Serdar'a sonuna kadar katılıyorum resmi bir anlaşma yada satış işlemi şart değil her şey kağıt üzerinde olacak diye bir şey yok, ama benim yanıldığım bir nokta vardı o da ben her şey Elop ile başladı sanıyordum meğerse öncesi de varmış, bir şirketin CEO'su çıkıp biz kimseyle baş edemiyoruz yıllardır varız ama Apple bizi dörde katladı der mi hiç nasıl bir mantıktır bu, peki bu sözleri 2 sene önce sarf eden bir insan şuan tüm sistem Microsoft olmuşken aynı şeyleri tekrar çıkıp söyler mi?
2 sene önce Symbian bitsin wp gelsin diye battık öldük diyen adam neden artık açıklama yapmıyor Nokia 2 yıl öncesine göre çok mu ilerledi, aksine Symbian bittikçe değer kaybetti üstüne MeGoo bitti neden çıkıp biz bu işi beceremiyoruz demiyor tekrar.
Bence tartışma uzamasın ama Serdar'ın bu yazısından sonra başka kanıt aramaya gerek yok, bir de şu ufak ama dikkat çekici bir detay var, CEO fuar da çıkıp Lumia 610 gibi düşük segment bir cihazı tanıtıyor ama 41mp'lik sensöre sahip dünyanın en iyi kameralı telefonunu tanıtmıyor, acaba Symbian kullanmayı mı bilmiyor yoksa fotoğraf çekmeyi mi.
Ekleme yapayım, Apple Nokia'yı tam olarak 25'e katladı. Gelir ve hazineye bakılarak. Nokia şu anda kâr edemiyor zaten. 929 Milyon dolar zarara girdi (Ocak-Mart arası) şimdiye bu rakam 2.000 milyon doları bulmuştur.
MeeGo konusuna geleyim. Aslında N9'da kullanılan MeeGo bile değil. Asıl MeeGo'yu elinize verseler kullanın diye, N9 kullanıcılarının yarısı başka bir cihaz alır. N9'da kullanılan aslında Maemo'nun güncellenmiş bir hali, Maemo 6. Asıl MeeGo, benim bildiğim kadarıyla, şu anda geliştirilmekte olan Tizen. Samsung'un buna o kadar yatırım yapmasına bağlı olarak, Tizen gayet güzel olacaktır.
Windows Phone'u sevmiyor muyum, seviyorum. Ancak Symbian'ı daha fazla sevmeme, ve kullanıcıya çok daha fazla imkan tanımasına rağmen, uygulama geliştiricilerin uygulamalarını esirgemelerine, Nokia'nın neredeyse her türlü servisini kapatmasına (Şuna bakın, geçen gün Nokia Haritalar'daki Giriş özelliğini bile kullanamıyordum. Yaklaşık 1 ay önce Ovi Rehber'imdeki ve diğer Ovi servislerindeki bilgilerimi yedeklemem istendi. Yakında Nokia Mail ve Share-on-Ovi de tamamiyle gidecektir. Bu nedenle artık Symbian kullanıcının isteklerine modern yanıtlar üretememekte. Nokia Belle FP2 ile tarayıcının HTML 5 puanı Tizen tarayıcısının puanının üçte biri kadar. Bu tarayıcı modernleştirilmiyor, bile bile.
Bir de size Symbian'ın evrelerini söyleyeyim. Öncelikli olarak Symbian, Psion'un ürettiği EPOC OS üzerine işaa edilmiş bir işletim sistemiydi. Düşük lisans ücretleri onu pazarda güçlü bir konuma getirdi, o güçlü konuma geldikçe üreticiler de Symbian'ı tercih etti. Symbian güçlendikçe bunun üzerine farklı farklı sürümler çıktı. Mesela Siemens'in SX1'i, Nokia'nın S60'ı, UIQ vs. vs. Bu sayede pazarda lider konuma geldi. Bu sıralarda mıydı bilmiyorum, S60 kullanıcılara sunuldu. Özellikle Nokia'nın pazar payı oldukça yükseldi. (N95 efsaneydi) 2008 senesinde birçok üretici birleşip Symbian Vakfı'nı kurdular. Çok büyüktü, geliştiricilerin her isteğine yanıt verebiliyordu. Symbian, Nokia tarafından satın alındığında, kaderi belli olmuştu. Hatırladığım kadarıyla Vakıf biraz daha ayakta kalabildi. Çok da güzel bir tasarımı vardı internet sitesinin. 2009 yılında mıdır, bilmiyorum S60v5 duyuruldu, hemen ardından da Nokia Tube (5800 XM) - Hatta hatırlıyorum da tanıtım etkinliğinde Lady Gaga ve Paris Hilton vardı. Sony Erricson da S60v5'li akıllı telefonlarını duyurdu elbette.
Neyse, devam edelim. Sonraları, S^3 ve S^4 duyuruldu. PDK, SDK vs. herşey sunuldu. Nokia da N8'i duyurdu. (Aslında önce, bir blog yazarı duyurmuştu yanlış hatırlamıyorsam) Bu sıralarda mı hatırlamıyorum, Nokia S60'ın internet sitesini kapattı. (S60.com is now closed, beni derinden yaraladı) Neyse sonra N8 çıktı, Conor Pierce de gelip bize "Apple'ın karşımızda fazla şansı yok" dedi. O zamanlarda, Türkiye'de de olsa, Symbian'a güveniliyordu demek. Sonra zaten bilirsiniz Anna ve Belle geldi. Geçen sene de Çiçek Uyansoy İcan bize demişti ki "Symbian hâlâ bizim için önemli, ona göz bebeğimiz gibi bakacağız" He, oldu.
Neyse, ancak 2011'e bakıyoruz da o kadar da göz bebeği gibi bakılmadı. Belle güncellemesinden çıkan cihazlar kafayı yedi, Symbian Türkiye'ye hâlâ günde bir sürü yorum yazılıyor, iletişim formu atılıyor veya e-posta yazılıyor. Bunların çoğu Belle ile ilgili ve bazı sorunlar var ki hayatımda daha önce hiçbir Nokia cihazda karşıma çıkmamıştı. Yine de, 3. nesil akıllı telefonlar (700, 701, 603) gayet akıcı çalışıyordu. Nedeni belli değil mi? Her iddiasına varım Nokia Belle FP2 veya gelecek güncellemeler ile o üç cihaz da kafayı yiyecek. 2014 veya 2015'te S60v5 cihazlar kullanılmaz olacak. 1. nesil S^3'ler ise bugünkü N95 desteğini alabilecekler.
Daha da kötüsü, bu durumu düzeltebilecek olan başka Linux dağıtımları varken (mesela Android, hafif bir Ubuntu ve Debian) Bootloader da bizlere kapalı. (Yine de Chayanne ile bu sorunu da düzeltmeye çalışıyoruz, büyük ihtimalle Symbian için yaptığımız son iyilik) Yani, bir Symbian aldığınızda sorunları çözmek için elinizde olan aletler sadece CFW yapımcılarının kullandıkları yazılımlar.
Symbian için her türlü çıkış kapısı çoktan kapatıldı, bu nedenle hiçbir geliştirici Symbian cihaz almıyor, bu nedenle uygulama geliştirilmiyor. Uygulama geliştirilmeyince market ekosistemi yavaşça çöküyor. Ekosistem çökünce cihaz Samsung Corby'de kullanılan işletim sistemi kadar kapalı hale geliyor. En son ve en çok etkilenenler de son kullanıcılar.
Maemo 6'lı N9'un bu anlamda şansı büyük. En azından sistem istenilen ölçüde değiştirilebiliyor. Dolayısıyla Nokia Mağaza'nın ekosistemi çökse bile, bundan etkilenmiyor ve Android'in Google Play Store uygulamalarını kullanabiliyorsunuz. İşte bu yüzden de ne yeni bir telefon ihtiyacı hissediyorsunuz ne de uygulama eksikliği. Donanım biraz daha iyi olsa, en son çıkan uygulamalar da kullanılabilirdi.
Symbian kullanıcıları işte böyle Windows Phone'a taşınıyor. Windows Phone ekosistemi canlandırılıyor. Kısaca, Symbian'dan alınan Windows Phone'a konuluyor. Hatta; reklamlar, gazeteler, internet siteleri hatta uygulamalar tarafından Windows Phone pompalanıyor Symbian kullanıcılarına. Symbian'ın devri 2012'de bitti, yalnızca kağıt üstünde bir destek var. Aynen Intel ile olan dayanışma gibi, Nokia da kendi bünyesindeki Symbian'a ihanet ederek, yazılım kısmını büyük ölçüde kuruttu. Geriye yalnızca dış firmalar ve içerideki azınlık kaldı. Zaten Symbian'ın güncelleme desteği de başka bir firmaya verilmemiş miydi?
Devamını isterseniz getiririm, ellerim yoruldu.
- - - Eklendi - - -
İyi tamam belki de öyledir.Mantıklı geliyor ama Symbian da çok başarısız.Biraz da bu yönden bakın.Elinize alın n8'i,bir de aynı fiyattaki Galaxy S'i;açın tarayıcıyı ve girin masaüstü görünümde maxicep'e.Aşağı doğru ittirin tarayıcıları.Farkı görünce de alın bir Lumia 710,açın tarayıcıyı ve girin masaüstü görünümde maxicep'e.Aşağı doğru ittirin tarayıcıyı ve görün akıcılığı.
Yanlış, Symbian bilerek geliştirilmiyor. Yoksa, Opera Software'ın yaptığını neden Nokia yapamasın?