Sorun Nokia nın başındaki kişilerin yazılımcılar ve bu tarz sosyal paylaşım siteleriyle olan ilişkilerinin zayıflığı bence
Steve Jobs birçok firmayla kendisi bizzat görüşerek Apple ın ve iOS un yayılmasına yardımcı oldu ama Nokia bunu yapmadı
Zaten pazar payım var benim için de uygulama yazılacaktır diyip çok fazla arka plana attı bu firmaları
Oyun ve uygulama sıkıntısı konusunda biraz da bizde suç var
bu güne kadar Symbian için yazılıp da kırılamayan uygulama sayısı kaçtır? 3 mü? 5 mi? yoksa 10 mu?
kullanılan yazılımların % kaçı para verilip alınıyor?
Apple ve Android marketlerde bu olay şimdilik daha karlı
Android de kaçak uygulama %80 bile olsa adamlar %20 den zaten yeterince paylarını alıyor
iOS da bu oran daha düşük iTunes ve Appstore yüzünden
Kendi açımızdan düşündüğümüzde "Symbianla özgürüz. İstediğimiz uygulamayı Signed/Unsigned olarak yükleyebiliriz" diyoruz
Üretici açısından bakarsak "Symbian a uygulama yazıcaz adamlar yine kırıp kaçak kullanacak. Boşver Symbian a yazmayalım, diğerlerine daha fazla ağırlık verelim" diye düşünüyorlar
Arkadaşlar Nokia suçlu bu konuda ama bizler de bu oyun ve uygulama konusunda biraz suçluyuz
iPhone a bugün 2500 TL civarı (rakamı attım) para veren birisi belki 100 TL lik de uygulama satın alıyor 1 yıl içinde
Andorid e 1000-1500 TL para veren birisi yılda yaklaşık 40-50 TL lik uygulama alıyordur
peki Nokia kullananlar?
C6-01 kullanıyorum ve şu ana kadar uygulama satın almadım
Almak istiyorum paramın hakkını verecek uygulamaları almak istiyorum ama şuan alamıyorum
çünkü ücretli adam gibi düzgün bir uygulama yok
bugün SPB Shell 3D dışında almaya değer çok fazla uygulama göremiyorum ki onun da fiyatı çok yüksek :S
Asphalt 6 oynuyorum ve adamlar oyun yapmış diyorum
Gameloft u tebrik ediyorum ve satın alıp kullanmak istiyorum ama Asphalt 6 orjinali yok Nokia için :S portlanmış oyunu oynuyoruz :S
Modern Combat serisi yapmış yine Gameloft ve videoları gerçekten çok güzel
ama ben oynayamıyorum çünkü Nokia için yok :S
Bu olayı çözmenin kolay bir yolu var aslında
Nokia olaya el atacak ve diyecek ki kimse üretmese bile ben kendi oyun ve uygulamalarımı üretirim/portlarım
çok değil 3 ay böyle kalite yazılımlar üretse ve sunsa Gameloft gibi birkaç firmayla da anlaşıp oyun kaynak kodlarını satın alsa ve portlayıp uygun fiyatlarla Ovi den satmaya başlasa birçok kullanıcının satın alacağını düşünüyorum
Aslında bu noktada Nokia nın işi çok kolay
Android için uygulama yazmak ekran boyutları ve işlemci-ram-gpu farklılıklarından dolayı çok zor ama Nokia da bu kadar da karışık değil
sonuçta yazılacak tüm uygulamalar 360*640 a göre yazılacak ve görsellikte de 3 ayar yapsalar düşük-orta-yüksek diye aynı oyunu S60v5 ten S^3 Belle ye kadar tüm platformlarında çalıştırabilirler ve bu görsel ayar sayesinde optimizasyonu da gayet iyi ayarlayabilirler
3 ay sonunda Nokia nın yanında birçok firmanın da tekrar bu tarz yazılımlar yapmaya başlayacağını tahmin etmek çok zor değil
Ama Symbian ı Nokia bile terk edeceğini açıklamışken! (ki bunu neden yapacaklarını halen anlayamıyorum, mantığım el vermiyor) 3. party yazılım geliştiricilerden ve firmalardan Symbian a oyun ve uygulama yazmalarını beklemek biraz garip oluyor

Symbian gibi bir mobil işletim sisteminin böylece kenara itilmesine üzülüyorum

görsellik istiyorlarsa anlaşsalardı SPB ile ve HTC nin yaptığı gibi işletim sistemi üzerine arayüz yazılımı geliştirerek Symbian ın nimetlerinden faydalanmaya devam etselerdi