Salih konuda haklı olabilirsin ama kesinlikle haklısın diyemem, açıkcası ileri derecede dini sorgulayan veya dinin tüm kurallarına bağlı biri değilim ve internetteki sanal ortamdaki bilgi alısverislerinden sevap günah olayı hakkında yorum yapamayacagim tek diyeceğim şey benim 2004 yılından bu yana o kadar çok özgün ve ögretici yazım oldu ki özellikle 2004-2006 arası o zaman benim cennete gitmem lazım, günde belki 90-100 civarı özel mesaj alıyordum allah razı olsun cümlesi içeren. Çünkü o zamanlar herkes bu kadar bilgili degildi. Ama ben demiyordum ki sevap isliyoruz. Cennetliğiz.
Ama günler geçti ve herkes artık bilgi sahibi olmaya basladı, paylasma isini herkes yapar oldu. Ben görüyorum ki benim makalelerim baska sitelerde altında hiçbirşey yok hatta hit alıyor oralarda ... Ama ben demedim ki günah ve kul hakkı. Benim dedigim, sitemin bir yasal telif hakkı var, markasının üzerine tescillenmis haber nitelikli içeriklerin hakkı kendinden saklı, kaldırmaz yada kaynak belirtmezseniz YASAL haklar ile karsınıza çıkacagim.
Yani belki 10 konuyu biryerlerden alıp insanlara sunuyorsunuz ama o alıntı ile sundugunuz kisilere bile millet duacı olabiliyor bu da bir gerçek. Sonucta insanların bilgiye ulasmasına yardımcı oluyorsunuz. Öyle yada böyle .. Ancak herkes tarafından dagitilan konularda geçerli bu, mutlak dagitilmaması gereken telif haklı durumlarda söz konusu olamaz. Sevap kazanılacaksa, tek yapılması gereken orjinal sitedeki yazının linkini vermek olur , aynen yapıstırmak olmaz
Dosyalar konusunda ise tamamen olayın günah boyutu degil, YASAL boyutu gündeme gelir. Fikir ve Yazılı eserlerde tamam kul hakkı ve sevap-günah iliskisi kurabiliriz dogrudan belki ama dosyalar heryerde, her sekilde. Dosyaları yaratanlar insanlar degil firmalardır .. Yukarıda oyunu yapan kişinin hakkına giriliyor falan denmis öyle birşey yok. Oyunu yada programları yapan FİRMA lardır, tüm hakları ve sorumlulukları onlardadır. Yapan kisiyi sevap-günah ve yasa bağlamaz ... O ücretini alır, uygulamayı yapar ve işine bakar.
Her ne olursa olsun TELİF VEYA SAHİPLİK HAKLARI İHLAL EDİLMEDİĞİ SÜRECE insanların önüne yararlı bilgi, insanlıga faydalı bilgiler, yazılar ve içerikler sunmak kul hakkı ihlali degildir. (bence)
TELİF HAKKI OLMADAN, izinsiz paylaşımı yasaktır denildiği halde içerik çalan kişi ise SAYGISIZ bir kişidir ...