Kardeş Katli

Sponsorlu Bağlantılar

mguler_43

Üye
Öldürülmeyen kardeş yaşasa peşinde halki peşine katarak ordu toplasa iki kardeş ordusu savaşaa on binlerce insanın ölmemesi için bir kişinin ölmesi iyidir. Kimse kendi oğluna kardeşine kolay kolay kiymaz. Kardeş katli ülke menfaati için gerekliydi
 
  • Beğen
Tepkiler: kartal2378


kartal2378

kartal2378

Üye
İslami açıklama yapacak halim yok ama şunları söyleyebilirim.

Doğru dürüst gibi tarihçilerden konuyu okuyun. Tabiki.fedakarlıktır. Osmanlıyı bilmeyen zihniyet, batıya özenen zihniyet hep boş konuşur bu konuda. Bu konuda batı daha vahim durumdadır. Onlarda taht kavgası daha kötüdür.

Oğlunu, torununu kendi kanını canını öldürmek kolay iş değildir. Bu adamlar Allah yolunda cihad eden, ince düşünen kimselerdir. Türk töresinde devlet her şeyden önce gelir. Devletin bekası her şeyden mühimdir, bu en başından beri böyledir.

Ayrıca sürekli olmaz bu olay. Şehzade isyan eder ya da yeni çeri isyan eder. Padişaha "seni tanımıyoruz,... Şehzadeyi tanırız" derler. Yeniçerinin saray basıp küçücük çocuğu tahta çıkarmaya çalıştığı zamanda olmuştur. Devrin hükümdarı şehzadeyi öldürtür, olayı çözer. Başka yapacak bir şey yoktur.


Ortada bir taht birden çok aday vardır ve o adayların bir sürü destekçisi vardır. Her taht değişeceğinde bir sürü olay çıkar. Devlet böyle yürüyemez. Yıkılır, gider. Bir şeyler yapılmak zorundadırlar. Bir şeylerden feragat edilmek zorundadırlar.

Kendisine kıyarak olmaz bu iş. Padişah kendine kıysa. Oğullar birbirine girer.
Padişah bu oğlum, çıkacak diyerek veliaht gösterse -ki bu Osmanlı töresine uygun değildir, devlet hanedanın malıdır, hepsinin hakkı vardır.- diğerlerinin hakkı olduğundan bu sefer diğerleri padişaha isyan ederler. Örnekleri de vardır, Osmanlı tarihinde.


Fatih'in kanunnamesi gerçektir. Kardeş katli yasal olmuştur. Öncesinde çünkü kötü vakalar olmuştur, kardesler arasında. Devlet ileri değil geri gitmiştir. İstanbul'un fethi gecikmiştir. Fatih çok büyük bir hükümdardır ve büyük kararlar almıştır. (kişisel: En sevdiğim osmanlı padişahlarından biridir. :D Allah rahmet eylesin.)

Şunu da unutmayın devlet yönetmek kolay değildir. Hele osmanlı gibi sınırları aşmış taşmış, içinde her çeşit milletten her çeşit dinden olan bir devleti yönetmek hiç kolay değildir. Padişah daha hanedandaki sorunu çözemezse devletin içindeki sorunları da çözemez ki bir de dış meselelerle uğraşsın.
Mesela istanbulun fethinde bizans yaninda osmanliya karsi savasan sehzade orhan ve askerleri vardi yanilmiyorsam. Al iste mukemmel bir ornek. Tahta cikamayan ve küsen sehzade devlete dusman oluyor. Varmi boyle birsey. Cennetmekan Atalarimiz ne yapmissa dogru yapmistir ve haklidirlar
 
  • Beğen
Tepkiler: Dede
kartal2378

kartal2378

Üye
Cem sultan vakasi yuzunden yukselme devri padisahi 2.bayazit(fatihin oglu yavuzun babasi,yani ikisini arasinda padisahlik yapmis) devri tamamen durgunluk ve fetih olmadan gecmistir. Cunku yabancilara siginan sehzadeyi hristiyan alemi her firsatta osmanlinin onune surmus ve bir koz olarak kullanmistir. Fetret devrini soylemeye gerek yok zaten herkes az cok Osmanlinin basina gelenleri bilir.
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Dede
System X

System X

Üye
    Konu Sahibi
yazılan cevaplara genel olarak cevap vereyim.çünkü kimse cevap yazarken islamdan bahsetmiyor.
niye? çünkü bahsedemiyorsunuz. zira hiç bir şartta hiç bir koşulda(kuranda belirtilenler dışında) bir insanı(bebek kardeş vs onları bile geçtim) öldürmeye kimsenin hakkı yoktur.ama gel görki islam hariç düşünsek bile ortada öyle samimiyetsizlik var ki yine hiç bir şey bu durumu haklı çıkaramıyor.

bir kardeş bir kardeşi devletin bekası için öldürüyor peki niye? çünkü devlet herşeyden önemli...ama bakıyorsun tahta geçemeyen kardeş devlete düşman oluyor niye? çünkü devlet, tahtı olan için herşeyden önemli...
yani anlıyoruz ki bu tamamiyle taht kavgasıdır.ve yine anlaşılıyorki herşeyden önemli olan sadece taht...

@qarapapaq
fatihi sevebilirsin tabi şeytana tapan satanistlerde var bu tercih meselesi...
ama islamda yeri olmayan birşeyi fetva verdrmek devlete sadece şekilci bir bakış olduğunu ortaya koyuyor.
düşünün insanlar islam dinine mensup ama onların inançlarına 1gr bile değer verilmiyor.onların inançlarıyla oynanıyor.
ama kut anlayışı maşşallah islamın 5km önünde...evet herşeyi ders kitaplarından öğrenemiyoruz.baksanıza türklerin islamiyeti kabulünden sonra Osmanlı anlatılıyor.
allah yolunda cihad eden biri de türk töresinde herşeyden önemli devlet demez diyemez kusura bakma.bu tamamiyle bir çelişkidir.çünkü allah kuranda bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir der.dolayısı ile allah yolunun ters istikametinde cihad diye bir şey olamaz.onun adı başka bir şey.



@Oğuzhan
cahillik derken? yazdığım şeylerde herhangi bir hata mı var?ben kitaplardan öğreniyorum ne yazıldıysa onu öğreniyorum. şimdi seninle aynı ürünü ortaya çıkarmadığım için cahillikmi oluyor bu? neyi sallamışım göster?benden ne bekliyorsun oh iyiki kardeşini öldürmüş padişahlar padişahım çok yaşamı diyeyim?komik olmayın ben yoğurdum ekşiyse ekşi tatlıysa tatlı derim.ve bir cahillik bulma niyetindeysen bence tam yerine gelmişsin konu olarak...


sonuç olarak bu duruma taklalar atmanıza gerek yok.bu insanlık suçu kabul edilmelidir.devleti parçalayan ırkçılıktır.kimse türk olmak istediği için türk olmadı.allah isteseydi şuan bir ingiliz Fransız da olabilirdiniz.o yüzden namazın ezanın nerden duyulacağından endişe etmeye hiç gerek yok.
Aklın yolunda insanlığın yolunda mutlaka islam da olur ezanda...ama gel görki bizim yaptığımız dvleti kurtaramadığı gibi islama da büyük zarar vermiştir.
neyseki o günler geride kaldı.bugün o beğenmediğiniz batı sayesinde refah içerisindeyiz.Artık yurtda sulh cihanda sulh anlayışı hakim.ancak cahil topluluklar parçalanmaya mahkumdur.
 
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Bu Konunun Cevabını Geçenlerde En Fazla 1 Hafta Oldu Ülke TVdeki Sıradişi Tarih Programında Bir Adam Verdi Keldi Sanırım Araştirirsan Kesin Sonuca Ulaşirsin ve O Zamanlar Bunun Kaçınılmaz Bişey Olduğunu Anlarsın.Yani Mecburdular Kötüleyenler Bu Nasıl Şey Diyenler İse Tamamen Geçmişini Kimliğini Kaybetmiş Kişilerdir.Osmanlıyı Geçmişimizi Kötü Gösterim atatürkü Neredeyse İlah Haline Getirmeye Çalişan Bir Zihniyetin Eserinden İbarettir. :locked:
 
  • Beğen
Tepkiler: Dede ve kartal2378
Invoke

Invoke

Üye
Kardes, islamı benimsemek Türklüğü atmak değildir. O yüzden gayette töreden bahsederim. Günahsa günahtır, değilse değil. Bunu kimse bilemez. En alimi dahi bu adamlar cennetlik, cehennemlik diyemez. Allah'ın ölçüsünü biz bilemeyiz. Bazen bir sevap neleri affettirir, bazen de bir günah neleri sildirir. Sebepsiz öldürmek başkadır, insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir olayı duruma pek uygun değildir.


Dediğim gibi ortada bir mülk ve birden çok aday var. Fatih fermanı yayınlamasa idi, arkadan kuyu kazmalar, fesatlıklar, hainlikler artardı. Adam kimsenin yapamadığı yapmış, işi yasal kılmıştır.


Takla atan yok karşında. Lafı kıvıran da yok. Ben elimden geldiğinde açıklamaya çalışıyorum. Anlayan anlar, anlamayana yapacak bir şey.

Ayrıca ne yurtta sulh vardır ne de cihanda sulh vardır. Kan ağlayanları saysak bitiremeyiz. Yarın sıra tekrar bize gelince hatırlarsınız bu dediğimi.
 
System X

System X

Üye
    Konu Sahibi
Mesela istanbulun fethinde bizans yaninda osmanliya karsi savasan sehzade orhan ve askerleri vardi yanilmiyorsam. Al iste mukemmel bir ornek. Tahta cikamayan ve küsen sehzade devlete dusman oluyor. Varmi boyle birsey. Cennetmekan Atalarimiz ne yapmissa dogru yapmistir ve haklidirlar
evet tahta çıkan eğer çıkamayan olsaydı o da devlete düşman olacaktı.taht için kardeşine kıyan insan için beklenmeyecek bir şey değil sonuçta.ancak kendilerine göre doğru ve kendilerine göre haklıdırlar.
 
Invoke

Invoke

Üye
Bu arada hepsi öyle değildir, her zaman kavga her zaman kardeş katli olmamıştır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Dede
kartal2378

kartal2378

Üye
evet tahta çıkan eğer çıkamayan olsaydı o da devlete düşman olacaktı.taht için kardeşine kıyan insan için beklenmeyecek bir şey değil sonuçta.ancak kendilerine göre doğru ve kendilerine göre haklıdırlar.
Kendisine gore hakli degil. Bu kararlari tek basina alsalardi zaten yapmazlardi. Osmanli alelade bi derebeyligimiydiki karar aldi diyorsun efendi,osmanlidan bahsediyoruz osmanlidan. Osmanli tarihten cikarsa ne tarih kalir ne adaletli sistem kalir. Bunu ben soylemiyorum yabanci tarihci soyluyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Dede
Oğuzhan

Oğuzhan

Üye
Bak kocum... Taht kavgasi zaten cok sacma bir sey. Ama sunu dusun diyelim ki bir yerden miras geldi ve butun kardeslerin miras konusunda kavga ediyor. Sen ben hakkimi istemiyorum deyip cekilmezsin. Sen de kavgaya girersin. Taht kavgalarinda bulunmayan sehzadeler de olmustur tipki bir mirasi kabul etmeme gibi. Ama buyuk cogunluk bir pay ister. Sehzadelerin durumu bu iste. İste bu sacma durumda iclerinden en akilli olan da tum kardeslerini oldurup basa gecebiliyor. Osmanli tarihini iyice incelersen basa gecen padisahlarin gucunu gorursun.
Ayrica ustune basa basa soylenmis: Kavgalar esnasinda binlerce kisinin olmesindense birkac sehzadenin olmesi daha iyidir.
Ayrica irkciliga nereden geldin anlamadim. Dozunda milliyetcilikle irkciligi karistirma birbirine. Turkum demek irkcilik mi oluyor simdi? Allah beni İngili yaratsaydi İngiliz milliyetcisi olurdum emin ol. Bu mantikla bakarsak Allah bizi İngiliz yaratsaydi su anda deli gibi Hristiyanligi da savunuyor olabilirdik.Bu tum soylediklerinden sonra bir seyden daha emin oldum ki sen harbiden zircahilsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Türk-X, OttomaN TigeR ve Invoke
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
 
System X

System X

Üye
    Konu Sahibi
Bu Konunun Cevabını Geçenlerde En Fazla 1 Hafta Oldu Ülke TVdeki Sıradişi Tarih Programında Bir Adam Verdi Keldi Sanırım Araştirirsan Kesin Sonuca Ulaşirsin ve O Zamanlar Bunun Kaçınılmaz Bişey Olduğunu Anlarsın.Yani Mecburdular Kötüleyenler Bu Nasıl Şey Diyenler İse Tamamen Geçmişini Kimliğini Kaybetmiş Kişilerdir.Osmanlıyı Geçmişimizi Kötü Gösterim atatürkü Neredeyse İlah Haline Getirmeye Çalişan Bir Zihniyetin Eserinden İbarettir. :locked:
hangi dünyada insanlık suçunun macburiyetinden bahsediliyor merak ediyorum.kimsenin geçmişi bi yerde kaybolmaz merak etme.kötü geçmişimden ben değil geçmiştekiler utansın. ama insana insanlığa faydalı olan her kimse ister Atatürk olsun ister Newton olsun isterse başka insanlar olsun elbetde hayran duyulur.sonuçta şurada konuşuyorsak bişeyleri billgates yada bilgisayarı kim icat ettiyse onlardan bahsederiz bahsetmek zorundayız.
 
Oğuzhan

Oğuzhan

Üye
O kadar da degil tabi. :D Sadece cahillige tahammulum yok. Bilmeden etmeden bagnaz bagnaz konusmak insani gulunc duruma dusurur sadece. Bilmiyorsan susacaksin, bu kadar basit.
 
  • Beğen
Tepkiler: DarkredBlue61
Invoke

Invoke

Üye
Tarihle yüzleşmek içi boş ama dışarıdan artistlik görünen terimlerden biridir. Sen buna inanmış, geçmişi utanılacak olarak görüyorsun. Yok insanlık suçu bilmem ne. Ortada öyle bir olay yok ama anlatınca da sana göre taklacı oluyoruz.
 
  • Beğen
Tepkiler: kartal2378 ve Oğuzhan
System X

System X

Üye
    Konu Sahibi
Bak kocum... Taht kavgasi zaten cok sacma bir sey. Ama sunu dusun diyelim ki bir yerden miras geldi ve butun kardeslerin miras konusunda kavga ediyor. Sen ben hakkimi istemiyorum deyip cekilmezsin. Sen de kavgaya girersin. Taht kavgalarinda bulunmayan sehzadeler de olmustur tipki bir mirasi kabul etmeme gibi. Ama buyuk cogunluk bir pay ister. Sehzadelerin durumu bu iste. İste bu sacma durumda iclerinden en akilli olan da tum kardeslerini oldurup basa gecebiliyor. Osmanli tarihini iyice incelersen basa gecen padisahlarin gucunu gorursun.
Ayrica ustune basa basa soylenmis: Kavgalar esnasinda binlerce kisinin olmesindense birkac sehzadenin olmesi daha iyidir.
Ayrica irkciliga nereden geldin anlamadim. Dozunda milliyetcilikle irkciligi karistirma birbirine. Turkum demek irkcilik mi oluyor simdi? Allah beni İngili yaratsaydi İngiliz milliyetcisi olurdum emin ol. Bu mantikla bakarsak Allah bizi İngiliz yaratsaydi su anda deli gibi Hristiyanligi da savunuyor olabilirdik.Bu tum soylediklerinden sonra bir seyden daha emin oldum ki sen harbiden zircahilsin.
eğer taht kavgasını kabul ediyorsan devletin 2.hatta 3. 4... planda olduğunu kabul etmek gerekir.şahsen ben hakkım için kimsenin canına kıymam.kaldı ki o kişi kardeşim olacak mümkünmüdür? bunu nasıl örneklendirme cehaletinde bulundun merak ediyorum doğrusu...hak aranır ama hak için hak yenmez.üstelik daha büyük bir hak yemek söz konusu bile olamaz.
kavgalar sırasında binlerce kişi ölüyormuşmuş. dikkat edersen bunu düşünen sensin. çünkü hiç bir şehzade kardeşini aman binlerce kişi ölmesin diye öldürmedi kardeşini...zaten o niyetde olsalar kendilerinden başlarlardı.ölüm dışında o kadar çok seçenek var ki ölüm listeye bile giremez.ama siz bunu aklamak için taklalar atmaya devam ediyorsunuz.birde bana cahil diyenler var.yaf kardeşim sabahtan beri senin çelişkilerini ortaya koyuyorum.sen bana cahil diyorsun.
nedir bu hazımsızlık allah aşkına herkesin tarihi ile gurur duyması gerekmez. bu bencilliğin faturasını sen çekmez zorunda değilsin neden bunları yontarak şekil vermeye çalışyorsun olduğu gibi kabul etsene?hangi toplum bencilliği ile bir yere gelmiş? bu gün insanhakları için devlete bile dava açabilirsiniz.sonuçta insanlık yükseldi bilim yükseldi artık medeniyet yükseldi de siz neyi ispat etmeye çalışıyorsunuz? savunduğunuz şeye bakın önce sonra cahillikten bahsedin.
selametle...
 
KayraBey

KayraBey

Üye
Dalarım konuya bak hacı cavcav :D
 
codblackops2

codblackops2

Üye
Usenmedim butun yorumlari okudum.sehzade mustafayi anlarim hadi ama kundaktaki bebek olayini anlamam anlayamam ( zamaninda arastirmistim nasil olur boyle bir sey) . En dogrusunu Allah bilir ama oyle masum bebegi oldurmek islama hic uygun değil.ha osmanli için uygun mudur?herhalde uygun görülmüş ki yapılmış.
Bu arada yorumlarda fatihtir kanunidir yaptiysa bir bildigi vardir tarzi yorumlar goruyorum.eyvallah buyuk insanlar gurur duyuyoruz ama hatasizda kul olmaz .elbet hatalari vardir :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Dede

Benzer Konular



Üst Alt