BLasTeaR
Üye
Windows 7 Püf Noktaları ve Optimizasyon
Merhaba arkadaşlar.
Öncelikle sitede arama yaptım Win7 için derlenmiş geniş püf noktalar göremedim, o yüzden yararlı olacak bu uzun konuyu açma gereği duydum. Umarım faydalı olur.
Windows 7'nin zaten en hızlı işletim sistemi olduğu söyleniyor. Kim zaten hızlı olan Windows 7' yi daha da hızlandırmak istemez ki? Aşağıdaki adımları uygulayarak daha hızlı bir windows 7 işletim sisteminiz olacaktır.
ilk Adım Pencereleri Hızlandırmak:
Windows 7 de tüm pencereler animasyonla büyür, animasyonla küçülür. Buda ram kullanımını arttırır. Bunu kapatmak Sayfalar, klasörler arasındaki dolaşımı büyük oranda hızlandıracaktır. Üstelik bunu kapatmakta sandığınızdan daha kolaydır.
Önce başlat düğmesine tıklayın ve arama satırına “ SystemPropertiesPerformance ” yazın ve enter ‘a basın. Yada çıkan simgeye tıklayın.
Karşınıza performans seçenekleri sayfası çıkacaktır.
Performans seçenekleri sayfasındaki ” Pencereler animasyonla küçültülüp büyütülsün ” yazısının başındaki kutucuğu temizleyin ve Tamam ‘a basın. Bilgisayarınızın Açılışını Hızlandırın:
Windows 7 nin zaten hızlı açıldığını düşünebilirsiniz. Bu açılış süresini daha da kısaltmak sizin elinizdedir. Bunun için 2 işlem yapabiliriz.
A. Açılışta yüklenen Programları Kapatmak:
Başlat düğmesine tıklayın ve arama satırına “ msconfig ” yazarak enter ‘a basın. Yada çıkan simgeye tıklayın.
Karşınıza Sistem Yapılandırması gelecektir.
Sistem Yapılandırmasında üstteki menülerden “ Başlatma ” yazısına tıklayın.
Burada bilgisayarınız açılırken yüklenen programlar vardır. Kullanmadığınız programın başındaki kutucuğu temizleyin.
Önce uygula deyin ve daha sonra tamam ‘a basın.
En son olarakta bilgisayarınızı baştan başlatın.
B.İşlemcinizi Kullanarak Açılışı Hızlandırmak:
Başlat düğmesine tıklayın ve arama satırına “ msconfig ” yazarak enter ‘a basın. Yada çıkan simgeye tıklayın.
Karşınıza Sistem Yapılandırması gelecektir.
Sistem Yapılandırmasında üstteki menülerden “ Önyükleme ” yazısına tıklayın. Buradanda Gelişmiş Seçenekler ‘e tıklayın.
Burada önyükleme bilgileri bulunmaktadır. İşlemcinizin özelliğine göre işlemci sayınızı arttırabilirsiniz. Çift çekirdekli işlemciniz var ise 2, dört çekirdekli işlemciniz var ise 4 ‘ü seçebilirsiniz. Böylece açılış sırasında işlemciniz tam performansıyla kullanabilirsiniz.
Önce Tamam deyin, sonra uygula deyin ve daha sonra tamam ‘a basın.
En son olarakta bilgisayarınızı baştan başlatın.
Windows 7 Kapanış Süresini Kısaltın:
Windows 7 kapanışta da Windows XP ve Vista dan çok daha hızlıdır. Dahada hızlandırmak sizin elinizde.
Başlat düğmesine tıklayın ve arama satırına “ regedit ” yazarak enter ‘a basın. Yada çıkan simgeye tıklayın.
Sırayla ” HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Control ” anahtarına ulaşın.
Sağ taraftaki WaitToKillServiceTimeOut anahtarına sağ tıklayın ve Değiştir deyin.
Buradaki standart ayar 12000 (12 saniye) dir. Siz bunu istediğiniz kadar düşürebilirsiniz.
Tamam deyin ve bilgisayarınızı baştan başlatın.
Gereksiz Yazı Fontlarını Kaldırın:
Windows 7 de de diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi birçok yazı fontu bulunmaktadır. Bu tiplerini kullanmasanız bile sistem kaynakları bu fontlar ( yazı tipleri ) tarafından tüketilmektedir.
Öncelikle Denetim Masasını açın.
Denetim Masasından Yazı Tipleri simgesine tıklayın.
Karşınızda bilgisayarınızdaki yazı tipleri gelecektir. Burada kullanmadığınız yazı tiplerini silebilirsiniz. Silmek istemiyorsanız farklı bir klasöre kopyalayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman yazı tiplerini tekrar bu klasörün içine koymanız yeterli olacaktır.
Unutmayın, ne kadar yazı tipi silerseniz, o kadar sistem kaynağı kazanacaksınız.
Uygun windows sürümünü bulmak
windows 7 üç farklı sürümde satılıyor: Home Premium, Professional ve Ultimate. Birçok kullanıcının pahalı windows 7 sürümlerinde bulunan ekstralara ihtiyacı yok. Home Premium son kullanıcı için fazlasıyla yeterli. Home ve Professional sürümlerde eksik olan Bitlocker sürücü şifrelemesini ücretsiz TrueCrypt programıyla tamamlayabilirsiniz.
Kullandığınız donanım ve yazılımların windows 7 ile uyumlu olup olmadığından emin olmak isterseniz
64-bit’e geçiş yapmak
windows 7 iki farklı mimaride sunuluyor. x86 (32-bit) ve x64 (64-bit). Aşama açısından bakıldığında windows 7, 64-bit olarak sunulan ikinci büyük windows lansmanı oluyor. Dolayısıyla 64-bit’e geçiş yapmanın zamanı geldi. Eğer windows 7’nin kutulu sürümünü satın aldıysanız 64-bit DVD’yi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Ayrıca netbook’lar dışında hiçbir yeni 32-bit donanım satın almamalısınız.
Eski XP bilgisayarınızı hazırlayın
indows XP’den windows 7’ye doğrudan yükseltme yapılmıyor. Eğer bu yüzden dosya ve ayar taşıması yapmayı düşünüyorsanız windows XP ve Vista için windows Kolay Aktarım programını kullanarak işin zor kısmını rahatlıkla atlatabilirsiniz.
Püf nokta: windows 7 kurulumunu kullanımda olan windows XP sisteminden de başlatabilirsiniz. Kurulum DVD’sini takıp gelişmiş kurulumu seçmeniz yeterli. Böyle yaptığınızda ayarlar, kişisel klasörler ve kurulu programlar "windows.old" isminde bir klasöre taşınır. Yapmanız gereken sadece bu klasördeki eski dosyaları sistemdeki yeni yerlerine taşımak olacak.
windows 7 ucuzlukları
windows 7’yi şimdi satın almak isteyenler körü körüne mağazalara yönelmemeli. Kutulu sürümler açık ara farkla en pahalılarıdır. MSDNAA programı gibi farklı fırsatlarlawindows 7’yi ücretsiz olarak elde edebilirsiniz. Yahut yeni bir PC bileşeni satın almak kaydıyla OEM sürümlere de yönelebilirsiniz.
Temiz yeni-kurulum
Vista’dan windows 7’ye yükseltme yapma imkanı sunulsa da yeni işletim sistemine geçmek için sıfırdan kurulum yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Bu alternatifi kullanmak daha meşakkatli olabilir ama karşılığında uzun vadede sorunsuz çalışan bir sisteme sahip olursunuz.
windows 7’yi test etmek
İsteyen windows 7’yi satın almadan önce test edebilir. Microsoft bu iş için windows 7 Ultimate ile fonksiyonel açıdan özdeş olan ve 90 gün boyunca ücretsiz olarak kullanılabilen windows 7 Enterprise final sürümünü kullanıma sunuyor.
windows 7’yi Enterprise’ı indirmek için bu adrese girip sayfanın aşağısında istediğiz dili ve mimariyi seçtikten sonra windows LiveID’niz ile kaydolmanız gerekiyor.
Program için :
Seçim penceresi
Microsoft, işletim sistemini tarayıcısız sunmaktansa birden çok alternatif arasında seçim yapmanıza imkan veriyor. windows Update üzerinden yayımlanacak bir güncelleştirme ile karşınıza çıkacak seçim ekranı üzeriden istediğini tarayıcıyı seçip indirebilirsiniz.
windows XP Modu
windows XP Modu ile windows 7 altında tüm XP uygulamalarını çalıştırabiliyorsunuz. Bu iş için kullanılan sanallaştırma tekniği sayesinde ayrı bir pencerede sanal makineyi çalıştırmak yerine XP programlarını direkt windows 7 başlat menüsünden çağırabiliyorsunuz.
windows XP Modu’nun final sürümü 22 Ekimde windows 7’nin çıkışıyla beraber kullanıma sunulacak.
Eski bilgisayarlar için windows 7
Microsoft windows 7’nin eski bilgisayarlarda da akıcı biçimde çalışması için çok çalıştı. Zira Vista’nın kaynak açlığı yüzünden topladığı antipatiyi ortadan kaldırması gerekiyordu. windows 7’nin eski PC’lerde de tabiri caizse ateş kırmızı İtalyan araba gibi çalışması gerekiyor.
Sunum modu
[windows] +
tuş kombinasyonunu kullandığınızda laptopunuzdaki görüntüyü projektöre aktarmayı sağlayan sunum moduna geçiş yaparsınız.
Ek olarak görüntünün beyazperdede mi yoksa sadece PC’de mi gözükmesi gerektiğini ayarlamalısınız. Bu iş için windows Mobility Center’ı kullanabilirsiniz.
Ekran Alıntısı Aracı
windows 7’de Ekran Alıntısı Aracı’nı (başlat menüsündeki arama kutucuğuna "alıntı" yazın) kullanmak daha kolay. Programı açtığınızda masaüstünüzün herhangi bir bölümünün resmi çekip bir dosyaya kaydedebilirsiniz.
Saklı araçlar
"Denetim Masası | Sorun giderme | Tümünü görüntüle" yolunu takip ederek windows 7’nin kullanışlı sorun giderme aracına ulaşırsınız.
Araçların çoğu yerel sistemde yüklüdür, bazılarıysa internetten indirilir ve kurulur.
Pencereleri organize etmek
Pencere kaosuna elveda: [windows] + [Home] kombinasyonu ile istediğiniz pencere dışındaki tüm açık pencereler minimize edilir (Aero Shake).
CD/DVD imajlarını yazdırmak
windows 7 altında ISO dosyası yazdırmak için ek araca ihtiyacınız yok. İstediğiniz ISO görüntü dosyasına çift tıklayın ve "windows Disk Yansıması Yazıcı"a aracını kullanın.
Birden çok saat dilimi
windows 7’de maksimum üç farklı zaman dilimini aynı anda görebilirsiniz.
Bu iş için sağ alt köşedeki saate tıklayın ve açılan listede "Tarih ve saat ayarlarını değiştir"i seçin. Sonrasında çıkan pencerede "Ek Saatler" sekmesine gelin ve istediğiniz saat dilimini ekleyebilirsiniz.
Sistem Geri Yükleme
İşler sarpa sararsa windows 7’nin düzgün çalıştığı bir zaman dilimine geri dönebilirsiniz. Sistem Geri Yükleme tam olarak bu işi yapıyor.
windows 7’de yeni olarak "Geri yükleme işleminden etkilenecek programları" görebiliyorsunuz. Buradaki listeye göz atıp hangi programları tekrar yüklemeniz gerektiğini not edebilirsiniz.
Güvenilirlik İzleyicisi
windows Vista’dan tanınan Güvenilirlik İzleyicisi (açmak içim arama kutucuğuna "izleyici" yazın) windows 7’nin kurulumdan itibaren ne kadar istikrarlı çalıştığını gösterir.
Problemleri kaydetmek
Sorun Adımları Kaydedicisi (PSR) hata aramaya yönelik geliştirilmiş muhteşem bir araç. Başlat menüsündeki arama kutucuğuna "psr" yazın ve kaydediciyi başlatın.
Hata mesajının çıkmasını sağlayan adımları sırasıyla tekrar gerçekleştirin. Araç, her tıklamada ekran içeriğiyle birlikte süreci adım adım kaydeder. Ek olarak görüntülere yorum da ekleyebiliyorsunuz.
Son adımı da gerçekleştirdikten sonra PSR, tüm gerekli bilgilerin bulunduğu bir MHTML dosyası oluşturur ve bunu ZIP arşivi olarak kaydeder. Bu ZIP dosyasını analiz etmesi için istediğini kişiye e-posta yoluyla gönderebilirsiniz.
Uzaktan yardım
Eğer arkadaşlarınıza yardımcı olması amacıyla iki-üç dakikalık video tanıtımları hazırlamak için CamStudio gibi bir program kullanıyorsanız size daha iyi bir alternatifimiz var.
