Size Soruyorum !!!!!!Herkes fikrini belirtsin.....

Sponsorlu Bağlantılar

Özgün Olmayan Paylaşım Kul Hakkına Girer Mi?

• Kullanılan toplam oy
    16
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Size Soruyorum !!!!!!Herkes fikrini belirtsin.....
Malumunuz internette sitelerde paylaşımlar yapılmaktadır ama her zaman düşündüğüm ve kafamı kurcalıyan bir nokta var oda şu;
Acaba forumlarda özgün olmayan konular açmak kul hakkımı dır? Yani buradada yüzlerce konu var ve eminim coğu copy-paste yöntemiyle eklenmiş ve asıl o yazı metninin sahibinin izni olmadan buraya eklenmiş konulardır.Tabi tek burda değil her forumda olay böyle, çark böyle dönüyor ama bu genel olarak sizce bu olay kul hakkına girer mi....
Aynı şekilde oyun, mp3 vb ticari amaçlı şeyleride firmaların izni olmadan paylaşıyor ve herkesin yararlanmasını sağlıyoruz.işte ben bu noktada olayı çok farklı düşünüyorum sadece bu ticari içerikler değil başkasının bir yazı metnini bile o kişinin izni olmadan paylaşmayıda bu olgunu içine katıyorum....
İşin farklı boyutu sizin yaptığınız bu paylaşım eğer karşıda bunu okuyan kişinin yararına değilse o kişinin vaktini boşa harcamada mesuliyette sizde....
Şeytanın ayrıntıda gizli olduğunu herkes bilir....Bununla ilgili çok araştırdım ama bir şey bulamadım....
Ben cok mu detaycı düşünüyorum sizin yorumunuz ney?

• Beğen
Tepkiler: chakır66, maxibrk ve Marchegiani

maxibrk

maxibrk

Üye
Alıntıya izin verilmemişse evet;Kul hakkına giriyor -ki malesef çoğu zaman alıntıya izin verilmese bile kimse aldırış etmiyor-.

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
ben pek zannetmiyorum çünkü bu konular parayla değil amaç hizmet olduğu için bence değil...

zkr

zkr

Üye
bence alıntı yapmak kul hakkıdır ama mesela oyunları kendi uploadıysa deildir mesela biz eaden izinsiz fifayı sunabiliyoruz onlarıda ucuz yapsınki ürünlerini bizde internete yönelmeyelim:oke:

Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Oyun konusu beni aslında en çok düşündüren yani firmaların izni olmadan paylaşıyoruz....Bu cok iyi düşünülmesi gereken cok hassas bir nokta.....

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
Ama firma oyunu bedavaya veriyor . Adam 200 milyona oyun satıyor ve sen gidip o oyunu bedavaya sitede yayimlarsan günah olur.

Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Hayır firmalar oyunu bedava vermiyor....:)Oyunlar bazen hacklenerek yada satın alınarak forumlarda paylaşılıyor...
Mesela burda oyunlar 6-7 Tl...

aLone

aLone

Üye
ben pek sanmıyorum ya çünkü interneti olan herkes bişeyler indiriyo şarkı olsun oyun olsun ben pek girildğini düşünmyorum

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
aaa adam oyunları parayla satıyor ama sen bedavaya veriyorsan burada haksızlık var demektir... uzak dur bence salih :)

anl_tr

anl_tr

Emekli Yönetici
ben pek zannetmiyorum çünkü bu konular parayla değil amaç hizmet olduğu için bence değil...
katılıyorum sonuçta program vs.. haricindeki paylaşımlarda genelde bilgilendirme amaçlı oluyor.
Ama bazen program anlatımları oluyo resimli işte orda bir emek var , emek oluncada insan düşünmüyor değil.

Cynical

Cynical

Üye
Paylaşımı yapılan yazılı metin ise metnin yazarının ne için izin verdiği çok önemli. Bu metinler genelde haber sitelerinde bulunuyor ve bir çok haber sitesinde şöyle bir ibare görürsünüz: "Kaynak gösterilerek de olsa paylaşımı yapılamaz". Örneğin günlük bir gazetenin internet sayfasında. Bir haberin yada köşe yazarının yorumunun internet sayfasına konması sadece kullanıcının "okumasına" yöneliktir... Ve malum ki eğer siz o gazetenin sahibi iseniz o haberin yada yorumun kendi sayfanızda okunmasını istersiniz. Daha çok hit, daha çok reklam geliri demektir. X gazetesinin yaptığı bir haberi o gazetenin sitesinde değil de o haberi kopyalamış başka bir sitede okuyan her kişi X gazetesi için maddi bir kayıp demektir. Ve bu kayıba yol açan kişi de dinen sorumludur ve kul hakkı yemiştir.
Karşı çıkan arkadaşlar olabilir diye şöyle bir örnek vereyim. X gazetesi 50 kuruşa satılan bir gazete. Ben, X gazetesinin internet sitesinden tüm haberleri çıktı ile alıp kendi imkanlarımla bir gazete oluştursam, bu gazeteyi de bayi önünde bedavaya dağıtsam, başıma neler gelir tahmin etmek pek zor değil. İzinsiz, "kopyalanamaz" ibareli bir yazıyı da kopyalayıp başka sitelerde kullanmak bundan pek farklı değil.
Bir diğer konu da "para ödeyip" ne satın aldığımız? Aldığımız bir kitap da olabilir, bir cep telefonu programı ya da bir bilgisayar oyunu CD'si. Ancak biz bunların kullanma haklarını satın alıyoruz, çoğaltma haklarını değil. Yani "Ben buna para verdim, istediğim gibi çoğaltıp dağıtırım" diyemeyiz. Çünkü anlaşma yapıp satın aldığımız yalnızca kullanma hakkı. Biz bedava/hayrına bile yapsak bu işi, tek kuruş bir gelir bile elde etmesek de, sonuçta üreticiye verdiğimiz maddi bir zarar var her paylaşımımızdan ötürü. O ürünü legal yoldan satın almayıp, kopyasını kullanan her insan üretici için maddi bir kayıp demektir ve bu kayıpta eğer sorumlu bizsek, dini yönden de kul hakkı yemiş oluruz.

arslansem

arslansem

Üye
Yazı ve alıntı kısmı değil de oyun,film gibi kısımlara değineceğim..
Korsan sektör özellikle ülkemizde almış başını gidiyor.Buna hırsızlık diyebilirz.Ama bunun maddi boyutunu düşünürsek bunu yapanlarda haklı bence.Örneğin bi müzik cd si en az 10 TL.Bunun yerine mp3ler cdciler de 3-5 Tl ye yapılıyor.10 albüm sığıyor üstelik..Birisi 10 albüm alsa nerden baksan 150 TL yi buluyor.Çok ciddi bi fark bu..
Aynı durum kitaplarda da geçerli..Benim de hoşuma gitmiyor bu durum.Çünkü bir insan emek harcıyor kitap yazıyor korsanı basılıyor ve hiç para kazanamıyor..
Dini boyutuna gelirsek bunları kullanmaya şevk edenlere bence günah..Ama kullananlara değil diye düşünüyorum :)

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
kısaca özetleyelim ... Oyunun sahibi bu oyundan para kazanıyor ve biz de aynı oyunu bedavaya burada yayınlarsak burda adamın hakkına gireriz ... ama her yerde oyun bedava biz de alıntı yaptık burada bir sakınca yok ... görüşüm bu :)

Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
aaa adam oyunları parayla satıyor ama sen bedavaya veriyorsan burada haksızlık var demektir... uzak dur bence salih :)
Haklısın....

--------------- Ekleme ---------------

Paylaşımı yapılan yazılı metin ise metnin yazarının ne için izin verdiği çok önemli. Bu metinler genelde haber sitelerinde bulunuyor ve bir çok haber sitesinde şöyle bir ibare görürsünüz: "Kaynak gösterilerek de olsa paylaşımı yapılamaz". Örneğin günlük bir gazetenin internet sayfasında. Bir haberin yada köşe yazarının yorumunun internet sayfasına konması sadece kullanıcının "okumasına" yöneliktir... Ve malum ki eğer siz o gazetenin sahibi iseniz o haberin yada yorumun kendi sayfanızda okunmasını istersiniz. Daha çok hit, daha çok reklam geliri demektir. X gazetesinin yaptığı bir haberi o gazetenin sitesinde değil de o haberi kopyalamış başka bir sitede okuyan her kişi X gazetesi için maddi bir kayıp demektir. Ve bu kayıba yol açan kişi de dinen sorumludur ve kul hakkı yemiştir.
Karşı çıkan arkadaşlar olabilir diye şöyle bir örnek vereyim. X gazetesi 50 kuruşa satılan bir gazete. Ben, X gazetesinin internet sitesinden tüm haberleri çıktı ile alıp kendi imkanlarımla bir gazete oluştursam, bu gazeteyi de bayi önünde bedavaya dağıtsam, başıma neler gelir tahmin etmek pek zor değil. İzinsiz, "kopyalanamaz" ibareli bir yazıyı da kopyalayıp başka sitelerde kullanmak bundan pek farklı değil.
Bir diğer konu da "para ödeyip" ne satın aldığımız? Aldığımız bir kitap da olabilir, bir cep telefonu programı ya da bir bilgisayar oyunu CD'si. Ancak biz bunların kullanma haklarını satın alıyoruz, çoğaltma haklarını değil. Yani "Ben buna para verdim, istediğim gibi çoğaltıp dağıtırım" diyemeyiz. Çünkü anlaşma yapıp satın aldığımız yalnızca kullanma hakkı. Biz bedava/hayrına bile yapsak bu işi, tek kuruş bir gelir bile elde etmesek de, sonuçta üreticiye verdiğimiz maddi bir zarar var her paylaşımımızdan ötürü. O ürünü legal yoldan satın almayıp, kopyasını kullanan her insan üretici için maddi bir kayıp demektir ve bu kayıpta eğer sorumlu bizsek, dini yönden de kul hakkı yemiş oluruz.
Tamamiyle katılıyorum vede şunuda ekliyorum yapılan paylaşım oyun vb...Bundan yararlanan kişinin o oyunu oynarken belkide daha verimli geçireceği bir vakti bu oyun yüzünden engellemiş oluyoruz buda bana göre +günah......

Yazı ve alıntı kısmı değil de oyun,film gibi kısımlara değineceğim..
Korsan sektör özellikle ülkemizde almış başını gidiyor.Buna hırsızlık diyebilirz.Ama bunun maddi boyutunu düşünürsek bunu yapanlarda haklı bence.Örneğin bi müzik cd si en az 10 TL.Bunun yerine mp3ler cdciler de 3-5 Tl ye yapılıyor.10 albüm sığıyor üstelik..Birisi 10 albüm alsa nerden baksan 150 TL yi buluyor.Çok ciddi bi fark bu..
Aynı durum kitaplarda da geçerli..Benim de hoşuma gitmiyor bu durum.Çünkü bir insan emek harcıyor kitap yazıyor korsanı basılıyor ve hiç para kazanamıyor..
Dini boyutuna gelirsek bunları kullanmaya şevk edenlere bence günah..Ama kullananlara değil diye düşünüyorum :)
Bence kullananlarada günahdır.....:)

kısaca özetleyelim ... Oyunun sahibi bu oyundan para kazanıyor ve biz de aynı oyunu bedavaya burada yayınlarsak burda adamın hakkına gireriz ... ama her yerde oyun bedava biz de alıntı yaptık burada bir sakınca yok ... görüşüm bu :)
Çalandan çalmak olur yaw.....:)

Evet arkadaşlar Şeytan ayrıntıda gizlidir.....

kralxxx

kralxxx

Üye
evt haklı olabilirsin ama şuda var o programı makaleyi vs. hazırlayan kişi zaten payşaım için hazırlıyo yani onun kopyalanıp başka bi yerde paylaşılması bir açıdanda hizmete destek olur öyle değilmi

Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Hazırlayan kişi maaşlı elemandır...Bu onun işidir...Yani mesela gameloftta oyunu yapanlar bu işlerinin karşılığında maaş alıyorlar....Onun oyununu alıp paylaşanlar sadece o firmanın namına nam katarken bir yandanda farkında olmadanda onun hakkına tecavüz eder....
İsteseler bu durumu şikayet ederler...Ha kazanırlarda.....Ama reklamın iyisi kötüsü olmaz diye düşünüyorlar heralde...Ondan sessiz duruyorlar....

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
en iyisi gel konu dışına orada paylaşım yap :ehe

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
öyle de yapamazsak salih nasıl yapacağız yaw :) Adam Allah'ın timsahının remini çekmiş .. alıp paylaşsak günah olmaz ki :ehe

Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Ya aslında konunun boyutu gerçekten cok farklı...Yani bu konularla ilgili dini yönden bir açıklama bulamadım...
Ama düşününce insanın aklıda karışmıyor değil...Bence o fotoğrafı koymak bile bu düşünceye girer...Tamam Allah'ın timsahı ama...:)Sonuçta o resim ona ait...

Unutulmamalı Çok yüksek değerli bir eşyayı çalmakla bir toplu iğneyi çalmakda aynı kefeye girer....:)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt