CrossFire.X
Üye
Yeni araba sürmeye başladım bir kaç sorum olacaktı.
Öncelikle az çok araba kullanıyorum.
1. sorum: Örneğin 3 vitesle gidiyorum bir vites yükselteceğim. Önce ayağımı gazdan tamamen çekip sonramı debriyaja basıp vites değiştireyim yoksa ayağım gazdayken debriyaja basıp sonramı ayağımı gazdan çekip vites değiştireyim. Hangisini yaparsam araba için daha sağlıklı olur veya farketmez mi?
2. sorum ise: Örneğin 4 viteste giderken kırmızı ışık gördüm duracağım. Araç dördüncü vitesteyken sadece frenle yavaşlasam araba durma noktasına az kala debriyaja basıp tamamen dursam zararı olurmu. Tam olarak nasıl durmamı tavsiye edersiniz?
3 sorum ise: Araba 4 viteste gidiyor. Frene basıp yavaşlasam sonra debriyaja basıp 4. vitesten direk 2. vitese geçsem zararı olur mu yoksa vitesi sıraylamı büyütüp küçültmem gerekli?
1. sorum: Örneğin 3 vitesle gidiyorum bir vites yükselteceğim. Önce ayağımı gazdan tamamen çekip sonramı debriyaja basıp vites değiştireyim yoksa ayağım gazdayken debriyaja basıp sonramı ayağımı gazdan çekip vites değiştireyim. Hangisini yaparsam araba için daha sağlıklı olur veya farketmez mi?
2. sorum ise: Örneğin 4 viteste giderken kırmızı ışık gördüm duracağım. Araç dördüncü vitesteyken sadece frenle yavaşlasam araba durma noktasına az kala debriyaja basıp tamamen dursam zararı olurmu. Tam olarak nasıl durmamı tavsiye edersiniz?
3 sorum ise: Araba 4 viteste gidiyor. Frene basıp yavaşlasam sonra debriyaja basıp 4. vitesten direk 2. vitese geçsem zararı olur mu yoksa vitesi sıraylamı büyütüp küçültmem gerekli?
Tabi bu her zaman olan birşey değil ama başına gelirse çok sıkıntı yaratabilecek bir durum :S Allah korusun. Ayrıca araç hareket halindeyken vitesi boşa alırsan motor yağlamayı kesiyor diye biliyorum. Uzun süre boşta gitmek motorun yağsız kalıp aşınmasına, hatta aşırı sürtünmeden daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu gibi durumlarda en yüksek vitese alıp ayağını gazdan çekersen aracın muhtemelen 2000 devir civarı bir devirle kendi kendine seyir etmeye devam edecektir. Yakıt sarfiyatı konusunda da belki görmüş olabilirsin. Araç boştayken rolanti yakıtını yakmaya devam eder, ancak vitesteyken sadece gaza bastığında motora yakıt gider, gaza basmazsan yakmaz ki bu da yakıt sarfiyatını önleyen bir durumdur
Alışkanlık olmuş artık. Yağlama yapmayacağını sanmıyorum bu durumun kamyonlar için geçerli olduğunu biliyorum.
Viteste ve gaz vermediğin sürece tasarruf etmiş olursun. Motorun durma olayı için büyük geçmiş olsun, ama aracın stop ettiğini anladığın anda büyük bir viteste vurdurarak motoru çalıştırabilirdin.
Tekrar geçmiş olsun o anki panik işte...
Çok doğru...Amin.
)