Pclabs üyelerine bir gerçeği bildirmek istiyorum. Çoğu insanın aldandığı, yuttuğu bir kılavuz bilgisi
Bilirsiniz yeni bir cep telefonu, şarjlı süpürge, dizüstü bilgisayar ya da benzeri bir şarj edilebilir pile sahip elektronik bir cihaz aldığınızda size şöyle denir:
-Bunu mutlaka 16 saat (ya da 14, 20
) şarja bağlamalısınız. Yoksa pili zarar görür ölür falan filan.
Evet konu bu. Normalde şarj süresi 1-3 saat gibi bir süre olan cihazı 14 ya da 16 saat şarjta tutmanın ne gibi bir mantığı olabilir? Çok basit bir biçimde açıklayacak olursak; telefonu şarja bağlarsınız ve birkaç saat sonra cihaz şarj olur, adaptörü soğur çünkü artık şarj etmemektedir. Bu süreden sonra şarjda tutmanın hiçbir mantığı ya da avantajı yoktur.
Herşeyin bir kapasitesi olduğu gibi şarjlı pillerin, akülerin de bir kapasitesi vardır ve o kapasiteye kadar şarj olurlar sonra gerekli elektronik ölçümler sonucu (akım, gerilim, zaman, sıcaklık) şarj sona erer. Eğer şarj devam ederse yani şu süper düşüncesizlerin kılavuzlara yazdığı olay doğru olsaydı ve şarj gerçekleşseydi pil aşırı ısınır ve patlardı.
Test çok basit: yeni aldığınız telefonu şarja bağlayın ve adaptörü kontrol edin. Birkaç dakika sonra ısındığını fark edeceksiniz. Çünkü pili şarj ediyor ve güç harcıyor. Ancak Birkaç saat sonra adaptörün soğuduğunu ve artık şarj etmediğini anlayabilirsiniz. Yani 10 saat daha şarjda tutmanın kimseye faydası yok!
Dizüstü bilgisayar pili
Son olarak bir konuya daha değinmek istiyorum. Bazı kendini birşey biliyor zanneden kişiler şöyle der:
-Dizüstü bilgisayarı elektriğe bağlı çalıştırırken pili çıkar. Yoksa pil çabuk ölür.
ya da
-Bilgisayarın pili şarj olunca prizden çek. Pili bozuyor
Evet burada da gene bir saçmalık var! Bilgisayar üreticileri cahil, bu teorileri savunanlar pil profesörü!
Pil kullandıkça ölür. Bu bir gerçek. Yani şarj edersiniz sonra kullanırsınız, pil biter. Tekrar şarj edersiniz. Bu döngü (genelde 1000 civarı oluyor) sonucu bil yavaş yavaş kapasitesini kaybeder ve gerçekten ölür.
Laptopun pilini sökerek kullanırsanız elektrikler kesildiğinde sabit diskiniz zarar görebilir, verilerinizi kaybedebilirsiz. Gene basit mantık: bilgisayar adaptör ile prize takılı iken eğer pil boş ise şarj olur. Doldu ya da dolu ise şarj olmaz çünkü pilin içindeki devre buna müsade etmez. Ederse ne olacağını yukarıda yazmıştım. (patlar)
Dizüstü bilgisayarınızın bataryasının uzun ömürlü olmasını mı istiyorsunuz?
İşte size ip uçları:
- Dizüstü bilgisayarınızı mümkün olduğu sürece her zaman prize bağlı kullanın.
- Eğer her zaman masa üstünde kullanıyorsanız en azından 1-3 ayda bir sefer prizden çekin ve o şekilde kullanın. Pil bittğinde tekrar şarja takın. Bu şekilde pili tazelemiş olursunuz. (Pil üreticelerinin tavsiyesi)
- Sıcak ortam pilin kapasitesini düşürür. Daha çabuk biter.
- Pili uzun müddet kullanmayacaksanız yerinden çıkarın ve serin bir ortamda saklayın.
ben bu yazıyı okumustum 6 saat sonra çıkardm tutmadım