :D yahu bızım burda bı bulusmamı yapsak acaba araclarla nasıl olur ne dersınız :)

kardesım uzun uzun yazmıslar kafan karısmasın bence sen bır sunları da ızle :)

vites kutusu ve debriyaj

buda power shift debriyaj kullanmadan degıstırme cok rısklıdır denmeyın bence şanzımanı kucaklayabılırsınız

en onemlısıde bu bunu ızle nasıl degıstırıyor 2. kısımda ıse gor heel and toe yapıyor

D-WADE BURAK

D-WADE BURAK

Üye
ne olursa ama 1.6 120 hp aile speclede gelmede fitenkin (vtec) varmı senın onla gel bana :aha:

Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
evet istanbuldayım şairin bol olduğu adına bir sürü şiir yazılan memleket :)

CanKartaL

CanKartaL

Emekli Yönetici
Ne cok sofor varmıs :D yahu bızım burda bı bulusmamı yapsak acaba araclarla nasıl olur ne dersınız :)

kardesım uzun uzun yazmıslar kafan karısmasın bence sen bır sunları da ızle :)

vites kutusu ve debriyaj

buda power shift debriyaj kullanmadan degıstırme cok rısklıdır denmeyın bence şanzımanı kucaklayabılırsınız

en onemlısıde bu bunu ızle nasıl degıstırıyor 2. kısımda ıse gor heel and toe yapıyor

Arkadaş acemiyim diyor sen power shiftleri sıralamışsın :D:D bu arada power shift in pek faydasını göremedim devir göstergesinde. gösteri sebebiyle bu şekilde olmuş olabilir. Onun yerine tofaş usulü vites değişiminde kısa-seri bir aragaz yapsa daha faydalı olurmuş :D Ya da debriyaja hızlı bir bas çek sırasında vitesi değiştirse devir o kadar düşmez yani ;)

Bir süre kullandıktan sonra elin ayağın alışır zaten vites değiştirmen yarım saniye bile sürmez ;)

R.A.M

R.A.M

Üye

Düz yolda 80 km hızda boşta giderken aracı stop etmiş birisi olarak kesinlikle boşta gitmiyorum artık. O hızda araç stop ettiğinde frenler de şişiyor ve aracı durdurma şansın yok o_O Tabi bu her zaman olan birşey değil ama başına gelirse çok sıkıntı yaratabilecek bir durum :S Allah korusun. Ayrıca araç hareket halindeyken vitesi boşa alırsan motor yağlamayı kesiyor diye biliyorum. Uzun süre boşta gitmek motorun yağsız kalıp aşınmasına, hatta aşırı sürtünmeden daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu gibi durumlarda en yüksek vitese alıp ayağını gazdan çekersen aracın muhtemelen 2000 devir civarı bir devirle kendi kendine seyir etmeye devam edecektir. Yakıt sarfiyatı konusunda da belki görmüş olabilirsin. Araç boştayken rolanti yakıtını yakmaya devam eder, ancak vitesteyken sadece gaza bastığında motora yakıt gider, gaza basmazsan yakmaz ki bu da yakıt sarfiyatını önleyen bir durumdur ;)
Aracında anlık yakıt göstergesi var ise zaten ordan fark edersin boşta ve yüksek viteste yaktığı yakıtı ;)
Önündeki araçla arandaki mesafeyi yeterli tuttuğun sürece 4. vitesle de durmaya çalışsan, devrine uygun şekilde vites küçülterek de aracı durdurmaya çalışsan sorun yaşamazsın. Ancak yeterli takip mesafesi yoksa istersen aracın arkasına paraşüt tak. (paraşüt takarsan belki vaktinde durabilir ama pek fonksiyonel bir yöntem değildir :P)
Son olarak Allah kaza, bela göstermesin. Fazla gaza gelip de ne aracını ne de kendini riske atma ;)
Dediklerin şahin için geçerli değil :naughty:

PremiumWork

PremiumWork

Üye
Konuyu cevaplayanlara :tşk:

cnk52

Üye
Herkes doğru bir şekilde anlatmaya çalışmış-anlatmış da fakat kimse şöyle bir öneride bulunmamış sanırsam.
Araç sürmeyi bilen birisiyle boş bir araziye gidip durumları teker teker deneyin ve sıkılmadan defalarca tekrar yapın.
Ayrıca şuna da değinen olmamış,
araç boştayken frenleri, vitesteki kadar iyi tutmaz. Bu yüzden boşa almak yerine, boşa almadan frene basıp vites küçültmeyi- durmayı öneriyorum.
Hatta yine boş bir arazide şuna çalışın. Örneğin aracınız 3000-3500 devirde ve 4. viteste ilerleyin. Frene basmadan debriyaja basıp 3e atın.3e attıktan sonra frene basın. Aracın çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde yavaşladığını göreceksiniz. Buna alışabilirseniz daha güvenli olacaktır.

maxirabit

maxirabit

Üye
Herkes doğru bir şekilde anlatmaya çalışmış-anlatmış da fakat kimse şöyle bir öneride bulunmamış sanırsam.
Araç sürmeyi bilen birisiyle boş bir araziye gidip durumları teker teker deneyin ve sıkılmadan defalarca tekrar yapın.
Ayrıca şuna da değinen olmamış,
araç boştayken frenleri, vitesteki kadar iyi tutmaz. Bu yüzden boşa almak yerine, boşa almadan frene basıp vites küçültmeyi- durmayı öneriyorum.
Hatta yine boş bir arazide şuna çalışın. Örneğin aracınız 3000-3500 devirde ve 4. viteste ilerleyin. Frene basmadan debriyaja basıp 3e atın.3e attıktan sonra frene basın. Aracın çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde yavaşladığını göreceksiniz. Buna alışabilirseniz daha güvenli olacaktır.
Ben devir saatine göz ucumla bile bakmıyorum,kulaklarım o kadar alıştı ki yakında arabayla konuşacağım:D

cnk52

Üye
:D bende de öyle, ama tavsiye verdiğimiz kişi yeni araç sürmeye başlayan birisi, yavaş yavaş olacak şeyler onlar :)

Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
Devir saatine bakmayın sesi tanısın kulaklarınız gözünüzü oraya alıştırmayın. Ayrıca boştayken frenler iyi tutmaz demek yanlış olur ama vitesteyken daha çabuk durur ama bunun frenle alakası yok fren görevini aynı şekilde yapar ama boş viteste lastikler bağımsız olacağı için durdurması daha zor olacaktır ama vitesteki aracın hızı belli lastikler ona bağlıdır o yüzden hızı daha rahat kesilir.

cnk52

Üye
Devir saatine bakmayın sesi tanısın kulaklarınız gözünüzü oraya alıştırmayın. Ayrıca boştayken frenler iyi tutmaz demek yanlış olur ama vitesteyken daha çabuk durur ama bunun frenle alakası yok fren görevini aynı şekilde yapar ama boş viteste lastikler bağımsız olacağı için durdurması daha zor olacaktır ama vitesteki aracın hızı belli lastikler ona bağlıdır o yüzden hızı daha rahat kesilir.
Ve durum böyle olunca da boştayken frenler iyi tutmaz. :)

Üst Alt