Pil konusunu kamera konusuna döndürmeyelim diycem ama
Kamera yazılımlarının bariz iki sıkıntısı var. Bu iki sıkıntı dışında çok çok başarılı. 2.5 yıl önce piyasaya sürülmüş L920 telefonumda OIS var. Video çekimlerimde el titremesini en aza indiriyor. Bunu yazılımsal yapmıyor direk mekanik olarak yapıyor. Bu titreşim önlemesi ve Pureview yazılımı birleşiyor ve gece çekimlerini kendi çapında en iyiye dönüştürüyor. Kendinden çok sonra çıkan telefonlarla dahi yarışabilir. Makro çekimlerinde (yakın çekim) şu an piyasaya yeni çıkmış amiral gemi telefonlarına rahatlıkla kafa tutar. Manuel ayarlarda kamera yazılımı çok çok başarılı. Gelelim şu iki sıkıntıya.
1- Çekime hazır hale gelip ilk resmi çekmesi çok uzun sürüyor. Yaklaşık 7 sn.
2- Odaklama sorunu. Buda kendi içinde 2 adet sorun içeriyor.
a- Bazen otomatik odaklama bulanık çekiyor.
b- Sonsuz odaklaması bozuk, manzara çekimi sırasında ayar çubuğunu tam sonsuz ayara
getirmeden hemen önünde bırakıp çekmek gerekiyor).
Ön kamera ayrı bir konu, çünkü Lumia 920 ve 820 için konuşuyorum telefonlar zaten eski. Yaklaşık 2,5 - 3 yıl önceki telefonlar bunlar. O sıralarda piyasaya çıkan telefonların neredeyse hepsinin ön kameraları zaten iyi değildi.
Tekrar pil konusuna dönecek olursam, benim telefonum 8.1
Gdr2 ile en verimli pil performansını verdi. Standart kullanımımda akşamı rahatlıkla çıkarıyorum. Genellikle sabah şarjdan alıp, akşam yatarken takarım. Rahatlıkla da ulaşıyorum. Akşam son 1 - 2 saati daha yoğun kullanımla geçiriyorum. Genellikle %15 falan kalmış oluyor. GDR2 ile gördüğüm ek güzellik ise telefonu kullanmadığım zamanlarda pilinin hiç gitmemesi. Sanırım bu GDR2 ile oldu. Telefona hiç dokunmadan akşamdan sabaha bırakın, belki % 2 - 3 falan yer. Belki yemez.
Şu an telefonumda Windows 10 Insider yapı 5 kurulu. Henüz bir alfa süreci olduğundan daha beta sürecine dahi girmediğinden pil optimizasyonu yapılmamış yavan bir işletim sistemi. Bu yüzden şarjı su gibi içiyor. Betası yayınlanıp kullanıcılara açıldığında pilinin çok daha başarılı olacağını sanıyorum. Final sürüm yayınlandığında şimdiye kadarki en iyi pil performansını vereceğini düşünüyorum. Çünkü gördüğüm kadarı ile sağlam bir altyapı ile geliyor. Beta sürecini son baharda test edebileceğimizi, finalini ise kış ayının içinde alabileceğimizi sanıyorum.