omayra
Üye
Omayra'dan Turşu Tarifi
Arkadaşlar, çok sevdiğim can dostumdan aldığım ve aşağıda yazacağım tarifle turşu kurdum ve tüm yiyenler bayılmış durumda Babaannem bile (ki pek beğenmez her yapılanı) turşumu çok sevdi İşte o turşunun yapımı....
1- Kornişon (hani pütürlü küçük salatalıklar var ya, onlardan... Ben 4 kg'dan yaptım, hepsini tek tek 2-3 yerinden deldim)
2- Çarliston biber (yeşil biber işte.. ben 2 kg koydum, biberleri deldim, çekirdeklerini çıkarmadım, bütün bütün bıraktım)
3- Kelek (2 kg'dan yaptım, 4'e bölerek kaba yerleştirdim ben.)
4- Sarımsak (1 baş sarımsağı ayıkladım, dişlerini bütün bütün koydum. ezmedim veya doğramadım)
5- Kristal tuz. (kaba tuz deyince ince veriyorlar.. Bu tuz aynı limon tuzuna benziyor görünüm olarak, öyle iri işte)
6- Su (ben çeşme suyu kullanmadım, doğal kaynak suyu kullandım)
7- Sirke (üzüm sirkesi kullandım)
Gelelim yapımınaaa.....
Malzemelerinizi yıkayın, kevgire alın, suyu süzülsün. İşin püf noktalarından biri bu arkadaşlar, malzemeleriniz turşunuzu kurarken kesinlikle kuru olmalı. Tadı daha güzel olur
Hani 5 litrelik sular var ya, alın onlardan, suyu ile turşunuzu kurun, kabına da malzemelerinizi yerleştirin.
Ağzı dar su kabına en alta birkaç diş sarımsak yerleştirin. Sıra ile tüm malzemelerinizi kat kat yerleştirin. Aralara sarımsak atın. Kabın ağzına kadar bu şekilde kelek, kornişon, biber ve sarımsakları sıkı sıkı dizin. Sonra da hazırladığınız suyu malzemlerinizi tamamen kaplayacak şekilde üzerine dökün ve kabın ağzını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen bir yerde 3 hafta saklayın. Tuşunuz mükemmel olur.
Şimdi de suyunun hazırlanma şekline gelelimmm
1 litre suya 2 yemek kaşığı iri kristal tuz atın ve kaynatın. Bu şekilde ölçüyü dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Kaynayan tuzlu suyu ılımaya bırakın. Ilıdığında her litre başına 1 su bardağı üzüm sirkesi koyun. Dilerseniz tam soğuyunca malzemelerinizin üzerine dökebilirsiniz, ama ben ılık ılık döktüm.
Ayrıca kabın ağzını kapattıktan sonra siyah veya mavi (içine ışık girmesini engellemek için) bir poşete sarıp güneş görmeyecek bir yerde sakladıııımmm... Sonuç mükemmel
Afiyet olsun
1- Kornişon (hani pütürlü küçük salatalıklar var ya, onlardan... Ben 4 kg'dan yaptım, hepsini tek tek 2-3 yerinden deldim)
2- Çarliston biber (yeşil biber işte.. ben 2 kg koydum, biberleri deldim, çekirdeklerini çıkarmadım, bütün bütün bıraktım)
3- Kelek (2 kg'dan yaptım, 4'e bölerek kaba yerleştirdim ben.)
4- Sarımsak (1 baş sarımsağı ayıkladım, dişlerini bütün bütün koydum. ezmedim veya doğramadım)
5- Kristal tuz. (kaba tuz deyince ince veriyorlar.. Bu tuz aynı limon tuzuna benziyor görünüm olarak, öyle iri işte)
6- Su (ben çeşme suyu kullanmadım, doğal kaynak suyu kullandım)
7- Sirke (üzüm sirkesi kullandım)
Gelelim yapımınaaa.....
Malzemelerinizi yıkayın, kevgire alın, suyu süzülsün. İşin püf noktalarından biri bu arkadaşlar, malzemeleriniz turşunuzu kurarken kesinlikle kuru olmalı. Tadı daha güzel olur
Hani 5 litrelik sular var ya, alın onlardan, suyu ile turşunuzu kurun, kabına da malzemelerinizi yerleştirin.
Ağzı dar su kabına en alta birkaç diş sarımsak yerleştirin. Sıra ile tüm malzemelerinizi kat kat yerleştirin. Aralara sarımsak atın. Kabın ağzına kadar bu şekilde kelek, kornişon, biber ve sarımsakları sıkı sıkı dizin. Sonra da hazırladığınız suyu malzemlerinizi tamamen kaplayacak şekilde üzerine dökün ve kabın ağzını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen bir yerde 3 hafta saklayın. Tuşunuz mükemmel olur.
Şimdi de suyunun hazırlanma şekline gelelimmm
1 litre suya 2 yemek kaşığı iri kristal tuz atın ve kaynatın. Bu şekilde ölçüyü dilediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Kaynayan tuzlu suyu ılımaya bırakın. Ilıdığında her litre başına 1 su bardağı üzüm sirkesi koyun. Dilerseniz tam soğuyunca malzemelerinizin üzerine dökebilirsiniz, ama ben ılık ılık döktüm.
Ayrıca kabın ağzını kapattıktan sonra siyah veya mavi (içine ışık girmesini engellemek için) bir poşete sarıp güneş görmeyecek bir yerde sakladıııımmm... Sonuç mükemmel
Afiyet olsun