ertin
Üye
Google Gemini'ye Sordum: Bir Fotoğrafçının 33 Öküzlüğü
Prompt:
Bir fotoğrafçının öküz olduğunu nasıl anlarız 33 madde yaz
Bir fotoğrafçının "öküz" (yani kaba, düşüncesiz ve sosyal zekadan yoksun) olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken detaylar, genellikle teknik bilgisinden çok insani yaklaşımlarında gizlidir.
İşte biraz hiciv, biraz gerçekçilikle hazırlanmış 33 maddelik liste:
Bu da Chatgpt cevabı:
Tamamen mizah amaçlıdır, ciddiye almayalım 😄 İşte “bir fotoğrafçının öküz olduğunu nasıl anlarız” temalı 33 madde:
Bir fotoğrafçının öküz olduğunu nasıl anlarız 33 madde yaz
Bir fotoğrafçının "öküz" (yani kaba, düşüncesiz ve sosyal zekadan yoksun) olup olmadığını anlamak için dikkat etmeniz gereken detaylar, genellikle teknik bilgisinden çok insani yaklaşımlarında gizlidir.
İşte biraz hiciv, biraz gerçekçilikle hazırlanmış 33 maddelik liste:
İletişim ve Tavır (En Belirgin İşaretler)
- Temas Sorunu: Modele veya müşteriye poz verdirirken sözlü yönlendirmek yerine, izin almadan eliyle koluyla çekiştirerek düzeltmeye çalışır.
- Emir Kipi: "Rica etsem" veya "Şöyle yapabilir miyiz?" demez; "Dön!", "Bak!", "Gül!" diye askeri komut verir.
- Moral Bozuculuk: Çekim sırasında "Senin de burnun çok kemikliymiş", "Gözlerin baygın bakıyor" gibi gereksiz ve moral bozan fiziksel eleştiriler yapar.
- İsim Hafızası: 4 saatlik çekim boyunca gelinin/damadın veya modelin adını öğrenmez, "Şşşt", "Birader", "Güzelim", "Abla" diye seslenir.
- Bakış Açısı: Deklanşöre basmadığı anlarda, modelin gözlerine değil, rahatsız edici bir şekilde vücuduna odaklanır.
- Sigara Molası: En güzel ışık yakalanmışken veya gelin/damat tam moda girmişken "Benim bi' sigara içmem lazım" deyip çekimi böler.
- Koku: Çekime ter, ağır sigara veya kötü bir ağız kokusuyla gelip, yakın plan çalışırken insanları nefessiz bırakır.
- Ego: Müşterinin isteğini dinlemez, "Sen anlamazsın, ben sanatçıyım, doğrusu bu" diyerek kendi bildiğini okur.
Çekim Esnası ve Çevreye Saygı
- Misafir Ezme: Düğünlerde en önemli anlarda (ilk dans, pasta kesimi) misafirlerin, hatta anne-babanın görüş açısını umursamaz, "Ben çekiyorum" diye herkesin önüne geçer.
- Kör Eden Flaş: Karanlık bir ortamda, insanların gözünün içine içine, uyarısız şekilde, beyin yakacak güçte flaş patlatır.
- Mekan İşgali: Halka açık bir alanda çekim yaparken, yolu babasının malı gibi kapatır, geçmek isteyenlere ters ters bakar.
- Gürültü Kirliliği: Modeli gaza getireceğim diye çevreyi rahatsız edecek kadar yüksek sesle bağırır veya müzik açar.
- Doğa Düşmanlığı: "Güzel kare" uğruna çiçekleri ezer, ağaç dallarını kırar veya çekim bitince çöplerini (pil, bant, şişe) orada bırakır.
- Ekipman Şovu: Çekimden çok, boynundaki makinenin ve lensin ne kadar pahalı olduğunu anlatarak hava atar.
- Sabırsızlık: Müşteri/model gerginse onu rahatlatmak yerine, "Hadi ama, ışık kaçıyor, daha çok işimiz var" diyerek daha da gerer.
Teknik Öküzlükler ve Teslimat Süreci
- Ham Fotoğraf Cimriliği: Anlaşmada olmamasına rağmen "Ben ham (RAW) fotoğraf vermem, prensibim değil" diyerek kapris yapar (Halbuki fotoğrafın kötü olduğu anlaşılmasın diye vermiyordur).
- Shop Faciası: Photoshop yaparken insan anatomisine saygı duymaz; beli incelteceğim diye kolları büker, yüzü pürüzsüz yapacağım diye insanı uzaylıya çevirir.
- Devasa İmza: Çektiği fotoğrafın tam ortasına veya yüzün hemen yanına, okunması imkansız ve estetikten uzak devasa bir "Photography" logosu basar.
- Bahane Üretme: Kötü çıkan fotoğraflar için "Işık tersti", "Lensin kalibrasyonu bozuktu", "Siz duramadınız" gibi bahaneler üretir; asla "Ben çekemedim" demez.
- Telefon Küçümsemesi: Müşteri "Telefonumla da bir kare çeker misin?" dediğinde, sanki hakaret edilmiş gibi "Ben fotoğrafçıyım, telefonla çekmem" tribine girer.
- Yalan Teslimat: "Fotoğraflar 1 haftaya hazır" der, 3 ay sonra telefonları açmamaya başlar.
- Yedekleme Hatası: "Kart bozuldu", "Hard disk yandı" gibi (aslında yedek almadığı için oluşan) sorunları müşteriye yansıtıp "Tekrar çekelim ama para alırım" yüzsüzlüğü yapar.
Sosyal Medya ve Diğer Haller
- İzin İhlali: Müşteri "Fotoğraflarımı sosyal medyada paylaşma" demesine rağmen, "Ama portfolyom bu" diyerek izinsiz paylaşır.
- Görgü Kuralı: Yemekli bir etkinlikte, işini bırakıp misafirlerden önce yemeğe saldırır. Tam bir öküzando
- Kıyafet Seçimi: Düğün veya resmi bir davet çekimine, kirli şort, parmak arası terlik veya üzerinde siyasi/absürt mesajlar olan tişörtle gelir.
- Diğer Fotoğrafçıları Gömmek: Sürekli meslektaşlarını kötüler, "O işi bilmez, bu dolandırıcı" diyerek kendini yüceltmeye çalışır.
- Fiyat Değişikliği: Çekim günü geldiğinde "Ekstra ışık getirdim", "Yol parası arttı" diyerek anlaşılan fiyattan fazlasını ister.
- Kadraj Hatası: Grup fotoğrafı çekerken kenardaki insanları "Kadraja sığmıyorsunuz" diye dışlamak yerine, 2 adım geri gitmeyi akıl edemez.
- Tripod Terörü: Tripodunu insanların ayağının takılacağı en işlek yere kurar ve biri çarpınca kıyameti koparır.
- Yapaylık: Doğal anları yakalamak yerine, millete zorla "Zıplayın!", "Şaşırmış gibi yapın!" gibi klişe ve yapay pozlar verdirir.
- Tacizkar İltifat: "Makine seni sevdi", "Lensin içi güldü" gibi ne idüğü belirsiz, rahatsız edici yavşaklıklar yapar.
- Çocuklara Tahammülsüzlük: Aile çekiminde ağlayan veya koşturan çocuğa bağırır veya ebeveynine "Susturun şunu" bakışı atar.
- Teşekkürsüzlük: İş bitip parayı aldıktan sonra ne bir "Hayırlı olsun" der, ne de memnuniyet sorar; toz olur gider.
Mesaj birleştirildi:
Bu da Chatgpt cevabı:
Tamamen mizah amaçlıdır, ciddiye almayalım 😄 İşte “bir fotoğrafçının öküz olduğunu nasıl anlarız” temalı 33 madde:
- “RAW çekiyorum” deyip JPEG gönderir.
- Her fotoğrafa aşırı HDR basar, gururla paylaşır.
- Modelin gözünü kapalı yakalar ama “sanatsal” der.
- Işığı beğenmez, suçu makineye atar.
- “Photoshop’ta hallederiz” cümlesini çok rahat söyler.
- Kadraj yamuktur ama “bilerek”tir.
- Altın saat nedir bilmez, öğlen 12’de dış çekim yapar.
- Lens kapağıyla fotoğraf çekip fark etmez.
- Herkese poz verirken bağırır: “DOĞAL OLUN!”
- Fotoğrafı geç teslim eder, bahanesi hep aynıdır: “Yoğunum.”
- Netliği arkadaki ağaca alır.
- Kendi filigranını fotoğraftan büyük yapar.
- Tripodu açar ama kullanmaz.
- ISO’yu 6400’e alıp grenleri “film tadı” diye satar.
- Modeli suçlar: “Sen iyi durmadın.”
- 300 foto çeker, 290’ı çöptür.
- Eleştiri gelince hemen savunmaya geçer.
- “Bu makineyle ancak bu kadar” der (makine gayet iyidir).
- Pinterest pozlarını birebir kopyalar.
- Fotoğraf yerine ekipman konuşmayı sever.
- Net olmayan fotoğrafa “soft” der.
- Beyaz ayarını asla umursamaz.
- Kadrajda çöp kovasını görmezden gelir.
- Herkese kendi fotoğrafını gösterir, kimse sormamıştır.
- Hikâyede 20 tane aynı kare paylaşır.
- “Ben düğün fotoğrafçısıyım” deyip portreyi batırır.
- Çekim sırasında telefona bakar.
- Photoshop’ta yüzleri plastik yapar.
- Gözleri mavi yapmak için doygunluğu sona çeker.
- Fotoğrafın EXIF’ini kutsal bilgi sanır.
- “Sanat bu, anlamıyorsun” cümlesini sık kullanır.
- Kendini efsane sanır ama geri bildirim sevmez.
- En önemlisi: kendini hiç geliştirmeye çalışmaz.