[KERNEL][CM11][Khan Kernel][TRİM Destekli]

Sponsorlu Bağlantılar

sir mordred

sir mordred

Üye
    Konu Sahibi
5/25 sürümü ile kullanabilir miyim? yoksa güncellemeni bekleyeyim mi @lafactorial hocam?

yeni sürümde arco kernel değişiklikleri ve ramdisk değişiklikleri yapmış(ramdisk kernelin bir parçasıdır)
ve yeni değişiklikler henüz trim destekli kernele eklenmedi o sebepten yeni versiyon(5/25) cm11 kurduysan trim destekli kerneli kurmanı önermem çeşitli sorunlarla karşılaşabilirsin
bekle Hakan boş bulduğu bir vakit güncellenmiş trim destekli kerneli derler bende konuya eklerim ;)

hayırlı akşamlar herkese

• Beğen
Tepkiler: hasaneness, aJHier, ONUR5544 ve 1 kişi daha

sirprice

Üye
Herşeyden önce kerneli derlediği için Hakan kardeşime(@lafactorial ) teşekkürlerimi bir borç bilirim o olmasa yapamazdım

Bu kernel Khan kernel taban alındığı için Khan kernelin tüm özelliklerini içeriyor :)

Ek olarak birazdan anlatacağım TRİM desteğini içeriyor

TRİM nedir:

android cihazlar NAND depolama birimine sahiptir(NAND ismi depolama biriminin bir çeşididir) bu depolama birimi 3 bölüme(partition) bölünmüştür 1- /data bölümü 2- /system bölümü 3- /cache bölümü
cihazlarımızı kullandığımızda bu bölümlerde sürekli bir yazma/silme işlemi gerçekleşir
ama bazen silinen veriler tam olarak silinmezler ve bu silinmeyen veriler sistem üzerinde karmaşık bir iş yükü oluşturduğu için android cihazları yavaşlatırlar işte her zaman yakındığımız romu ilk kurduğumzdaki performans ile 3 ay kullandıktan sonraki performansın aynı olmaması bu sebeptendir.

TRİM desteği bu silinmiş verilerin tam olarak silinmesini sağlayarak bir nevi temizlik sağlar ve bu sebebten cihazın üzerindeki bu karmaşık iş yükünü sıfırlar. bu sebepten cihazı hızlandırır ve sürekli ilk gün ki performansını korumasını sağlar

TRİM desteğini şuan hiçbir kernel desteklemediği için şuan hiçbir wonder'da bu özellik yok isterseniz deneyip gözlerinizle görebilirsiniz bunun için 2 method var:

1-lagfix(fstrim) uygulamasını kullanarak playstore linki:
2-terminal emülatörü açın aşağıdaki komutları sırasıyla girin
su
fstrim -v /cache

aşağıdaki gibi bir sonuçla karşılaşacaksınız

Ama TRİM destekli kernelden sonra şöyle bir sonuçla karşılacaksınız :)

TRİM çalışıyor :)

aynı şekilde 1.yöntemdeki lagfix adlı uygulamayı kullanırsanız "operation not supported(işlem desteklenmiyor)" türünden bir uyarıyla karşılacaksınız tabi TRİM destekli kerneli yüklemediyseniz.. TRİM destekli kerneli yükledikten sonra lagfix uygulamasıda çalışacak. :)

Yukardaki methodlar TRİM'i çalıştırmak için manuel methodlar ama Google TRİM desteğini android 4.3 ile birlikte sistemin içine ekledi yani telefon,android sistemi sizin haberiniz olmadan belirli bir zamanlama ile otomatik trimliyor bu sebeptende cihazın performansı ilk günki gibi oluyor

yukardada dediğim gibi TRİM android 4.3'den sonra(yani cm10.2'den sonra) otomatik bir işlem haline geldi ve bu TRİM destekli kernelde CM11(android 4.4) kerneli olduğu için kerneli yükledikten sonra yukardaki 2 methodu kullanmanıza gerek yok android sistemi otomatikman ve belirli döngülerle TRİM yapacaktır fakat yine isterseniz yukardaki 2 methodu kullanarak manuel olarakda TRİM yapabilirsiniz

TRİM desteği hakkında daha açıklayıcı bilgiler içeren türkçe bir kaynak:

Kernel İndie linkleri:
360mb bigmem kernel:
alkQT-RiR2wtL
Stock ram(340mb) kernel:

Nasıl yüklenir:
-indirdiğiniz kernel zip dosyasını sd kartınıza atın
-cwm'yi açıp wipe cache ve wipe dalvik cache işlemlerini yapın
-kerneli install zip from'dan flaşlayın
-daha sonra yine wipe cache ve wipe dalvik cache yapın
bu kadar :)

NOT:Kernel sadece CM11 içindir! Unutmayın!

kendinize iyi bakınArkadaşlar biraz uzun yazdım kusura bakmayın ama sizden ricam yazının hepsini okumanız

kernel xda'da paylaşılmadı.Hakan kardeşim belki sonra paylaşır

yada hep bizmi xda'ya bakıcaz birazda onlar buraya baksınlar :) hep bizmi onların konuşmalarını çevirecez birazda onlar bizim konuşmalarımızı çevirsinler :)
türklerin birşeyler yapabildiklerini görsünler
hocam 5/28 için güncelleme yaparmısınız

aJHier

aJHier

Üye
@lafactorial Hocam sanırım 3.4.92 yi Bekliyor Güncelleme için.

lafactorial

lafactorial

Üye
@lafactorial Hocam sanırım 3.4.92 yi Bekliyor Güncelleme için.
Hadi beklemeyelim o zaman :)

Deneme fırsatım olmadı yüklemeden önce backup işi sağlama alır.

• Beğen
Tepkiler: sir mordred, oksittt, stackbyte ve 4 diğerleri
aJHier

aJHier

Üye

sagol usta

• Beğen
Tepkiler: lafactorial

NorthWonder

Üye

hocam status 7 hatası alıyorum çözümünü biliyor musunuz

aJHier

aJHier

Üye
sorunsuz calışıyor.

sir mordred

sir mordred

Üye
    Konu Sahibi

teşekkürler Hakan :bira:
linkler yenilendi konu güncellendi

• Beğen
Tepkiler: reckless86
aJHier

aJHier

Üye
o zaman şöyle söyliyim bende sorun var yardımcı olabilecek misiniz ?

Çözümü Vardı onun forumdan birinin Başına daha gelmişti.
Google da aratabilirsin.

zip içindeke bi dosyadan satır silince düzeliyordu.

• Beğen
Tepkiler: oksittt

NorthWonder

Üye
Çözümü Vardı onun forumdan birinin Başına daha gelmişti.
Google da aratabilirsin.

zip içindeke bi dosyadan satır silince düzeliyordu.
tamam araştırıyorum teşekkürlerÇözüm için :
Medyaları görüntülemek için kayıt olmalısınız

fecral

fecral

Üye
@sir mordred @lafactorial ustlarım, ben /cache ve /system bölümünü turbo boost ile dual swap olarak kullandım. bu trim özelliğine olumsuz bir etki eder mi?
terminal emülatörle işleyişini kontrol ettim ve şöyle yazıyor: /cache: 3141632 bytes trimmed

sir mordred

sir mordred

Üye
    Konu Sahibi
@sir mordred @lafactorial ustlarım, ben /cache ve /system bölümünü turbo boost ile dual swap olarak kullandım. bu trim özelliğine olumsuz bir etki eder mi?
terminal emülatörle işleyişini kontrol ettim ve şöyle yazıyor: /cache: 3141632 bytes trimmed

hmm normalde cache alanının daha fazla 56598528 byte olması lazım ama swap yaptığın için 3141632 bytes olarak görülüyor. TRİM özelliğine olumsuz etki etmez ama risk oluşturabilir kardeşim bilgine ;)

• Beğen
Tepkiler: fecral
fecral

fecral

Üye
@sir mordred peki sizce turbo boost swap alanlarını kaldırayım mı hocam? bi faydası oluyor mu bu swap alanının? (:

sir mordred

sir mordred

Üye
    Konu Sahibi
linkinparkmm

linkinparkmm

Üye
@sir mordred peki sizce turbo boost swap alanlarını kaldırayım mı hocam? bi faydası oluyor mu bu swap alanının? (:

Swap ın faydası çok ram i rahatlatır kasılma olmaz lakin bir de zararı var swap hangi alana kurluysa(system,sdcard..) ömrünü yer 90 lira verip en kaliteleriden 32gb hafıza kartı almıştım 10mb/sn ile veri yazarken şimdi 3-4mb/sn ye düştü (300mb swap alanı Hafıza kartındaydı). Ama turbo boost ile triple swap yaptım 1 yıldır veri yazmada bi düşüş yaşamadım. Biraz karışık oldu ama anla artık :S

• Beğen
fecral

fecral

Üye
Swap ın faydası çok ram i rahatlatır kasılma olmaz lakin bir de zararı var swap hangi alana kurluysa(system,sdcard..) ömrünü yer 90 lira verip en kaliteleriden 32gb hafıza kartı almıştım 10mb/sn ile veri yazarken şimdi 3-4mb/sn ye düştü (300mb swap alanı Hafıza kartındaydı). Ama turbo boost ile triple swap yaptım 1 yıldır veri yazmada bi düşüş yaşamadım. Biraz karışık oldu ama anla artık :S
ben de sürekli turbo boost kullandım. swappiness'ı 40'a çekip kullanıyorum. ama TRIM özelliğine bir etkisi olacaksa kullanmayayım dicektim. @sir mordred hocam bir akıl versin bakalım.

anladım, anladım (:

sir mordred

sir mordred

Üye
    Konu Sahibi

şöyleki ram'in swap yapıldığı alan internal storage'dir ve internal storage sd karttır
sd kartın hızı ram'in hızından 10 kat daha düşüktür diyebilirim çünkü ram'de giriş çıkış işlemleri(I/O input/output) hızlı olması için okuma/yazma hızı çok yüksektir ama aynı şey sd kart için geçerli değildir
o yüzden ram swap yapıldığında gerçek ram gibi davranmaz,verimli değildir ama yinede kullanmak sana kalmış kardeşim

ayrıca ram swap yerine cm11'de default olarak aynı işi gören bir işlev var zram diye geçiyor. zram sd kartta 64 mb'lık alanı kullanıyor ve eğer ram'de taşma olursa işlemler bu 64 mb'lik alana aktarılıyor. yani zram=64 mb'lik ram swap gibi de düşünülebilir

• Beğen
Takipçi Satın Al

Üst Alt