Yakınlaştır+Gönder: NFC mi yoksa Bluetooth mu? Aradaki fark nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Yakınlaştır+Gönder: NFC mi yoksa Bluetooth mu? Aradaki fark nedir?


-Okuyacaklarınız mobilitydigest'ten alınmıştır-

Bazı teknoloji ürünleri söz konusu olduğunda, genellikle ilk edinenlerden biri ben olurum. Özellikle son iki akıllı telefonumda da bu durum söz konusu oldu.HTC Surround’u WP7’nin duyurulduğu ilk gün almıştım, yeni Nokia Lumia 920’mi de WP8’in duyurulduğu gün aldım.

Kocam, o kadar düşkün değildir. Kısaca benden daha sabırlı diyebiliriz. Yani en azından akıllı telefonlar konusunda benim gibi takıntılı değil diyebiliriz. Şükran gününden hemen sonra Amazon’un 1 penny’e Lumia 920 sattığını duyduğumda, bu onu heyecanlandırır diye düşündüm. İlk heyecanı atlattıktan sonra gördük ki 1 penny’lik fiyat yeni AT&T tarifesi sahibi olanlar içinmiş. Ama tarifesini yükseltmek isteyenlere de 19,99 dolardan satıyorlardı. Bu benim kullandığım 79,99 dolarlık tarifeden ve daha önce duyup araştırdığımız ve sonradan yalnızca batı Amerika eyaletleri için olduğunu öğrendiğimiz 49,99 dolarlık tarifeden daha iyiydi. Amazon’da sadece siyah bulunuyordu ve o da henüz stoklarda yoktu. Ama olsun, hepi topu 20 dolar! Kararını verdi ve sipariş etti.

Ocak başları gibi bir kargo günü verdiler. Neyse, bekleyebilirdi sonuçta. Derken 3 Aralık Pazartesi günü kargo mesajı alınca şaşırdık. 5 Aralık Çarşamba akşamüzeri de kargo geldi.

O ayarlarla uğraşırken dedim ki “Hadi şu NFC’yi bir deneyelim”. Bakın sonra neler oldu:

Öncelikle oğlumuzun bir fotoğrafını paylaşmaya karar verdim. İkimiz de “Ayarlar”dan “Yakınlaştır+Gönder” ayarını açtık. Fotoğraflara gittim, fotoğrafı seçtim, “Menü” dedim, “Paylaş” dedim, sonra da “Yakınlaştır+Gönder”e bastım. Birden şu uyarıyı aldım: “Bluetooth’u açmalısınız?". Bir daha söyle hele?! Meselenin bütün anlaşılmayan tarafı da bu ve gerçekten de çok can sıkıcı.

Bende şu şarj tabakalarından var ve Bluetooth’un açık olmasını falan gerektirmiyor. sitesini açıp “NFC” ve “Bluetooth” olayının ilgisini araştırdım ve tüm öğrendiğim “ikisinin de birer radyo frekansı standardı olduğu” oldu. NFC’nin kapsama alanı 10 santimetre civarı iken, Bluetooth’un kapsama alanı 10 metre civardındaydı. Bütün anladığım, Bluetooth’un daha hızlı veri transferine sahip olduğu ve cihazlar arası dosya aktarmada daha iyi olduğuydu. (İkimizde işte çalıştığımız için bunu bugüne kadar düşünmemiştim ama bu akşam sadece Bluetooth açık ve NFC kapalı olarak deneyeceğim.) O yüzden şu an yapabileceğim en iyi tahmin, Lumia’nın komut verirken NFC’yi, dosya transfer ederken Bluetooth’u kullandığı.

Her neyse, deneye geri dönelim. Bluetooth’u açıp transferi başlattıktan sonra cihazlarımızı sırt sırta verdik (Ki NFC çipi de burada hemen kameranın yanında yer alıyor). Kocam ekranda “Birisi sizinle bir şey paylaşmak istiyor. Kabul Et/Yoksay?” uyarısı aldı. Kabul etti ve tataa! Sonuç başarılı.

Sonraki: müzik. İşlem aynı fotoğraflarda olduğu gibi. Tek tek şarkı gönderebiliyorsunuz ancak tüm albümü gönderemiyorsunuz. Muhtemelen çok büyük olduğu için. Başta gönderilen müziğin albüm bilgisini (yani kapak resmini) göremedi ancak müzikten çıkıp tekrar girdiğinde gelmişti.

Son olarak: kartvizit paylaşma. Bu konu, birkaç adım daha fazla işlem gerektiriyor. Gönderici kartvizit seçiyor, ancak salt facebook tabanlı kartvizit olmaması gerekiyor (çünkü bunlar paylaşılamıyor ki ben de bundan memnunum açıkçası). Menüye gidiyor, kartviziti paylaş diyor. Sonra kartvizit ekranı yenileniyor, tabii alttaki “paylaşmak istediği kartvizitin bu olup olmadığına dair çıkan onay kutusu” hariç. Kutuya işareti koyup cihazları eşliyor. Alıcıya bir uyarı geliyor, kabul ediyor sonra da kartviziti kendi kartvizit listesine kaydetmek için “Kaydet” simgesine basıyor.

Yani “Yakınlaştır+Gönder” meselesi öyle reklamı yapıldığı gibi direk bir yöntem değil. Yine de elde bulunması gereken kullanışlı bir şey. Ama ben hala doğrudan Bluetooth üzerinden veri transferi varken, NFC’nin neden bir de Bluetooth eşleştirmesi istediğini anlamış değilim? Belki daha çok teknik bilgisi olan bir okurumuz cevap verebilir.

Yazı: Marti M (Mobilitydigest)
Çeviri: bulutsuzgece (Maxicep)
 


serinaga

serinaga

Üye
Hakketten yaw, geçenlerde s3 ile benim c7 arasında NFCn ile dosya paylaşmak istedik. NFC'leri açıp yaklaştırdık telleri ve galeriden bir resim seçip göndermek istedik, lakin bir türlü beceremediyik, bluetooth açık mı olacakmış ??? Ağa bluetooth'açtıktan sonra ne anlamı kaldı NFC'nin anlamış değilim haa ...
 
technicker

technicker

Üye
Bu nfc sanırım ödemelerde karışıklık olmaması için daha uygun . Sonuçta bunun mesafesi de 10 mt olsa , benim aldığım ürünü sen neden ödeyesin
 
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Bu nfc sanırım ödemelerde karışıklık olmaması için daha uygun.

Yazıdan çıkan sonuç o gibi görünüyor.
Dosya transferlerinde Bluetooth kullanmak daha mantıklı.
NFC ise sadece mobil ödemeye yönelik kullanılabilecek bir özellik gibi duruyor.
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
nfc mobil odemelerde yuksek guvenlik imkani tanidigi icin bluetooth'a tercih ediliyor. Ayrica yabliş bilmiyorsam nfc bluetooth'tan daha yuksek transfer hizina sahip.
 
JosephLion

JosephLion

Üye
komando04

komando04

Üye
özgür abi öncelikle teşekkürler güzel bir araştırma olmuş.ve bende nfc hakkında daha yüksek boyutlu ve daha hızlı veri transferi yaptığını duymuştum araştırma ve nfcnin tanıtımında Ali abi de öyle duymuştur kesin öyleydi zaten
 
codblackops2

codblackops2

Üye
iki tane s3ü birbirine yaklastirdiginda nfc ile 1 gblik filmi saniyeler içerisinde atabiliyorsun diye birşey duymuştum :hmmm
 
bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
    Konu Sahibi
Burda yazarın asıl sorun ettiği olay, cihazın NFC ile dosya gönderirken bluetooth'u açma şartı koşması.
Elinde iki tane NFC'li cihaz olan varsa bir denesin bakalım gerçekten öyle mi :hmmm
 
komando04

komando04

Üye
Burda yazarın asıl sorun ettiği olay, cihazın NFC ile dosya gönderirken bluetooth'u açma şartı koşması.
Elinde iki tane NFC'li cihaz olan varsa bir denesin bakalım gerçekten öyle mi :hmmm

kardeşim gelsin deneyeceğim abi.ama geçenlerde bir kere yakınlaştır gönder dedim kardeşimin 603 ile denedim blutut aç dedi senin dediğin gibi ama tam dikkat etmedim
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt