n900ve meego hikayesinin sonucu?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

lweo

Üye
    Konu Sahibi
n900ve meego hikayesinin sonucu?
arkadaslar 2 seneden buyana bekledigimiz isletim sistemi n900e entegre olacakmi olmayacakmi bunun sonuc€uu bilen varmi?

Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
samsungla intel tizen os'u çıkaracak. meego içinde tizen güncellemesi çıkacakmış. o iş nokiadan çıktı artık. ben böyle biliyorum.

denizci535

denizci535

Üye
arkadaslar meego bitti n900 sonu gibi olacak demedi demeyin... simdi lumia 800 lumia 900 modelleri ile ataga gectiler wm7 artik ortaligi saracak...
eger n9 alayim diyecekseniz gidin tipkisinin aynisi lumia 800 alin yok derseniz birde lumia 900 bakin derim...
adi olan isletim kendi olmayan hayal tizen ve meego ile ugrasmayin hangi tel destek veriyorsa gidin alin n9 ikinci eli 900 tl ye dustu ve dahada dusecek 750 ye kadar kesin duser...

baran79

Üye
aga bu n900 güzel ama artık kim ne derse desin bitti ne kadar yazılım çıkarsa çıksın donanımı yetersiz ram gpu dokunmatik ekran çoklu dokunma gibi bir çok şeyi ya düşük yada yok yani uzutmadan nokia çok sağlam telefon çıkardı ama arkasında durmadı ama bu saatten sonra alacagım telefon n950 olur çıktığı zaman

mryseb

mryseb

Üye
aga bu n900 güzel ama artık kim ne derse desin bitti ne kadar yazılım çıkarsa çıksın donanımı yetersiz ram gpu dokunmatik ekran çoklu dokunma gibi bir çok şeyi ya düşük yada yok yani uzutmadan nokia çok sağlam telefon çıkardı ama arkasında durmadı ama bu saatten sonra alacagım telefon n950 olur çıktığı zaman

N950 zaten var, Harmattan-Meego işletim sistemi kullanıyor. Yanlız Nokia nın geliştiricilerine dağıtıldı, Satışı mümkün değil.

oktay2617

Üye
bir haftalık n900 kullanıcısı olarak şunu die bilirim ki gayet mükemmel telefon,hele hele 2,5 yıl önce üretildiğini düşününce nokia ya küfredesim gelio,nasıl vazgeçer bu işletim sisteminden...

grimser

Üye
oktay2617

hoşgeldin n900 dünyasına :)

denizci535

denizci535

Üye
n900 bazi inanilmaz gucleri var ve bunlari yapan bir tel goremedim ama uygulama vs sikintisi cekiyoruz.. ben sadece internete girmek icin kullaniyorum gerisi fasofiso...
ama sunu diyeyim artik bir dunya telefon var islemcileri gercekten guclu cortex a8 ler tarihe gomuluyor yeni bir tel alacagim ama hangisini alacagimi bilemiyorum....

motorala razr serisimi
nokia lumia 900 mu
sony ericsson xperia si mi
yooksa samsung s3 umu (cikmadi)
yani soyle bakiyorum teller android dunyasina kayiyor hersey android olurken bizde halen uygulama beklemeyelim ufaktan birseyler alalim derim....n900 den bu kadar sonu gelmedi ama modasi gecmek uzere... cok yavas uygulama yapiliyor amaaaaaaaaaaaa su android tam calisir halde 2.3 yapsalar bir 5 yil daha kullanilir hurmetler meego icinse lafim yok olu dogdu olecek telefon olarak saymadigim icin konusmaya bile degmez... sunu unutmayalim ne kadar gelistirici olurssa olsun firma destegini cekince cihaz can cekisiyor...

lweo

Üye
    Konu Sahibi

senin bu dedigini tam 1 sene evvel bir baslikta yazmistim, bana demediklerini birakmamistilar, arkadas tamam telefon guzel isletim sistemi guzelde ne ram var ne gpu nede baska birsey. baska telefonlari elime aldigimda deneme amacli dokumadikligine bakiyorum sanki telefon benim nereye basacagimi biliyormus gibi tak tak isliyor, ben n900de birseye tiklayana kadar telefonla savasiyorum:}

oktay2617

Üye
oktay2617

hoşgeldin n900 dünyasına :)

hoşbuldukk :)

haklısınız beyler,modası geçti elbette... ama anlamadığım şey,bu ram değerine bu cpu ya ragmen işletim sistemi harikalar yaratıyor,bence androidden daha kaliteli... neden fişi çekildi akıl erdiremiyorum... parası olan sağlam özelliklere sahip androide geçer tabi,olmayan bizler için de n900 harika....

denizci535

denizci535

Üye
256 mb ram ama birde gomulu rami var 768 mb oda yani toplamda 1gb ramli ondan halen is yapiyor....

enolaguy

Üye
hoşbuldukk :)

haklısınız beyler,modası geçti elbette... ama anlamadığım şey,bu ram değerine bu cpu ya ragmen işletim sistemi harikalar yaratıyor,bence androidden daha kaliteli... neden fişi çekildi akıl erdiremiyorum... parası olan sağlam özelliklere sahip androide geçer tabi,olmayan bizler için de n900 harika....

Neden biliyormusun ? Bazi arkadaslarimiz bazi noktalarda bilincsiz konusuyorlarda ondan

Mesela iphone 4s kullanicilari telefonlarinin demode oldugunu dusunuyorlarmi hayir ? Ama iphone kullanicilari daha telefonlarindaki bir dosyanin ismini degistiremiyor cektikleri fotografa bir klasor acip icine bile koyamiyor indirdikleri bir pdf e isim veremiyor ve zaten uzantisini telefonun tanimadigi dosyalari download bile edemiyorlar ki dusunun bir kere iphone un tanidigi kac uzanti var ?
Ama buna ragmen iphone cular ellerindeki cihazin aslinda anormal olcude yetersiz oldugunun farkinda degiller, evet program destekleri var ve bu da onlara telefonlarinin ve isletim sistemlerinin demode oldugunu anlamalarina engel oluyor.

Diger taraftan n900 neden teknik donanimindan fazla isler basarabiliyor ona gelelim

Herseyden once maemo android ten daha rahat calisan bir sistem ve beceri olarak daha ustun fakat androidin program destegi sayesinde android aciklari varsada onlari kapatabilirken n900 de arkadaslar hala bir ram sorunudur tutturmus gidiyorlar ve inatla ram i 256 mb olarak kabul etmek istiyorlar halbuki n900 ram i 1 gb tir 256 yi astigi anda 32 gb olan hafizadan 756 mb kullanarak ram i 1 gb ta tamamlar cpu ile hafiza arasi baglantilar paralel oldugu icin en kucuk bir yavaslamada olmaz ve n900 de 32 gb gibi yuksek bir hafiza oldugu icin ram i yuksek tutmanin fazla anlami olmadigindan boyle bir uygulama yapilmis olmaliyken bir cok arkadas bunu teknik yetersizlik olarak gorebilmektedir diger taraftan bircogumuz rezistif ve kapasitif ekrani dogru durust bilmemekte kapasitif ekran olmadigi zaman multitouch ozelligi olmayacagini dusunmekteyiz ve bu ozelligi rezistif ekranin bir eksi ozelligi olarak gormekteyiz halbuki bu rezistif ekranda degil isletim sisteminde olmayan bir ozelliktir ve zaten rezistif ekran kapasitiften daha iyi calisir, milimetreyi bile ayirt edip secebilirsiniz ekrani hic buyutmeden kucucuk bir noktayi secebilirsiniz ve en onemlisi cizim yapmak icin stylus kullanabilirsiniz ve bunlar kapasitif ekranda olmayan artilardir ama bize sorsan kapasitif ultra ileri teknoloji ve her yonden ustun derler

Kisacasi n900 evet eski bir cihaz ve herseyin bir omrunun de oldugu muhakkak ama bence kasasinin en basindan beri kaba olmasi disinda demode degil cunku bugun onbinlerce 2012 yilinda uretilen telefon modeli varken n900 hala onlarin icerisinde bircogundan iyi ozelliklere sahip durumda ve zaten maemo dogrudan linux kullanimina izin vermesiyle basli basina farka sahip bir sistem ama siradan kullanicilar bunun farkinda degil ve bence n900 den baska bir cihaz linuxa boyle gecis saglamadikca n900 zaten hic demode olmayacak
Cunku fark yarattigina inanilan hizinda bir siniri var cunku su andaki hizlara bakipta oyle 3000 mhz cihazlar on yil icinde cikacak sanmayin cunku silikonunda artik bir titresim siniri var ve zaten su anda oralara ulasilmis durumda

• Beğen
Tepkiler: MeGy-MysD
denizci535

denizci535

Üye
sansa bak ben kasa seklini begeniyorum aslinda tek eksigi uygulama mesela mackolik uygulamasi nesine uygulamalari gazete uygulamalari gibi seyleri kursalar muthis olacak...

enolaguy

Üye
Mesut zaten sorun uygulamada eger uygulama olsaydi maemo, ne iphone ne android dinlerdi

Sen bu isleri zaten biliyorsun durumu 3 e ayirip bakarsak

1 cihazin kendi donanim gucu
2 cihazin kullandigi isletim sisteminin gucu
3. Cihazin sahip oldugu yazilim destegi gucu

Olarak olaya bakabiliriz

Simdi dusunelim bunlardan hangisi en zor olarak sahip olunandir

Bunn icin Samsungu ele alalim cok guclu donanima sahip cihazlar uretebiliyor ama yillardir ugrasmasina ragmen kabul goren bir isletim sistemine sahip olamadi

İphone donanimi aslinda iyi olmasina ve yazilim destegide cok iyi olmasina ragmen aslinda kotu bir isletim sitemine sahip

Android iyi bir isletim sistemine ve iyi bir yazilim destegine sahip durumda

Simdi yorum yapalim

Aslinda isletim sistemi iyi olan android bugun bile maemo dan iyi bir isletim sistemi sayilmaz en fazla ayni pratiklikte sayilirlar ki kisisel gorusum olarak bence maemo bugun bile android ten daha iyi ve akici bir isletim sistemi sayilir cunku maemoya isletim sisteminin yeterliligi yaninda birde linux hakimiyetini eklemek gerekiyor

Buna birde maemonun iki yildir gelistirilmemekte oldugunu buna ekle ve eger nokia tarafindan windowsa donulecegine iki yildir maemo nun gelistirildigini dusun o zaman android kesinlikle isletim sistemi olarak maemonun gerisinde kalirdi.

Yazilim konusuna gelince android piyasaya ciktiginda zaten yazilimcilarin cogu nokianin elindeydi ve bunlari kolaylikla maemoya yonlendirebilirdi ve bugun android ten geride olmayan hatta onunde olan bir yazilim destegine sahip olunabilirdi

Cihazin donanimi dersen zaten bence nokia hepsinden onde olan bir firma ve bugun sadece samsung ile kapisir ve bence onunda onunde yer alabilirdi ama sen hali hazirda en ondeyken kendi mimarini windowsa donerek ona gore ayarlarsan en azindan birbucuk sene kaybedersin ve bu arada samsunga prim tanimis olursun ki nokia zaten boyle yaparak androide ve samsunga tarihinin en buyuk kiyagini yapmis oldu

Kisacasi maemo varken android zaten yoktu sadece iphone vardi ama iphone un ios sistemi de o zamanlar maemonun yarisi kadar olamiyordu ( aslinda bugun hala da olamiyor) ama iste o zamanlar nokianin da maemo yerine sadece symbiana yogunlugu vardi. Symbian ise s60 altyapisina sahip oldugu icin guclu grafik ozelliklerine destek vermiyordu ve yazilimi degistirip symbianin grafigini yukseltsen bu defa yeni surume gore uretilen symbian cihazlar onbinlerce yazili olan eski s60 programlarina uymayacakti

İste bu sirada nokia uyumaya devam etti yaklasan iphone tehlikesini gormedi, oysa iphone henuz zayif program destegine ragmen daha guclu grafik alt yapisina sahip olan isletim sistemiyle symbianin arkasindan doludizgin geliyordu ve isin ilginci nokia bu sirada gerek grafik gerek diger multimedya ozellikleri ile iphone dan ustun olan maemoya o zamanda sahipti ama nedense maemoya gereken onemi verip uzerine yogunlasacagina iphone un iyice kendisine yaklasmasini bekledi ve hata yapti, Nokia symbiandan erken vazgecip maemoya agirlik verseydi hicbirsey en basindan boyle olmayacakti

Bugun gelinen noktada nokia elindeki butun olanaklari yanlis kullandi, son sahnede bile windowsa donerek buyuk bir hata yapti. Cunku bugun cihaz ve donanimini uretmek en kolay olani, ona yazilim uretmek isin en pahali ve en zaman alici olani, ve ona iyi bir isletim sistemi yazmis olmak ise işin en teknolojik tarafi olanidir.

Nokia bugun bile

En teknolojik cihaz ve en geliskin isletim sistemi olarak en tepeye oynayacak guce sahipken, gerek maemoyu gerek meego yu boslayarak windowsa yonelerek zaman kaybetmekle tarihinin en buyuk hatasini yapmistir

N900 u 3 yil once uretmesine ragmen uretildigi yilda dunyadaki en teknolojik telefon olma ozelligini nokia iyi degerlendirememis maemoya yazilim destegi sunacagina ve onu ana sistemi olarak hedefleyip bugunlere en onde gelecegine o uykuya dalip hala symbiana agirlik vermistir Ve sonunda android in cikmasiyla da bu defa windowsa donup zaman kaybederek oyunu kaybetmistir.

Bugun bile nokia mameo veya android ten devam etse uzun vadede daha iyi sonuc alacagi ortada oldugu halde hala windows diyerek hata yapmaktadir cunku windows adi windows olan ama teknolojik olarak mobile pazarda symbianin bile gerisinde kalmis bir sistemdir.

denizci535

denizci535

Üye
seye katiliyorum ama yeni wm8 ler harbi saglammis diye duydum cok kolay kullanimi varmis bende wm cihazlari pek sevemedim ama nokia ile icimize sizacak lumia900 entresan bir tel olmus nokia wm ile kendine gelebilirmi diyede soruyorum lumia900 aklima takilmadi degil ama yinede bekleyelim bakalim n900 uygulama sikintisi var ya meeegoyu maemoyla yada maemoyu meego ile birlestirsin akillilar n9 patladi ikinci eli 900 un altina indi...

enolaguy

Üye
Windows un çok eksiği var hem işletim sistemi hemde halihazırda yazılım desteği olarak çok geride

Nokia nın ürettiği windows cihazları donanım olarak iyi olabilir ama sadece donanım neye yarayacak ki ?

Ben nokia bunu windows için yapacağına maemo için yapsaydı çok daha iyi yapardı anlamında söylüyorum, şimdi nokia hem sıfırdan başlamış oldu hemde elindeki tüm yazılım elemanlarını kaybetmiş oldu halbuki maemo da yeterli alt yapısı vardı üzerine düşseydi bugün maemo yazılımları da yoğunlaşmış olacak ve nokia kendisine çok daha iyi pazar yaratmış olacaktı.

Oysa şimdi nokia nın elindeki platform bile kendisinin değil microsoftun platformu ve nokia microsofta hizmet ediyor

Halbuki bir n9 a bak eline alıp bir incele, bugüne kadar ne iphone, ne de herhangi bir samsung modeli böylesine şık bir kasa üretebilmiş değil, cihaz elde tutunca resmen mercedes havası veriyor, ve aslında teknik özellikleride zayıf değil en azından iphone 4 ün üzerinde bir cihaz ve cortex A8 olmasına takma çünkü cortex A8 den A8 e fark var nedir dersen N9 A8 in en üst verisyonunu kullanıyor ve bu A8 temel Cortex A9 u kullanan iphone 4 ün cortex A9 undan üstün bir A8. İşin ilginci ise her üst entegre daha iyi diye bir şey yok, örneğin A8 lerde ram e ek olarak istediğin kadar dış belleği kullanabilirken A9 da böyle bir özellik yok ve sırf bu yüzden N9 un neredeyse sonsuz multitasking kapasitesi varken diğerleri bu konuda bu kadar başarılı olamıyorlar... Kısacası nokia bu elektronik dizayn işlerinde gerçekten kurt bir firma, neyi nerede kullanacağını çok iyi biliyor ama tüm bu güçlü olduğu noktalara rağmen maemo ve meego gibi üst sınıf kendi platformları da olduğu halde bunların yerine windowsa dönen nokia bence

