Sar değerleri Nedir.? Sar hakkında geniş ve ayrıntılı anlatım merak ettikleriniz..

Sponsorlu Bağlantılar

Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Sar değerleri Nedir.? Sar hakkında geniş ve ayrıntılı anlatım merak ettikleriniz..
Tüm Gerçekleriyle SAR !, SAR Nedir?, SAR Değeri Ne Olmalı?, SAR Değerinin Yüksek Olmasının Zararları


Cep telefonlarının sağlığa bilinen en zararlı etkisinin ifade edildiği SAR değeri nedir? Hangi sınırlarda olmalıdır. SAR konusunda bilmeniz gereken tüm detaylar bu yazıda.


Teknolojinin hızla mobilleştiği şu günlerde olabildiğine bağımsız cihazlar, radyo dalgalarını kullanarak tüm iletişim ihtiyaçlarını görmeye çalışıyor. Kabloların kalkması özgürlük anlamında pozitif bir etki ancak radyo sinyallerine daha fazla ihtiyaç duyulması, vücudun radyasyon emilim oranını paralele bir şekilde artırıyor. Hâl böyle olunca teknoloji, insan sağlığına karşı önemli bir tehdit unsuru haline geliyor.

Mobil cihazların özellikle baz istasyonları ile iletişimi esnasında açığa çıkan radyo dalgası enerjisinin bir kısmı vücudumuz tarafından da absorbe edilir. SAR olarak adlandırılan da, bu enerji miktarının ölçü birimini ifade eder. (SAR: Spesific Absorbation Rate) SAR değeri çoğunlukla W / kg şeklinde ifade edilmektedir. Daha açıklayıcı bir ifadeyle doku başına emilen radyasyon oranını gösterir.


SAR Değerinin Yasal Sınırları Ne Olmalı?
SAR değeri konusunda tıp dünyasında varılmış kesin bir sonuç olmamakla birlikte 0,08 W / kg değerin sağlık için olumsuz bir sonuç teşkil etmeyeceği konusu yaygın bir görüştür. Yasal sınırlara baktığımızda ise bu rakamın kat kat üstünde değerlerin makul kabul edildiğini görüyoruz. Amerika'da 1.6 W / kg olan üst sınır Avrupa'da 2 W / kg ile sınırlanmış. Avrupa Birliği Standartları gereği ülkemizde de bu sınır yasalar çerçevesine 2 W / kg.


Ancak konunun uzmanları yaptıkları açıklamalarda 2 W / kg değerinin çok uç bir limit olduğunu ve satın alınacak yeni bir telefonun 1 W/ kg'nin altında olmasına dikkat çekiyor. Ülkemizdeki pazarda etkin rol oynayan birçok markanın zaten bu değerlerin altında cihazları kullanıcılara sundukları görülürken özellikle "Çin Malı" diye tabir edilen çift hatlı telefonların 2 W / kg'ın da üstüne çıktığı görülüyor. Bilhassa yurda kaçak yollarla girmiş ve üzerine bandrolü bulunmayan cihazlarda bu durum sıkça gözleniyor.

SAR'ın Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları - 1

Öncelikle alacağınız telefonda SAR değerine bakmakta fayda var. Özellikleçocuklarda bu etkilerin daha fazla gözlendiği biliniyor. Bu nedenle çocuğunuza aldığınız cihazlarda bu değerlere daha da fazla önem vermenizde fayda var.


Uzun görüşmelerde kulaklık kullanmak oldukça faydalı.
Telefonların SAR değeri sürekli sabit değildir. Fabrika verileri cihaz için tüm şartlar uygun olduğu takdirde yaydığı radyasyon oranını kullanıcılar ile paylaşır. Bu nedenle göz ardı edilmemesi gereken bir takım hususlar mevcut. Öncelikle telefonunuzun şebekeden uzaklaştıkça daha fazla enerji sarf ettiğini ve daha yüksek SAR değerlerine ulaştığını unutmayın. Bu yüzden şebeke sinyallerinin düşük olarak telefonunuza ulaştığı bir yerdeyseniz kulaklık kullanmaya özen gösterin.


SAR'ın Zararlı Etkilerinden Korunma Yolları - 2
Bir başka detay da cihazın etkin anlarında yaydığı SAR değerlerindeki farklılık. Özellikle telefon ilk çaldığı anlarda, konuşma esnasındaki değerlerin neredeyse iki katına çıkar. Bu yüzden arama esnasında telefon çalarken telefonu hemen kulağa götürmek yerine karşın tarafın açmasını beklemek faydalı olacaktır.


Radyasyon özellikle çocukları daha fazla etkiliyor.
Kapalı telefon sıfır SAR değeri yayacaktır diye bir kural olamaz. Telefonların bataryası takılı olduğu durumlarda da dinlenebildiğini muhakkak duymuşsunuzdur. Bu durum bir şehir efsanesi değil. Telefonlar yeterli enerjiye sahip oldukları tüm durumlarda baz istasyonuna belirli periyotlarda sinyal gönderir. Bu sinyal de kıyasla daha düşük olsa da radyasyon yaymaya devam eder. Bu yüzden kapalı dahi olsa telefonu yatarken başucunuza koymamanızda fayda var.


Yazan: Ahmet Gözütok


SAR Değerleri tabloları
Ayrıntılı güncel nokia sar değerleri




-------------------------------------------------------------------------



Nokia c5 RM-645 Sar Değeri:
1.34 W/kg


Nokia c5 rm 688 Sar Değeri:
0.96 W/kg


Nokia c5 rm 697 Sar Değeri:
1.36 W/kg


Nokia c5 RM 719 Sar Değeri:
1.18 W/kg





Nokia e55 Sar Değeri:
1.19 W/kg





Sony Ericsson G705 Sar Değeri:
1.050 W/kg





Samsung GT-S5233S Star wifi Sar Değeri:
0.88 W/kg





Samsung c3303k Sar Değeri:
0.897 W/kg





Sanyo MM 9000 Sar Değeri:
0.78 W/kg





Lg kf750 Sar Değeri:
0.5 W/kg





Samsung l760 Sar Değeri:
0.554 W/kg





Samsung b5702 Sar Değeri:
0.366 W/kg





Nokia E71 (RM-346) Sar Değeri:
1.33 W/kg


Nokia E71 (RM-357) Sar Değeri:
1.53 W/kg


Nokia E71 (RM-407) Sar Değeri:
1.53 W/kg


Nokia E71 (RM-493) Sar Değeri:
1.27 W/kg


---------------------------------------------------------

SAR nedir?

Cep telefonu üreticileri radyasyon konusunda ortak bir birim üzerinde anlaştı ve kural olarak her modelde maksimum ölçülen değeri belirtiyorlar.

Ölçülen değerin ismi Spesifik Soğurma Oranı (SAR: Specific Absorption Rate). Bu ölçü birimi cep telefonunun maksimum gönderim gücü altında insan kafasına yaydığı radyasyonu gösteriyor. Sınır değeri olan kilogram 2,0 watt (watt/kg) 10 gram vücut ağırlığını baz alıyor.

Bir diğer önemli kriter ise cep telefonunun sinyal yayma eğilimidir: Bu değer ne kadar iyiyse cep telefonu o kadar iyi çeker. İyi sinyal yayma özelliğine sahip cep telefonları çok nadiren maksimum performans ile (alım gücü) çalışmak zorunda kalır. Dolayısıyla SAR bir çıkış noktası olma niteliği taşıyor ama gerçek ışıma yükü hakkında fazla bir şey söylemiyor. En iyi kombinasyon düşük SAR değerine ve iyi bir yayma eğilimine sahip cep telefonudur.

Ne yazık ki, tüketiciler istedikleri cep telefonunun SAR değerini tüketici haklarının gerektirdiği gibi kutusunun üzerinde net bir şekilde göremez. Genellikle kullanıcı, pek de sade olmayan kullanım kılavuzuna başvurmak zorunda kalır.

















KARIŞIK BİLGİLER derlemeler

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonlarının kötü yanı…
SAR, Spesific Absorbation Rate kelime grubunun ilk harflerinden oluşur ki; cep telefonu kullanılırken vücudun emdiği radyo dalgası enerjisi miktarının bir ölçüsüdür. Hayatımızın her alanında kullandığımız, beraber yediğimiz, beraber içtiğimiz, beraber uyuduğumuz, beraber işe gittiğimiz bu küçük aletler aslında bizim zarara uğramamıza sebep oluyorlar.
SAR değeri W/kg birimiyle ölçülür. 0,08 W/kg’ye kadar insan vücuduna zarar vermez. Değer yükseldikçe vereceği zarar da artacaktır. (Halbuki yasal olarak SAR değerinin 1′den fazla olması yasaktır. 0,08 ile 1 arasındaki farkı artık siz düşünün.)
Her telefon için sabit midir SAR değeri?
Hayır. Cep telefonunun uyduya bağlanmasını gerektiren özellikler arttıkça (internet gibi, senkronizasyon gibi) SAR değeri de yükseliyor. Örneğin normalde 0,64 W/kg SAR değeri olan bir cep telefonu, internete bağlıyken 0,90 W/kg SAR değerine yükselebilir.
Telefonu kapamak yeterli mi?
Hayır. Cep telefonları standart bir özellik olarak, şarjı olduğu sürece her 5 dakikada bir uyduya sinyal gönderir. Yani pilini çıkarmadığınız sürece radyasyon yaymasını engelleyemezsiniz.
Ne yapalım o zaman, çöpe mi atalım telefonları?!.
Elbette hayır. Fakat firmaların satır aralarında geçiştirmeye çalıştıkları SAR değerlerini öğrenerek, daha az radyasyon yayan bir telefon alabilir, gerekmediği geceler telefonunuzun pilini çıkarıp uyuyabilirsiniz. Bunu da yapamıyorsanız telefonu -özellikle uyurken- hemen yanınıza koyma alışkanlığından vazgeçebilirsiniz.
Sadece telefonların mı SAR değerleri var?
Hayır. Televizyonlar da yüksek derecede radyasyon yayıyorlar. Kullanmadığınız sürece televizyonları elektriğe bağlı tutmamak hem aletin kullanım ömrünün uzaması, hem de size daha az zarar vermesi için önemlidir.
Aşağıda bazı cep telefonu modellerinin SAR değerleri bulunuyor. Hergün farkına bile varmadan ne kadar radyasyon aldığımızı gösteriyor:
Nokia 1100- 0.67 W/Kg
Nokia 3310- 0.96 W/Kg
Nokia NGage- 0.37 W/Kg
Nokia 6030- 0.5 W/Kg
Sony Ericsson W600i- 0.5 W/Kg
Sony Ericsson T610- 0.89 W/Kg
Siemens SXG75- 0.5 W/Kg
Siemens A50- 0.97 W/kg




  1. Çin malı bu ürünlerin malzeme kalitesi kötüdür
  2. Bu ürünlerin hepsi aşağı yukarı aynı özelliklere sahiptir
  3. Bu ürünler genellikle resmi bir imei'ye sahip değillerdir
  4. Genellikle kaçak yollarla ülkemize girmektedir
  5. Taklit olan ürünlerin hiç bir şekilde orjinaleri ile alakası yoktur
  6. Çoğunda geçerli bir işletim sistemi bulunmamaktadır.
  7. Java desteği çoğunda yoktur

vs vs vs.

Ama bunlardan belki de çok daha önemlisi ise bu cihazların SAR değeridir. Peki, SAR nedir?

SAR (Specific Absorbation Rate) özgül soğurma oranı, kilogram doku başına yutulan elektromanyetik gücü gösterir. Canlılarda SAR değerinin ölçülmesi için (akupuntur iğnelerine benzeyen) küçük, ince antenlerin doku içerisine sokularak elektrik alan değerinin ölçülmesi gerekir. Bunu hiçbir canlıda yapamazsınız. Bu nedenle, günümüzde SAR değeri ya elektriksel özellikleri insana EM olarak benzeyen robotlar kullanarak laboratuarlarda ya da bilgisayarda matematiksel modellerle elde edilmekte.

Yani kısaca cep telefonları bazında SAR bir cihazın yaydığı elektromanyetik güçtür. İşte bu yüzden cep telefonlarının SAR değerleri aslında çok önemlidir. Çünkü cep telefonları hepimizin artık günlük vazgeçilmez bir unsuru olmuş, yanımızdan ayırmadığımız bir uzvumuz olmuştur nerdeyse.
Yüksek SAR değerine sahip cihazların etkileri ise kısaca şunlar :

KISA VADELİ ZARARLARI (24 saat):

Görüş alanında daralma.
Kalp rahatsızlıkları.
Kalp pilinin bozulma riski.
Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski
Yoğun stres ve yorgunluk hissi.
Kalıcı işitme bozuklukları.
Konsantrasyon ve dikkat bozulması.
Embriyo gelişiminin zarar görmesi.
Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma
Kadınlarda düşük riskinin artması.
İşitmede geçici aksaklıklar oluşması.
Kan hücrelerinin bozulması.
Bas ağrıları ve sersemleme
Bağışıklık sisteminin bozulması.

UZUN VADELİ ZARARLARI (10 yıl):

Yüksek tansiyon.
Genetik yapının bozulması.
Sperm sayısının azalması.
Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri.
Cilt kanseri.
Kan beyin bariyerinin zedelenmesi.


Ve asıl önemli olan husus ise şu. Günümüzde satılan çakma diye tabir ettiğimiz bu garip, tv�li, dokunmatik ekranlı, ya da bangır bangır ses veren bu çin malı cihazların hiç birinin SAR değeri resmi olarak bilinmemektedir. Üreticileri bu değerleri açıklamamıştır. Üstelik çift simli olan cihazlarda ise SAR oranı tavan yapmaktadır diyebilirim.

İşte bu yüzden Çin malı bu cihazların hiç birini tavsiye etmiyorum. En azından SAR değerleri açıklanmadıkça hem kesenize hem sağlığınıza bile bile zarar vermeyin.

SAR Değerleri tabloları
Ayrıntılı güncel nokia sar değerleri





İnsanları elinizden geldiğince bu SAR hususunda bilgilendirin.
 
  • Beğen
Tepkiler: emmi, Mehmet, Burak ve 1 kişi daha


Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
Teşekkürler Mustafa gerçekten yararlı bir konu olmuş hepimizin bilinçli olması gerek bu konuda:)
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Rica ederim abi çok hassas bir konuymuş son günlerde bu konuda bayağı kurcaladım merak ettiklerimi bir araya getirerek paylaşmak istedim.
 

Burak

Üye
çok sağ ol abi. bilinçli olmak gerek bu konuda.
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim sende sağol
 


Üst Alt