iPhone 5S'in ne artısı var?

Sponsorlu Bağlantılar

TeknoKafa

Üye
    Konu Sahibi
iPhone 5S'in ne artısı var?
Bildiğiniz gibi dün Apple iPhone 5S ve 5C'yi tanıttı.Açıkcası ''Ucuz iPhone'' olarak nitelendirilen iPhone 5C'yi beğendim ancak iPhone 5S'in özellikleri vasatın altında gibi geldi bana hele ki Samsung Galaxy S4 ile karşılaştırıldığında kim iPhone'u tercih eder gerçekten çok merak ediyorum.iPhone 5 kullanıcısıyım ve telefonumu iPhone 5S'in özellikleriyle karşılaştırdığımda neredeyse hiç bir fark göremiyorum.Parmak izi okuyucu çok önemli bir özellikmiş gibi lanse ediliyor ama bu özellik Motorola Atrix tarafından 3 yıl önce zaten var edilmişti.Şimdi bize yıllardır yeniliklerin öncüsü olarak kabul ettirilen Apple o kadarda yenilikçi değil mi sizce de?

Lansmanı izleyemeyenler için kısaca iPhone 5S





Ürünün ABD'de şu fiyatlardan satışa çıkacağı söylentiler arasında

iPhone 5s 16GB = RM2,199
iPhone 5s 32GB = RM2,499
iPhone 5s 64GB = RM2,799

iPhone 5c 16GB = RM1,799
iPhone 5c 32GB = RM2,199
 


phasan

phasan

Üye
Donanım
A7 ve M7 İşlemci

iPhone 5S’teki en büyük donanımsal değişikliklerden bir tanesi yeni A7 işlemci. Bildiğiniz gibi iPhone 5′te ve iPhone 5C’de A6 işlemci kullanılıyor. iPhone 5S’teki A7 işlemci ise iPhone 5S’e, iPhone 5′e göre 2 kat daha fazla işlemci (CPU) gücü, 2 kat daha fazla da grafik (GPU) gücü kazandırıyor.



Fakat A7′nin esas özelliği 64bit mimariye sahip olması. Teknik konulara aşina olanlar, PC, laptop ve Mac dünyasının uzun zaman önce 64bit’e geçiş yapmaya başladığını hatırlarlar. iPhone 5S ise dünyadaki 64bit mimariyi destekleyen ilk akıllı telefon ve iPhone 5S’teki çekirdek uygulamalar, kütüphaneler hep 64bit’te çalışıyor. 64bit’i destekleyecek şekilde geliştirilecek uygulamalar da iPhone 5S’in bu gücünden yararlanıp daha performanslı çalışabilecek.

Ayrıca iPhone 5S oyun motorlarınca kullanılan OpenGL 3.0 desteği de sunuyor. A7 işlemci, 64bit mimari ve Open3GL 3.0 desteği ile birlikte aslında iPhone 5S ciddi bir oyun cihazına dönüşüyor, hatta nerdeyse PC ve Konsollara yakın bir güçte.



Ayrıca iPhone 5S’te, eski iPhone modellerinde olmayan M7 isminde bir işlemci daha var ki bu işlemcinin tek görevi sürekli hareketi algılamak ve kaydetmek. Eski iPhone’larda da bulunan jiroskop, ivme ölçer ve pusula gibi araçların sorumluluğu artık M7 işlemcisinde iPhone 5S’te. Bu sayede hareket verisine ihtiyaç duyan uygulamalar A7 işlemcisini daha az meşgul edecek, bu sayede de cihazın pili daha çok dayanacak.

Bir de bildiğiniz gibi Apple dahil bir çok firma sağlık ve spor alanında kullanılan cihazlar ve uygulamalarla yakından ilgileniyor. iPhone 5S, bu yeni M7 işlemcisi sayesinde telefonun yanında taşıyan kişinin hareketlerini çok daha iyi ölçebilecek. Bu sayede de App Store’da daha iyi çalışan uygulamalar görebileceğiz. Hatta belki bakarsınız bu sayede gibi ayrıca aksesuar bile almamıza gerek kalmaz (Ya da Apple yakında bu tip aksesuarlar çıkaracak fakat önce iPhone 5S’te ilgili teknolojiyi test ediyordur, kim bilir )

Touch ID (Parmak İzi Sensörü)

iPhone 5S’teki diğer bir önemli donanımsal ve hatta görsel yenilik de Home (Ana Menü) tuşunun değişmesi ve parmak okuma özelliğine kavuşması. Aslında Home tuşu eski görevini aynen koruyor, fakat istersek artık parmak okuma özelliği kullanabiliyoruz.



