Size Soruyorum !!!!!!Herkes fikrini belirtsin.....

Sponsorlu Bağlantılar

Özgün Olmayan Paylaşım Kul Hakkına Girer Mi?

• Kullanılan toplam oy
    16
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Cynical

Cynical

Üye
öyle de yapamazsak salih nasıl yapacağız yaw :) Adam Allah'ın timsahının remini çekmiş .. alıp paylaşsak günah olmaz ki :ehe

Timsahın resmini çeken sensin diyelim. O kadar emek ve para harcayıp Afrika'ya gitmişsin. Binbir tehlike altında müthiş bir poz yakalamışsın. Sonra da bu resmi kendi internet sitende yada kitabında gösterime açmışsın. Bir ayda tıklanma rekorları kırmış resmin ve x firması demiş ki "Biz resmin altına kendi firmamızın reklamını ekleyelim. Sana şu kadar para verelim. Reklam her tıklandığında da sana ekstra şu kadar para". Sen seviniyorsun tabi, hem masrafın çıkacak hem de para kazanacaksın. 2 hafta sonra X firması reklamını kaldırıyor. Sebep? Senin resim tüm internet sitelerinde fink atıyor. Olmaz mı günah?

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Böyle özel resimlerde altlarında sitelerin isimleri yazıyor ama

Marchegiani

Marchegiani

Üye
Şöyle birşey var. Bir arkadaşımız bu siteden [ad vermek istemiyorum]bir alıntı yapmış. Güzel bir konuydu. Hatta bu arkadaşın Ayın Üyesi olmasında etkisi oldu çünkü 102 teşekkür almıştı - en son baktığımda -. Bu kul hakkına girer bence.

Cynical

Cynical

Üye
Salih Baba™;1585620' Alıntı:
Tamamiyle katılıyorum vede şunuda ekliyorum yapılan paylaşım oyun vb...Bundan yararlanan kişinin o oyunu oynarken belkide daha verimli geçireceği bir vakti bu oyun yüzünden engellemiş oluyoruz buda bana göre +günah......
Evet, bu da işin ayrı bir boyutu. Doğrudur... Onun zamanını "boşa" geçirmesine vesile olduğumuz için de vebal altına gireriz.

Salih Baba™;1584965' Alıntı:
Ben cok mu detaycı düşünüyorum sizin yorumunuz ney?
Detaycı düşünüyorsun, doğrudur. Kul hakkı o kadar geniş bir mevzudur ki zaten böyle detaycı düşünmek gerekiyor. Farkında bile olmadan o kadar çok ihlal ediyoruz ki...

Böyle özel resimlerde altlarında sitelerin isimleri yazıyor ama
Dediğim gibi burada maksat o resmin/dökümanın/programın sahibinin vs. ne amaçla elindekini halkın kullanımına açmasıdır. Ayın üyesi olmuşsun, tebrik ederim. Belli bir emek harcamışsın bu konuda. Her gün yeni yeni dökümanlar bulup koymuşsun siteye. Amacın nedir? Paylaşım yapmak... Peki ben senin burada açtığın konuları kaynak belirtmeden birebir alıntılasam ismini bile telaffuz etmeden, başka bir siteye yapıştırsam direk, hoşuna gider mi? Gitmez. Bu da kul hakkıdır... Hatta ismini belirtsem de hoşuna gitmeyebilir. "Önce bana sormalılardı" diye düşünürsün...
O site ismi yazan resim ve dökümanlar zaten genelde o konunun paylaşılmasını isterler. Paylaşılmak amacıyla ortaya konulan dökümanın paylaşılmasında zaten bir sorun yok. Sorun "maddi yada manevi bir çıkar" amacıyla ortaya konulan materyalın izinsiz paylaşılması. İnsan güzel bir iş yaptığında yapanın kim olduğunu herkes bilsin ister. Paylaşımın bir amacı da budur. İnternette milyar tane farklı resim/fotoğraf var. Peki kaç tanesinin yapanını/çekenini biliyoruz?

Yazı ve alıntı kısmı değil de oyun,film gibi kısımlara değineceğim..
Korsan sektör özellikle ülkemizde almış başını gidiyor.Buna hırsızlık diyebilirz.Ama bunun maddi boyutunu düşünürsek bunu yapanlarda haklı bence.Örneğin bi müzik cd si en az 10 TL.Bunun yerine mp3ler cdciler de 3-5 Tl ye yapılıyor.10 albüm sığıyor üstelik..Birisi 10 albüm alsa nerden baksan 150 TL yi buluyor.Çok ciddi bi fark bu..
Aynı durum kitaplarda da geçerli..Benim de hoşuma gitmiyor bu durum.Çünkü bir insan emek harcıyor kitap yazıyor korsanı basılıyor ve hiç para kazanamıyor..
Dini boyutuna gelirsek bunları kullanmaya şevk edenlere bence günah..Ama kullananlara değil diye düşünüyorum :)

Dediğin şey eğer hayat için birincil derecede vazgeçilmez ürünlerde olsaydı sana hak verebilirdim. Hırsızlık yalnızca açlıktan ölmek söz konusu olduğunda öldürmeyecek kadar çalmak şartı ile son çare olarak helaldir. Ama müzik/oyun/kitap hayatın olmazsa olmazlarından değil. Orjinallerinin maliyeti ne olursa olsun bu bize "kopya" alıp hak yeme mazereti kazandırmaz.

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Murat abi nasıl paylaşım yapacağız o zaman :) program yapmayı bilmiyorum oyun da yapamam :)ben zaten bıraktım o tür programları konu dışında aktifim resim vb. Konular açıyorum .

Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Heralde konuların altına yazılacak bir alıntı yazısı olayı hafifletir.....Ben bunu düşünüyorum.....

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
valla kafam karıştı :ss

Ozan

Ozan

Admin
Salih konuda haklı olabilirsin ama kesinlikle haklısın diyemem, açıkcası ileri derecede dini sorgulayan veya dinin tüm kurallarına bağlı biri değilim ve internetteki sanal ortamdaki bilgi alısverislerinden sevap günah olayı hakkında yorum yapamayacagim tek diyeceğim şey benim 2004 yılından bu yana o kadar çok özgün ve ögretici yazım oldu ki özellikle 2004-2006 arası o zaman benim cennete gitmem lazım, günde belki 90-100 civarı özel mesaj alıyordum allah razı olsun cümlesi içeren. Çünkü o zamanlar herkes bu kadar bilgili degildi. Ama ben demiyordum ki sevap isliyoruz. Cennetliğiz.

Ama günler geçti ve herkes artık bilgi sahibi olmaya basladı, paylasma isini herkes yapar oldu. Ben görüyorum ki benim makalelerim baska sitelerde altında hiçbirşey yok hatta hit alıyor oralarda ... Ama ben demedim ki günah ve kul hakkı. Benim dedigim, sitemin bir yasal telif hakkı var, markasının üzerine tescillenmis haber nitelikli içeriklerin hakkı kendinden saklı, kaldırmaz yada kaynak belirtmezseniz YASAL haklar ile karsınıza çıkacagim.

Yani belki 10 konuyu biryerlerden alıp insanlara sunuyorsunuz ama o alıntı ile sundugunuz kisilere bile millet duacı olabiliyor bu da bir gerçek. Sonucta insanların bilgiye ulasmasına yardımcı oluyorsunuz. Öyle yada böyle .. Ancak herkes tarafından dagitilan konularda geçerli bu, mutlak dagitilmaması gereken telif haklı durumlarda söz konusu olamaz. Sevap kazanılacaksa, tek yapılması gereken orjinal sitedeki yazının linkini vermek olur , aynen yapıstırmak olmaz ;)

Dosyalar konusunda ise tamamen olayın günah boyutu degil, YASAL boyutu gündeme gelir. Fikir ve Yazılı eserlerde tamam kul hakkı ve sevap-günah iliskisi kurabiliriz dogrudan belki ama dosyalar heryerde, her sekilde. Dosyaları yaratanlar insanlar degil firmalardır .. Yukarıda oyunu yapan kişinin hakkına giriliyor falan denmis öyle birşey yok. Oyunu yada programları yapan FİRMA lardır, tüm hakları ve sorumlulukları onlardadır. Yapan kisiyi sevap-günah ve yasa bağlamaz ... O ücretini alır, uygulamayı yapar ve işine bakar.

Her ne olursa olsun TELİF VEYA SAHİPLİK HAKLARI İHLAL EDİLMEDİĞİ SÜRECE insanların önüne yararlı bilgi, insanlıga faydalı bilgiler, yazılar ve içerikler sunmak kul hakkı ihlali degildir. (bence)

TELİF HAKKI OLMADAN, izinsiz paylaşımı yasaktır denildiği halde içerik çalan kişi ise SAYGISIZ bir kişidir ...

CryDaqqeR

CryDaqqeR

Üye
Salih Baba™;1587429' Alıntı:
Heralde konuların altına yazılacak bir alıntı yazısı olayı hafifletir.....Ben bunu düşünüyorum.....
:hmmm yeterli olmadığını düşünüyorum ama iyice düşünülürse belki doğru olabilir

Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Bu konuyla ilgili detaylı araştırma yapmadan yazmak istemedim....
Bir kaç yazı buldum en sonundada Ali Bardakoğlu'nun bir yazısını buldum.....

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, bir başkası tarafından üretilmiş herhangi bir ürünün, rızası olmadan alınamayacağını, internetten indirilemeyeceğini belirterek şunları söyledi: “Telif haklarına riayet, dinen gereken bir husus.... Telif haklarını korumamız lazım. ...Başkasının yazdığını onun izni, onayı olmadan indirerek onu kendinize mal etmek doğru değil.... Bir insanın emeğinin rızası dışında elinden alınması doğru değil....”

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt