Yeni araba sürmeye başladım bir kaç sorum olacaktı.

Sponsorlu Bağlantılar

CrossFire.X

CrossFire.X

Üye
    Konu Sahibi
Yeni araba sürmeye başladım bir kaç sorum olacaktı.
Öncelikle az çok araba kullanıyorum.
1. sorum: Örneğin 3 vitesle gidiyorum bir vites yükselteceğim. Önce ayağımı gazdan tamamen çekip sonramı debriyaja basıp vites değiştireyim yoksa ayağım gazdayken debriyaja basıp sonramı ayağımı gazdan çekip vites değiştireyim. Hangisini yaparsam araba için daha sağlıklı olur veya farketmez mi?
2. sorum ise: Örneğin 4 viteste giderken kırmızı ışık gördüm duracağım. Araç dördüncü vitesteyken sadece frenle yavaşlasam araba durma noktasına az kala debriyaja basıp tamamen dursam zararı olurmu. Tam olarak nasıl durmamı tavsiye edersiniz?
3 sorum ise: Araba 4 viteste gidiyor. Frene basıp yavaşlasam sonra debriyaja basıp 4. vitesten direk 2. vitese geçsem zararı olur mu yoksa vitesi sıraylamı büyütüp küçültmem gerekli?

Amaru Shady

Amaru Shady

Üye
babam sağolsun otomatik kullanıyorum. Manuel daha keyifli bence ama

- - - Eklendi - - -

cevapları bilmiyorum galiba

x-scarface

x-scarface

Üye
1. tamamen gazdan çekip debriyaj yap
2. önce şehir içinde 4'le gitme eger gidersen de kırmızı gördün diyelim boşa al frenle yumuşat durdur sorun olmaz
3. aracı 2 ye taktığında 2. vitesin üstünde bi hızdaysa pusar bu da dişlilere zararlı bunun için km ortalama 35-45 de iken 2. vitese takman sağlıklı olur.

- - - Eklendi - - -

ha birde dilerim kazasız belasız kullanmak nasip olur.

• Beğen
Tepkiler: CrossFire.X
haggar73

haggar73

Üye
kardeşim öncekile dikkat et. Kazanın özrü pardonu olmaz. 1. Sorun vites yükseltirken özçelikle aracın devri 2000 devri geçmeli yoksa vites büyük gelir. Devir saatinden takip edebilirsin bunu. Zamanla kulağın motor sesinden ve aracın durumundan anlayacaksın. Vites değişirken gazi tamamen kesip debriyaja basıp vites değişmelisin. Yoksa debriyaj baskıyı ayırdığı için araç boşta olacak ve boşa gaz vermiş olacaksın.
2. Tamamen duracağın zaman debriyaja basmalisin. Kırmızı ışıkta duracağın için debriyaja basıp boşa alıp sadece frenle durabilirsin. Ama uzun yolda sadece önündeki araç yüzünden ağırlayip tekrar hızlanacaksan sadece frene basıp gerektiği kadar yavaşlayinca gerekiyorsa vites küçültüp tekrar hızlanmalisin. 3. Ise frene bastığında 2. Vites ayarı kadar yavaşladınsa tabiki 2. Vitese atacaksın. 4 den 3'e sonra 2'ye dusmene gerek Yok

• Beğen
Tepkiler: CanKartaL ve CrossFire.X
Hakanmtn54

Hakanmtn54

Üye
kazasız belasız kullan inşallah.

• Beğen
CrossFire.X

CrossFire.X

Üye
    Konu Sahibi
Yorumlarınız için teşekkürler. Şunu anlamadım 80 km hızla giderken aracı boşa alıp durmam sakıncalımı sürücü kursunda arabayı boşa alma demişlerdi.

nokia_belle

nokia_belle

Üye
Yokuş aşağı boşa alma demiş olabilirler ama düz yolda bir etkisi olmaz. Bir diyeride işin olmadıkça ayağını çok fazla debriyajda tutma,zamanla kavramayı aşındırırsın yada şişer koku yapar ne olduğunu anlarsın.
Bence sen ilk önce maneulle değilde trip. Bir arabayla başla viteslere alış sonra manuele geç bu daha iyi olur. Manuel güzel hoş ama viteste unutursan yada debriyajsız basarsan gacırt edert arabayı yersin. Ucuz bi arabayı pert et yada sonra pahalı araçlara geçki masraf olsada sorun olmasın. Tabi şayet ehliyetin yoksa bulaşma bile,ehliyetini al ozaman gönlünce kullan.

• Beğen
CanKartaL

CanKartaL

Emekli Yönetici
Yorumlarınız için teşekkürler. Şunu anlamadım 80 km hızla giderken aracı boşa alıp durmam sakıncalımı sürücü kursunda arabayı boşa alma demişlerdi.

Düz yolda 80 km hızda boşta giderken aracı stop etmiş birisi olarak kesinlikle boşta gitmiyorum artık. O hızda araç stop ettiğinde frenler de şişiyor ve aracı durdurma şansın yok o_O Tabi bu her zaman olan birşey değil ama başına gelirse çok sıkıntı yaratabilecek bir durum :S Allah korusun. Ayrıca araç hareket halindeyken vitesi boşa alırsan motor yağlamayı kesiyor diye biliyorum. Uzun süre boşta gitmek motorun yağsız kalıp aşınmasına, hatta aşırı sürtünmeden daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu gibi durumlarda en yüksek vitese alıp ayağını gazdan çekersen aracın muhtemelen 2000 devir civarı bir devirle kendi kendine seyir etmeye devam edecektir. Yakıt sarfiyatı konusunda da belki görmüş olabilirsin. Araç boştayken rolanti yakıtını yakmaya devam eder, ancak vitesteyken sadece gaza bastığında motora yakıt gider, gaza basmazsan yakmaz ki bu da yakıt sarfiyatını önleyen bir durumdur ;)
Aracında anlık yakıt göstergesi var ise zaten ordan fark edersin boşta ve yüksek viteste yaktığı yakıtı ;)
Önündeki araçla arandaki mesafeyi yeterli tuttuğun sürece 4. vitesle de durmaya çalışsan, devrine uygun şekilde vites küçülterek de aracı durdurmaya çalışsan sorun yaşamazsın. Ancak yeterli takip mesafesi yoksa istersen aracın arkasına paraşüt tak. (paraşüt takarsan belki vaktinde durabilir ama pek fonksiyonel bir yöntem değildir :P)
Son olarak Allah kaza, bela göstermesin. Fazla gaza gelip de ne aracını ne de kendini riske atma ;)

jackalmami

jackalmami

Üye
ben her zaman boşaalıyorum.:D Alışkanlık olmuş artık. Yağlama yapmayacağını sanmıyorum bu durumun kamyonlar için geçerli olduğunu biliyorum.

CanKartaL

CanKartaL

Emekli Yönetici
ben her zaman boşaalıyorum.:D Alışkanlık olmuş artık. Yağlama yapmayacağını sanmıyorum bu durumun kamyonlar için geçerli olduğunu biliyorum.

Yağ basıncını gösteren araçlarda uzun süre yüksek devirde veya boşta gidildiğinde yağ basıncındaki düşüşü rahatlıkla görürsünüz ;)

Ayrıca dediğim gibi boşta giderken aracımın rolantisi bir anda düşüp araç stop ettiğinde frenlerim şişmişti ve akan trafikte kendimi kaldırıma zor atmıştım. Eğer araç boşta değil de viteste olsaydı bu sorunu yaşamayacaktım ;) Tabi ki boşta motor daha rahat akıp gidecektir ancak güvenli mi diye kendimize sormak lazım ;)

OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Yağ basıncını gösteren araçlarda uzun süre yüksek devirde veya boşta gidildiğinde yağ basıncındaki düşüşü rahatlıkla görürsünüz ;)

Ayrıca dediğim gibi boşta giderken aracımın rolantisi bir anda düşüp araç stop ettiğinde frenlerim şişmişti ve akan trafikte kendimi kaldırıma zor atmıştım. Eğer araç boşta değil de viteste olsaydı bu sorunu yaşamayacaktım ;) Tabi ki boşta motor daha rahat akıp gidecektir ancak güvenli mi diye kendimize sormak lazım ;)
Yakıt sarfiyatı hakkındaki görüşüne katılıyorum.:oke: Viteste ve gaz vermediğin sürece tasarruf etmiş olursun. Motorun durma olayı için büyük geçmiş olsun, ama aracın stop ettiğini anladığın anda büyük bir viteste vurdurarak motoru çalıştırabilirdin.

CanKartaL

CanKartaL

Emekli Yönetici
Yakıt sarfiyatı hakkındaki görüşüne katılıyorum.:oke: Viteste ve gaz vermediğin sürece tasarruf etmiş olursun. Motorun durma olayı için büyük geçmiş olsun, ama aracın stop ettiğini anladığın anda büyük bir viteste vurdurarak motoru çalıştırabilirdin.
80 km hızla giderken ilk aklıma gelen "kendimi kaldırıma nasıl atarım?" oldu o_O

CanKartaL

CanKartaL

Emekli Yönetici
Bu cevabı bekliyordum Özcan... :) Tekrar geçmiş olsun o anki panik işte...

Sağolasın. Aslında panik yapan birisi değilimdir ama o an acemilikten kaynaklı bir durumdu ;) Arkadaş da acemi olduğundan bu şekilde tavsiyede bulundum. Zaten daha sonra aynı olay başıma geldiğinde söylediğin gibi tekrar çalıştırmıştım ama o ilk anda kırmızı ışığa yaklaşırken bir anda aracın frenlerinin şişmesi gerçekten büyük sıkıntı olabilir. Allah göstermesin...

OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye

Sağolasın. Aslında panik yapan birisi değilimdir ama o an acemilikten kaynaklı bir durumdu ;) Arkadaş da acemi olduğundan bu şekilde tavsiyede bulundum. Zaten daha sonra aynı olay başıma geldiğinde söylediğin gibi tekrar çalıştırmıştım ama o ilk anda kırmızı ışığa yaklaşırken bir anda aracın frenlerinin şişmesi gerçekten büyük sıkıntı olabilir. Allah göstermesin...
:evet: Çok doğru...Amin.

minoo

minoo

Üye

Düz yolda 80 km hızda boşta giderken aracı stop etmiş birisi olarak kesinlikle boşta gitmiyorum artık. O hızda araç stop ettiğinde frenler de şişiyor ve aracı durdurma şansın yok o_O Tabi bu her zaman olan birşey değil ama başına gelirse çok sıkıntı yaratabilecek bir durum :S Allah korusun. Ayrıca araç hareket halindeyken vitesi boşa alırsan motor yağlamayı kesiyor diye biliyorum. Uzun süre boşta gitmek motorun yağsız kalıp aşınmasına, hatta aşırı sürtünmeden daha büyük sorunlara yol açabilir.

Ne kadar uzun süre boşta gidilir ki zaten.. Kendi kendine yavaşlar :) Ben hep boşta gidiyorum yokuş inerken ya da ileride ışık falan varsa, önüm de boşsa. Atıyorum boşa, ışığa kadar zaten yavaşlıyor..

Ayrıca bir şey soracağım; sen nasıl 80'le giderken stop ettirdin arabayı :s

Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
1. Ayağını gazdan çekmelisin yoksa araba bağırır zaten bariz bir şekilde hissedersin bunu zaten.

2. zaten her arabanın her vitese göre hızı vardır 4. Viteste frene bastığın zaman hız 4. vites hızından baya düştümü titremeye başlar o ara debriyaja basman gerek biraz daha yavaşladığı takdirde tık diye atar zaten sıçrar stop eder vites küçülterek yavaşlamanı ya da boşa atarak durmanı tavsiye ederim.

3. Sırayla hiç bir alakası yoktur zaten her vites değiştirdiğinde boşa almış oluyorsun zaten. 4. viteste gittiğinde frene bastığında araba fazla yavaşlayabilir 3'e taktığında araba gaz yemeyebilir 2'ye takman gerekebilir.

Şimdi biz sana bütün forum A'dan Z'ye en ince ayrıntısına kadar anlatsak sen bunu uygulamaya dökmeden kavrayamazsın. Bunlara kullana kullana alışacaksın zaten şuan kullanırken ne yaptığını düşünebilirsin kendini kasabilirsin ama yakında hepsi kendiliğinden gelecek kazasız belasız işi sökersin inşallah bir ömür boyuda Allah kaza bela vermesin :)

Bu arada Özcanın dediği gibi vites boşa alındığında motor fazla yağlama yapmaz bu da pistonların aşınmasına sebep olur. Boşta gittiğiniz zaman araba rölantide yaktığı yakıtı yakar zaten bu da bir aracın 5 dakika rölantide çalışması 1 kilometrelik yakıtına tekabül eder. Yani kilometrede 50 krş yakıyorsa bir araç 5 dakika rölantide çalıştımı 50 krş civarında yakar çok ufak bir oynama olur tabiki. Siz yinede fazla takmayın boşa:)

cast_never

cast_never

Üye
kardesim ilk soruna cevap veriyorum . ayagını gazdan cekmeden debriyaja basarsan dişlileri bozarsın zaten ayagını gazdan cekmeden debriyaja dokundugunda bi ses gelir sanki iki metali birbirine surtuyomussun gibi olur . sen yapabiliyosan ilk once gazdan cek snra debriyaja bas vitesi degiştir sonra aynı oranda debriyajdan cektigin kadar gaza bas olay bitmiştir .
2. soruna cevabım . diyelimki 4 gidiyosun yavaslaman veya durman gerekti . ilk once vitesi 2. ye al 4. vitesteyken frene basarsan Allah korusun arabanın hakimiyetini kaybedip kaza yapabilirsin dusun ki fren dedigin seyde hidrolik yagından olusuyo 4 giderken araba kayabilir veya tutmayabilir . o yuzden 2. ye al neden dersen 2. viteste motor freni mevcuttur araba kendini otomatik olarak yavaslatır snra freni kullanabilirsin .
3. soruna cevabım vitesi sırayla yukseltip alcaltıcaksın diye bişey yok ama arabanın mekanik sistemı için sırayla yapsan daha saglıklı olur .

L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
herkes demişki once ayagını gazdan cek sonra debriyaja basıp vites degıstır demısler dogrudur..
Ama bir yöntemi vardır. Ayagını gazdan cekıp ufak bır duraklama yapsan bıle devir düşecektır...

Bu sebepten bu işi cok seri yapman gerekıyor..
Gazdan cektın gaz pedalı tamamen bosa cıkmadan debriyaja basmaya başla.. Debriyajın sertlıgını hıssettıgın zaman gaz pedalı boşa cıkmış olsun.. O anda 1-2 sn ıcınde tam debriyaj yapıp vitesi degistirip debriyajdan hızlı bır sekılde ayagını cekerken gaza bas..

Bikac bısey daha soylıyecegım..
Mesela 1. Viteste kalkarken cok gaz verme. arabanın agırlıgına ve motor gucune baglı olarak arabayı hareket ettırecek bır devir vardır.. Ona alışmaya calıs.. Ne cok gaz ver nede az ver.. Ayarını tuttur... 2. Vitese atarkende devrini bulmadan atma... Dusuk devirle kullanma arabayı dikkat et bu konuda.. Ayarını tuttur ne cok devir nede az devir ıyı degıldır. Ama mesela sehır dısında felan 5. Vıteste dusuk devırde gıdebılırsın bu sana buyuk oranda yakıt tasrrufu saglar. (cokta düşme :d:)

son olarak sehir icinde mesela kasislerde veya yavaslaman gereken yerlerde araba durmadıgı surece 1. Vitese atma...
Araba cok azda olsa yavas yavas gıdıyorsa 2. Vites te gidecektir.
Bu yavas gitme durumunda 2. Viteste ayagını debriyajda tutman yararına olacaktır. Bu seviye debriyajın sertlıgını hıssetlıgın yer ayagını tut derken hiç basmada demiyorum.. Cunku hafif bir rampadayken bı bakarsın 2. Viteste araba tıtremeye basladı. Bu sırada 1. Vitese atmana gerek yok yine.. Ayagın debriyajda olsun demiştim o arada tam debriyaj yapıp bıraz daha gaz arttırıp tekrar yarım debriyaj yaparsan araba kendini toparlayacaktır.. Bu yazdıklarım yavas degıl seri bir sekılde yapılacak tabıkı... Kullandıkca alısacaksın pratikleseceksin..
...................
Haa birde bizim arabada şu var dıger arabalarda varmı bılmem ama 2. Viteste Debriyajı tam bırakınca viteste yavas gıdıyor.. Yarım debriyajdayken gaz veriyormus gıbı hız kazandırıyor.
Ben bunu mesela sehır ıcınde kırmızı ısık yanıyor daha ısıga gelmeden uzaktayken yavaslıyorum. Durmuyorum hafıf hafıf gıdıyorum cok cok yavas .. O arada yeşil yanıyor ve yarım debriyaj 2. Vıteste devam edıyorum .. Bu arada hıc gaz vermıyorum araba rölanti devri ile hızlanıyor...
Ama ayagımı debriyajdan tam cekınce gaz vermek gerekıyor..

Anlatabıldım sanırsam bunu deneyen varmı ?

CanKartaL

CanKartaL

Emekli Yönetici

Ne kadar uzun süre boşta gidilir ki zaten.. Kendi kendine yavaşlar :) Ben hep boşta gidiyorum yokuş inerken ya da ileride ışık falan varsa, önüm de boşsa. Atıyorum boşa, ışığa kadar zaten yavaşlıyor..

Ayrıca bir şey soracağım; sen nasıl 80'le giderken stop ettirdin arabayı :s

Ben de ışığa yaklaşırken atıyorum 5 e ışığa kadar kendi kendine gidiyor. Boşa atmaktan daha güvenli geliyor artık. Boşa aldığında vites rolantide çalışır.
Aracım Tipo 1.6 ve ilk çalışmada devri yüksek duruyor. Motor ısındıktan sonra rolanti devri yavaş yavaş düşüyor. İş ev arası 3,5km falan ve o akşam aracı çalıştırıp beklemeden yola çıkmıştım ve 2-3 dk sonra 80-90 km hızla giderken ışığa yaklaşıyorum diye vitesi boşa attım. Boşa atar atmaz devir 500 ün altına kadar düştü ve araç stop etti. Motorun ısınması, fan çalışması veya tam bilemediğim farklı bir sebepten stop etti yani.
Aracı ilk aldığım dönemlerde fazla devirli (2000-3000 aralığı sürüş, 5000 civarında vites değiştirerek) kullanıyordum ve her fırsatta boşa atıyordum. Aracım şehir içi 40 krş civarı yakıyordu. Boşa atmak yerine büyük viteste gaz vermeden gitmeye başladığımda 35 krş lara düştü. Şuan fazla devirli de gitmiyorum 1500-2000 devir arası sakin sakin kullandığımda şehir içinde 26-30krş civarı yakıyor. Uzun yolda bu rakam 20-21 krş lara dönüyor.

Üst Alt