Türkçe Font ve Gdrtool ile font yapımı

Sponsorlu Bağlantılar

omeralan

omeralan

Üye
ABi BU RAR DOSYALARI NASIL TELEFONA YÜKLENİYORKİ Bİ YARDIMcI OL LÜTFEN

sametweb

Üye
teşekkür ediyorum..

shaggy77

shaggy77

Üye
teşekkürler

cageb

Üye
teşekkürler dostum

hmzgl

hmzgl

Üye
Ona kalırsa ben 5 ttf fontunu aynı anda kullanıom :D Bkz :

Birader bu yazı fontunu bizimle paylaşırmısın?

--------------- Ekleme ---------------

GDR Tool Programı yardımıyla Türkçe karakterli font yapımı, biraz karışık gibi görünmesine rağmen, hazırlamış olduğunuz Türkçe fontu telefonunuza yüklediğinizde bu zahmete değdiğini anlayacaksınız.

Symbian işletim sistemini kullanan cep telefonları .gdr uzantılı fontlar kullanır. Bu fontları bugüne kadar hazırlayan yabancılar, Türkçe karakter desteklemeyen fontlar hazırlıyorlardı. İş başa düştü, kendi fontumuzu kendimiz hazırlamak zorunda kaldık. Bu arada bu programı hazırlayan Rus arkadaşlarımız Alezz ve Shamil Randuev’e teşekkürler.

Başlıyoruz. GDR Tool Programını bir klasöre açtığınız zaman içerisinde ‘zteam’ adlı bir klasör olduğunu göreceksiniz. a21a arkadaşımızın düzenlediği programı indirmişseniz eğer, bahsettiğimiz klasör ‘Maxi’ adındadır. Hangisini indirirseniz indirin bu klasörün içerisinde birtakım .bdf uzantılı fontlar olduğunu göreceksiniz. Bunlar esasen bitmap formatlı grafik dosyalarıdır. İşte öncelikle bunlarla başlayacağız. Ama ondan önce elimizde Türkçe karakterli bir .ttf (True Type Font) fontumuz olmalı. Bildiğimiz Windows fontu. “Nereden bulabiliriz bunu?” diyorsanız eğer, internette pek çok font sitesi var. Birinden beğendiğiniz fontları indirin (tabi ki Türkçe olacak). Ya da en kısa yoldan bilgisayarınızın ‘WINDOWS’ klasörünü açın ve içindeki ‘Fonts’ klasöründen beğendiğiniz fontu kopyalayın ve çalışacağınız klasöre yapıştırın. Tercih sizin. Artık elimizde ttf fontumuz olduğuna göre tekrar konuya dönelim. ‘zteam’ veya ‘Maxi’ klasörünün içinde bdf uzantılı dosyalar olduğundan bahsetmiştik. Bunlar, newlb12, newlb13, newlb17, newlbi12, newlbi13, newlbi17, newlp12, newlp13, newlp17, newlp19, newlpi12, newlpi13, newlpi17 olarak adlandırılmıştır. Bunlardan en önemlileri, resimlerde isimleri ve nerede yazı tipi oldukları gösterilenleridir.

Yukarıdaki resimlerde yeşil renkli dikdörtgen çerçevelerin gösterdiği alanlar o fontun neyi değiştirdiğini açıkça gösteriyor.

İşte elimizdeki ttf uzantılı fontumuzu, başta bu 5 font olmak üzere toplam 13 bdf fontuna, isimleri aynı olacak şekilde dönüştüreceğiz (Yukarıda 5 en önemlisini saydık ama dönüştürme işlemini klasörün içinde geriye kalan bdf uzantılı fontlar için de yapacağız). Bunun için bu 13 bdf uzantılı fontun isimlerini bir kenara not etmenizde (isterseniz notepad’i açın) fayda var. Convert ederken aklımız karışmasın diye yapıyoruz bunu. GDR Tool programını açıyoruz. Ben örnek olarak Windows’ta bulunan Times New Roman İtalik fontunu kullanacağım. (Bknz Resim-1)

Bu şekilde aynı ttf fontumuzu, her seferinde başka bir bdf uzantılı font ismi vererek tek tek convert ettik, 13 adet bdf uzantılı fontu ‘Belgelerim’ klasörüne kaydetmiş olduk. Sonra GDR Tool Programını kapatın.

İkinci aşamaya geçiyoruz. Bu 13 adet bdf uzantılı fontun hepsini seçip GDR Tool klasörünün içindeki “zteam” (veya “Maxi”) klasörüne taşıyoruz. Aynı adlı dosyalar orada da olduğundan bilgisayar bize, “Bu klasörde zaten böyle dosyalar var, değiştirmek istiyor musunuz?” diye soracak. “Tümüne Evet” deyin. Böylece kendi yaptığınız (daha doğrusu dönüştürdüğünüz) bdf fontları bu klasöre taşımış oldunuz.

Daha sonra kapattığınız GDR Tool programını tekrar açın. File menüsünden open diyerek “GDR Tool” klasörünü, oradan da “zteam” veya “Maxi” klasörünü açarak içindeki bütün bdf uzantılı seçip open diyoruz. Şimdi aşağıdaki resimden devam edelim. (Resim-2)

İnşallah buraya kadar sorunsuz olarak gelmişsinizdir. Aslında çok fazla bir zorluğu yok. Sadece baştaki ttf fontu bdf uzantılı dosyalar olarak convert ederken biraz sıkıcı gelebilir. Ama artık zor kısmı bitti. Kolay kısmı kaldı.

GDR compiler sekmesine geçtiğiniz zaman bembeyaz bir sayfayla karşılaşacaksınız. Şimdi yine File menüsünden open diyerek GDR Tool klasörünü, oradan ‘zteam’ (veya Maxi) klasörünü bularak içindeki zteam.pgdr (veya maxi.pgdr) dosyasını seçerek open deyin. Bu dosya hazır ayarlı gdr convert dosyasıdır. (gdr : Telefonun kullandığı fontun uzantısı budur)

Yine aşağıdaki resimden devam edelim. (Bknz. Resim-3)

a21a tarafından düzenlenmiş GDR Tool kullanmıyorsanız, ortadaki görüntü sizde aşağıdaki gibi görülecektir. (Bknz. Resim-4)

Buraya kadar her şey tamamsa, yapacak son bir işimiz kaldı. Fontumuzu gdr uzantılı fonta dönüştürmek. (Bknz. Resim-5)

Ve sonuca bakalım. SX1 telefonuma yüklediğim bu font aşağıdaki gibi duruyor.

>>> gdrtool

>> resimli açıklama(word ve pdf formatında)

Hazırlayanlar : perfectlover & a21a

Paylaşım için çok teşekkürler.Sayenizde bende kendi fontumu yaptım.

kacaksevgilim

kacaksevgilim

Üye
a21a arkadasımıza tsk ederim cok sagol sayende cok güzel bir font yaptım cok tsk ederim

CyBeRaY

Üye
Bu konu altında yayınlamış olduğunuz GDR fontları az kullanmadım :) Karma font paketlerime artık GDR fontları da dahil etmeye çalışıyorum ve bunu yaparken de sizin fontlarınızı kullanmaya karar verdim,en güzelleri burada çünkü.E hep al al da olmaz tabi :) Bu font paketim sizlere armağanım olsun :)

Fontlara dikkatli bakın.Ne kadar keskin ve canlı!GDR fontlar gibi sanki ! :)

Fontları kaldırmak için Font Remover'i unutun!Artık benim font paketlerimi telefonunuzun orijinal Yönetici'sinden diğer programları kaldırır gibi kaldırabilirsiniz.

1) İlk olarak "CMFP Digital Loader"i kaldırın.
2) Telefonunuzu kapatıp açın/yeniden başlatın.(Telefonunuz orijinal sistem fontu ile açılacak)
3) "CMFP Digital Fonts"u kaldırın.Bu adımdan sonra fontlar tamamen kaldırılmış olacak!
4) Dilerseniz "CyBeRaY MFP Digital v2"yi de Yönetici'den kaldırabilirsiniz.(Bu dosyayı kaldırdığınızda yapılacak olan tek işlem yüklemenin başında çıkan gif intro resminin telefonunuzdan silinmesi olacaktır.Bu resmi E:/Images klasöründen kendiniz elle de silebilirsiniz.)

ÖNEMLİ NOT : SMS yazma menüsündeki simgelerin alıcının telefonunda görüntülenebilmesi için alıcı telefonda da bu font paketi yüklü olmalıdır.Fonttaki simgeler tarafımdan eklenmiştir.Bazı telefonlarda/versiyonlarda/operatörlerde bazı simgeler görüntülenemeyebilir.Her simge 1 karakter değerindedir.

CyBeRaY MFP Digital v2 - Change Log :

Version 1.0:
* İlk versiyon (ikonsuz,bazı 3rd party uygulamalarla uyum sorunu)
* Symbian OS 7.0/8.0 uyumluluğu

Version 1.01 :
* Mesaj yazma menüsüne ikonlar eklendi (40 adet)
* Bazı 3rd party uygulamalarda karşılaşılan karakter uyumsuzluğu sorunu giderildi.
* Gereksiz/çalışmayan simgeler çıkartıldı,6600'da (yazma dili Türkçe seçili olduğunda) kesinlikle çalışan 16 ikon eklendi.

Version 1.03
* Symbian OS 6.0 ile uyumlu hale getirildi.
* Mesajlardaki ikonların görüntüleri daha da keskinleştirildi.

>
İlk resim SMS gönderenin,ikincisi de SMS'i alan telefonun ekran görüntüsüdür.

Ekli dosyalar

a21a

a21a

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
elerine sağlık CyBeRaY :oke:.. bu konuda ne kadar usta olduğunu bilen bilir... verdiğin font paketini sisiteme ekledim.. teşekkürler... :oke:

JaNbErG

JaNbErG

Emekli Yönetici
teşekkürler dostum saol

omeralan

omeralan

Üye
sagol
:bann:

CyBeRaY

Üye
Pixel Karma TTF Font paketinin GDR versiyonu!
Ultra küçük boyut ve tüm s60 serisinde aynı görüntü!
5 font tek bir GDR fontu içinde aynı anda!
Uyumluluk sorunu yok! :)

Fontları Yöneticiyi kullanarak kaldırmak için :

1.CMFP Pixel GDR 1 isimli uygulamayı Yönetici'den kaldırın.
2.Telefonunuzu kapatıp açın.Telefonunuz orijinal fontu ile açılacak.
3.Son olarak da CMFP Pixel GDR isimli uygulamayı Yönetici'den kaldırın.Bu kadar!​

Artık Karışık GDR fontlar da yapmaya başladım :D

Önceki Pixel TTF font paketinin ekran görüntüsüne bakın ve yukarıdaki GDR font paketinin ekran görüntüsünü karşılaştırın...
Fark var mı? :)

CMFP Pixel GDR : Font hafıza kartınıza yüklenir,yöneticiden kaldırılabilir.
(N70/N72/N90'larda yöneticiden kaldırma özelliği çalışmayabilir.)

CMFP Pixel GDR internal : Font telefon hafızasına yüklenir,yöneticiden kaldırılamaz!
Font Remover veya herhangi bir dosya yönetici uygulaması yardımıyla kaldırabilirsiniz.​

ERKAHAN

Üye
kardeş easy_gdr_creator.linkini yenileyebilirmisiniz:nono:

AAG

Üye
A21a ve Cyberay helal olsun size ve emeğinize.
Soruma gelince: E51 için hangi uzantılı font kullanmalıyız?

Cyberay fazla uzak değilmişsin ama tanışmak bugüneymiş Fethiye'den sevgiler.

baykarizma_61

baykarizma_61

Üye
arkadaşlar bir saat falan uğraştım sırayla dediklerini uyguladım
fontu kaydeterken gdr tool programının altına kırmızı yazı geldi fontu kaydetmedi
yardım:agla

--------------- Ekleme ---------------

Hazırlayan: Perfectlover'e teşekkürler

yunus yavuz

yunus yavuz

Üye
vayyy be :D iş başa düştü.
ben başka türlü yaptım burdan değil ama .çok sağol genede.

hasan12532

Üye
arkadaşlar bu n90 a neden olmuyor bu fontlar anlamadım gitti .ttf olsun .gdr olsun hepsini denedim dış ekranda fontlar çıkıyor iç ekranda hiç birşey değişmiyor neden acaba bilginiz varmı bu konuda ?

Üst Alt