elindeki üstün teknolojisine rağmen intihar etti

denizci535

denizci535

Üye
nokia dan fazla birsey beklemem n9 danda n9 ve lumia800 tipkisinin aynisi ama ikiside merdes farki veriyor ama guzel telefonla olmuyor bu isler n900 kasasi kaba ama kavyesi harbi cok guzel... bir tane n900 daha alabilirim fiyatlari 250 tl ye dussun eve koyacagim kalsin... n900 bana sorarsan megoo danda iyi...

enolaguy

Üye
Bence de meego ile maemo arasında fazla bir fark olduğu yok, ama meego biliyorsun nokianın maemo ile intelin moblin sistemlerinin birleştirilmesinden oluşturuldu ve başlarda çok farklı ve iyi bir amaca hizmet için optimize edilmişti çünkü meego aslında sadece telefonlarda kullanılan bir işletim sistemi olmayacak evdeki klimadan tut buzdolabı, çamaşır makinesi ve otoparktaki otomobile kadar içinde standart halde meego altyapısını kullanacak şekilde tasarlanacaklar ve bunların tamamını mobil telefondan kontrol edilebilecekti yani bir endüstri standardı cep telefonunun içine girecek şekilde bir sistem yaratılacaktı ve bunun için dev firmalar ile anlaşmalar bile sağlanmıştı ki o firmaların içinde bmw, siemens ve general electric dahi vardı ama nokia inanılmazı başararak meego dan vazgeçip windows cihaz üreteceğini açıkladı

şimdi bunun paralelinde meegonun içinde maemodan fazla olmak üzere o standartlara uyumluluk kaldı bunun haricinde aralarında fazla bir fark yok hatta maemo meego dan daha bile iyi denebilir

yalnız burada ilginç olan bence şu

iphone ve samsung bugün oldukları konuma rağmen hala ne bir maemo nede bir meego seviyesinde ileri bir işletim sistemine sahip değiller, ve ancak android, meego ve maemo kadar ileri bir işletim sistemiyken nasıl olurda maemo ve meego nokia tarafından terk edilir anlamak güç

bir tarafta iphone diğer tarafta samsung bunlara sahip değilken diğer tarafta nokia bunların değerini bilmedi çok ilginç bir durum bu

oktay2617

Üye
belki de açık kaynak kimsenin işine gelmiyordur...ve de kullanım açısından diğer tellere göre zor gerçekten,bırakın xterminalden kod yazmayı bizim evde benden başkası bu telefondan alo bile demeyi beceremez :D tamam abarttım biraz ama samsung gibi iphone gibi önüne gelenin elinde olsa bu tel eminim %95i bu harika cihazın sunduğu özelliklerin çeyreğinden dahi haberi olamaz beceremezdi.... bizim için özellik önemliyken çoğunluk için görünüş ve kullanım kolaylığı önemli... yoksa iphane bu kadar satamazdı.... ama tek kelimeyle yazık oldu bu işletim sistemine....

lweo

Üye
    Konu Sahibi
arkadaslar. kotu olan ne biliyormusunuz hangi nokia telefonu olursa olsun nokia seri baski olarak her 2 gunde bir telefon cikardigi icin sizin aldiginiz telefona haliyle bir destek bir guncelleme birsey yapmiyor, o malini sattimi sana bitti gerisi onemli degil ben nokiada bunu gordum bunu biliyorum 14 yasindan beri nokia haricinde marka kullanmadim, ama simdiki tek istedigim telefom samsung serisi....

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt