Mangal Lezzetini yaşamadan önce aşağıdaki önerileri okumanız işinizi kolaylaştıracak..

  • 16 Kasım 2010
  • 1563 Okunma
  • 3 Cevap

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Mangal lezzetini
    yaşamadan önce aşağıdaki önerileri okumanız işinizi kolaylaştıracak...


    SİZ NEREYE, MANGAL ORAYA
    Sahilde...
    Sahildesiniz ve güneş battı batacak. Herkes yavaş yavaş gitmeye hazırlanıyor. Ama sizin kumların üzerinden kalkmaya hiç niyetiniz yok. Karnınız da öyle aç ki. Deniz kenarındaki imkanlarınızı fazla zorlamadan, biraz önce gitmeye yeltenen dostlarınızı da dahil edebileceğiniz bir sofra hazırlayabilirsiniz. Tabi önce ateş yakmanız ve bunun için de çevreden yakacak çalı ve odun toplamanız gerekiyor. Pişirmek için en kolay bulabileceğiniz yiyecek sucuk olsa gerek. Sucukları şişlere takarak (şiş yoksa çatala takıp közün üzerine tutarak) ızgara yapıp yanında biber közleyebilirsiniz. Sucukla ketçap ve mayonez iyi gider. Ayrıca patates ve soğanları alüminyum folyonun içine yerleştirip kenarlarını kapattıktan sonra közün içine saklayarak pişirseniz harika bir lezzet yaratmış olursunuz. Yanan ateşin üzerine ot atarsanız (özellikle de kekik) çok güzel bir koku verir.
    Kırda...
    Ailenizle birlikte kırda güzel bir gün geçirirken karnınızı da mangal zevkini tadarak doyurmak istiyorsunuz. Mangal partilerinin vazgeçilmez elemanı olan ızgara köfte, evde kolayca hazırlayıp kullanabileceğiniz doyurucu ve lezzetli bir yiyecek. Yanında mevsim salatası, ızgarada biraz pişireceğiniz domates, soğan ve biber oldukça uygun. Soğanı soymadan alüminyum folyoya sarıp közün içinde bir süre bekleterek pişirirseniz çok farklı bir lezzet yaratmış olursunuz.
    Evinizde...
    Evinizde bir mangal partisi düzenlemek istiyorsunuz. Sıradan ızgara tariflerinin yerine, konuklarınıza farklı yemekler sunmak istiyorsanız, soslu tavuk ızgara ya da terbiyeli kuzu şişi deneyebilirsiniz. Mantarı yağ ve tuza bulayarak; mısırı ise önce süt ve su karışımında haşlayarak ızgara ederseniz güzel bir sebze tabağı hazırlayabilirsiniz. Mangalın sönmeye yüz tuttuğu zaman ise şişte hellim peyniri yapabilirsiniz. Hellim peyniri çok piştiğinde akmaya başlayacağı için az pişirmeye özen göstermelisiniz.



    MANGAL İÇİN ÖNERİLER

    Izgara yapmadan önce bir baş kuru soğanı ikiye bölüp sulu kısmını ızgara teline sürerseniz etin ızgaraya yapışmasını engellemiş olursunuz.
    Çöp şişlerin yanmasını engellemek için iki-üç saat suda beklettikten sonra kullanın.
    Zamanınız kısıtlıysa eti önce mikrodalga fırında pişirebilir, sonra mangala atabilirsiniz. Mangalda işiniz hem kısa sürecek hem de etin içi daha iyi pişmiş olacaktır.
    Ateşin kor haline gelmesini beklerken biber ve soğanları mangalda pişirebilirsiniz.
    Mangalda füme et yapmak istiyorsanız; eti mangalda yarı yarıya pişirin ve ateşten alın. Ateşe ıslak dallar yerleştirin. Eti tekrar mangala alın. Üzerine kubbe biçimli büyük bir kapak kapatın. Kapak dumanı hapsederek etin füme tadı kazanmasını sağlar.
    Mangalla işiniz bittikten sonra ızgaranın telleri hala sıcakken metal bir fırçayla kazıyarak yemek artıklarını çıkarabilirsiniz.
    Mangalda balık pişirirken tereyağını ızgaranın üstüne değil, balığın üzerine sürün.
    Karidesleri şişlere uzunlamasına yerleştirin. Ateşe düşme ihtimalleri azalır ve daha az kıvrılırlar.
    Sebzelerin içinin iyice pişmesini istiyorsanız önce 3 dakika mikrodalgada pişirin. Üzerlerine zeytinyağ sürüp mangalda bir süre daha pişirin.

    TERBİYE HAZIRLAMAK İÇİN 5 KURAL
    Terbiyeler yemeklerimize verdikleri lezzetin yanında sert et parçalarını da yumuşatırlar.
    Etinizi terbiye etmek için cam, porselen veya plastik kaplar kullanın. Alüminyum ve diğer metallerden kötü bir tat bulaşabilir.
    Fazla derin olmayan bir kap kullanırsanız, terbiye daha fazla yiyecekle temas eder. Saatte en az bir kez etinizi çevirmeyi unutmayın.
    Deniz ürünleri en çok bir saat, kemiği çıkarılmış tavuk göğsü en çok iki saat terbiye edilmelidir. Daha fazla bekletirseniz et dağılır. Sığır etini ise bir gün veya daha uzun süre terbiyede bekletebilirsiniz.
    Eti terbiye ederken buzdolabında bekletmeye özen gösterin. Oda sıcaklığında zararlı bakteriler çok daha hızlı çoğalır.
    Artan terbiyeyi etinizi yerken sos olarak kullanmak isterseniz, çiğ etten bulaşmış olabilecek zararlı bakterileri öldürmek için en az 5 dakika kaynatmanız gerekir.


    KEKİK HAKKINDA
    Kekiksiz bir ızgara et düşünmek imkansız. Et yemeklerinin vazgeçilmez baharatı kekik, ete verdiği lezzetin yanında bir çok mucizevi etkiyi de bünyesinde barındırıyor.
    Kas dokusunu sıklaştırma, zihinsel aktiviteleri hızlandırma ve göz bozukluklarının ilerlemesini yavaşlatma etkilerine sahip. İçindeki bir çeşit yağ,yaşlanmayı geciktirici etki yapıyor. Bu mucizevi bitki, sigara dumanında bulunan bazı toksik maddelerin vücuttan atılmasında yardımcı. Yatıştırıcı, idrar sökücü, kan dolaşımını uyarıcı, solucan düşürücü etkilerinin yanında grip ve soğuk algınlıklarında da iyi bir antiseptik.





    Tarifler


    MANGALDA SOSLU TAVUK
    1 çorba kaşığı sirke
    1 su bardağı tavuk suyu
    1 su bardağı yoğurt
    1 tatlı kaşığı acı sos
    1 tatlı kaşığı kırmızı biber
    2 çorba kaşığı şeker
    2 çorba kaşığı şeker
    3 çorba kaşığı ketçap
    4 tavuk göğsü

    Bir kasede şeker, ketçap, kımızı biber, sirke, acı sos ve tavuk suyunu karıştırın. Birkaç yerinden çizik attığınız tavukları bu sosun içinde yarım saat bekletin. Sostan çıkardığınız tavukları ızgarada pişirin. Üzerine kalan sostan dökerek servis yapın.


    TERBİYELİ KUZU ŞİŞ
    1 yemek kaşığı acı biber salçası
    2 diş sarmısak
    500 g kuzu fileminyon
    8 adet küçük acı kırmızı biber

    Limonun kabuğunu rendeledikten sonra suyunu sıkın ve içine soyulup dövülmüş sarmısağı, biber salçasını katarak karıştırın. Şişlik olarak hazırladığınız fileminyonları, hazırladığınız sosun içine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün eti sudan geçirin. Şişleri tuzladıktan sonra ızgarada pişirin.

    MANGALDA KÖFTE
    1 kg. Kıyma
    1 yumurta
    2 büyük soğan
    6 diş ezilmiş sarmısak
    Kimyon, kekik
    Maydanoz
    Tuz, karabiber
    Yarım ekmeğin içi

    Kıymanın içine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğanı, ezilmiş sarmısağı, ıslatılıp ufalanmış ekmek içini, ince ince kıyılmış maydanozu, yumurtayı, kimyon, kekik, karabiber ve tuzu katıp 15 dakika kadar yoğurun. Buzdolabında 4 saat bekletin. Istediğiniz büyüklükte parçalara ayırıp ızgarada pişirin.


    SARMISAKLI TERBİYE
    ½ çay bardağı kırmızı şarap
    ½ çay bardağı sıvı yağ
    1 tatlı kaşığı şeker
    2 diş ezilmiş sarmısak
    3 çorba kaşığı soya sosu
    Kekik
    Tuz, kırmızı biber

    Malzemenin tamamını bir kapta karıştırın. Izgara yapmak istediğiniz etleri hazırladığınız sosun içinde, buzdolabında 2 saat bekletin ve ızgarada pişirin.

    SOĞAN SOSU
    1 kg. Soğan
    1 yemek kaşığı domates salçası
    1 yemek kaşığı domates salçası
    100 ml. Zeytinyağı (1 çaybardağı)
    200 gr. Biber sosu
    Tuz

    Soğanları soyup uzunlamasına dört parçaya bölün ve yağda 5 dakika pembeleştirin. Şeker, salça ve tuzu ekleyip biraz daha kavurun. Sonra sirke katıp ağzı kapalı olarak hafif ateşte 20 dakika,acı sosu katıp ağzı açık olarak 10 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra ızgara et veya tavukla servis yapın.
     


    Yazan: Reşwan
    buketcik bunu beğendi.
  2. Yemek yeme ve çeşit keşif etme hastalığım var.61 kg m .külo problemim yok ama aşırı düşkünlüğüm olması.yemek tariflerine ve lezzete düşkünlüğüme neden oluyor.
    tarifler için teşekkürler.
     
  3. Rica ederim.. demek oluyorki yemekler konusunda ağzının tadını biliyorsun ama kontrollü yiyiyorsun yemeğini.
     
  4. evet.ne bulursam yerim.:P:
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
Yüklüyor...
26/09/2018 - 12:35