Nokia’nın son çaresi Android işletim sistemi kullanmak mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Kerim.

Kerim.

Üye
    Konu Sahibi
Nokia’nın son çaresi Android işletim sistemi kullanmak mı?
Finlandıya merkezli telefon üreticisi Nokia 2012 2. çeyrek mali durumunu açıkladı. Rakamlar yine zarar gösteriyor ve 2011′in 4 katı oranında. Tam 1 milyar Amerikan doları. Bilindiği gibi Nokia’nın mali sıkıntı sorunu yeni değil. Şirket Symbian’dan Windows Mobile işletim sistemine geçiş yaptığı Şubat 2011′den bu yana %80 oranında değer kaybetti.

Aslına bakarsanız Nokia sağlam, tasarımı güzel ve güvenilir cihazlar üretmeye devam ediyor. Fakat sorun işletim sistemi tercihinden kaynaklanıyor. Özellile Windows Mobile tercihinde dikkat çekilmesi gereken bir nokta var. Büyük telefon üreticilerinden hiçbiri böyle bir seçim yapmadı. Avrupa’da hizmet veren pekçok GSM operatörü aynı konuda hemfikir: Android işletim sistemi kullanan bir Nokia Lumia çok daha kolay satılırdı. Amerika’da da durum farklı değil. Yılın ilk 6 ayında Amerika’da satılan 123 milyon cep telefonundan sadece 5 milyona yakını Windows Phone.
Nokia sürekli zarar açıklarken ve sürekli telefon satıcı listesinde geriye düşerken tutunabileceği can simidinin sadece Android işletim sistemi olduğunu söyleyebiliriz.
Bu kararı vermek için belki de tamamen dibe vurmayı bekliyorlar. Yada Nokia Windows Phone için çizilen gelecek başarılara umutla bağlanacak. Çünkü işletim sistemi pazarında Apple ve Google 2 büyük oyuncu olarak yanlarına yeni bir arkadaş istemiyorlar. Fakat Nokia Lumia’da son yaşanan güncelleme sorunu bu umutları azaltıyor.
2011 yılında Nokia CEO’su çalışanlarına şunları söylemişti: Yanan bir platform üzerindeyiz ve cesur bir sıçrama için henüz vaktimiz var. Bu vakit daralıyor.
ALINTIDIR!

MasteLaa

MasteLaa

Üye
Nokia hep kendi yolunda ilerlemek istediğini herkes biliyor.Eğer böyle bir şey yaparsa kaybettiğini resmen açıklamış olur.

Sercan1Yaman

Sercan1Yaman

Üye
battı nokia :D

liselixx

Üye
Finlandıya merkezli telefon üreticisi Nokia 2012 2. çeyrek mali durumunu açıkladı. Rakamlar yine zarar gösteriyor ve 2011′in 4 katı oranında. Tam 1 milyar Amerikan doları. Bilindiği gibi Nokia’nın mali sıkıntı sorunu yeni değil. Şirket Symbian’dan Windows Mobile işletim sistemine geçiş yaptığı Şubat 2011′den bu yana %80 oranında değer kaybetti.

Aslına bakarsanız Nokia sağlam, tasarımı güzel ve güvenilir cihazlar üretmeye devam ediyor. Fakat sorun işletim sistemi tercihinden kaynaklanıyor. Özellile Windows Mobile tercihinde dikkat çekilmesi gereken bir nokta var. Büyük telefon üreticilerinden hiçbiri böyle bir seçim yapmadı. Avrupa’da hizmet veren pekçok GSM operatörü aynı konuda hemfikir: Android işletim sistemi kullanan bir Nokia Lumia çok daha kolay satılırdı. Amerika’da da durum farklı değil. Yılın ilk 6 ayında Amerika’da satılan 123 milyon cep telefonundan sadece 5 milyona yakını Windows Phone.
Nokia sürekli zarar açıklarken ve sürekli telefon satıcı listesinde geriye düşerken tutunabileceği can simidinin sadece Android işletim sistemi olduğunu söyleyebiliriz.
Bu kararı vermek için belki de tamamen dibe vurmayı bekliyorlar. Yada Nokia Windows Phone için çizilen gelecek başarılara umutla bağlanacak. Çünkü işletim sistemi pazarında Apple ve Google 2 büyük oyuncu olarak yanlarına yeni bir arkadaş istemiyorlar. Fakat Nokia Lumia’da son yaşanan güncelleme sorunu bu umutları azaltıyor.
2011 yılında Nokia CEO’su çalışanlarına şunları söylemişti: Yanan bir platform üzerindeyiz ve cesur bir sıçrama için henüz vaktimiz var. Bu vakit daralıyor.
ALINTIDIR!

evet son şansı

pRime.

pRime.

Üye
Nokia hep kendi yolunda ilerlemek istediğini herkes biliyor.Eğer böyle bir şey yaparsa kaybettiğini resmen açıklamış olur.

microsofta bağımlı bir şirket olmak kendi yolunda ilerlemek değil ki.

• Beğen
Tepkiler: MasteLaa ve Kerim.
Silinen Üye 94869

Silinen Üye 94869

Kapalı Hesap
Nokia SYMBIAN'ı seçmekle değil, Microsoft'u seçmekle dünyanın en büyük hatasını yaptı. Bunda Microsoft'un da hata payı var. Windows 8 deneyimlerini dergilerden, sitelerden okuduk biliyoruz ki PC için pek iyi olmayan ancak tabletler (yani dokunmatik cihazları da kapsar) için çok iyi bir işletim sistemi. Microsoft PC'de kaybetmeyi göze alarak tabletlere yöneldi. Nokia'da Microsoft'la anlaştı. Burada tek kazananın sanki Nokia olduğu görülüyor.

Ancak bir de Microsoft'u hiç araya Nokia'yı koymadan rakipleriyle kıyaslarsak; özellikle Microsoft Google'a hiçbir zaman yetişemedi. Bing gibi arama motoruyla rakip olmaya çalıştı ama olmadı Google çok üstün. Google'ı bir kez de mobil alanda yenmek için Nokia ile anlaştı. Ancak görülen o ki işe yaramamış.

Microsoft'un ve Nokia'nın bütün umutlarını Windows Phone 8'e bağlamasına anlam veremiyorum. Bazı kesimi o kadar heveslendirmişler ki, Crysis 3'ü bile telefonda oynayacaklarını düşünüyorlar. WP8 şuan diken üzerinde. Ya gerçekten söylentileri haklı çıkararak iOs'u bile geçer ya da öyle bir düşüş yaşar ki bunu hiç kimse düşünmek bile istemez. Dua edelim de WP8 her iki şirketi de kurtarsın. Yoksa herşey iOs ve Android tekelinde kalır ve rekabet oranı biraz daha zayıflar.

Silinen Üye 737108

Silinen Üye 737108

Kapalı Hesap
Hep diyoruz Symbian'ı bırakmakla hatanın en büyüğünü yaptı diye. İlk hatası meego'yu bırakmaktı hem de süper bir N9 çıkararak, ikinci hatası Symbian'ı bırakmaktı hem de ortaya harika bir stabil sistem yaratarak, üçüncüsü ve en ama en büyüğü Elop denen akılsı'z adamı Ceo olarak almakla... Şimdi koskoca Nokia kıytırık WP8'e bel bağlamış çok yazık. Bir de Android'e geçmemeyi kendi farklarını ortaya koymak için seçtiler. Ama gene tükürdüklerini yalıyorlar ki WP8'li Samsung ve HTC garanti ve belki birkaç firma daha model çıkartacak bu mu Nokia'nın farkı ? Hayır, Nokia artık diğerleri gibi oldu zaten kendi kendini de ateşe attı Elop denen adam Nokia'nın benliğini aldı yanlış kararlara götürdü. Bu adamı hala daha atmıyorlar ve bu adam da o kadar yüzsüz ki hala daha batırdığı şirkette görev yapıyor. Benim gibi bir Nokiasever bile bunları diyebiliyor artık ve benim gibi binlerce insan kaybettiği bir gerçek Elop'un o kurtulmaya çalıştığı Symbian ile gene Nokia başarıları yakalıyordu en azından N8 ile olay yaratmıştı. Şuan bile Ölmek üzere olan Symbian'lı 808 bile ödül aldı ve bütün medyanın ilgisini topladı fuarda hem de birçok güçlü rakibine rağmen. Nokia'nın benliği Symbian'dı onsuz Nokia olamaz. Ha Nokia batarsa da umrumda değil kendileri ettiler kendileri buldular. Ben 603'ümü baya kullanıcam stabilite hız performans hepsi var kamerası da gayet yeterli ekranının kalitesi zaten kusursuz gibi. Ancak bu telefonu değiştireceğim gün Nokia hala daha WP'da diretiyor olursa (ki elbetteki olacak) asla Nokia almam hem de kaliteli o kadar firma varken.

• Beğen
Tepkiler: FirstPioneer, famemonster16 ve pRime.
doctorrr

doctorrr

Üye
nokia nın düşüşünü :kotu: gören microsoft fırsattan istifade nokia yı satın aldı ki buna herkes kannat getirdi anlaması çokta zor değil...

Cezzbedici3

Cezzbedici3

Üye
Son çare Android değil. MeeGo ya başlasa kurtuldu demektir.. Hatta şuan Belleyi bile yaşatıcam desin yine kurtulur..

Cihanî Sultan

Cihanî Sultan

Üye
Ya arkadaşlar Nokia'nın battığı felan yok!Yalan haberler yapıp yapıp (ha özür dilerim Kopyala-Yapıştır yapıp yapıp) önümüze getirmeyin!Nokia batmaz;
-Ardında Microsoft var!
-Finlandiya o kadar büyük bir değerini kaybetmek istemez!

06M06

Üye
Herkez nokia batti nokia yandi gibi şeyler söylüyolar.Tamam belki akilli telefon segmentinde braz geriye düsmüs olabilir ama daha nokia ataklarini tamamlamadi.Henüz nokia batti demek cok erken.Bakip görcez.Ve nokianin androide gecmesi gibi bi ihtimal cok zor

MrCommanDTr

MrCommanDTr

Emekli Yönetici
Nokia batsa da siz de s3 leri one x leri 2500 tl den alsanız rahat etseniz. Nokia batacak olsa devlet destekler yine batmaz siz rahat olun.

ersinbakar

ersinbakar

Üye
Son çare Android değil. MeeGo ya başlasa kurtuldu demektir.. Hatta şuan Belleyi bile yaşatıcam desin yine kurtulur..

android almış başını gidiyor açık kaynak kodlu üzerinde oynayabiliyorsun meego ve belle ye laf etmiyorum ama android en stabilite çalışıyor hem konsol sana daha bi sürü sayamadığım özellik nokia android e geçsin dehşet olacak bakın görün.

Del Rey

Del Rey

Üye
Nedir bu Nokia N9 en iyisi zırvalıkları anlamıyorum. Bu yazının altında da böyle bir amaç varmış gibi duruyor. Olan oldu mu? MeeGo'nun fişi çekildi, N9 artık MeeGo ile değersiz gördüğüm bir telefon. Hatta, N9'un en iyi olduğunu savunanlar bile MeeGo'nun gücü yetmediği yerde, kendi topluluk yöneticilerinin dahi yüklemeyin dediği NitDroid ile sıyrılmaya çalışıyorlar. Sonra da gelip ben 5 sene sonra bile N9 kullanacağım gibi saçmalıklarla dönüyorlar.

N9 zamanında iyiydi, MeeGo'nun desteği kesildi, N9 bitti. Topluluk desteği ile nereye kadar gidebilirsiniz? Nokia N900'ün tıpkı bıugünkü akıllı telefonların yapabildiği basit multi-touch'u bile yapamaması gibi 5 sene sonr da N9 bu hale gelecek.

Lumia konusuna da değineyim. Hemen bu cihazları yargılamak, üzgünüm fakat aptallıktır. Daha öncek üreticiler sayesinde Windows Phone adı hiç duyulamadı. Lumia cihazlar tammen sıfırdan giriş yapmış oldular pazara. Symbian ve MeeGo ile Amerika'daki normal kullanıcılar arasında dalga geçilen Nokia, en azından Lumia serisi ile biraz prestijini kazanmış oldu.

Diyeceğim odur ki, Windows Phone adı yayılsın, Lumia telefonlar birilerinin elinde görülsün ve dünyanın tüm ülkelerinde satışına başlansın o zaman görürsünüz siz N9'u da batan Nokia'yı da. Linux Misyonerliği yapmayın, Jolla'ya güvenmeyin. Nokia asla Android seçmeyecek ve tek çıkış yolu da Windows Phone 8. Olmadı mı? İşte o zaman Nokia yalnızca alt-seviye cihaz üreticisi olacak S40 ile.

• Beğen
Tepkiler: kullanıcıadları ve famemonster16
doctorrr

doctorrr

Üye
Nokia batsa da siz de s3 leri one x leri 2500 tl den alsanız rahat etseniz. Nokia batacak olsa devlet destekler yine batmaz siz rahat olun.
finlandiya denince akla nokia geliyor aynı korenin lg si gibi...adamlar milli değerlerinin çökmesine seyirci kalmaz...

MrCommanDTr

MrCommanDTr

Emekli Yönetici

finlandiya denince akla nokia geliyor aynı korenin lg si gibi...adamlar milli değerlerinin çökmesine seyirci kalmaz...

aynen öyle o kadar kişi çalıştırıyor o kadar vergi ödüyor adamlar

maxikral12

Üye
android demek donanım demek , 4 çekirdek demek , sermaye demek. geçse bile bunlar 800mhz tek çekirdek 41 mp kameralı bir android çıkarırlar maximum

kullanıcıadları

kullanıcıadları

Üye
Son günlerde bu tarz bilinçsiz konular çok fazla arttı.1 haftada en az bunun gibi durumlarla ilgili 10 tane uzun uzun mesaj atmışımdır artık yorum yapmayacağım he Nokia Android'e geçecek Samsung'tan daha iyi donanım yapacak süper olacak hehe.

Ayrıca Google ile Microsoft yarışamayıyor denilmiş.Sadece Bing ve Explorer'e bakarak -ki yeni çıkacak versiyonunun çok başarılı olduğu söyleniyor- bu kıyaslamayı yapamayız.Arama motoru ile işletim sistemi apayrı şeyler.İşletim sistemi olayında ise Microsoft çok daha bilgili, tecrübeli ve başarılı.Tartışılan konu Microsoft'un arama motoru değil işletim sistemi farkındaysanız bu durumda tartışılan alandaki ürünler karşılaştırmalı aksi taktirde 808 yerine git kamera + 3310 al diyen zihniyetten ya da Iphone yerine PSVita + 3310 al diyen zihniyetten çıkamayız.

maxikral12

Üye
Son günlerde bu tarz bilinçsiz konular çok fazla arttı.1 haftada en az bunun gibi durumlarla ilgili 10 tane uzun uzun mesaj atmışımdır artık yorum yapmayacağım he Nokia Android'e geçecek Samsung'tan daha iyi donanım yapacak süper olacak hehe.

Ayrıca Google ile Microsoft yarışamayıyor denilmiş.Sadece Bing ve Explorer'e bakarak -ki yeni çıkacak versiyonunun çok başarılı olduğu söyleniyor- bu kıyaslamayı yapamayız.Arama motoru ile işletim sistemi apayrı şeyler.İşletim sistemi olayında ise Microsoft çok daha bilgili, tecrübeli ve başarılı.Tartışılan konu Microsoft'un arama motoru değil işletim sistemi farkındaysanız bu durumda tartışılan alandaki ürünler karşılaştırmalı aksi taktirde 808 yerine git kamera + 3310 al diyen zihniyetten ya da Iphone yerine PSVita + 3310 al diyen zihniyetten çıkamayız.
ben bilgisayarımdaki windowsdan hiç memnun değilim şahsen mac almayı düşünüyorum donanım açı bir işletim sistemi sömürüyoda sömürüyo

Üst Alt