7-8 aydır monte kullanıyorum zamanında senin gibi kıyasladım ve çok farklı olduklarını farkettim, her ikisininde olumlu olumsuz yönleri var...
dokunmatik, kullanış rahatlığı, hız 'larını istiyorsan monte
işletim sisteminde esneklik, uygulama bulmada rahatlık, muvcut tarayıcıda kullanışlılık(wi-fi hızı değil kullanımı ;opera mini kullanırım diyorsan bir farkı kalmıyor

, 'larını istiyorsan 5800
ses kalitesinde(gerçekten ikiside kaliteli 5800 çok az bir farkla önde gibi), batarya ömründe, ekran boyutunda, çözünürlükte(5800 çok az bir farkla önde), ekrandaki renklerde(monte daha az renkte olsa görüntü son derece iyi), fotoğraf kalitesi(monte çok az bir farkla önde) kapışırlar...
şimdi gelelim ben neden monteyi tercih ettim.
Nokia son derece dayanıklı bir telefon değil. samsung'ları bozmak çok zordur servisin yakınından geçmez, 5800'ı aynı şekilde benimle aynı zamanda alıp 2 kere servise yollayan var(en basit hatası ekran ışıklarının kapanmaması), monte hala sapasağlam. nokia'ların çok servis gördüğünü inkar edenler var mı ???
Monte dokunmatik, 5800 basmatik.
Uygulama yükleme açısından 5800 ama fazla uygulama yüklediğin zaman menü sayfası dahi kasıyor.
5800 da virüsle falanda uğraşman gerekiyor. virüs uygulamaları ile uğraşıyorsun.
Monteden hayal kırıklıklarım da oldu: sanal q klavye de son derece başarısız (sanal tuşlarla yazı bir o kadar başarılı, ama yataya alıp hızlı bir şekilde paragraf yazamıyorsun) , bolt isminde bir java tarayıcısı olmadan youtube dışında istediğin videoyu izleyemiyorsun, görevler ile pragramları entegre etmemişler (yani bir görev girdiğin zaman takvim uygulamasına girip ne zaman başlıyor ne zaman bitiyor göremiyorsun, illa program olarak girmen lazım)
kısaca bu ikisini kıyaslıyacağına ne istediğini bir düşün... eğer çok mesajlaşmak istiyorsan bunların ikisine de bakma git klavyeli blackberry al(çünkü dokunmatik telefonların son derece kötü mesajlaşma özellikleri).
Bu arada bana cevap gelirse tekrar yazmayacağımı belirtiyim. Umarım en doğru seçimi yaparsın.