TeamViewer ile arkadaşlarınıza karşılıklı olarak yardımcı olabilirsiniz. Araç iki bilgisayarı saniyeler içinde birbirine bağlar. Gerisi ise alışkın olduğunuz uzaktan yardım mantığına dayanıyor.
windows 7’de sorun giderme
Sorun Adımları Kaydedicisi’nin yanında başka alternatifleriniz de var: Denetim Masası | Sistem ve Güvenlik başlığı altından ulaşabileceğiniz İşlem Merkezi de size yardımcı olacaktır.
Burada en son ne zaman yedekleme yapıldığını ve virüs tarayıcının güncel olup olmadığını görebilirsiniz.
AppLocker
windows 7’nin Enterprise ve Ultimate sürümlerinde bulunan AppLocker özelliği (gpedit.msc’de windows Ayarları | Güvenlik Ayarları | Uygulama Denetim İlkeleri altında) yöneticilere sistemde çalıştırılmasına izin verilen programları seçme imkanı verir.
Yönetici moduna geçmek
Her kullanıcıya sunulmayan yönetici hakları sayesinde hackerlerin standart hesaplarda istediklerini yapma şansı yok. Fakat programlar yönetici haklarıyla çalıştırmak gerekirse ne olacak? Birçok kullanıcı içerik menüsüne girip "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini kullanacaktır.
Daha hızlısı mevcut: Programın kısayoluna CTRL ve SHIFT tuşlarını basılı tutarak tıkladığınızda (sol tık) direkt yönetici modunu tetiklemiş olursunuz.
windows PowerShell v2
PowerShell 2.0 ilk kez doğrudan windows’a dahil ediliyor. Konsol , komut satırı üzerinden verilen talimatları yerine getiriyor. Komutlar script’lere dönüştürülebiliyor ki, bu da görevlerin otomatiğe bağlanmasını sağlıyor.
windows Server 2008 R2
Herkes windows 7’yi istiyor; zira XP yavaş yavaş tozlanıyor ve Vista sürekli düşüşte. Bu karmaşa içinde Microsoft’un masaüstü işletim sistemine paralel olarak bir sunucu işletim sistemi de geliştirdiği hemen unutuluyor.
Virtual Desktop Infrastructure (VDI)
Sadece son kullanıcılar değil, firmalar da windows 7 ile birlikte birçok yeni özellik elde ediyor.
Terminal hizmetlerinden farklı olarak kullanıcılar masaüstü sanallaştırmasında sadece bir windows kurulumunu paylaşmıyor; bilakis herkes sunucu üzerinde bir sanal makinede çalışan bir istemci işletim sistemine sahip oluyor.
VDI çözümlerinin avantajları arasında masaüstlerinin merkezi bir birimden kontrol edilmesi ve farklı mekanlardan ve cihazlardan tanıdık çalışma ortamına erişim var.
DirectAccess
DirectAccess, çalışanlara VPN kullanmaya gerek kalmadan firma ağlarına erişim imkanı veriyor. Bu sayede yöneticilerin yapılandırması gereken daha az süreç oluyor ve kullanıcı tarafında büyük kolaylık sağlıyor.
windows 7 bu iş için windows XP zamanından bu yana sunulan IPv6 protokolünü kullanıyor. Fakat genellikle IPv6 kullanımına meyil olmaz; zira çoğu durumda ne internet sağlayıcısı ne de hub’lar veya modemler IPv6’yı destekler.
Deployment Image Servicing and Management (DISM)
Hemencecik kurulu windows paketlerine, özelliklerine veya sürücülere göz atmak isterseniz windows 7’de sunulan "DISM" hizmetini kullanın ("DISM" komutu ile çağırabilirsiniz).
Yüklü windows özelliklerinin bir listesini görmek için "dism /online /get-features /format:table" komutunu verin. Bir özelliği devre dışı bırakmak içinse " dism /online /enable-feature /featurename:" komutunu girin.
Kullanıcı Hesabı Denetimi
Birçok kullanıcı Vista’daki Kullanıcı Hesabı Denetimi özelliğini sinir bozucu olması nedeniyle kapatıyor ve bu da UAC’nin amacını hizmet etmesini engelliyordu.
windows 7 ile Microsoft UAC’den vazgeçmiyor; fakat onaylama pencerelerinin sayısını belirgin derecede azaltıyor. İsterseniz UAC seviyesini düşürüp arttırabiliyorsunuz.
Kopyalama devi: RoboCopy
Komut satırı aracı Robocopy windows 7 altında "kopyala-yapıştır"dan fazlasını sunuyor. Veri eşitleme ve klasör/dizin kopyalama görevlerini yerine getirebilen ve multi-threding’den faydalanabilen güçlü bir araca dönüşüyor. (komut satırına "robocopy /?" yazarak tüm fonksiyonlarına erişebilirisiniz.
RemoteDesktop
Başka bir bilgisayarın ağında çalışmak için Uzak Masaüstü Bağlantısı (RemoteDesktop) özelliğini kullanırsınız. Sunucu, yani uzaktan yönetilebilir PC olarak windows 7 bu özelliği Professional, Enterprise ve elbette Ultimate sürümlerinde destekliyor.
mRemote ile rahat bir şekilde bir pencerede tüm uzak masaüstü bağlantılarınızı yönetebilirsiniz.
Çoklu monitör
Bir tek monitörle yetinemeyenler windows 7 ile doğru adresteler; zira Microsoft windows 7’de çoklu monitör desteğini iyileştirdi.
Yepyeni bir yapılandırma penceresi gerekli tüm ayarları bir çırpıda halletmenizi sağlıyor. Masaüstünde boş bir alan sağ tıklayın ve menüden "Ekran çözünürlüğü"nü seçin.
İnteraktif editör
Ücretsiz windows PowerShell sistem ve uygulamalarınızın kontrolünü kolaylaştırıyor. Fakat tüm özellikleri kullanabilmek için öncelikle programı biraz kurcalamalısınız.
windows 7 PowerShell, komutları Cmdlets (Commandlets) biçiminde girip anında sonuçlarını test etmenizi sağlayan interaktif bir editör ile beraber geliyor.
Sistem tepsisindeki simgeler
windows 7 sistem tepsisine de düzen veriyor. Önceki sürümlerde olduğu gibi dolup taşan bir sistem tepsisi yerine daha derli toplu bir düzen söz konusu. Simgeler varsayılan olarak birkaç saniye göründükten sonra gizleniyor. Yukarı bakan oka tıkladığınızda ise tüm simgeleri görebiliyorsunuz.
Tepsideki ağ simgesi de çok başarılı. Üzerine tıkladığınızda mevcut kablosuz ağları görebilir ve yine buradan istediğinize bağlanabilirsiniz. Sürükle-bırak ile yeni simgeler eklenebiliyor.
windows 7 Kitaplıkları
windows 7’de Explorer’ı ilk kez açanlar en büyük değişikliği fark edecektir: Önceki gibi klasörlerle çalışmak yerine artık sadece Kitaplıklar sunuluyor. Varsayılan olarak resimler, dokümanlar, müzikler ve videolar için 4 kitaplık sunuluyor. İsterseniz yeni kitaplıklar da oluşturabiliyorunuz.
Kitaplıkların mantığı şu: Bilgisayarın farklı bölümlerinde bulunan dosyaları klasör klasör aramak veya bunları belli bir alanda toplamak için kopyalamak/taşımak yerine hepsini bir kitaplığın içinde bulabilirsiniz. Örneğin müzik arşivinizi ele alalım: Disklerinizde farklı yerlerde bulunan tüm MP3 dosyalarına kısayol atamak, merkezi bir konuma taşımak yerine "Müzik" kitaplığına bu konumları göstermeniniz yeterli. Bir kitaplığa eklemek istediğiniz dosyanın üzerine sağ tıklayın ve içerik menüsünden "Kitaplığa ekle" girdisini seçin.
Sysinternals Suite
Sysinternal sistem araçları senelerden veri tüm bilgisayar çılgınlarının gizli püf noktasıdır. Microsoft da bu araçların çoğunu beğendi. Hatta öyle beğendi ki tüm site Microsoft programcılarının istilasına uğradı.
Process Explorer ile windows bilgisayarınızda çalışan tüm işlemleri görebilir, Autoruns ile otomatik başlatılan programları kontrol edebilirsiniz.
Aşağıda verdiğimiz linkten içinde 60 yararlı Sysinternal aracı bulunan paketi indirebilirsiniz.
Aero Snap
Masaüstündeki pencere karmaşasına son vermenin bir diğer yolu: Aero Snap. Pencere yönetimini belirgin derecede kolaylaştıran bu Aero Snap ile pencere büyüklüğünü ve konumunu sezgisel yöntemlerle değiştirebilirsiniz.
Fare ile pencere başlığını tutun ve ekranın tepesine götürün: Pencere maksimize oluyor. Pencereyi aynı şekilde sağ kenara yaslayın: Ekranın yarısını kaplayacak şekilde boyutlandırılıyor vs.
Elbette klavye kısayollarıyla da bu eylemleri tetiklemek mümkün: [windows] tuşu ile dört yön ok tuşlarından birini kullanın ve sonucu görün.
Görev çubuğu
windows 7’de çalışmayı kolaylaştıran birçok kısayol var: [windows] tuşu ile birlikte 1’den 9’a kadar olan rakamlardan birine bastığınızda görev çubuğunda belirtilen sırada bulunan program çalıştırılır. Örneğin görev çubuğundaki üçüncü programı açmak için [windows] + [3].
Parola yöneticisi
Microsoft, windows 7ile web siteleri ve uygulamalar için kullandığınız parolaları bir kasaya taşıyor. Bu amaçla Vista halefinin bir parola yöneticisi var.
"Denetim Masası | Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması" altında bulacağınız "Kimlik Bilgisi Yöneticisi" bu amaca hizmet ediyor.
Kimlik Bilgisi Yöneticisi tüm windows Live hizmetleri ve windows Live ID ile giriş yapılan tüm web sitelerini destekliyor.
Olay görüntüleyicisi
Herkesin başına gelmiştir: Birden PC çalışmaz hale gelir ve sebebini araştırmak için kurcalamadığınız yer kalmaz. windows 7 bu iş için bir olay görüntüleyici sunuyor.
Başlat menüsündeki arama kutucuğuna "olay" yazarak bu araca ulaşabilirsiniz.
InPrivate Gözatma
IE8’deki InPrivate Gözatma tarayıcının hiçbir parola, form doldurma bilgisi veya geçici dosya kaydetmemesini sağlar. İster tarayıcıdaki "Güvenlik" menüsünden ister [CTRL]+[Shift]+
kombinasyonu ile bu moda geçiş yapabilirsiniz.
windows Live hizmetleri
windows Live Temel Parçalar kurulumu windows Live paketine ait tüm araçları bir kerede indirip kurmanızı sağlar. İngilizce adıyla windows Live Essentials’ı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
microsoft programlarını devre dışı bırakmak
Bazı programlar windows’un temel donanımı arasında yer alıyor. Aralarında Internet Explorer 8’in de bulunduğu birçok windows bileşenini "Denetim Masası | Programlar | Programlar ve Özellikler" başlığı altındaki "windows Özelliklerini aç veya kapat" linkine tıklayarak devre dışı bırakabilir veya etkinleştirebilirsiniz. Açılan listede programın yanındaki tiki kaldırın "Tamam"a basın.
windows Deneyim Dizini
windows Deneyim Dizini (WEI) donanım bileşenlerini ve sistem performansını test etmeye yönelik benchmark’lardan oluşuyor.
Eğer sisteminizde bir yazılımın çalışıp çalışmayacağını merak ediyorsanız bu araca başvurabilirsiniz. "Denetim Masası | Sistem ve Güvenlik | Sistem" başlığı altında windows Deneyim Dizini’ni bulabilirsiniz.
Kaynak İzleyicisi
Yeniden elden geçirilmiş Kaynak İzleyicisi yaşadığınız performans sorunlarını analiz etmek için pratik bir yöntem. Araç CPU’yu, sabit disk erişimlerini, belleği ve ağ trafiğini denetliyor. Araca ulaşmanın en kısayolu yine başlat menüsündeki arama kutucuğu: "kaynak" yazmanız yeterli.
Sanal sabit disk (VHD)
windows 7 arabiriminin derinliklerine saklanmış bir diğer zekice fonksiyon ise sanal sabit diskler. Disk Yönetimi altında "Eylem | SSD oluştur" menüsünü takip ederek birkaç adımda sanal bir sabit disk oluşturabilirsiniz.
USB bellekleri şifreleme
windows 7 altında Bitlocker to Go ile USB bellekleri kolayca şifreleyebiliyorsunuz. Özelliği kullanmak için Explorer’da USB belleğinizin üzerine sağ tıklayın ve menüden "Bitlocker’ı etkinleştir"i seçin.
Fakat Bitlocker sadece Ultimate sürümde sunuluyor. Diğer sürümleri kullananlar açık kaynak kodlu TrueCrypt’e yönelebilir.
AppLocker
AppLocker ile yöneticiler sistemde hangi uygulamaların çalıştırılacağına karar verebilir. Bilinen hedef ve Hash kurallarının aynında Microsoft, "Publisher Rules" (Yayımlayıcı Kuralları) kullanılmasına da izin veriyor. Bu sayede sadece geçerli bir Microsoft sertifikasına sahip uygulamalar başlatılabiliyor.
Misafir hesabını açmak
PC’nizi kısa bir süreliğine kullanacak kişiler için Misafir (Guest) hesabı açabilirsiniz. Böylece sizin kişisel dosyalarınızı değiştirme/silme imkanları da olmaz.
"Denetim Masası | Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması" yolunu takip ederek misafir hesabını etkinleştirebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz.
Geri yükleme noktası
windows 7’de geri yükleme noktası oluşturmanın en kısa yolu yine başlat menüsündeki arama kutucuğundan geçiyor. "geri yükleme" yazdığınızda "Denetim masası" başlığı altında çıkan "Geri yükleme noktası oluştur" bu işi görüyor. Sonrasında açılan pencerede "Oluştur"a basın.
Oluşturacağınız geri yükleme noktasına bir isim verin ve "Oluştur"a basın. Bunu yaptığınızda windows 7 bilgisayarınızın o anki durumunu kaydeder. Daha bu noktaya geri dönebilirsiniz.
BranchCache
Son kullanıcıdan ziyade firmalara hitap eden bu özellik sayesinde firma merkez ağından çağırılan içerikler ön belleğe alınıyor. Daha sonra bu içerik tekrar çağrıldığında ise bu içeriğe tüm noktalardan LAN hızında erişilebiliyor; hem de merkezin iletimi ne kadar zayıf olursa olsun.
Arama önerilerini devre dışı bırakmak
Arama kutucuğuna "gpedit.msc" komutunu verin. Açılan pencerede "Kullanıcı Yapılandırması | Yönetimsel Şablonlar | windows Bileşenleri | windows Gezgini" altındaki "windows Gezgini arma kutusunda son arama girişlerinin gösterimini kapat" girdisini seçin ve ayarını etkinleştirin.
Denetim Masasını sabitleme
Denetim Masası’nı sıkça kullanıyorsanız görev çubuğuna sabitlemeniz kolay erişim açısından mantıklı olacaktır.
Öncelik Denetim Masası’nı açın ve görev çubuğundaki simgesine sağ tıklayıp "Görev çubuğuna sabitle"yi seçin.
İnternet aramasını etkinleştirmek
Varsayılan olarak windows 7 başlat menüsünden direkt internet araması yapma imkanı sunulmaz. Bu seçenek devre dışı bırakılmıştır. Fakat bu özelliği açmak mümkün. Arama kutucuğuna "gpedit.msc" yazın ve Grup İlkesi Düzenleyicisi’ni açın.
Şu yolu takip edin: "Kullanıcı Yapılandırması | Yönetimsel Şablonlar | Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu". Sağ taraftaki listede beliren "Başlat menüsüne Internet’te Ara bağlantısını ekle" girdisine çift tıklayın ve etkinleştirin. Bunu yaptığınızda windows 7 başlat menüsünde "Internet’te Ara" seçeneği belirir.
Yapışkan Notlar
İsminden de anlaşılacağı üzere Yapışkan Notlar masaüstüne sabitleyeceğiniz kısa notları baz alıyor. Arama kutucuğuna "not" yazdığınızda bu aracı bulabilirsiniz.
Wordpad
Microsoft en sonunda bazı windows araçlarını da tazelemeye karar verdi. Wordpad artık Office 2007’den tanıdığımız Ribbon arabirimiyle daha derli toplu. Ayrıca Wordpad artık "Office Açık XML belgesi", yani DOCX formatını destekliyor.
Performans
Görev Yöneticisi’ndeki Performans sekmesinden sistem kaynaklarının kullanım oranına bakabilirsiniz. Performans sekmesindeki "Kaynak İzleyici" butonuna bastığınızda PC’nizin temel bileşenlerinin üzerindeki yükü yüzde cinsinden görebilirsiniz.
Arama kutucuğuna "perfmon /report" komutunu verdiğinizde sisteminizdeki yerel donanım kaynakları, sistem tepki süreleri ve işlemler hakkında detaylı bir rapor alabilirsiniz.
CMD yerine GUI
PowerShell 2.0 ile yöneticiler ağ üzerinden kolayca bilgi alabilir; tecrübeli kullanıcılar ise görev otomasyonu yapabilir.
Microsoft daha basit bir kullanım için tümleşik script hazırlama aracının grafiksel kullanıcı arabirimi kullanan bir sürümünü de sunuyor. (arama kutusuna "ISE" yazın)
Alıntı
1. Pencere Yönetimi: Win+Yön Tuşu
Windows 7’de en büyük arayüz yeniliklerinden biri, pencerelerin sürükleme davranışına göre otomatik olarak yerleşmesi.Bir pencereyi ekranın kenarına taşıdığınızda ekranın sol ya da sağ yarısını dikine kaplıyor. Ekranı kaplamak için ekranın tepesine sürükleyebilir, veya üst/alt çerçevesine çift tıklayarak aynı genişlikte dikine büyütebilirsiniz.
Tüm bu işlevleri Windows tuşu ile yön tuşları kombinasyonlarında da gerçekleştirebilirsiniz:
-Windows+Sol / Sağ Yön Tuşu: Pencereyi sağ veya sol ekrana yapıştırır.
-Windows+Yukarı / Aşağı Yön Tuşu: Ekranı Kaplar/Önceki boyuta küçültür.
-Windows+Shift+Yukarı / Aşağı Yön Tuşu: Dikey boyutta ekranı kaplar/önceki boyuta küçültür
Eğer geniş ekranlı bir monitöre sahipseniz bu tuş kombinasyonları çok işinize yarayabilir.
2. Sunum Moduna geçiş: Win+P
Farklı dizüstü bilgisayarlar ve farklı ekran kartı yazılımları, değişik tuş kombinasyonları ile görüntü birimleri arasında geçiş yöntemleri sunsa da, bunu Windows içerisinden halletmek çok daha kolay.
Windows+P tuş kombinasyonu ile aşağıdaki pencereyi ekrana getirebilirsiniz.
Pencere açıldığında yön tuşları ya da Win+P tuş kombinasyonuyla ister iki ekranda aynı görüntüyü alabilir, ister yalnızca bir ekrana görüntü verebilirsiniz. Eğer daha fazla denetime ulaşmak isterseniz, Win+X kombinasyonuyla Windows Mobility Center uygulamasını açıp "sunum modu" ile aynı anda Messenger durumunuzu "bana ilişme" konumuna getirebilir, ekran koruyucuyu devre dışı bırakıp duvar kağıdını düz bir tona çevirebilirsiniz (bu özellik Vista’da da bulunuyor).
3. Ekrandaki Kalabalıktan Kurtulun: Win+Home
Ekranda dört-beş pencere birden açık ve siz sadece bir pencere içinde bir döküman üzerinde çalışıyorsunuz. Win+Home tuş kombinasyonu ile aktif pencere dışındaki tüm pencereleri simge durumuna küçültebilirsiniz. İşiniz bittiğinde yine Win+Home tuşlarıyla simge durumundaki tüm pencereleri eski konumlarına getirebilirsiniz.
4. Çoklu Monitör Yönetimi: Win+Shift+Yön Tuşu
Bu tuş kombinasyonu ile pencereleri iki monitör arasında taşıyabilirsiniz. Taşıdığınız pencere, diğer ekranda sol üst köşeye göre aynı konumda yerleşecektir.
5. Klasörde Komut İstemi: Shift+Sağ Fare
Aslında Windows XP ve Windows Vista’da da bulunan bu özellik gerçekte sıradan kullanıcıyı pek ilgilendirmiyor. “Komut İstemi (cmd.exe) uygulamasını, dizinini seçtiğiniz klasöre değiştiren bir işlev. Normalde bir komut penceresi açtığınızda varsayılan olarak ; “/Users/Kullanıcı” çalışma klasörü olarak ayarlanmış. Özellikle içinde bulunduğunuz klasörün tam yolunu hatırlamıyorsanız işinize yarayabilir.
6. Daha Fazla Masaüstü Duvar Kağıdı
Windows 7'nin kurulumu sırasında yörenizi USA olarak seçtiniz ve masaüstü duvar kağıdınızı değiştirmeyi denediyseniz, yalnızca belirli bir bölgeye ait bir grup duvar kağıdı bulacaksınız. Aslında Win7, bir çok duvar kağıdı opsiyonuyla geliyor. Bunların tamamına ulaşmak isterseniz C:Windows\\Globalization\\MCT klasörüne göz atın. (Ben kurulum sırasında Türkiye ve Türkçe seçtiğim için benim bilgisayarımda böyle bir klasör bulunmuyor. Üşenmezseniz ayarlarınızı değiştirin, ama Windows 7 sitesinde tüm duvar kağıtları mevcut)
7. Adım Adım Sorun Kaydı: psr.exe
Herhalde Windows destek ofislerinde sorunlar karmaşıklaştı. Uygulamalarla ilgili bir problemle karşılaştığınızda, işletim sisteminin tanılama aracını çalıştırıp karşınıza çıkan sorunları adım adım tekrarlayabiliyorsunuz. İşlem bittiğinde program, klavye/fare hareketleriniz ve ekran görüntülerinden oluşan HTML tabanlı bir sunu dosyasını sıkıştırarak geri bildirim için Microsoft’a gönderiyor. Dosyanın orijinal adı “psr.exe”
8. Fontlar ve “Hızlı Kahverengi Tilki” hadisesi:
Yıllardır kullanılan yazı karakteri yükleme yordamı Windows 7'de değişmiş. Eskiden font dosyalarını tutup Windows/fonts klasörüne taşıyarak yükleyebiliyorduk. Şimdi ise Font Görüntüleyici programın sol üst köşesindeki “Install” komutu ile görüntülenen fontu otomatik olarak Windows’un fontlarına ekleyebiliyoruz.
Font konusunda birtakım yenilikler de var. Farklı font özelliklerini grup halinde tanımlamak, bölgesel fontları gizlemek ve DirectWrite API tabanlıyeni bir text render motoru bunlara dahil.
Şu “Hızlı Kahverengi Tilki” olayını da açıklığa kavuşturalım: Windows işletim sistemini tercüme edenlerin bilgisizliğinden kaynaklanan bir durum bu. Aslında öylesine bir cümle değil. İngilizce’deki tüm harfleri barındıran “The quick brown fox jumps over the lazy dog” cümlesi, Türkçe’ye bu şekilde tercüme edilmiş. Türkçe’de böyle standart bir cümle olup olmadığını bilmiyorum (haydi bakalım, en hayvanlı cümleyi kim bulacak?) ama Microsoft bunu benden isterse para ödemesi gerekiyor.
9. Yeni Yazı Tipi
Yukarıdaki font güzelliklerine ek olarak Windows 7'ye yepyeni bir font eklenmiş. Tiro Typeworks imzası taşıyan bu şık yazı tipinin adı Gabriola. OpenType düzenini kullanan font, aşağıdaki varyetelere sahip. ” Balina
10. Internet Explorer neden yavaş?
Eklentilere bir bakın.Internet Explorer tarayıcınızın açılması uzun sürüyor gibiyse, yüklediğiniz eklentilere bir göz atmanızı öneririz. IE'deki yeniliklerden biri olan eklenti yöneticisi sayesinde tarayıcınızın hangi eklentiler yüzünden geç yüklendiğini görebiliyorsunuz. Tools/Manage Add-ons yoluyla ulaşabileceğiniz yönetici, sağ panelde yüklü eklentileri gösteriyor. Önem sırasına göre bunları devre dışı bırakabilirsiniz. Gelen bir bilgi, özellikle Office 2007 eklentisinin açılışı ağırlattığı yönünde.
Windows’un bunu gerçekleştiren iç komutunun adı "displayswitch.exe".
11. Görev Çubuğundaki programları kısayoldan açın: Win+1, Win+2, Win+3...
Aslında benzer bir uygulama Windows 95’ten beri bulunuyor fakat pek kimse tarafından bilinmiyordu. Başlat menüsündeki programların kısayol adlarının başına rakam koyarak Windows tuşu kombinasyonuyla açabiliyorduk. (örn. başlat menüsünde IE kısayolunun adını "1 Internet Explorer" olarak değiştirirseniz, Win+1 kombinasyonuyla IE tarayıcıyı çalıştırabiliyordunuz). Windows 7 bunu kolaylaştırıyor. Win+1 kombinasyonu, görev çubuğundaki ilk ikona ait programı açıyor, sırayla Win+9’a kadar yolu var. Simgelerin yer değiştirmesi için sürükleyip bırakmanız yeterli.
Ayrıca açık programları görev çubuğuna iliştirmek için programın simgesine sağ tıklayıp "Pin this program to task bar" diyerek görev çubuğuna kısayol ekleyebiliyorsunuz.
12. USB disklerden açılış/kurulum desteği
Optik diski olmayan bir taşınabilir bilgisayar sahibi iseniz (demek ki netbook’larda Win7 daha çok işe yarıyor), harici USB aygıtlardan açılış ve kurulum yapabilirsiniz.
13. Masaüstü ikonum nerede?
Windows XP’de en çok sorulan sorulardan biri, silinen masaüstü ikonunun nasıl geri getirileceği idi. Microsoft sorunu kökten çözmüş. Masaüstü ikonu yok! Windows 7’de eski Hızlı Başlat araç çubuğu varsayılan olarak gelmiyor. Onun yerine istediğiniz simgeyi görev çubuğuna iliştirebiliyorsunuz. Fakat siz de benim gibi Masaüstü ikonunu hasretle anıyorsanız şu adımları takip edin:
• Görev çubuğuna sağ tıklayıp "Toolbars" ve açılan kutudan "New Toolbar" komutunu tıklayın.
• Karşınıza çıkan klasör seçimi penceresinde altta "Folder:" yazan pencereye şunu yazın (tırnaklar olmadan) "%userprofile%AppData\\Roaming\\Microsoft\\Internet Explorer\\Quick Launch"
• "Select Folder" onay kutusuna tıkladığınızda görev çubuğunuzda "Quick Launch" araç çubuğunu görebilirsiniz.
• Ayırıcının (Quick Launch yazısının hemen solundaki noktalardan oluşan dikdörgen bar) üzerine sağ tıklayıp "Show text" , "Lock the Taskbar" ve "Show Title" opsiyonlarını iptal edin, "Show small icons" opsiyonunu seçin.
• Ayırıcıyı taşıyarak Başlat düğmesinin yanına sürükleyin.
14. Sağ Tıklama alternatifi:
Yukarı SürükleYeni görev çubuğu özelliklerinden biri de sağ tıklamaya alternatif olan "sol tıkla+sürükle" davranışı. Sağ fare tuşu olmayan Mac’ler ve yeni dokunmaya duyarlı ekranlarda çok kullanışlı bir özellik. Görev çubuğunu ekranın üstüne/yanına yerleştirmediyseniz; simge durumuna küçültülmüş pencerelere sağ tıklayıp hafifçe yukarı sürüklediğinizde aynı sonucu alabiliyorsunuz. Ne kadar yavaş sürüklerseniz animasyon da o kadar yavaş oluyor. Görev çubuğunu dikine yerleştirdiyseniz aynı hareketi sola veya sağa doğru sürükleyerek yapabilirsiniz.
15. Biçem Desteği
BT sektörüne kakalanmış terimlerden biri de format kelimesinin alternatifi "biçem". Mümkün mertebe Türkçe kullanmaya çalışıyoruz. Kişisel favorim "sihirbaz" terimi. Herneyse..
Windows 7’nin Notepad ve WordPad gibi dahili uygulamaları artık Office Open XML ve OpenDocument gibi farklı formatlara da destek veriyor. Bu özellik, Windows7’nin en çok konuşulan yeniliklerinden biri.
16. Vista stili Görev Çubuğu :
"Combine when taskbar is full"İlk başta pek kullanışlı olmadığı düşünülse de alıştığınızda yeni görev çubuğu Vista versiyonundan çok daha iyi. Ama çok istiyorum derseniz, görev çubuğuna sağ tıklayıp özellikler penceresinde "taskbar buttons" seçeneğini "combine when taskbar is full" olarak değiştirin. Eskisi ile birebir aynı olmasa da alıştığınız görüntüyü elde edeceksiniz.
17. Masaüstü: Win+Boşluk
"Masaüstü ikonu yok" dedik ya.. Aslında var. Görev çubuğunun en ücra köşesinde. Saatin yanındaki saydam dikdörtgeni gördünüz mü? Microsoft buna "Aero Peek" diyor. Fare işaretçisini bu kutunun üzerine getirdiğinizde masaüstünüzde bulunan gadget ve ikonları görebiliyorsunuz. Tıkladığınızda tüm pencereler simge durumuna küçülüyor. Bu komutun kısayolu ise Win+Boşluk tuşu.
18. Yönetici Hakları
Görev çubuğundaki programlardan birini Yönetici olarak çalıştırmak için Ctrl+Shift kombinasyonu ile tıklamanız yeterli (tabii ki kullanıcı hesabınız ilgili izne sahipse).
19. Aynısından bir tane daha! : Shift+Tıkla
Bu özellik de oldukça ilginç. Masaüstünüzde açık bir program varsa (örneğin WordPad) ve bir tane daha açmak isterseniz Başlat menüsüne dönmenize gerek yok. Shift tuşuna basılı tutup görev çubuğundaki simgeye tıklarsanız aynı programın bir kopyası daha açılacaktır. Bu işlevin fare kısayolu ise orta düğmede saklı. Hatırlatmak gerekir ki bazı programlar aynı anda iki kopya çalıştırmaya izin vermiyor.
20. Program içinde Pencere Değiştirme : Ctrl+Tıkla
Klavye kısayollarını sık kullanıyorsanız Alt+Tab kombinasyonu ile pencere değiştirebildiğinizi bilirsiniz. Internet Explorer, Outlook, Firefox gibi çok sekmeli programlarda ise bu işi Ctrl tuşuna basılı tutarken programın ikonuna tıklayarak yapıyoruz. Her tıklayışınızda programa ait pencerelerin birinden diğerine atlayabilirsiniz.
21. Görev Çubuğunda Seksek : Win+T
Win+T kombinasyonu ile görev çubuğundaki her ikonu sırayla ziyaret edebilirsiniz. Eğer görev çubuğunuzda birçok program açıksa bu hareketi hızlı yaparak sekmeye benzer bir animasyon görebilirsiniz.
22. Geniş Ekran Sorunu ve Görev Çubuğu
İster dizüstü, ister masaüstü olsun, günümüzde neredeyse her bilgisayar geniş ekranla geliyor. DVD izlerken çok kullanışlı olan bu özellik, bazen de masaüstünüzde yer sıkışıklığından dolayı basıklık hissi veriyor. Eğer siz de bu görüntüden rahatsızsanız, görev çubuğunu ekranın sağ veya sol kenarına dikin. Windows fukarası kızların şık şıkıdım masaüstü tercihlerine benzese de bir süre sonra alışıp faydasını görebilirsiniz. Bana sorarsanız görev çubuğu altta kalmalı. Siz de benim gibi "yatay eksende büyüyün!"
23. Favori Klasörlerinizi İliştirin
Devamlı çalıştığınız birkaç klasör varsa, bunları sürekli gözünüzün önünde tutmak için masaüstüne taşımak zorunda değilsiniz. Açtığınız klasörün görev çubuğundaki simgesine sağ tıklayarak "Pin this program to the Taskbar" seçeneği ile veya klasöre sağ tıklayıp görev çubuğuna çekerek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Görev çubuğuna iğnelediğiniz klasörler aynı zamanda Explorer menüsündeki Jump List’te de yer alacaktır.
24. Explorer penceresini her zaman "My Computer" ile açmak
İşiniz kullanıcı klasörlerine değil de sürücülere daha çok düşüyorsa, ve her seferinde Explorer penceresinden üst kademelere ulaşmak için vakit kaybetmek istemiyorsanız ufak bir kısayol değişikliği işinize yarayabilir.
Bunun için Başlat menüsünde Accessories grubunun içinde bulunan Windows Explorer satırına sağ tıklayıp Properties penceresinde Target yazan kutucuğa şunları yazıyoruz:
%SystemRoot%explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}
Aynı şeyi Görev çubuğundaki simgeye yapmak isterseniz, görev çubuğundaki simgeyi önce kaldırıp sonra tekrar iliştirmeniz gerekecek. Böylece Win+E kombinasyonu ile Explorer penceresini her açışınızda işgüzar Library klasörünü görmek zorunda kalmayabilirsiniz.
25. ClearType ile metinlere çeki-düzen verin, Renk Kalibrasyonu ile ekran renklerini toparlayın
Genellikle ekran kartı yazılımlarıyla gelen bu özellik bu sefer Windows’a entegre edilmiş. Ekrandaki metinlerin etrafında auralar görüyor, şakralarını sayabiliyorsanız çok yakında gözleriniz bir derece daha bozulacak demektir.
ClearType Text Tuner ile birkaç adımda ekrandaki metni en iyi hale getirmeniz mümkün. Sonuç ise gayet tatmin edici. Kontrol Paneliyle boğuşmak istemiyorsanız Windows’un bu işleri gerçekleştiren iç komutları cttune.exe ve dccw.exe
26. ISO Belgeleri
Özellikle aramadıysanız bu işlevi göremeyebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki ISO uzantılı dosyalara çift tıkladığınızda aşağıdaki pencere karşınıza çıkıyor:
Windows 7’nin DVD yazılımı ile artık shareware programlara ihtiyacınız kalmıyor.
27. Boşuna aramayın, Movie Maker bu sürümde yok.
Maalesef Windows 7 ile birlikte gelen yazılımlar arasında film düzenleme aracı yok. Movie Maker programı, diğer Photo Gallery, Mail ve Messenger programları gibi Windows Essentials paketine aktarılmış. Fakat Windows Live Movie Maker versiyonunda da henüz birçok eksiklik var. Movie Maker kullanmayı sevenler için şu anda en iyi alternatif, eski
28. Windows Live Messenger simgesi neden gizlenmiyor? Uyumluluk Modu
Büyük ihtimalle Windows 7 kurulur kurulmaz ilk yaptığınız şeylerden biri Essentials web sitesinden Windows Live Messenger programını indirmek olmuştur. Günün çoğunu bu programla etkileşim halinde geçirdiğiniz için de simgesinin ait olduğu yerde, yani sistem "tepsisinde" bulunmasını bekliyorsunuz. Fakat Windows 7 size katılmıyor. Messenger simgesi görev çubuğunun orta yerine yerleşiveriyor. Aslında gayet kullanışlı: sağ tıklayarak genel işlevleri hızla gerçekleştirebiliyorsunuz.
Yine de bu küdamların alıştığınız yerde beklemesini istiyorsanız programı uyumluluk modunda çalıştırın. Bunun için Başlat menüsündeki Windows Live grubunun altında bulunan Windows Live Messenger programına sağ tıklayıp çıkan pencerede Compatibility sekmesini seçin. Ben her ihtimale karşı Windows XP uyumluluğu kullandım.
29. Favorilere Ekleyin
Explorer penceresinde sık kullandığınız program, doküman veya klasörleri görüntülemenin en kolay yolu, dosya veya klasörü tutup solda bulunan paneldeki Favorites listesine taşımak. Favorites ve Libraries listeleri Windows 7’de en çok kullanılan gruplar haline gelecek.
30. Ya Çökerse?
Bu da soru mu? tabii ki çökecek !
Diyelim ki şansınız yaver gitmedi ve bir noktada işletim sisteminiz çalışmaz hale geldi. Problemin kaynağını bulmak için komut istemine erişmeniz gerekiyor. Windows 7, aslında işletim sisteminin CD’den açılan bir versiyonu olan sistem kurtarma diski hazırlamanıza olanak tanıyor. Başlat menüsündeki arama kutusuna "system repair disc" yazıp adımları takip ederseniz bu diski kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ertelememeniz şiddetle tavsiye edilir.
Win7 'deki Vpi kurulum belasını çözme
Katılımsız kurulumdaki hataları çözme de denebilir
coğu teknikçi ve sabit kullanıcıların en zor anlarını çözme;
Denetim Masası > kategorilerden Küçük Simgeler
Kullanıcı hesabı denetimi ayarlarını değiştir -
Buradaki seviyeyi tamamen kapatıyoruz
Ve son işlem
yeniden başlat tamamdır
.
alıntı
Arada ilave gelip güncellenecektir.
Öncelikle sitede arama yaptım Win7 için derlenmiş geniş püf noktalar göremedim, o yüzden yararlı olacak bu uzun konuyu açma gereği duydum. Umarım faydalı olur.
- Yetkililer sabitlerse herkes görüp faydalanır. (arada ilave edilip güncellenecektir)
Windows 7'nin zaten en hızlı işletim sistemi olduğu söyleniyor. Kim zaten hızlı olan Windows 7' yi daha da hızlandırmak istemez ki? Aşağıdaki adımları uygulayarak daha hızlı bir windows 7 işletim sisteminiz olacaktır.
ilk Adım Pencereleri Hızlandırmak:
Windows 7 de tüm pencereler animasyonla büyür, animasyonla küçülür. Buda ram kullanımını arttırır. Bunu kapatmak Sayfalar, klasörler arasındaki dolaşımı büyük oranda hızlandıracaktır. Üstelik bunu kapatmakta sandığınızdan daha kolaydır.
Önce başlat düğmesine tıklayın ve arama satırına “ SystemPropertiesPerformance ” yazın ve enter ‘a basın. Yada çıkan simgeye tıklayın.
Karşınıza performans seçenekleri sayfası çıkacaktır.
Performans seçenekleri sayfasındaki ” Pencereler animasyonla küçültülüp büyütülsün ” yazısının başındaki kutucuğu temizleyin ve Tamam ‘a basın. Bilgisayarınızın Açılışını Hızlandırın:
Windows 7 nin zaten hızlı açıldığını düşünebilirsiniz. Bu açılış süresini daha da kısaltmak sizin elinizdedir. Bunun için 2 işlem yapabiliriz.
A. Açılışta yüklenen Programları Kapatmak:
Başlat düğmesine tıklayın ve arama satırına “ msconfig ” yazarak enter ‘a basın. Yada çıkan simgeye tıklayın.
Karşınıza Sistem Yapılandırması gelecektir.
Sistem Yapılandırmasında üstteki menülerden “ Başlatma ” yazısına tıklayın.
Burada bilgisayarınız açılırken yüklenen programlar vardır. Kullanmadığınız programın başındaki kutucuğu temizleyin.
Önce uygula deyin ve daha sonra tamam ‘a basın.
En son olarakta bilgisayarınızı baştan başlatın.
B.İşlemcinizi Kullanarak Açılışı Hızlandırmak:
Başlat düğmesine tıklayın ve arama satırına “ msconfig ” yazarak enter ‘a basın. Yada çıkan simgeye tıklayın.
Karşınıza Sistem Yapılandırması gelecektir.
Sistem Yapılandırmasında üstteki menülerden “ Önyükleme ” yazısına tıklayın. Buradanda Gelişmiş Seçenekler ‘e tıklayın.
Burada önyükleme bilgileri bulunmaktadır. İşlemcinizin özelliğine göre işlemci sayınızı arttırabilirsiniz. Çift çekirdekli işlemciniz var ise 2, dört çekirdekli işlemciniz var ise 4 ‘ü seçebilirsiniz. Böylece açılış sırasında işlemciniz tam performansıyla kullanabilirsiniz.
Önce Tamam deyin, sonra uygula deyin ve daha sonra tamam ‘a basın.
En son olarakta bilgisayarınızı baştan başlatın.
Windows 7 Kapanış Süresini Kısaltın:
Windows 7 kapanışta da Windows XP ve Vista dan çok daha hızlıdır. Dahada hızlandırmak sizin elinizde.
Başlat düğmesine tıklayın ve arama satırına “ regedit ” yazarak enter ‘a basın. Yada çıkan simgeye tıklayın.
Sırayla ” HKEY_LOCAL_MACHINE -> SYSTEM -> CurrentControlSet -> Control ” anahtarına ulaşın.
Sağ taraftaki WaitToKillServiceTimeOut anahtarına sağ tıklayın ve Değiştir deyin.
Buradaki standart ayar 12000 (12 saniye) dir. Siz bunu istediğiniz kadar düşürebilirsiniz.
Tamam deyin ve bilgisayarınızı baştan başlatın.
Gereksiz Yazı Fontlarını Kaldırın:
Windows 7 de de diğer işletim sistemlerinde olduğu gibi birçok yazı fontu bulunmaktadır. Bu tiplerini kullanmasanız bile sistem kaynakları bu fontlar ( yazı tipleri ) tarafından tüketilmektedir.
Öncelikle Denetim Masasını açın.
Denetim Masasından Yazı Tipleri simgesine tıklayın.
Karşınızda bilgisayarınızdaki yazı tipleri gelecektir. Burada kullanmadığınız yazı tiplerini silebilirsiniz. Silmek istemiyorsanız farklı bir klasöre kopyalayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman yazı tiplerini tekrar bu klasörün içine koymanız yeterli olacaktır.
Unutmayın, ne kadar yazı tipi silerseniz, o kadar sistem kaynağı kazanacaksınız.
Uygun windows sürümünü bulmak
windows 7 üç farklı sürümde satılıyor: Home Premium, Professional ve Ultimate. Birçok kullanıcının pahalı windows 7 sürümlerinde bulunan ekstralara ihtiyacı yok. Home Premium son kullanıcı için fazlasıyla yeterli. Home ve Professional sürümlerde eksik olan Bitlocker sürücü şifrelemesini ücretsiz TrueCrypt programıyla tamamlayabilirsiniz.
Kullandığınız donanım ve yazılımların windows 7 ile uyumlu olup olmadığından emin olmak isterseniz
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
ile şüphelerinizi giderebilirsiniz.64-bit’e geçiş yapmak
windows 7 iki farklı mimaride sunuluyor. x86 (32-bit) ve x64 (64-bit). Aşama açısından bakıldığında windows 7, 64-bit olarak sunulan ikinci büyük windows lansmanı oluyor. Dolayısıyla 64-bit’e geçiş yapmanın zamanı geldi. Eğer windows 7’nin kutulu sürümünü satın aldıysanız 64-bit DVD’yi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Ayrıca netbook’lar dışında hiçbir yeni 32-bit donanım satın almamalısınız.
Eski XP bilgisayarınızı hazırlayın
indows XP’den windows 7’ye doğrudan yükseltme yapılmıyor. Eğer bu yüzden dosya ve ayar taşıması yapmayı düşünüyorsanız windows XP ve Vista için windows Kolay Aktarım programını kullanarak işin zor kısmını rahatlıkla atlatabilirsiniz.
Püf nokta: windows 7 kurulumunu kullanımda olan windows XP sisteminden de başlatabilirsiniz. Kurulum DVD’sini takıp gelişmiş kurulumu seçmeniz yeterli. Böyle yaptığınızda ayarlar, kişisel klasörler ve kurulu programlar "windows.old" isminde bir klasöre taşınır. Yapmanız gereken sadece bu klasördeki eski dosyaları sistemdeki yeni yerlerine taşımak olacak.
windows 7 ucuzlukları
windows 7’yi şimdi satın almak isteyenler körü körüne mağazalara yönelmemeli. Kutulu sürümler açık ara farkla en pahalılarıdır. MSDNAA programı gibi farklı fırsatlarlawindows 7’yi ücretsiz olarak elde edebilirsiniz. Yahut yeni bir PC bileşeni satın almak kaydıyla OEM sürümlere de yönelebilirsiniz.
Temiz yeni-kurulum
Vista’dan windows 7’ye yükseltme yapma imkanı sunulsa da yeni işletim sistemine geçmek için sıfırdan kurulum yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Bu alternatifi kullanmak daha meşakkatli olabilir ama karşılığında uzun vadede sorunsuz çalışan bir sisteme sahip olursunuz.
windows 7’yi test etmek
İsteyen windows 7’yi satın almadan önce test edebilir. Microsoft bu iş için windows 7 Ultimate ile fonksiyonel açıdan özdeş olan ve 90 gün boyunca ücretsiz olarak kullanılabilen windows 7 Enterprise final sürümünü kullanıma sunuyor.
windows 7’yi Enterprise’ı indirmek için bu adrese girip sayfanın aşağısında istediğiz dili ve mimariyi seçtikten sonra windows LiveID’niz ile kaydolmanız gerekiyor.
Program için :
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
Seçim penceresi
Microsoft, işletim sistemini tarayıcısız sunmaktansa birden çok alternatif arasında seçim yapmanıza imkan veriyor. windows Update üzerinden yayımlanacak bir güncelleştirme ile karşınıza çıkacak seçim ekranı üzeriden istediğini tarayıcıyı seçip indirebilirsiniz.
windows XP Modu
windows XP Modu ile windows 7 altında tüm XP uygulamalarını çalıştırabiliyorsunuz. Bu iş için kullanılan sanallaştırma tekniği sayesinde ayrı bir pencerede sanal makineyi çalıştırmak yerine XP programlarını direkt windows 7 başlat menüsünden çağırabiliyorsunuz.
windows XP Modu’nun final sürümü 22 Ekimde windows 7’nin çıkışıyla beraber kullanıma sunulacak.
Eski bilgisayarlar için windows 7
Microsoft windows 7’nin eski bilgisayarlarda da akıcı biçimde çalışması için çok çalıştı. Zira Vista’nın kaynak açlığı yüzünden topladığı antipatiyi ortadan kaldırması gerekiyordu. windows 7’nin eski PC’lerde de tabiri caizse ateş kırmızı İtalyan araba gibi çalışması gerekiyor.
Sunum modu
[windows] +
tuş kombinasyonunu kullandığınızda laptopunuzdaki görüntüyü projektöre aktarmayı sağlayan sunum moduna geçiş yaparsınız.
Ek olarak görüntünün beyazperdede mi yoksa sadece PC’de mi gözükmesi gerektiğini ayarlamalısınız. Bu iş için windows Mobility Center’ı kullanabilirsiniz.
Ekran Alıntısı Aracı
windows 7’de Ekran Alıntısı Aracı’nı (başlat menüsündeki arama kutucuğuna "alıntı" yazın) kullanmak daha kolay. Programı açtığınızda masaüstünüzün herhangi bir bölümünün resmi çekip bir dosyaya kaydedebilirsiniz.
Saklı araçlar
"Denetim Masası | Sorun giderme | Tümünü görüntüle" yolunu takip ederek windows 7’nin kullanışlı sorun giderme aracına ulaşırsınız.
Araçların çoğu yerel sistemde yüklüdür, bazılarıysa internetten indirilir ve kurulur.
Pencereleri organize etmek
Pencere kaosuna elveda: [windows] + [Home] kombinasyonu ile istediğiniz pencere dışındaki tüm açık pencereler minimize edilir (Aero Shake).
CD/DVD imajlarını yazdırmak
windows 7 altında ISO dosyası yazdırmak için ek araca ihtiyacınız yok. İstediğiniz ISO görüntü dosyasına çift tıklayın ve "windows Disk Yansıması Yazıcı"a aracını kullanın.
Birden çok saat dilimi
windows 7’de maksimum üç farklı zaman dilimini aynı anda görebilirsiniz.
Bu iş için sağ alt köşedeki saate tıklayın ve açılan listede "Tarih ve saat ayarlarını değiştir"i seçin. Sonrasında çıkan pencerede "Ek Saatler" sekmesine gelin ve istediğiniz saat dilimini ekleyebilirsiniz.
Sistem Geri Yükleme
İşler sarpa sararsa windows 7’nin düzgün çalıştığı bir zaman dilimine geri dönebilirsiniz. Sistem Geri Yükleme tam olarak bu işi yapıyor.
windows 7’de yeni olarak "Geri yükleme işleminden etkilenecek programları" görebiliyorsunuz. Buradaki listeye göz atıp hangi programları tekrar yüklemeniz gerektiğini not edebilirsiniz.
Güvenilirlik İzleyicisi
windows Vista’dan tanınan Güvenilirlik İzleyicisi (açmak içim arama kutucuğuna "izleyici" yazın) windows 7’nin kurulumdan itibaren ne kadar istikrarlı çalıştığını gösterir.
Problemleri kaydetmek
Sorun Adımları Kaydedicisi (PSR) hata aramaya yönelik geliştirilmiş muhteşem bir araç. Başlat menüsündeki arama kutucuğuna "psr" yazın ve kaydediciyi başlatın.
Hata mesajının çıkmasını sağlayan adımları sırasıyla tekrar gerçekleştirin. Araç, her tıklamada ekran içeriğiyle birlikte süreci adım adım kaydeder. Ek olarak görüntülere yorum da ekleyebiliyorsunuz.
Son adımı da gerçekleştirdikten sonra PSR, tüm gerekli bilgilerin bulunduğu bir MHTML dosyası oluşturur ve bunu ZIP arşivi olarak kaydeder. Bu ZIP dosyasını analiz etmesi için istediğini kişiye e-posta yoluyla gönderebilirsiniz.
Uzaktan yardım
Eğer arkadaşlarınıza yardımcı olması amacıyla iki-üç dakikalık video tanıtımları hazırlamak için CamStudio gibi bir program kullanıyorsanız size daha iyi bir alternatifimiz var.
TeamViewer ile arkadaşlarınıza karşılıklı olarak yardımcı olabilirsiniz. Araç iki bilgisayarı saniyeler içinde birbirine bağlar. Gerisi ise alışkın olduğunuz uzaktan yardım mantığına dayanıyor.
windows 7’de sorun giderme
Sorun Adımları Kaydedicisi’nin yanında başka alternatifleriniz de var: Denetim Masası | Sistem ve Güvenlik başlığı altından ulaşabileceğiniz İşlem Merkezi de size yardımcı olacaktır.
Burada en son ne zaman yedekleme yapıldığını ve virüs tarayıcının güncel olup olmadığını görebilirsiniz.
AppLocker
windows 7’nin Enterprise ve Ultimate sürümlerinde bulunan AppLocker özelliği (gpedit.msc’de windows Ayarları | Güvenlik Ayarları | Uygulama Denetim İlkeleri altında) yöneticilere sistemde çalıştırılmasına izin verilen programları seçme imkanı verir.
Yönetici moduna geçmek
Her kullanıcıya sunulmayan yönetici hakları sayesinde hackerlerin standart hesaplarda istediklerini yapma şansı yok. Fakat programlar yönetici haklarıyla çalıştırmak gerekirse ne olacak? Birçok kullanıcı içerik menüsüne girip "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini kullanacaktır.
Daha hızlısı mevcut: Programın kısayoluna CTRL ve SHIFT tuşlarını basılı tutarak tıkladığınızda (sol tık) direkt yönetici modunu tetiklemiş olursunuz.
windows PowerShell v2
PowerShell 2.0 ilk kez doğrudan windows’a dahil ediliyor. Konsol , komut satırı üzerinden verilen talimatları yerine getiriyor. Komutlar script’lere dönüştürülebiliyor ki, bu da görevlerin otomatiğe bağlanmasını sağlıyor.
windows Server 2008 R2
Herkes windows 7’yi istiyor; zira XP yavaş yavaş tozlanıyor ve Vista sürekli düşüşte. Bu karmaşa içinde Microsoft’un masaüstü işletim sistemine paralel olarak bir sunucu işletim sistemi de geliştirdiği hemen unutuluyor.
Virtual Desktop Infrastructure (VDI)
Sadece son kullanıcılar değil, firmalar da windows 7 ile birlikte birçok yeni özellik elde ediyor.
Terminal hizmetlerinden farklı olarak kullanıcılar masaüstü sanallaştırmasında sadece bir windows kurulumunu paylaşmıyor; bilakis herkes sunucu üzerinde bir sanal makinede çalışan bir istemci işletim sistemine sahip oluyor.
VDI çözümlerinin avantajları arasında masaüstlerinin merkezi bir birimden kontrol edilmesi ve farklı mekanlardan ve cihazlardan tanıdık çalışma ortamına erişim var.
DirectAccess
DirectAccess, çalışanlara VPN kullanmaya gerek kalmadan firma ağlarına erişim imkanı veriyor. Bu sayede yöneticilerin yapılandırması gereken daha az süreç oluyor ve kullanıcı tarafında büyük kolaylık sağlıyor.
windows 7 bu iş için windows XP zamanından bu yana sunulan IPv6 protokolünü kullanıyor. Fakat genellikle IPv6 kullanımına meyil olmaz; zira çoğu durumda ne internet sağlayıcısı ne de hub’lar veya modemler IPv6’yı destekler.
Deployment Image Servicing and Management (DISM)
Hemencecik kurulu windows paketlerine, özelliklerine veya sürücülere göz atmak isterseniz windows 7’de sunulan "DISM" hizmetini kullanın ("DISM" komutu ile çağırabilirsiniz).
Yüklü windows özelliklerinin bir listesini görmek için "dism /online /get-features /format:table" komutunu verin. Bir özelliği devre dışı bırakmak içinse " dism /online /enable-feature /featurename:" komutunu girin.
Kullanıcı Hesabı Denetimi
Birçok kullanıcı Vista’daki Kullanıcı Hesabı Denetimi özelliğini sinir bozucu olması nedeniyle kapatıyor ve bu da UAC’nin amacını hizmet etmesini engelliyordu.
windows 7 ile Microsoft UAC’den vazgeçmiyor; fakat onaylama pencerelerinin sayısını belirgin derecede azaltıyor. İsterseniz UAC seviyesini düşürüp arttırabiliyorsunuz.
Kopyalama devi: RoboCopy
Komut satırı aracı Robocopy windows 7 altında "kopyala-yapıştır"dan fazlasını sunuyor. Veri eşitleme ve klasör/dizin kopyalama görevlerini yerine getirebilen ve multi-threding’den faydalanabilen güçlü bir araca dönüşüyor. (komut satırına "robocopy /?" yazarak tüm fonksiyonlarına erişebilirisiniz.
RemoteDesktop
Başka bir bilgisayarın ağında çalışmak için Uzak Masaüstü Bağlantısı (RemoteDesktop) özelliğini kullanırsınız. Sunucu, yani uzaktan yönetilebilir PC olarak windows 7 bu özelliği Professional, Enterprise ve elbette Ultimate sürümlerinde destekliyor.
mRemote ile rahat bir şekilde bir pencerede tüm uzak masaüstü bağlantılarınızı yönetebilirsiniz.
Çoklu monitör
Bir tek monitörle yetinemeyenler windows 7 ile doğru adresteler; zira Microsoft windows 7’de çoklu monitör desteğini iyileştirdi.
Yepyeni bir yapılandırma penceresi gerekli tüm ayarları bir çırpıda halletmenizi sağlıyor. Masaüstünde boş bir alan sağ tıklayın ve menüden "Ekran çözünürlüğü"nü seçin.
İnteraktif editör
Ücretsiz windows PowerShell sistem ve uygulamalarınızın kontrolünü kolaylaştırıyor. Fakat tüm özellikleri kullanabilmek için öncelikle programı biraz kurcalamalısınız.
windows 7 PowerShell, komutları Cmdlets (Commandlets) biçiminde girip anında sonuçlarını test etmenizi sağlayan interaktif bir editör ile beraber geliyor.
Sistem tepsisindeki simgeler
windows 7 sistem tepsisine de düzen veriyor. Önceki sürümlerde olduğu gibi dolup taşan bir sistem tepsisi yerine daha derli toplu bir düzen söz konusu. Simgeler varsayılan olarak birkaç saniye göründükten sonra gizleniyor. Yukarı bakan oka tıkladığınızda ise tüm simgeleri görebiliyorsunuz.
Tepsideki ağ simgesi de çok başarılı. Üzerine tıkladığınızda mevcut kablosuz ağları görebilir ve yine buradan istediğinize bağlanabilirsiniz. Sürükle-bırak ile yeni simgeler eklenebiliyor.
windows 7 Kitaplıkları
windows 7’de Explorer’ı ilk kez açanlar en büyük değişikliği fark edecektir: Önceki gibi klasörlerle çalışmak yerine artık sadece Kitaplıklar sunuluyor. Varsayılan olarak resimler, dokümanlar, müzikler ve videolar için 4 kitaplık sunuluyor. İsterseniz yeni kitaplıklar da oluşturabiliyorunuz.
Kitaplıkların mantığı şu: Bilgisayarın farklı bölümlerinde bulunan dosyaları klasör klasör aramak veya bunları belli bir alanda toplamak için kopyalamak/taşımak yerine hepsini bir kitaplığın içinde bulabilirsiniz. Örneğin müzik arşivinizi ele alalım: Disklerinizde farklı yerlerde bulunan tüm MP3 dosyalarına kısayol atamak, merkezi bir konuma taşımak yerine "Müzik" kitaplığına bu konumları göstermeniniz yeterli. Bir kitaplığa eklemek istediğiniz dosyanın üzerine sağ tıklayın ve içerik menüsünden "Kitaplığa ekle" girdisini seçin.
Sysinternals Suite
Sysinternal sistem araçları senelerden veri tüm bilgisayar çılgınlarının gizli püf noktasıdır. Microsoft da bu araçların çoğunu beğendi. Hatta öyle beğendi ki tüm site Microsoft programcılarının istilasına uğradı.
Process Explorer ile windows bilgisayarınızda çalışan tüm işlemleri görebilir, Autoruns ile otomatik başlatılan programları kontrol edebilirsiniz.
Aşağıda verdiğimiz linkten içinde 60 yararlı Sysinternal aracı bulunan paketi indirebilirsiniz.
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
Aero Snap
Masaüstündeki pencere karmaşasına son vermenin bir diğer yolu: Aero Snap. Pencere yönetimini belirgin derecede kolaylaştıran bu Aero Snap ile pencere büyüklüğünü ve konumunu sezgisel yöntemlerle değiştirebilirsiniz.
Fare ile pencere başlığını tutun ve ekranın tepesine götürün: Pencere maksimize oluyor. Pencereyi aynı şekilde sağ kenara yaslayın: Ekranın yarısını kaplayacak şekilde boyutlandırılıyor vs.
Elbette klavye kısayollarıyla da bu eylemleri tetiklemek mümkün: [windows] tuşu ile dört yön ok tuşlarından birini kullanın ve sonucu görün.
Görev çubuğu
windows 7’de çalışmayı kolaylaştıran birçok kısayol var: [windows] tuşu ile birlikte 1’den 9’a kadar olan rakamlardan birine bastığınızda görev çubuğunda belirtilen sırada bulunan program çalıştırılır. Örneğin görev çubuğundaki üçüncü programı açmak için [windows] + [3].
Parola yöneticisi
Microsoft, windows 7ile web siteleri ve uygulamalar için kullandığınız parolaları bir kasaya taşıyor. Bu amaçla Vista halefinin bir parola yöneticisi var.
"Denetim Masası | Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması" altında bulacağınız "Kimlik Bilgisi Yöneticisi" bu amaca hizmet ediyor.
Kimlik Bilgisi Yöneticisi tüm windows Live hizmetleri ve windows Live ID ile giriş yapılan tüm web sitelerini destekliyor.
Olay görüntüleyicisi
Herkesin başına gelmiştir: Birden PC çalışmaz hale gelir ve sebebini araştırmak için kurcalamadığınız yer kalmaz. windows 7 bu iş için bir olay görüntüleyici sunuyor.
Başlat menüsündeki arama kutucuğuna "olay" yazarak bu araca ulaşabilirsiniz.
InPrivate Gözatma
IE8’deki InPrivate Gözatma tarayıcının hiçbir parola, form doldurma bilgisi veya geçici dosya kaydetmemesini sağlar. İster tarayıcıdaki "Güvenlik" menüsünden ister [CTRL]+[Shift]+
kombinasyonu ile bu moda geçiş yapabilirsiniz.
windows Live hizmetleri
windows Live Temel Parçalar kurulumu windows Live paketine ait tüm araçları bir kerede indirip kurmanızı sağlar. İngilizce adıyla windows Live Essentials’ı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
microsoft programlarını devre dışı bırakmak
Bazı programlar windows’un temel donanımı arasında yer alıyor. Aralarında Internet Explorer 8’in de bulunduğu birçok windows bileşenini "Denetim Masası | Programlar | Programlar ve Özellikler" başlığı altındaki "windows Özelliklerini aç veya kapat" linkine tıklayarak devre dışı bırakabilir veya etkinleştirebilirsiniz. Açılan listede programın yanındaki tiki kaldırın "Tamam"a basın.
windows Deneyim Dizini
windows Deneyim Dizini (WEI) donanım bileşenlerini ve sistem performansını test etmeye yönelik benchmark’lardan oluşuyor.
Eğer sisteminizde bir yazılımın çalışıp çalışmayacağını merak ediyorsanız bu araca başvurabilirsiniz. "Denetim Masası | Sistem ve Güvenlik | Sistem" başlığı altında windows Deneyim Dizini’ni bulabilirsiniz.
Kaynak İzleyicisi
Yeniden elden geçirilmiş Kaynak İzleyicisi yaşadığınız performans sorunlarını analiz etmek için pratik bir yöntem. Araç CPU’yu, sabit disk erişimlerini, belleği ve ağ trafiğini denetliyor. Araca ulaşmanın en kısayolu yine başlat menüsündeki arama kutucuğu: "kaynak" yazmanız yeterli.
Sanal sabit disk (VHD)
windows 7 arabiriminin derinliklerine saklanmış bir diğer zekice fonksiyon ise sanal sabit diskler. Disk Yönetimi altında "Eylem | SSD oluştur" menüsünü takip ederek birkaç adımda sanal bir sabit disk oluşturabilirsiniz.
USB bellekleri şifreleme
windows 7 altında Bitlocker to Go ile USB bellekleri kolayca şifreleyebiliyorsunuz. Özelliği kullanmak için Explorer’da USB belleğinizin üzerine sağ tıklayın ve menüden "Bitlocker’ı etkinleştir"i seçin.
Fakat Bitlocker sadece Ultimate sürümde sunuluyor. Diğer sürümleri kullananlar açık kaynak kodlu TrueCrypt’e yönelebilir.
AppLocker
AppLocker ile yöneticiler sistemde hangi uygulamaların çalıştırılacağına karar verebilir. Bilinen hedef ve Hash kurallarının aynında Microsoft, "Publisher Rules" (Yayımlayıcı Kuralları) kullanılmasına da izin veriyor. Bu sayede sadece geçerli bir Microsoft sertifikasına sahip uygulamalar başlatılabiliyor.
Misafir hesabını açmak
PC’nizi kısa bir süreliğine kullanacak kişiler için Misafir (Guest) hesabı açabilirsiniz. Böylece sizin kişisel dosyalarınızı değiştirme/silme imkanları da olmaz.
"Denetim Masası | Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması" yolunu takip ederek misafir hesabını etkinleştirebilir ve devre dışı bırakabilirsiniz.
Geri yükleme noktası
windows 7’de geri yükleme noktası oluşturmanın en kısa yolu yine başlat menüsündeki arama kutucuğundan geçiyor. "geri yükleme" yazdığınızda "Denetim masası" başlığı altında çıkan "Geri yükleme noktası oluştur" bu işi görüyor. Sonrasında açılan pencerede "Oluştur"a basın.
Oluşturacağınız geri yükleme noktasına bir isim verin ve "Oluştur"a basın. Bunu yaptığınızda windows 7 bilgisayarınızın o anki durumunu kaydeder. Daha bu noktaya geri dönebilirsiniz.
BranchCache
Son kullanıcıdan ziyade firmalara hitap eden bu özellik sayesinde firma merkez ağından çağırılan içerikler ön belleğe alınıyor. Daha sonra bu içerik tekrar çağrıldığında ise bu içeriğe tüm noktalardan LAN hızında erişilebiliyor; hem de merkezin iletimi ne kadar zayıf olursa olsun.
Arama önerilerini devre dışı bırakmak
Arama kutucuğuna "gpedit.msc" komutunu verin. Açılan pencerede "Kullanıcı Yapılandırması | Yönetimsel Şablonlar | windows Bileşenleri | windows Gezgini" altındaki "windows Gezgini arma kutusunda son arama girişlerinin gösterimini kapat" girdisini seçin ve ayarını etkinleştirin.
Denetim Masasını sabitleme
Denetim Masası’nı sıkça kullanıyorsanız görev çubuğuna sabitlemeniz kolay erişim açısından mantıklı olacaktır.
Öncelik Denetim Masası’nı açın ve görev çubuğundaki simgesine sağ tıklayıp "Görev çubuğuna sabitle"yi seçin.
İnternet aramasını etkinleştirmek
Varsayılan olarak windows 7 başlat menüsünden direkt internet araması yapma imkanı sunulmaz. Bu seçenek devre dışı bırakılmıştır. Fakat bu özelliği açmak mümkün. Arama kutucuğuna "gpedit.msc" yazın ve Grup İlkesi Düzenleyicisi’ni açın.
Şu yolu takip edin: "Kullanıcı Yapılandırması | Yönetimsel Şablonlar | Başlat Menüsü ve Görev Çubuğu". Sağ taraftaki listede beliren "Başlat menüsüne Internet’te Ara bağlantısını ekle" girdisine çift tıklayın ve etkinleştirin. Bunu yaptığınızda windows 7 başlat menüsünde "Internet’te Ara" seçeneği belirir.
Yapışkan Notlar
İsminden de anlaşılacağı üzere Yapışkan Notlar masaüstüne sabitleyeceğiniz kısa notları baz alıyor. Arama kutucuğuna "not" yazdığınızda bu aracı bulabilirsiniz.
Wordpad
Microsoft en sonunda bazı windows araçlarını da tazelemeye karar verdi. Wordpad artık Office 2007’den tanıdığımız Ribbon arabirimiyle daha derli toplu. Ayrıca Wordpad artık "Office Açık XML belgesi", yani DOCX formatını destekliyor.
Performans
Görev Yöneticisi’ndeki Performans sekmesinden sistem kaynaklarının kullanım oranına bakabilirsiniz. Performans sekmesindeki "Kaynak İzleyici" butonuna bastığınızda PC’nizin temel bileşenlerinin üzerindeki yükü yüzde cinsinden görebilirsiniz.
Arama kutucuğuna "perfmon /report" komutunu verdiğinizde sisteminizdeki yerel donanım kaynakları, sistem tepki süreleri ve işlemler hakkında detaylı bir rapor alabilirsiniz.
CMD yerine GUI
PowerShell 2.0 ile yöneticiler ağ üzerinden kolayca bilgi alabilir; tecrübeli kullanıcılar ise görev otomasyonu yapabilir.
Microsoft daha basit bir kullanım için tümleşik script hazırlama aracının grafiksel kullanıcı arabirimi kullanan bir sürümünü de sunuyor. (arama kutusuna "ISE" yazın)
Alıntı
1. Pencere Yönetimi: Win+Yön Tuşu
Windows 7’de en büyük arayüz yeniliklerinden biri, pencerelerin sürükleme davranışına göre otomatik olarak yerleşmesi.Bir pencereyi ekranın kenarına taşıdığınızda ekranın sol ya da sağ yarısını dikine kaplıyor. Ekranı kaplamak için ekranın tepesine sürükleyebilir, veya üst/alt çerçevesine çift tıklayarak aynı genişlikte dikine büyütebilirsiniz.
Tüm bu işlevleri Windows tuşu ile yön tuşları kombinasyonlarında da gerçekleştirebilirsiniz:
-Windows+Sol / Sağ Yön Tuşu: Pencereyi sağ veya sol ekrana yapıştırır.
-Windows+Yukarı / Aşağı Yön Tuşu: Ekranı Kaplar/Önceki boyuta küçültür.
-Windows+Shift+Yukarı / Aşağı Yön Tuşu: Dikey boyutta ekranı kaplar/önceki boyuta küçültür
Eğer geniş ekranlı bir monitöre sahipseniz bu tuş kombinasyonları çok işinize yarayabilir.
2. Sunum Moduna geçiş: Win+P
Farklı dizüstü bilgisayarlar ve farklı ekran kartı yazılımları, değişik tuş kombinasyonları ile görüntü birimleri arasında geçiş yöntemleri sunsa da, bunu Windows içerisinden halletmek çok daha kolay.
Windows+P tuş kombinasyonu ile aşağıdaki pencereyi ekrana getirebilirsiniz.
Pencere açıldığında yön tuşları ya da Win+P tuş kombinasyonuyla ister iki ekranda aynı görüntüyü alabilir, ister yalnızca bir ekrana görüntü verebilirsiniz. Eğer daha fazla denetime ulaşmak isterseniz, Win+X kombinasyonuyla Windows Mobility Center uygulamasını açıp "sunum modu" ile aynı anda Messenger durumunuzu "bana ilişme" konumuna getirebilir, ekran koruyucuyu devre dışı bırakıp duvar kağıdını düz bir tona çevirebilirsiniz (bu özellik Vista’da da bulunuyor).
3. Ekrandaki Kalabalıktan Kurtulun: Win+Home
Ekranda dört-beş pencere birden açık ve siz sadece bir pencere içinde bir döküman üzerinde çalışıyorsunuz. Win+Home tuş kombinasyonu ile aktif pencere dışındaki tüm pencereleri simge durumuna küçültebilirsiniz. İşiniz bittiğinde yine Win+Home tuşlarıyla simge durumundaki tüm pencereleri eski konumlarına getirebilirsiniz.
4. Çoklu Monitör Yönetimi: Win+Shift+Yön Tuşu
Bu tuş kombinasyonu ile pencereleri iki monitör arasında taşıyabilirsiniz. Taşıdığınız pencere, diğer ekranda sol üst köşeye göre aynı konumda yerleşecektir.
5. Klasörde Komut İstemi: Shift+Sağ Fare
Aslında Windows XP ve Windows Vista’da da bulunan bu özellik gerçekte sıradan kullanıcıyı pek ilgilendirmiyor. “Komut İstemi (cmd.exe) uygulamasını, dizinini seçtiğiniz klasöre değiştiren bir işlev. Normalde bir komut penceresi açtığınızda varsayılan olarak ; “/Users/Kullanıcı” çalışma klasörü olarak ayarlanmış. Özellikle içinde bulunduğunuz klasörün tam yolunu hatırlamıyorsanız işinize yarayabilir.
6. Daha Fazla Masaüstü Duvar Kağıdı
Windows 7'nin kurulumu sırasında yörenizi USA olarak seçtiniz ve masaüstü duvar kağıdınızı değiştirmeyi denediyseniz, yalnızca belirli bir bölgeye ait bir grup duvar kağıdı bulacaksınız. Aslında Win7, bir çok duvar kağıdı opsiyonuyla geliyor. Bunların tamamına ulaşmak isterseniz C:Windows\\Globalization\\MCT klasörüne göz atın. (Ben kurulum sırasında Türkiye ve Türkçe seçtiğim için benim bilgisayarımda böyle bir klasör bulunmuyor. Üşenmezseniz ayarlarınızı değiştirin, ama Windows 7 sitesinde tüm duvar kağıtları mevcut)
7. Adım Adım Sorun Kaydı: psr.exe
Herhalde Windows destek ofislerinde sorunlar karmaşıklaştı. Uygulamalarla ilgili bir problemle karşılaştığınızda, işletim sisteminin tanılama aracını çalıştırıp karşınıza çıkan sorunları adım adım tekrarlayabiliyorsunuz. İşlem bittiğinde program, klavye/fare hareketleriniz ve ekran görüntülerinden oluşan HTML tabanlı bir sunu dosyasını sıkıştırarak geri bildirim için Microsoft’a gönderiyor. Dosyanın orijinal adı “psr.exe”
8. Fontlar ve “Hızlı Kahverengi Tilki” hadisesi:
Yıllardır kullanılan yazı karakteri yükleme yordamı Windows 7'de değişmiş. Eskiden font dosyalarını tutup Windows/fonts klasörüne taşıyarak yükleyebiliyorduk. Şimdi ise Font Görüntüleyici programın sol üst köşesindeki “Install” komutu ile görüntülenen fontu otomatik olarak Windows’un fontlarına ekleyebiliyoruz.
Font konusunda birtakım yenilikler de var. Farklı font özelliklerini grup halinde tanımlamak, bölgesel fontları gizlemek ve DirectWrite API tabanlıyeni bir text render motoru bunlara dahil.
Şu “Hızlı Kahverengi Tilki” olayını da açıklığa kavuşturalım: Windows işletim sistemini tercüme edenlerin bilgisizliğinden kaynaklanan bir durum bu. Aslında öylesine bir cümle değil. İngilizce’deki tüm harfleri barındıran “The quick brown fox jumps over the lazy dog” cümlesi, Türkçe’ye bu şekilde tercüme edilmiş. Türkçe’de böyle standart bir cümle olup olmadığını bilmiyorum (haydi bakalım, en hayvanlı cümleyi kim bulacak?) ama Microsoft bunu benden isterse para ödemesi gerekiyor.
9. Yeni Yazı Tipi
Yukarıdaki font güzelliklerine ek olarak Windows 7'ye yepyeni bir font eklenmiş. Tiro Typeworks imzası taşıyan bu şık yazı tipinin adı Gabriola. OpenType düzenini kullanan font, aşağıdaki varyetelere sahip. ” Balina
10. Internet Explorer neden yavaş?
Eklentilere bir bakın.Internet Explorer tarayıcınızın açılması uzun sürüyor gibiyse, yüklediğiniz eklentilere bir göz atmanızı öneririz. IE'deki yeniliklerden biri olan eklenti yöneticisi sayesinde tarayıcınızın hangi eklentiler yüzünden geç yüklendiğini görebiliyorsunuz. Tools/Manage Add-ons yoluyla ulaşabileceğiniz yönetici, sağ panelde yüklü eklentileri gösteriyor. Önem sırasına göre bunları devre dışı bırakabilirsiniz. Gelen bir bilgi, özellikle Office 2007 eklentisinin açılışı ağırlattığı yönünde.
Windows’un bunu gerçekleştiren iç komutunun adı "displayswitch.exe".
11. Görev Çubuğundaki programları kısayoldan açın: Win+1, Win+2, Win+3...
Aslında benzer bir uygulama Windows 95’ten beri bulunuyor fakat pek kimse tarafından bilinmiyordu. Başlat menüsündeki programların kısayol adlarının başına rakam koyarak Windows tuşu kombinasyonuyla açabiliyorduk. (örn. başlat menüsünde IE kısayolunun adını "1 Internet Explorer" olarak değiştirirseniz, Win+1 kombinasyonuyla IE tarayıcıyı çalıştırabiliyordunuz). Windows 7 bunu kolaylaştırıyor. Win+1 kombinasyonu, görev çubuğundaki ilk ikona ait programı açıyor, sırayla Win+9’a kadar yolu var. Simgelerin yer değiştirmesi için sürükleyip bırakmanız yeterli.
Ayrıca açık programları görev çubuğuna iliştirmek için programın simgesine sağ tıklayıp "Pin this program to task bar" diyerek görev çubuğuna kısayol ekleyebiliyorsunuz.
12. USB disklerden açılış/kurulum desteği
Optik diski olmayan bir taşınabilir bilgisayar sahibi iseniz (demek ki netbook’larda Win7 daha çok işe yarıyor), harici USB aygıtlardan açılış ve kurulum yapabilirsiniz.
13. Masaüstü ikonum nerede?
Windows XP’de en çok sorulan sorulardan biri, silinen masaüstü ikonunun nasıl geri getirileceği idi. Microsoft sorunu kökten çözmüş. Masaüstü ikonu yok! Windows 7’de eski Hızlı Başlat araç çubuğu varsayılan olarak gelmiyor. Onun yerine istediğiniz simgeyi görev çubuğuna iliştirebiliyorsunuz. Fakat siz de benim gibi Masaüstü ikonunu hasretle anıyorsanız şu adımları takip edin:
• Görev çubuğuna sağ tıklayıp "Toolbars" ve açılan kutudan "New Toolbar" komutunu tıklayın.
• Karşınıza çıkan klasör seçimi penceresinde altta "Folder:" yazan pencereye şunu yazın (tırnaklar olmadan) "%userprofile%AppData\\Roaming\\Microsoft\\Internet Explorer\\Quick Launch"
• "Select Folder" onay kutusuna tıkladığınızda görev çubuğunuzda "Quick Launch" araç çubuğunu görebilirsiniz.
• Ayırıcının (Quick Launch yazısının hemen solundaki noktalardan oluşan dikdörgen bar) üzerine sağ tıklayıp "Show text" , "Lock the Taskbar" ve "Show Title" opsiyonlarını iptal edin, "Show small icons" opsiyonunu seçin.
• Ayırıcıyı taşıyarak Başlat düğmesinin yanına sürükleyin.
14. Sağ Tıklama alternatifi:
Yukarı SürükleYeni görev çubuğu özelliklerinden biri de sağ tıklamaya alternatif olan "sol tıkla+sürükle" davranışı. Sağ fare tuşu olmayan Mac’ler ve yeni dokunmaya duyarlı ekranlarda çok kullanışlı bir özellik. Görev çubuğunu ekranın üstüne/yanına yerleştirmediyseniz; simge durumuna küçültülmüş pencerelere sağ tıklayıp hafifçe yukarı sürüklediğinizde aynı sonucu alabiliyorsunuz. Ne kadar yavaş sürüklerseniz animasyon da o kadar yavaş oluyor. Görev çubuğunu dikine yerleştirdiyseniz aynı hareketi sola veya sağa doğru sürükleyerek yapabilirsiniz.
15. Biçem Desteği
BT sektörüne kakalanmış terimlerden biri de format kelimesinin alternatifi "biçem". Mümkün mertebe Türkçe kullanmaya çalışıyoruz. Kişisel favorim "sihirbaz" terimi. Herneyse..
Windows 7’nin Notepad ve WordPad gibi dahili uygulamaları artık Office Open XML ve OpenDocument gibi farklı formatlara da destek veriyor. Bu özellik, Windows7’nin en çok konuşulan yeniliklerinden biri.
16. Vista stili Görev Çubuğu :
"Combine when taskbar is full"İlk başta pek kullanışlı olmadığı düşünülse de alıştığınızda yeni görev çubuğu Vista versiyonundan çok daha iyi. Ama çok istiyorum derseniz, görev çubuğuna sağ tıklayıp özellikler penceresinde "taskbar buttons" seçeneğini "combine when taskbar is full" olarak değiştirin. Eskisi ile birebir aynı olmasa da alıştığınız görüntüyü elde edeceksiniz.
17. Masaüstü: Win+Boşluk
"Masaüstü ikonu yok" dedik ya.. Aslında var. Görev çubuğunun en ücra köşesinde. Saatin yanındaki saydam dikdörtgeni gördünüz mü? Microsoft buna "Aero Peek" diyor. Fare işaretçisini bu kutunun üzerine getirdiğinizde masaüstünüzde bulunan gadget ve ikonları görebiliyorsunuz. Tıkladığınızda tüm pencereler simge durumuna küçülüyor. Bu komutun kısayolu ise Win+Boşluk tuşu.
18. Yönetici Hakları
Görev çubuğundaki programlardan birini Yönetici olarak çalıştırmak için Ctrl+Shift kombinasyonu ile tıklamanız yeterli (tabii ki kullanıcı hesabınız ilgili izne sahipse).
19. Aynısından bir tane daha! : Shift+Tıkla
Bu özellik de oldukça ilginç. Masaüstünüzde açık bir program varsa (örneğin WordPad) ve bir tane daha açmak isterseniz Başlat menüsüne dönmenize gerek yok. Shift tuşuna basılı tutup görev çubuğundaki simgeye tıklarsanız aynı programın bir kopyası daha açılacaktır. Bu işlevin fare kısayolu ise orta düğmede saklı. Hatırlatmak gerekir ki bazı programlar aynı anda iki kopya çalıştırmaya izin vermiyor.
20. Program içinde Pencere Değiştirme : Ctrl+Tıkla
Klavye kısayollarını sık kullanıyorsanız Alt+Tab kombinasyonu ile pencere değiştirebildiğinizi bilirsiniz. Internet Explorer, Outlook, Firefox gibi çok sekmeli programlarda ise bu işi Ctrl tuşuna basılı tutarken programın ikonuna tıklayarak yapıyoruz. Her tıklayışınızda programa ait pencerelerin birinden diğerine atlayabilirsiniz.
21. Görev Çubuğunda Seksek : Win+T
Win+T kombinasyonu ile görev çubuğundaki her ikonu sırayla ziyaret edebilirsiniz. Eğer görev çubuğunuzda birçok program açıksa bu hareketi hızlı yaparak sekmeye benzer bir animasyon görebilirsiniz.
22. Geniş Ekran Sorunu ve Görev Çubuğu
İster dizüstü, ister masaüstü olsun, günümüzde neredeyse her bilgisayar geniş ekranla geliyor. DVD izlerken çok kullanışlı olan bu özellik, bazen de masaüstünüzde yer sıkışıklığından dolayı basıklık hissi veriyor. Eğer siz de bu görüntüden rahatsızsanız, görev çubuğunu ekranın sağ veya sol kenarına dikin. Windows fukarası kızların şık şıkıdım masaüstü tercihlerine benzese de bir süre sonra alışıp faydasını görebilirsiniz. Bana sorarsanız görev çubuğu altta kalmalı. Siz de benim gibi "yatay eksende büyüyün!"
23. Favori Klasörlerinizi İliştirin
Devamlı çalıştığınız birkaç klasör varsa, bunları sürekli gözünüzün önünde tutmak için masaüstüne taşımak zorunda değilsiniz. Açtığınız klasörün görev çubuğundaki simgesine sağ tıklayarak "Pin this program to the Taskbar" seçeneği ile veya klasöre sağ tıklayıp görev çubuğuna çekerek bunu gerçekleştirebilirsiniz. Görev çubuğuna iğnelediğiniz klasörler aynı zamanda Explorer menüsündeki Jump List’te de yer alacaktır.
24. Explorer penceresini her zaman "My Computer" ile açmak
İşiniz kullanıcı klasörlerine değil de sürücülere daha çok düşüyorsa, ve her seferinde Explorer penceresinden üst kademelere ulaşmak için vakit kaybetmek istemiyorsanız ufak bir kısayol değişikliği işinize yarayabilir.
Bunun için Başlat menüsünde Accessories grubunun içinde bulunan Windows Explorer satırına sağ tıklayıp Properties penceresinde Target yazan kutucuğa şunları yazıyoruz:
%SystemRoot%explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}
Aynı şeyi Görev çubuğundaki simgeye yapmak isterseniz, görev çubuğundaki simgeyi önce kaldırıp sonra tekrar iliştirmeniz gerekecek. Böylece Win+E kombinasyonu ile Explorer penceresini her açışınızda işgüzar Library klasörünü görmek zorunda kalmayabilirsiniz.
25. ClearType ile metinlere çeki-düzen verin, Renk Kalibrasyonu ile ekran renklerini toparlayın
Genellikle ekran kartı yazılımlarıyla gelen bu özellik bu sefer Windows’a entegre edilmiş. Ekrandaki metinlerin etrafında auralar görüyor, şakralarını sayabiliyorsanız çok yakında gözleriniz bir derece daha bozulacak demektir.
ClearType Text Tuner ile birkaç adımda ekrandaki metni en iyi hale getirmeniz mümkün. Sonuç ise gayet tatmin edici. Kontrol Paneliyle boğuşmak istemiyorsanız Windows’un bu işleri gerçekleştiren iç komutları cttune.exe ve dccw.exe
26. ISO Belgeleri
Özellikle aramadıysanız bu işlevi göremeyebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki ISO uzantılı dosyalara çift tıkladığınızda aşağıdaki pencere karşınıza çıkıyor:
Windows 7’nin DVD yazılımı ile artık shareware programlara ihtiyacınız kalmıyor.
27. Boşuna aramayın, Movie Maker bu sürümde yok.
Maalesef Windows 7 ile birlikte gelen yazılımlar arasında film düzenleme aracı yok. Movie Maker programı, diğer Photo Gallery, Mail ve Messenger programları gibi Windows Essentials paketine aktarılmış. Fakat Windows Live Movie Maker versiyonunda da henüz birçok eksiklik var. Movie Maker kullanmayı sevenler için şu anda en iyi alternatif, eski
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
sürümünü indirmek. Bu sürüm Windows XP’nin son sürümündeki M.Maker ile aynı özellikleri taşıyor, yani HD desteği yok, fakat evde çektiğiniz videoları düzenleyebilmeniz için hemen hemen her özelliğe sahip.28. Windows Live Messenger simgesi neden gizlenmiyor? Uyumluluk Modu
Büyük ihtimalle Windows 7 kurulur kurulmaz ilk yaptığınız şeylerden biri Essentials web sitesinden Windows Live Messenger programını indirmek olmuştur. Günün çoğunu bu programla etkileşim halinde geçirdiğiniz için de simgesinin ait olduğu yerde, yani sistem "tepsisinde" bulunmasını bekliyorsunuz. Fakat Windows 7 size katılmıyor. Messenger simgesi görev çubuğunun orta yerine yerleşiveriyor. Aslında gayet kullanışlı: sağ tıklayarak genel işlevleri hızla gerçekleştirebiliyorsunuz.
Yine de bu küdamların alıştığınız yerde beklemesini istiyorsanız programı uyumluluk modunda çalıştırın. Bunun için Başlat menüsündeki Windows Live grubunun altında bulunan Windows Live Messenger programına sağ tıklayıp çıkan pencerede Compatibility sekmesini seçin. Ben her ihtimale karşı Windows XP uyumluluğu kullandım.
29. Favorilere Ekleyin
Explorer penceresinde sık kullandığınız program, doküman veya klasörleri görüntülemenin en kolay yolu, dosya veya klasörü tutup solda bulunan paneldeki Favorites listesine taşımak. Favorites ve Libraries listeleri Windows 7’de en çok kullanılan gruplar haline gelecek.
30. Ya Çökerse?
Bu da soru mu? tabii ki çökecek !
Diyelim ki şansınız yaver gitmedi ve bir noktada işletim sisteminiz çalışmaz hale geldi. Problemin kaynağını bulmak için komut istemine erişmeniz gerekiyor. Windows 7, aslında işletim sisteminin CD’den açılan bir versiyonu olan sistem kurtarma diski hazırlamanıza olanak tanıyor. Başlat menüsündeki arama kutusuna "system repair disc" yazıp adımları takip ederseniz bu diski kendiniz hazırlayabilirsiniz. Ertelememeniz şiddetle tavsiye edilir.
Win7 'deki Vpi kurulum belasını çözme
Katılımsız kurulumdaki hataları çözme de denebilir
coğu teknikçi ve sabit kullanıcıların en zor anlarını çözme;
Denetim Masası > kategorilerden Küçük Simgeler
Kullanıcı hesabı denetimi ayarlarını değiştir -
Buradaki seviyeyi tamamen kapatıyoruz
Ve son işlem
yeniden başlat tamamdır
.
alıntı
Arada ilave gelip güncellenecektir.
Son düzenleme: