6,5 milyon kişinin kartı nakite kapatıldı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
6,5 milyon kişinin kartı nakite kapatıldı
BDDK'nın kredi kartları ile ilgili düzenlemesi, bir ayda borcunun en az yarısını ödemeyen 6.5 milyon karta limit artış ve nakit çekim yolunu kapattı.
Borcunu ödeyenlerin kartı nakit çekime açılacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) harcamaları kontrol altına almayı hedefleyen kredi kartı düzenlemesi, hem bankalar hem de tüketiciler açısından riskleri azaltmaya başladı.

Kredi kartı borcunun en az yarısını ödemeyen 6.5 milyon karta limit artış ve nakit çekim yolu kapatıldı. Borcunun tamamını kapatanların kartları nakit çekimine yeniden açılacak, limitleri de orantılı olarak yükseltilecek.

50 MİLYON KART VAR

BDDK verilerine göre, Türkiye'de ek kartlarla birlikte yaklaşık 50 milyon kredi kartı bulunuyor. Toplam 18 milyon kişi cüzdanında kredi kartı taşıyor. Ek kartlarla beraber kişi başına ortalama 2 kart düşüyor. Bunun yaklaşık 10 milyonu kredi kartı borçlarında yalnızca asgari tutarda ödeme yaparak günü kurtarıyor.

3.5 YILDA KAPATIYOR

Bir tüketici bin liralık kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyerek borcunu 3.5 yılda kapatabiliyor. Toplam kredi kartı büyüklüğü 53.8 milyar lirayı aşarken, kredi kartı ile yapılan alışverişler sektördeki krediler arasında üçüncü sırada yer alıyor.

BDDK, Eylül 2011'de yürürlüğe giren düzenlemeyle bir yılda en fazla 3 kez dönem borcunun yarısından daha az ödeme yapan tüketicilere nakit para çekme yasağı getirdi.

Şubat 2012 sonu itibariyle bu düzenleme kapsamında borcunun en az yarısı ödenmeyen 6.5 milyon kart limit artış ve nakit çekime kapatıldı. Kapatılan bu kartlar, borcun tamamı ödeninceye kadar limit artış ve nakit çekime açılmayacak.

500 BİN KART AÇILDI

10-20 kuruş gibi tutarlar nedeniyle kredi kartı kapatılan vatandaşlar için BDDK devreye girdi. BDDK, bu kapsamdaki 50 bin kartın nakit çekime açılması için bankalara yazı gönderdi. Böylece borcu 20 liranın altında olanların kartları nakit çekime açıldı.

GÜNÜ KURTAR DÖNEMİ BİTTİ

Milyonlarca müşterinin kredi kartı borcunda sadece asgari tutarı ödeyerek günü kurtardığına işaret eden BDDK yetkilileri, şu bilgileri verdi: "Bu önlemlerin alınmasının nedeni asgari ödeme tutarının alışkanlık haline dönüşmemesi. Yalnızca borcunun asgari tutarını ödeyenlerin limitleri de artırılmayacak." kaynak : samanyoluhaber
 


Emrgncy

Emrgncy

Üye
Geç bile kalındı
 
Nextman

Nextman

Emekli Yönetici
Peynir ekmek gibi kredi kartı dağıtılıınca olacağı bu aslında bu kartlar küresel ekonominin bir oyunu insanların hep bir yükümlülük altında bırakki hükmedesin.Sanırım anlaşıldı ;)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt