İndeks iOS Nedir | Tüm iOS Sürümleri | Geçmişten Günümüze iOS

Sponsorlu Bağlantılar

Buğra

Buğra

Admin
    Konu Sahibi
iOS Nedir | Tüm iOS Sürümleri | Geçmişten Günümüze iOS
Merhaba arkadaşlar bu makalemde sizlere iOS işletim sistemi ile ilgili önemli bazı bilgileri vereceğim ve geçmişten günümüze bütün iOS sürümleri hakkında kısa kısa bilgiler sunacağım.

- iOS Nedir ?
- iOS Sürümleri Nelerdir ?
- Geçmişten Günümüze iOS Sürümleri



Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız






iOS Nedir
?

iOS işletim sistemi Apple firması tarafından kendi ürettiği cihazlarda kullanılmak üzere geliştirilen bir mobil işletim sistemidir. Eski adıyla iPhone OS olan iOS aslında Mac OS X işletim sisteminden türetilmiştir. Kapalı kaynak koduna sahip olduğu için ne yazık ki dışarıdan itunes dışında uygulama yüklenemiyor. 29 haziran 2007 tarihinde üretim için hazır hale getirilmiştir. İlk başlarda iPhone telefonlarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir fakat daha sonra iPod ve İPad cihazlarında da kullanılmıştır. iOS işletim sistemi cihazın içerisinde 2500mb civarında bir boyut kaplamaktadır. İçerisinde Core OS tabakası, Core Servisleri tabakası, Medya tabakası ve Cocoa Touch tabakası olmak üzere 4 farklı katman bulundurmaktadır. Özellikle akıcılığı ve kullanımı kolay sade arayüzü ile beğeni kazanmaktadır.

iOS Sürümleri Nelerdir ?

iOS 1 | 6 Haziran 2007
iOS 2 | Temmuz 2008
iOS 3 | Haziran 2009
iOS 4 | Haziran 2010
iOS 5 | Ekim 2011
iOS 6 | Eylül 2012
iOS 7 | Eylül 2013
iOS 8 | Haziran 2014
iOS 9 | Haziran 2015
iOS 10 | Eylül 2016

Geçmişten Günümüze Tüm iOS Sürümleri

iOS 1

6 haziran 2007 tarihinde apple tarafından iPhone 2G cihazı ile beraber tanıtılan bir mobil işletim sistemidir. Akıllı klavye, multitouch, harita vb gibi çeşitli özellikleri ile ilk akıllı telefonların temelini oluşturmaktadır. Daha sonra 1.1 ve 1.1.3 sürümleri ile daha iyi ve daha kararlı bir hale gelmiştir.

iOS 2

2008 yılının Temmuz ayı geldiği zaman iOS 2.0 işletim sistemi ve üçüncü parti uygulamaların yüklenebileceği App Store mağazası apple tarafından tanıtıldı. iPhone 3G cihazı iOS 2.0 işletim sistemini ilk destekleyen cihazlardan bir tanesidir. Bu sürüm ile beraber google sokak görünümü, iOS SDK, Podcast gibi çeşitli özellikler işletim sistemine eklenmiştir. iOS 2.1 ve 2.2 sürümleri ile kararlılık ve hata düzeltmeleri yapılmıştır.

iOS 3

Haziran 2009 yılında apple bu sefer iOS 3 işletim sistemini tanıttı. Bu sürüm ile beraber cihazların geniş ekran kullanımı ile ilgili çeşitli iyileştirmeler yapıldı. MMS, yatay klavye, find my iphone gibi bir çok farklı özellik işletim sistemine eklendi. iPhone 3GS bu işletim sistemini destekleyen ilk cihazlardan bir tanesi olmuştur. Daha sonra iOS 3.1 ve iOS 3.2 sürümleri ile cihazlara uzaktan kilitleme, melodi indirme gibi ek özellikler gelmiştir.

iOS 4

Apple Haziran 2010 yılında iOS 4 işletim sistemini iPhone 4 ile tanıttı. Bu işletim sistemi ile MultiTask dediğimiz çoklu görev özelliği işletim sistemine eklendi. Bu sayede bir uygulama açıkken arka planda başka uygulamaları çalıştırabiliyor ve geçiş yapabiliyordunuz. iOS 4 ile retina ekran, hdr özellikleri, facetime, internet paylaşımı gibi bir çok yeni özellik cihazlara ve işletim sistemine eklendi. iOS 4.1 - 4.2.1 - 4.2.5 - 4.5 sürümleri ile cihazların kararlılık ve performansları iyileştirilmiştir.

iOS 5

Tarihler 2011 yılının ekim ayını gösterdiğinde Apple iOS 5 işletim sistemini tanıttı ve bu sürüm ile büyük bir yeniliğe imza attı. Sesli asistan Siri ilk defa bu sürüm ile beraber geldi o zamanlar ne yazık ki Türkçe dil desteği yoktu. iOS 5 sürümü ile bildirim merkezi, iCloud, Siri gibi çok önemli özellikler işletim sistemine eklenmiş oldu. Bu sürümün ilk desteklediği cihaz ise iPhone 4S oldu.

iOS 6

Eylül 2012 tarihinde iPhone 5 ile beraber Apple iOS 6 işletim sistemini tanıttı. iOS 6 ile beraber Facebook entegrasyonu Apple haritaları ve navigasyon özelliği iOS işletim sistemine eklenmiş oldu. Apple bu sürümde artık yavaş yavaş google uygulamalarından kurtularak kendi uygulamalarını cihaz içerisine yerleştirmeye başladı.

iOS 7

iOS 7 Eylül 2013 tarihinde iPhone 5S ve iPhone 5C ile beraber tanıtıldı. En büyük özelliği ise yazılımın arayüzünün baştan aşağıya minimalist zarif bir hal almasıydı. Bu sürüm ile beraber iOS işletim sistemi çok daha kullanımı kolay bir hale ve göze hitap eden renkli bir arayüz haline geldi. App Store mağazası yenilendi ve çocuklar için ve kişiye özel ayrı bölümler gösterilmeye başlandı. Kamera uygulamasından tarayıcıya kadar bir çok uygulama da arayüz değişikliğine uğradı.

iOS 8

Haziran 2014 yılında iOS 8 işletim sistemi apple firması tarafından tanıtıldı. Bu sürüm ile beraber eski apple cihazı olan iPhone 4 için güncelleme desteği kesilmiş oldu. iOS 8 ile beraber çocuk güvenliği yazılım üzerinde daha iyi bir hale getirildi ve sesli asistan Siri yeni yeteneklere kavuştu. Bu sürümde sağlık uygulamaları daha ön plana çıktı ve geliştiricilere çeşitli kolaylıklar sağlandı. Türkçe dil desteği iOS 8 sürümü ile beraber sesli asistana ( Siri ) eklendi.

iOS 9

Bu sürüm 8 Haziran 2015 tarihinde tanıtılmıştır. iOS 9 ile beraber iPhone ve bu işletim sistemini kullanan diğer apple cihazlarında önemli pil ve performans artışları yapılmıştır. Apple tarafından en az 1 saate yakın pil performansı artışı olduğu söylenmektedir. Notlar uygulamasına elle yazı yazma gibi yeni yetenekler kazandırılmıştır. iOS 9 güncelleme boyutu 1.3GB civarındadır. Daha sonradan iOS 9.1 ve iOS 9.2 sürümleri çıkartmışlardır. Bu yeni sürümler ile cihazlarda yer alan hataları düzeltmişler ve performans artışı yapmışlardır.

iOS 10

13 Eylül 2016 tarihinde Apple firması tarafından tanıtımı olan en iyi iOS işletim sistemlerinden bir tanesidir. Sesli asistan siri bu sürüm ile beraber üçüncü parti uygulamalar ile etkileşime geçebilir bir hale gelmiştir. Geliştiriciler uygulamalarını siri ile uyumlu bir hale getirmeye başlamıştır. El yazısı kullanarak yazı yazma ve yazı baloncuklarını yeniden boyutlandırma gibi çeşitli bir çok yenilik bu büyük iOS sürümü ile işletim sistemine eklenmiştir. Bildirim ekranı daha canlı ve daha kullanışlı bir hale gelmiştir. Şuanda Apple firması tarafından geliştirilen en son mobil işletim sistemidir.​
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK ve The Pancar


The Pancar

The Pancar

Üye
:tşk: Böyle bir konuya ihtiyaç vardı
 
  • Beğen
Tepkiler: Buğra
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
Sanki Birisi Açmişti :hmmm
 
  • Beğen
Tepkiler: Buğra
Buğra

Buğra

Admin
    Konu Sahibi
Sanki Birisi Açmişti :hmmm
İphone ile ilgili konu vardı ios ile ilgili göremedim. Güncelliğini yitirmiştir büyük ihtimalle :)
Bu tarz index konular ve daha bir çok android cihaz için root recovery konuları gelecek tek tek çok fazla cihaz için açacağım takipte kalın hepsi özgün ve kaliteli olacak :)
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK, DarkredBlue61, Kingmortall ve 1 kişi daha
DarkredBlue61

DarkredBlue61

Üye
İphone ile ilgili konu vardı ios ile ilgili göremedim. Güncelliğini yitirmiştir büyük ihtimalle :)
Bu tarz index konular ve daha bir çok android cihaz için root recovery konuları gelecek tek tek çok fazla cihaz için açacağım takipte kalın hepsi özgün ve kaliteli olacak :)
Ooo :kro2:
 
  • Beğen
Tepkiler: Buğra

blackcemre

Üye
İphone ile ilgili konu vardı ios ile ilgili göremedim. Güncelliğini yitirmiştir büyük ihtimalle :)
Bu tarz index konular ve daha bir çok android cihaz için root recovery konuları gelecek tek tek çok fazla cihaz için açacağım takipte kalın hepsi özgün ve kaliteli olacak :)
Haber - Şimdiye Kadar iOS (Devamı Gelecek.)
Güncelliğini yitirmedi devamını getireceğim ayrıca çok detaylı konu benimki
 
  • Beğen
Tepkiler: MAERKEK

Silinen Üye 2553318

Kapalı Hesap
yenileri çıktı.
 
smmvaly

smmvaly

Üye
Well explained <3
 


Üst Alt