Konuyu başından sonuna kadar okudum ve nacizane birkaç hususta yorumda bulunmak istedim. Şu ana kadar yapılan tartışmalarda görünüşe göre iki grup var. Çin malı telefonları savunanlar ve karşı çıkanlar. Her ikisinin de kendine göre tezleri var, saygı duyuyorum. Ancak katılmadığım bazı konular var:
Birincisi (Biraz siyaset olacak, kusura bakmayın), özellikle İsrail mallarına karşı samimi olduğuna inandığım bir duyarlılık gösteren ademaltintas arkadaşımın aynı duyarlılığı senelerdir Sincan Uygur özerk bölgesinde yaşayan Türk ve Müslümanlara zulüm yapan Çin'in mallarına karşı da göstermesini beklerdim. Eğer Nokia'yı (Ben bunu Finlandiya markası diye biliyordum, biri İsrail'le bağlantısını açıklarsa sevinirim) İsrail'in Filistin'li müslümanlara yaptığı zulüme tepki olarak boykot edeceksek, benzer bir zülümü soydaşlarımıza yapan Çin'in mallarını da boykot etmemiz gerekmez mi?
İç çamaşır gibi telefon değiştiren biri değilim. Onun için alacağım telefonun dayanıklı olması benim için önemli bir kriter. Buradan kastım verilen garanti ve bunun süresi değil. Bu süre içerisinde o telefonun ne kadar sorun çıkaracağı. Ve bu konuda, sanırım siz de katılacaksınız ki, Çin mallarının piyasada henüz bir güvenilirliği oluşmadı. Yani insanların sektörün demirbaşlarına kıyasla Çin telefonlarına seviyeli yaklaşmaları gayet doğal. Ve ben de buradaki çoğu kişi gibi öğrenciyim ve imkanlarım kısıtlı. O yüzden alacağım telefonun beklentilerimi mümkün olduğu derecede karşılamasını beklerim. Şu an herhangi bir işletim sistemi bulunmayan, yahut yeni yeni bu safhaya gelmiş olan Çin malı telefonların bu beklentilerin ne kadarını karşılayabileceği malumunuz. Benim de yanımda aynı anda bir cep telefonu, bir mp3 çalar, mp4 oynatıcı, fotoğraf makinesi, PDA, GPS, vs taşıma imkanım olmadığından dolayı beni cezbeden ürün tabi ki bunların çoğunu halihazırda içerisinde bulunduran ürün oluyor. Tabi bu husus tamamıyla beklenti meselesi. Örneğin kuzenim çift hat kullandığı ve televizyon izlemek istediği için Çin malı bir telefon aldı. Ama ben çift hat kullanmıyorum ve evdeki televizyonu da haberler hariç nadiren izlerim. Dolayısıyla da bu telefonların şu anda beni cezbeden bir yönü yok. Tabi buradaki bazı arkadaşlar büyük markaların neden televizyonlu cep telefonu üretmediklerinden dem vurmuşlar. O telefonların çoğundan zaten 3G teknolojisi ile, Wi-Fi ile ve hatta GPRS üzerinden (Vodafone'da her ne kadar kalitesiz olsa da senelerdir) televizyon izlemek mümkün. Dolayısıyla bu sebeple bu konuya eğilmiyor olabilirler.
Bir diğer husus da ortaya konan "O telefonlar da Çin'de üretiliyor" tezi. Şu ana kadar elime yaklaşık 10 adet Nokia telefon geçti. 1100'dan tutun N95 8G'a kadar değişik senelerde üretilen modeller. Ayrıca çeşitli Sony Ericsson ve Samsung telefonları da inceledim. Ve hiç birinde "Made in China" ya da yeni şekliyle "Made in P.R.C" ibaresine rastlamadım. Sadece Almanya, Fransa, Finlandiya ve Macaristan yapımı telefonlara rastladım şu ana kadar. Bataryalar Çin yapımı, evet. Ama burada unutulmaması gereken konu, O bataryaların Nokia, SE vs. firmalarınca, kendi kaliteleri ve CE vs. kriterleri doğrutlusunda Çinli taşeronlara yaptırılmaları. Malum, Toyota Türkiye'de de üretim yapıyor. Ancak bu ne Toyota'yı Türk yapıyor, ne de Tofaş Şahin'i Toyota kalitesinde bir araba yapıyor. "O telefonlar da Çin'de üretiliyor" demek biraz buna benzemiş.
Sonuçta ben tüketici olarak beni cezbeden ürüne yönelirim. N73 telefonumu yaklaşık 2 sene önce 450 TL'ye almıştım ve bir gün bile verdiğim paraya acıtmadı beni telefon. Kronik bir joystick sorunu olmasına rağmen... Bu da benim için önemli bir kriter. Burada kokuyor, patlıyor, kanser eder tartışmalarına girmiyorum çünkü Çin malı bir telefon kullanmadım, derinlemesine bir araştırma da yapmadım, o yüzden ön yargılı değilim bilmediğim bir hususta. Ancak beklentilerini karşılayan Nokia , SE vb. ürünlerini alan insanları "Bilinçsiz", "İsrail yandaşı" ve benzeri şekilde yaftalamak, onların bu telefonları "çakma", "dandik" ve benzeri şekilde yaftalamalarından daha nahoş ve aşağılayıcı. Bunu da belirtmek istedim... Eğer bu telefonları, Nokia'dan daha "alınabilir" buluyorsanız, ki öyle güzüküyor, daha somut veriler sunmanız gerek. Sonuçta ben dahil çoğu kullanıcıyı telefonun bir işletim sisteminin bulunması, televizyon gösterebilmesinden daha çok cezbediyor.