Bu arada Home tuşu, dışardan bakıldığında sadece bir metal halka eklenmiş gibi duruyor ama aslında iPhone 5S’teki bu yeni tuş bir çok katmandan oluşuyor. Metal halka ise paslanmaz çelikten yapılmış ve tek görevi parmağımızı tuşa bastığımızı algılamak.



Apple’ın Touch ID ismini verdiği bu teknoloji ile istediğimiz sayıda parmağımızı dilediğimiz şekilde tanıtabiliyoruz. (360 derece desteği mevcutmuş) Parmaklarımızı tanıttıktan sonra da artık ekran kilidi açmak için ekranda şifre girmemize gerek kalmıyor. Sadece parmağımızı home tuşunun üzerine getirmemiz yeterli oluyor.



Ayrıca App Store’da uygulama indirirken de şifre girmek yerine parmak izimizi kullanabiliyormuşuz. Fakat şu an için bunlar dışında parmak izinin kullanılabileceği bir yer yok. Örneğin uygulamalar parmak izimizi kullanamayacak Apple henüz izin vermediği için.



Ayrıca Apple etkinlik sırasında, bu parmak izinin ne iCloud’de ne de iTunes yedeği ile yedeklenmediğini ya da kesinlikle internet üzerinden herhangi bir yere aktarılmadığını belirtti. Sadece A7 çipinde saklanıyormuş.

Bu arada Touch ID’nin kullanımını daha iyi görmek için Apple’ın da gözatabilirsiniz.

Kamera

Apple’ın iPhone 5S’te en çok iyileştirdiği konuların başında bence Kamera geliyor. Öyle ki madde madde alt alta yazabileceğimiz en çok yenilik cihazın arka kamerasında var Öncelikle iPhone 5S’in kamerası beklendiği gibi 12 MegaPiksel olmadı. Yine iPhone 5′deki gibi 8 MegaPiksel.



Fakat iPhone 5S’in kamerası farklı şekilde iyileştirilmiş. Apple iPhone 5S’in kemarasında sensör alanını ve pikselleri genişletmiş. Bu sayede kameranın çözünürlüğü aynı kalmasına rağmen daha fazl ışık aldığı için fotoğraf kalitesi artmış.



Apple hatta iPhone 5S ile çekilen fotoğrafların daha iyi olduğunu göstermek için adresinde iPhone 5S ile çekilmiş ama herhangi bir işlemden geçirilmemiş fotoğraflar paylaşmış. Eğer bu konulardan iyi anlıyorsanız, çekilen fotoğraflara bir gözatabilirsiniz.

iPhone 5S’in Kamerasındaki diğer bir yenilik de bir beyaz ve bir de sarı ışık verme imkanı bulunan çift LED’li yeni flaşı. Bu sayede “True Tone” ismini verdikleri akıllı ışık ayarlama algoritması resmin renklerine ve ortamın ışığına göre doğru kombinasyonu belirleyip en iyi ışıklandırmayı yapıyormuş otomatik olarak. Sonuç olarak da aşağıdaki gibi daha canlı fotoğraf çekme imkanı veriyormuş.


Sağdaki iPhone 5S ile çekilen foto

Kamera’daki diğer bir yeni özellik de saniyede 10 kare çekmeye imkan veren ve gücünü A7 işlemciden alan Burst modu. Parmağımızı kamera tuşunda basılı tuttuğumuzda fotoğraf modunda iken saniyede 10 kare çekiyormu. Ayrıca çekilen bu fotoğraflar arasından en iyi ve çekimin akışına en uygun olanları aradan çekip bize öneride de bulunuyormuş.


Burst modu saniyede 10 kare çekebiliyor.

iPhone 5S’in Kamerasındaki bir başka güzel özellik de hareketli fotoğraf çekenler için. Bildiğiniz gibi bir resim çekerken elimiz titrerse ya da çektiğimiz kişi sabit duramıyorsa resimler bulanık çıkar. iPhone 5S’in Kamerasındaki “Auto image stabilization” teknolojisi ise bir resmin kısa süreli 4 farklı anını çekip en iyi olanları otomatik birleştiriyormuş. Sonuç olarak da aşağıdaki gibi daha düzgün resimler elde ediliyormuş.


Sağdaki resim auto image stabilization ile çekilmiş.

Bir de iPhone 5S’teki slow motion (slo-mo) teknolojisi sayesinde 120 fps’de 720p kalitesinde ağır çekim videolar çekip oynatılabiliyormuş. Zaten aşağıda paylaştığım Kamera’nın tanıtım videosunda çok güzel bir örnek mevcut.



Özetle iPhone 5S’teki yeniliklerin çoğu Kamera tarafında yapılmış ve bu cihaz sanki daha çok fotoğraf ve video çekmeyi sevenlerin ilgisini çekecek gibi gözüküyor Bu arada yukarıda Kamera ile ilgili paylaştıklarımın tamamına ait örnekleri bulabilirsiniz.

iPhone 5S’in Amerika Satış Fiyatı
iPhone 5S’in Amerika’daki kontratsız/unlocked (SIM kilitsiz) fiyatları da 16GB için 649$, 32GB için 749$, 64GB için de 849$. (Tabii bu fiyatlara bir de alınacak eyalete göre vergi de eklenecek. Bir de yurt dışında Türkiye’ye cihaz getirdiğimizde paylaştığımız gibi IMEI kaydını yaptırmamız gerekecek.) Ayrıca yukarıda bahsettiğim iPhone 5S kılıfları da Amerika’da .

 
Türe

Türe

Üye
Çok bir fark yok. Kamera , renk , parmak izi okuyucu , işlemci ve ekran kartı hariç. Kaldı ki iPhone 5'in kastığı zorlandığı oyun bile yokken bunlar sadece gösteriş olmuş.
 

TeknoKafa

Üye
    Konu Sahibi
@phasan Hocam teknik konulara geçildiğinde Apple'ın yine yetersiz kaldığını düşünüyorum.İşlemcinin değişmesi çekirdek sayısının artması gerçekten önemli özellikler ama dışarıdan bir gözle teknik özelliklerini dikkate almadan sadece kullandığımız donanımları göz önüne aldığımızda 8 MP kamera'dan bahsediyorlar ki bu bana kalırsa Apple'ın başını fena şekilde ağırtacak.Bildiğin gibi iPhone 5C Samsung,Nokia gibi markalarla eşit şartlarla karşılaşıp pazar payının artması için tasarlandı.Ki Apple çok doğru bir hamle yapmış iPhone 5C'nin özelliklerini beğendim ama iPhone 5S için bu özelliklerin yetersiz olduğunu düşünüyorum.
 
mkyb

mkyb

Üye
Şuanda iPhone 5S alınmaz.Zira iPhone 4s şuan için yeterli bir telefon ve açamadığı uygulama ve oyun yok.Farkındaysanız yazımın başından beri "şuanda" ifadesini kullandım.Apple ürün satış politikası gereği telefonlarını çıkardığı yazılımlarla bilerek ağırlaştırıyor.Aynı olay iPhone 3G ve 3Gs'te de olmuştu.iPhone 4 için artık öldü diyebilirim.iPhone 4s ise seneye çöp olacak.
 
  • Beğen
Tepkiler: Türe
fk555897

fk555897

Üye
Şuanda iPhone 5S alınmaz.Zira iPhone 4s şuan için yeterli bir telefon ve açamadığı uygulama ve oyun yok.Farkındaysanız yazımın başından beri "şuanda" ifadesini kullandım.Apple ürün satış politikası gereği telefonlarını çıkardığı yazılımlarla bilerek ağırlaştırıyor.Aynı olay iPhone 3G ve 3Gs'te de olmuştu.iPhone 4 için artık öldü diyebilirim.iPhone 4s ise seneye çöp olacak.
4S'in açamayacağı oyun yok ama yavaş yavaş takılmaya başladı. Benim kullandığım iPhone 5'den en ufak takılma yokken, babamın 4S'i benim telefon kadar akıcı çalıştıramıyor.
 
ozakin70

ozakin70

Üye
Yav nasıl olurda 5s in yanında 4s i övebilirsiniz ki:p adamların yeni koyduğu özellikler boşa mı yani şu an iphone 5s alınmazmış ki 5s, 5 in gelişmiş hali her malın alıcısı vardır zaten apple tanıtımı izlediyseniz biz özellik üzerine özellik eklemeyi seven bi firma değiliz dedi eger boyle bisey dusunuyorsaniz buyrun samsung her cihazi olay yaratiyor e ne ise yariyor rehbere girerken bile kasan plastik telefon ? Ha ama yigidi oldur hakkini yeme androidin ozgurlugu iosda yok iosun stabilitesi androidde yok
 
  • Beğen
Tepkiler: Samet.25
Jomolocco

Jomolocco

Üye
@phasan Hocam teknik konulara geçildiğinde Apple'ın yine yetersiz kaldığını düşünüyorum.İşlemcinin değişmesi çekirdek sayısının artması gerçekten önemli özellikler ama dışarıdan bir gözle teknik özelliklerini dikkate almadan sadece kullandığımız donanımları göz önüne aldığımızda 8 MP kamera'dan bahsediyorlar ki bu bana kalırsa Apple'ın başını fena şekilde ağırtacak.Bildiğin gibi iPhone 5C Samsung,Nokia gibi markalarla eşit şartlarla karşılaşıp pazar payının artması için tasarlandı.Ki Apple çok doğru bir hamle yapmış iPhone 5C'nin özelliklerini beğendim ama iPhone 5S için bu özelliklerin yetersiz olduğunu düşünüyorum.

Donanim sovmenleri is basinda . Tobe tobe anlayamadinoz demi ios daki 1 gb androidteki 3 gbten daha iyi cikariyor
bilmem 8 cekirdekli 1.8 ghzli telefonlar rehberi kasarken uygulamayi kasarken cift cekirdekli 1.2 ghz islemci onu alt ediyor kaldiki sen samsungtaki yada sonydeki cihazlardakk mp goz boyamasina inanma. adam 41 mplik telefon yapiyorum diyor 10 mplik bir fotograf makinesinden daha kotu cekiyor . Once mp neymis ne ise yararmis onu ogren . Adamlarin yaptiklari cok mantikli zaten 8mp yeterlk biz bunu hizlandirabilir ve netlestirebiliriz diyorlar . allah askina 20mplik bir fotoyu nerede acicaksan onuda bir kendine .
Su donanim sevdasinda bir yere birak gercekten sıktiniz
 
  • Beğen
Tepkiler: ozakin70
t730sh

t730sh

Üye
arkadslar rm ne oluyor
 

Samet.25

Kim ne derse desin adamlar gene 10 numara cihaz cikarip koymuşlar ortaya
 
  • Beğen
Tepkiler: ozakin70
KayraBey

KayraBey

Üye
İPhone ve google bunları okuyup gülüyordur emin olun...
 
phasan

phasan

Üye
İphone teli guzel
 
ozakin70

ozakin70

Üye
İPhone ve google bunları okuyup gülüyordur emin olun...
He:D:D adamlar maxicepin bağımlısı olmuşlar :D:) yeni çıkardıkları cihazlara maxicep uygulaması koyacaklarmış;););):D:D:D
 

thezombie

Üye
Arkadaşlar bende 5c nin ve 5s in çıkmasını hiç sevmedim çünkü1 hafta önce iphone 5 aldım :) fakat , iphone 5s i 5 den ayıran sadece parmak izi özelliği. Kamerası iyi olsa ne olacak sanki profesyonel çekim yapıyoruz. 5 in kamerası zaten mükemmel. Ayrıca , 5c ile apple firması kendini bitiriyor. 5c çıktığı için 5 in üretimi durdurulcak fakat , iphone 5 in ikinci elleri tavan yapıcak. Çünkü iphone 5c , iphone 5 den baya bi çok kalın bi telefon ayrıca plastik hiç hoş değil. Onun için herkes iphone 5 in ikinci eline yönelecek. Hatta 5 de şimdi bayağı bir kampanyalar olur herkes 5 alır. ayrıca 5s deki 64 bit işlemcisi , şuanda hiçbir oyun ve uygulamayı desteklemiyor çünkü , iphone 5 de 32 bit işlemci kullanılyor herşey 32 bit için. ama şunuda söylemek lazım bi telefonda , kesinlikle işlemcinin çekirdeği önemli değildir hızı felanda değil. bende s3 vardı 4 çekirdek 1.4 ghz bi boka yaramıyordu hep takılma hep takılma bıkmıştım iphone 5 aldım sonunda rahatım şimdi.
 
t730sh

t730sh

Üye
Arkadaşlar bende 5c nin ve 5s in çıkmasını hiç sevmedim çünkü1 hafta önce iphone 5 aldım :) fakat , iphone 5s i 5 den ayıran sadece parmak izi özelliği. Kamerası iyi olsa ne olacak sanki profesyonel çekim yapıyoruz. 5 in kamerası zaten mükemmel. Ayrıca , 5c ile apple firması kendini bitiriyor. 5c çıktığı için 5 in üretimi durdurulcak fakat , iphone 5 in ikinci elleri tavan yapıcak. Çünkü iphone 5c , iphone 5 den baya bi çok kalın bi telefon ayrıca plastik hiç hoş değil. Onun için herkes iphone 5 in ikinci eline yönelecek. Hatta 5 de şimdi bayağı bir kampanyalar olur herkes 5 alır. ayrıca 5s deki 64 bit işlemcisi , şuanda hiçbir oyun ve uygulamayı desteklemiyor çünkü , iphone 5 de 32 bit işlemci kullanılyor herşey 32 bit için. ama şunuda söylemek lazım bi telefonda , kesinlikle işlemcinin çekirdeği önemli değildir hızı felanda değil. bende s3 vardı 4 çekirdek 1.4 ghz bi boka yaramıyordu hep takılma hep takılma bıkmıştım iphone 5 aldım sonunda rahatım şimdi.

İçini böyle rahatlatıyorsan devam et ;)
Bu arada bit konusuna gelecek olursak, zaten lansmandada söylendi. 5s hem 32 hem 64 bit uygulamaları calıstırıyor
 


Üst Alt