Türkan Saylan'ı Kaybettik

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
greenmile

greenmile

Üye
    Konu Sahibi
Türkan Saylan'ı Kaybettik
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan hayatını kaybetti.

Uzun bir süredir kanser tedavisi gören ve geçtiğimiz gün kan değerlerinin oldukça düşük olması sebebiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Yoğun Bakım Servisi'ne alınan ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, sabah 04:30'da hayatını kaybetti.

Ölümü sırasında yanında iki oğlunun da olduğu belirtilirken Saylan'ın ölümünden önce şuurunun açık olduğu açıklandı.

Türkan Saylan son bir haftadır acı çekmemesi için sürekli uyutuluyordu ve kemoterapi tedavisine ara verilmişti.

Acı haberi alan sevenleri İstanbul Çapa Tıp Fakültesi önünde toplanmaya başladı.

TÜRKAN SAYLAN KİMDİR?

Hayatı
13 Aralık 1935 günü İstanbul'da dünyaya geldi. Cumhuriyet döneminin ilk mütahhitlerinden Fasih Galip Bey ile evlendikten sonra Leyla adını alan İsviçreli Lili Mina Raiman çiftinin beş çocuğunun en büyüğüdür. 1957'de evlenmiş, iki oğlan çocuk annesi olmuştur. Biri grafiker diğeri hekim iki oğlundan iki torunu vardır.

Eğitimi
1944 – 1946 yıllarında Kandilli İlkokulu ve 1946 – 1953 yıllarında Kandilli Kız Lisesi’nde okumuştur. 1963’de İstanbul Tıp Fakültesini bitirmiştir.

Uzmanlığı
1964 - 1968 yılları arasında SSK Nişantaşı Hastanesi’nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığını almıştır.

Akademisyenliği
1968 yılında İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başlamıştır. 1971’de İngiliz Kültür Heyeti’nin bursuyla İngiltere’de ileri eğitim görmüş, 1974 de Fransa’da 1976’da yine İngiltere’de kısa süreli çalışmalar yapmış, 1972’de doçent, 1977’de profesör olmuştur. 1982 – 1987 yılları arasında, İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı’nı, 1981 – 2001 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü yürütmüştür. 1990’da oluşturulan “İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi”nin kuruluşunda görev almış ve 1996’ya kadar Müdür Yardımcılığı ile Kadın Sağlığı derslerinin koordinatölüğünü yapmıştır. Dermatoloji kliniğinin öğretim üyesi olarak 2002 yılı sonuna kadar çalışmış ve 13 Aralık 2002 tarihinde emekli olmuştur.

Bilimsel Çalışmaları
1976 yılında lepra (cüzzam) çalışmalarına başlamış, Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurmuştur. 1986’da kendisine Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü” verilmiştir. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün Lepra konusunda danışmanlığını yapmıştır. Uluslararası Lepra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesi ve Başkan yardımcısıdır. Avrupa Dermato Veneroloji Akademisi’nin ve Uluslararası Lepra Derneği’nin üyesidir. Dermatopatoloji Laboratuvarının, Behçet Hastalığı ve Cinsel İlişkiyle Bulaşan Hastalıklar Polikliniklerinin kurulmasında yer almıştır. 1981-2002 yılları arasında 21 yıl, gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi Başhekimliği’ni yapmıştır.

Diğer çalışmaları

ÇYDD
1989’da, bir grup Atatürkçü aydın tarafından devrim yasalarını ve laik düzeni koruyup geliştirmek amacıyla oluşturulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) kurucularındandır ve halen Genel Başkanlığını yürütmektedir.

Cumhuriyet mitingleri
14 Nisan 2007 Ankara-Tandoğan ve 29 Nisan 2007 İstanbul-Çağlayan Cumhuriyet mitinglerinin organizasyonunda ve icrasında bulunmuştur.

Öğretim Üyeleri Derneği
1990’da oluşan “Öğretim Üyeleri Derneği”nin kurucusudur ve ilk dönem II. Başkanlığını yapmıştır.

Diğer STK Çalışmaları
1995’de mezun olduğu lise için oluşturulan Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı (KANKEV)nın 1995’de kurulan Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı (TÜRKÇAĞ)’nın kurucusu ve başkanıdır. Birçok mesleki ve sosyal derneğin üyesiydi.

Aktif görevleri
Gönüllü kuruluş olarak; ÇYDD’nin Genel Başkanlığını, TÜRKÇAĞ ve KANKEV Vakfı Başkanlığı ile Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı Başkanlığı’nı, sürdürmekteydi.

Cumhurbaşkanları ile İlişkileri
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 31 Mart 2000 tarihinde Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu üyeliğine seçilmiştir. Halen bu görevi sürdürmektedir.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 2 Şubat 2001’de YÖK üyeliğiyle görevlendirilmiş ve bu görev Şubat 2007’de bitmiştir.

Diğer Görevleri
2003 – 2004 arasında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği ve İstanbul İl İnsan Hakları Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.

Ödülleri
1996’da İstanbul Üniversitesi kendisine “Atatürk İlke ve Devrimleri” ödülünü vermiştir.

İngiltere dermatologlarının derneği olan Dowling Kulübü (1978) ve "Kuzey Amerika Klinik Dermatoloji Derneği" (1996) tarafından onur üyesi seçilmiştir. Bugüne kadar çok sayıda ödüle layık görülmüştür.

- “Atatürk İlke ve Devrimleri Ödülü” İstanbul Üniversitesi (1996)

- “Ülkemizde Yılın Kadını Ödülü” (1990),
“Melvin Jones Ödülü” (1991)

- “Atatürkçü Düşünceye Hizmet Ödülü” İncirli Lions (1996)

- “Kuvayi Milliye Ödülü” Haliç Rotary (1997),
“Fahrettin Kerim Gökay Ödülü” Türk Lions Vakfı (1997)

- “Türkiye Ziraatçiler Birliği Dayanışma Ödülü” (1998)

- “75. Yıl Ödülü” Türk Kadınlar Birliği Şişli Şb. (1998)

- “Uğur Mumcu – Muammer Aksoy Ödülü” ADD İstanbul Şubesi (1999)

- “Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi Onur” Ödülü” (2000)

- İtalya “Foyer des Artistes Kurumu Ödülü” (2001)

- Cüzzamlı Hastalara verdiği uzun süreli hizmet ve getirdiği bakış açısı nedeniyle “Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği 2001 Yılı Ödülü”

- “Atatürk Ödülü” Amerika / Atatürk Topluluğu (2001)

- “Sanat Kurumu Onur Ödülü” (2002)

- “Atatürk / Çağdaşlık Ödülü” Dünya Atatürkçü Kuruluşları (10 Kasım 2003)

- “Üstün Hizmet Ödülü” Yıldız Teknik Üniversitesi (2004)

- Eğitime yaptığı katkılar nedeniyle “Eğitim Ödülü” TED Koleji

- “Kendinden once hizmet” ilkesine örnek davranışı nedeniyle “100. Yıl Mesleki Başarı Ödülü” Rotary Kulübü

- “İnsan Hakları Ödülü” İzmir Karşıyaka Belediyesi (2004)

- “Türkiye’nin En İyi Eğitimcisi” Ödülü - Tempo Dergisi (2004)

- Kültür Üniversitesi’nin İstanbul genelindeki üniversitelerin öğrenci ve öğretim üyeleri arasında yaptığı anket sonucunda “Yılın En Yürekli Kadını Ödülü” (2004)

- “Puduhepa Ödülü” - Adana Kütür Sanat Derneği (2005)

- “Meslek Hizmetleri Ödülü” Ankara Emek Rotary Kulübü (Ekim 2005)

- “Toplumsal Barış Ödülü” Barış Radyo,
“İnsan Hakları, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Ödülü” SODEV Sosyal Demokrasi Vakfı (2005)

- “İyi Kalpli Ol Ödülü” Türk Kalp Vakfı (2006)

- “Yılın Başarılı İş Kadınları Ödülü” Dünya Gazetesi (2006)

- “ÇEK Eğitim Ödülü”, Çağdaş Eğitim Kooperatifi (2006)

• Beğen
Tepkiler: Praetor ve NeedLeFLuff

anl_tr

anl_tr

Emekli Yönetici
Böle bir kadına bu kadar ödül almış muhteşem bir insana "Ergenekon soruşturması" içine alıyorlar ya nalet olsun bizim adalet sistemimize, nalet olsun böle hükümete.:nono:
Ve bu güzel insan "Vehbi Koç Vakfı'nın kendisine verdiği 100 bin dolarlık ödülü almayarak öğrencilere bağışlamasıyla gündeme gelmişti." sizce hangi bakan kendisine verilen bir şeyi geri çevirir.
Bizim başbakan(Boşbakan) utanmadan birde kendisi istiyor(uçak ,araba vs..)......
Acaba başatakiler bu kadar iyi niyet yapmışmıdır. Hiç sanmıyorum...(Fener olaylarında ki paranın nereye gittgi halaaa meçhull ) acaba nereye?:islik

borisu

borisu

Üye
Böyle bir insan böyle bir kişilik, bir daha gelmez dünyaya..Kıymetini bilemediler ya, yazıklar olsun...
Tabii altın yumurtlayan tavuk gözüyle baktıklarını kızlarını okutup gözlerini açıyordu çoğunluğa göre Türkan hoca...Onlar akıllanınca kendi kurdukları zırvalıkları tanımayacak, normal insanlar gibi yaşamak isteyip babalarını atalarını saymayacaklardı güya...Çok yazık oldu, Allah gani gani rahmet eylesin...Bir çok suçlama, iftira atıldı, çoğu şeye kanserli bünyesiyle göğüs gerdi ama ...Ergenekon komedisi sonunda onu da yıktı =(

Catty

Catty

Emekli Yönetici
Allah Rahmet Eylesin Çok üzüldüm :(

DiaBLoS

DiaBLoS

Admin
Allah rağmet eğlesin..Nur içinde yatsın TürkaN Saylan.

Ben vallahi tanımam etmem kendisini açıkcası.İlk defa hasta haliyle tv lerde falan görüyordum o kadar.Ve Ergenekon davasında sık sık adı geçiyordu..İnternette googleden araştırırken dikkatimi çekti doğru mu arkadaşlar.

Bilgisi olanlar paylaşabilirler mi?

Catty

Catty

Emekli Yönetici
Evet doğru ama şu kelimeye dikkat et anlayacaksın " Yakında Herkez Ergenekon Şüphelisi Olacak "

Odysseus

Odysseus

Üye
Allah rahmet eylesin. Umarım ileride mezarı açılıp mermi aranmaz. !!!

L.J.

L.J.

Üye
DiaBLoS™;1380583' Alıntı:
Allah rağmet eğlesin..Nur içinde yatsın TürkaN Saylan.

Ben vallahi tanımam etmem kendisini açıkcası.İlk defa hasta haliyle tv lerde falan görüyordum o kadar.Ve Ergenekon davasında sık sık adı geçiyordu..İnternette googleden araştırırken dikkatimi çekti doğru mu arkadaşlar.

Bilgisi olanlar paylaşabilirler mi?

Kardeş bu ülkede Atatürkçü olan herkese tuhaf gözle bakılır oldu o hayatını bilime adamış bir doktordu cüzzam hastalığının türkiyede yayılmassını önleyen kişilerden biridir gerceği Allah bilir yukarıdaki sözü alıp buraya taşıman bile yanlış ölmüş kişinin arkasındanda konuşmak müslümana yakışık gelmez ben dindar biriyim ama bu tür davranışlarıda kınıyorum herkesin hayatı kendinedir karıştırmak anca dedikoducuların işidir

oguzhan_446

oguzhan_446

Üye
:agla:agla:(

L.J.

L.J.

Üye
yok daha neler

lovestar

lovestar

Üye
Benim Cumhuriyetim Benim Atatürk'üm o kadının fikirleri değildi.O yüzden doğru konuş benimle.Herkesin inandığı yolda yürüme hakkı vardır.Senin gibi yönlendirilenlerle işim olmaz.Daha söylediğin kelimelerin anlamlarını bile bilmeden insanların üzerine etiketler yapıştırıyorsun.Ne yani sen doğar doğmaz insanlara gerici yobaz demeyimi kavradın.Senin düşüncelerin sana ait olmadığı yerde asla benimle tartışmaya girme lütfen...

Dawn

Dawn

Emekli Yönetici
Benim Cumhuriyetim Benim Atatürk'üm o kadının fikirleri değildi.O yüzden doğru konuş benimle.Herkesin inandığı yolda yürüme hakkı vardır.Senin gibi yönlendirilenlerle işim olmaz.Daha söylediğin kelimelerin anlamlarını bile bilmeden insanların üzerine etiketler yapıştırıyorsun.Ne yani sen doğar doğmaz insanlara gerici yobaz demeyimi kavradın.Senin düşüncelerin sana ait olmadığı yerde asla benimle tartışmaya girme lütfen...
dostum eger sen gercek bir Atatürkcusen bu kadinin neye hizmet ettigini anlardin

borisu

borisu

Üye
Bence herkes bildiğini düşünsün, bildiği yolda yürüsün.Arkadaşımızın da dediği gibi beğenmiyor olabilirsin ama en azından öldüğü için saygı duymak lazım.Özgür bir ülkedeyiz, kimse ne benim gibi ne senin gibi düşünmek zorunda değil.Herkese, herkesin fikrine SAYGI duyalım lütfen.Burda tartışmanızın da kimseye yararı yok, çok çok yazdıklarınız silinir.Lütfen...

Odysseus

Odysseus

Üye
Konu amacının dışına çıkmasın lütfen. Değerli bir insanın ölümüyle ilgili saçma sapan yorumlarınızı kendinize saklayın. O değerli insan bu ülke için çok çalıştı. Kimse cüzzamlılara yaklaşmazken o kadın onlarla tokalaştı sorunlarını çözmek için dernek kurdu. Kansere savaş açtı. Sayısız ödülü var. Bu kadar ödül almış bir insan nasıl provokatör oluyor. Neye dayanarak bunu söylüyorsun. Bende Tokat'lıyım ama yaşadığın yerin dışına çık biraz. İnsanların tabi ki düşünce özgürlüğü vardır. Cenazede tanımadığın bir insana bile hakkını helal edebilen bir toplumuz biz. Şu anda bir ölünün arkasından konuşuyoruz. O insan 26000 kız öğrenci okutuyor şu anda. Hani örümcek bağlamış beyne sahip insanlar kızlarını okula göndermiyor ya özellikle bizim oralarda ! ve doğuda... O kadın o kızlara yardım ediyor. Sen kalkmış iyi diyorsun zehirleyemeyecek diyorsun. Cumhuriyet mitingi yaptı diye mi bu düşmanlık peki o zaman Kadıköy de ölmek öldürmek istemiyoruz diyen teröristler için neden kimse birşey yapmıyor. Cumhuriyeti, Atatürkçülüğü 3. şahıslardan öğrenmeyeceğini söylemişsin ama sen kendin de bunun için bir çaba sarfetmiyorsun. Konu amacından uzaklaşırsa yönetime şikayet edilecektir. Bilgilerinize

lovestar

lovestar

Üye
yeterince uzaklaştırmışsın konuyu amacından zaten.peki yarın bir gün Abdullah Öcalan öldüğünde birileri Allah rahmet eylesin diye agıtlar yakarken bizler ne iyi oldu geberip gitti köpek demeyecekmiyiz.değerli bir insan diyorsun değer göreceli bi kavram.sana göre değerli bana göre değil.yaşadığım şehrin dışına çıkmadıgımı nerden biliyorsun.özellikle bizim oralar ve doğuda örümcek kafalı insanlar okula göndermiyor kızlarını demişsin.bu senin kendi kültür kimliğine öz geçmişine hakaretindir.işte bu tarz nitelemeleri bunun gibi insanlar öğretti size.Atatürk tekke ve zaviyeleri kapatırken kimseyi yobaz,gerici diye nitelendirmedi.Atatürk ü ve devrimlerini iyi anladığını sanan sözde laik güruhun kullandığı alfabe bu...

Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Konu amacının dışına çıkmasın lütfen.
Konuya güzel başlamışsın....:oke:

Değerli bir insanın ölümüyle ilgili saçma sapan yorumlarınızı kendinize saklayın.
Arada yazdığın bu yazıyla karşıdakini savunmaya sokacak iğneleyici bir laf demişsin...
:nono:
Bende Tokat'lıyım ama yaşadığın yerin dışına çık biraz. İnsanların tabi ki düşünce özgürlüğü vardır.
Bende Tokatlıyım....Ama lafın haddini aşan bir laf....Bi dediğin bi dediğini tutmuyor...Düşünce özgürlüğü var demişsin yukarıdada saçma sapan yorumlarınızı kendinize saklayın demişsin...:hmmm:allalla:

Hani örümcek bağlamış beyne sahip insanlar kızlarını okula göndermiyor ya özellikle bizim oralarda ! ve doğuda... O kadın o kızlara yardım ediyor. Sen kalkmış iyi diyorsun zehirleyemeyecek diyorsun.
Gözünle görmediğin ve yaşamadığın bir şeyede fütursuzca bağlanmak yanlıştır...Ha ben demiyorum Türkan Hanım kötü diye...Ama bir konu hakkında herşeyi bilmiyorsan yorumda yapmayacaksın bu büyük insanları sözüdür...:oke:

Konu amacından uzaklaşırsa yönetime şikayet edilecektir. Bilgilerinize
Bilginize demişsin ortamı alevlendiren sensin....:oke:
Yıkıcı değil Yapıcı ol....

Salihyet

Salihyet

Üye
Türkan Saylan ileri görüşlü, lovestar yobaz ise bu bu tanımı yapan kişinin dünya görüşünden şüphe ederim.. Kesinlikle bu kadının adalet bilgisi 0 dır, insanlık damarlarına uğramamıştır, başörtüye, namaz kılan öğrenciye burs vermişmidir ? hakaret etmiştir, hiç bir şekilde kalbimde en ufak bir üzüntü yoktur.. Konu amacından saptığı ve daha çok sapmaması için yoruma kapatılmış, enginkktc ye ise yaptığı uygunsuz konuşmadan dolayı 3 uyarı puanı verilmiştir..

Odysseus

Odysseus

Üye
Evet tam olarak bunları söylemek istedim. Bu insanı Apo gibi bu vatana ihanet etmişbir insanın ölümüyle kıyaslamış Mesut. Tabi ki o öldüğünde lanet okuyacağız. 30 000 Türk'ü katletmiş bir insan için lanet okunmaktan başka birşey yapılmaz. Ama bu insan 10000 lerce kişiye eğitim olanağı sağlıyor. Türk'lüğü savunuyor, Cumhuriyeti savunuyor. Bir konu hakkında herşeyi bilmek zaten mümkün değildir. Peki kötüleyen arkadaşlar nesin görüp te kötülüyorlar veya sen de kötülüyorsan hangi yönünü eleştiriyorsun. Ben yararlı işlerini söyledim sizde zararlı işlerini açıklayın. Evet ben Tokat'lıyım ama bahsettiğim şey zihniyetle ilgili. Halen kızlar okutulmamakta ısrar ediliyor. Halen kızlar köle gibi kullanılıyor, daha ergenliğe girmeden evlenmeye zorlanılıyor. Benim kültürüm ve özkimliğim bu değil (Mesut'un dediği gibi) Bunu mu savunayım. Savunmam Salih, ben hatayı babam bile yapsa savunmam. Nerde olursa olsun çıkar konuşurum.

lovestar

lovestar

Üye
Birinin yazdığını birisi silecekse nasıl özgür bir tartışma ortamı olabilir ki...Yanlış işler abi bunlar.Bana göre değil.Diyeceğimi dedim daha önce.Adem kardeş sen çok ayrı kalmışsın sanırım memleketinden.Yanlış bir TOKAT tasvir ediyorsun.Gel yakın zamanda beklerim.takılırız beraber...

Odysseus

Odysseus

Üye
Sağol Mesut'cuğum. Tokat'a düğünümden sonra bir kez daha geleceğim o da üniversite diplomamı almak için. İki yıl okudum orada ben. Bayağı yönlerini öğrendim. Artık gitmeyi düşünmüyorum TOKAT'a. Ama seni KAYNARCA'da memnuniyetle ağırlarım.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...