Seneeee 2010 Kasım ayı. Teknoloji dünyasında fırtınalar koparan haberler manşetleri süslüyor!...
"Nokia ve Microsoft Windows Phone platformunda ortaklıklarını ilan etti"
Tabi bu bombanın patlamasının ardından Türkiye forumları da dahil dünyadaki tüm forumlarda bu konu enine boyuna tartışılmaya başlanıyor. Olur mu, tutar mı, Nokia Windows Phone ile eski gücüne kavuşabilir mi? falan filan derken Windows Phone işletim sisteminin detaylarına girilmeye başlanıyor. Tabii Türkiye'nin ileri seviye akıllı telefon kullanıcılarının dünyanın geri kalanından neyi eksik? Neyse bilirkişi konumundaki bu işinin ehli çok bilmişler tartışıyorlar, ölçüyor biçiyorlar ve sonuçta Windows Phone işletim sisteminden hiç bir şey olmaz diyorlar. Bu arada forumlarda da kötüleme, karalama ve kıyaslamalar da çoktan başlamıştır bile. İlk Windows Phone telefon piyasaya çıktı mı? Yoo ne gerek var onlar
"ileri seviye kullanıcı" ya adamlar resimlerden işi çözüyor.
Neyse Lumia 800 çıktı piyasaya. İlk yılını doldurmadan bir milyon adet satmıştı. Bu arada incelemeler falan da geldi. O da ne? Windows Phone yağ gibi akıyor. Ama içi boş hiç bir özellik yok ondan akıyor

Hatta hatta kapalıyken şarj bile olmuyor!!! Şarjı bitip kapanınca nasıl açacaksın bu cihazı diyeni bile gördü bu gözler. Zil sesi değişmiyor diyenlere de sevgi ve muhabbetlerimi (unutursak kırılırlar) gönderiyorum buradan. Sonra 26 Haziran 2012'de Windows Phone 8.1 tanıtıldı. Eh bişeyler eklenmiştir artık sisteme. Sonra GDR 1-2-3 Denim falan derken ulan bu işte bir iş var yine akıyor bu sistem.
Gel zaman git zaman eleştiriler devam etti. Microsoft da geliştirmeye
( hoş Windows 10 Mobile güncellemesi ile yeni özellikler gelmedi ya neyse) devam ediyor tabi. Bu arada Lumia kullanıcıları ne mi yapıyor? Bir çoğu; of arkaplan gelsin daha bişey istemem, bildirim merkezi gelsin daha bişey istemem vs vs vs hiç bir şey istemiyor halinden memnun hepsi
Sonra bir meczup (Joe Belfiore) çıkıyor diyor ki biz Windows Phone 9'u iptal ettik. Windows 10 Mobile verecez size hemi de hepinize diyor.

Haydaaa nereden çıktı bu Windows 10 Mobile derken Windows Insider programı ile yapılan tüm geliştirmeler isteyen kullanıcılar tarafından
test edilebiliyor. Tabi bu iş bize ters ama oldu bir kere yapacak bişey yok. Ama o da ne? Eylem merkezine bir kaç tane fazladan ayar butonu koymuşlar, etkileşimli bildirimler, arkaplan resmi stilini seçme, manuel dpi ayarı, Microsoft Edge diye yeni bir tarayıcı, ne olduğu belli olmayan yeni bir telefon ve mesajlaşma uygulaması, Continuum mudur nedir işte o zımbırtıyı koymuşlar şimdi de çıkmış Slow Motion video kaydı ile Usb Otg desteği vereceklermiş. Sanki sisteme çok bir yeni özellik eklemiş gibi bir de bunlar çıktı başımıza. Zaten sistem hesap makinesi gibi. Bu kadar ayrıntıya ne gerek var. Bir de gitmişler herşeyi pc ile aynı olan Evrensel Uygulama Platformu diye bir şey atmışlar ortaya. Neymiş uygulamalar adaptive ui ile hem mobilde hem de PC'de aynı deneyime sahip olacakmış. Çok lazımdı zaten geldi tam oldu (?)
Yok bunlar neyse hadi bunlara katlandık da ya final güncellemesinde Split Screen, başlat ekranında landscape mode falan da verirlerse işimiz var. Sanki rakiplerinde ana ekranda landscape mode var, Split Screen'de çoklu görev var. Haa o dosya Yöneticisi var ya? Onu sisteme eklemeyecektiniz olum! Bak Google Android'de daha 6.0 marshmallow'da basit dosya yöneticisini ve Split Screen'i (aktif etmek için Root gerekiyor) yeni ekledi. Senin ne acelen vardı bunlar için.
Ez cümle Velhasıl--ı kelam fazla uzatmak istemiyorum dostum bu Microsoft bizim ülkenin yaptığı ihracat kadar ciro yapan bir şirket ama bu işlerden anlamıyor. Bak demedi deme bunlardan bir halt olmaz. 4 (Yazı ile: Dört) Sene olmuş hala yerinde sayıyor.
O yüzden biz boş verelim bunları konuyu da stres atma mekanı yapmadan devam edelim.