şu bit olayına takılmaktan vazgeçmenin zamanı geldi de geçiyor.
64 bit yada 128 olması performansını %2-3 gibi değerler ile etkiler.
asıl performans gpu memory saat hızlarıyla belli olur ki
64bit le 128 bitin sadece saat hızları farklı.
aynı hızlarda çalıştırdıgınızda bir farkları olmaz
pardon ama bit nasıl önemli değil onu anlayamıyorum ben.
bit dediğimiz olay ekran kartı üzerindeki gpu ile yine ekran kartı üzerindeki ramler arasında iletilebilecek data miktarını gösteren bir birimdir. Düşük çözünürlükle ve ayarlarda çok bir önemi olmaz, zira yapılan işlemi limitleyen gpu'dur ama yüksek çözünürlük ve ayarlarda önem kazanmaya başlar.
hatta sdn den de bir alıntı yapayım.
"Ekrankartındaki
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
değeri; kartın her saat(clock) döngüsünde GPU(
Graphic Process Unit=Grafik İşleme Birimi) ile RAM arasında taşıyabileceği veri miktarını ifade eder. Bu kartın genel bellek aktarım bileşenidir. Daha çok veri aktarımı ekrana görüntüyü daha hızlı çizmeye ve yüksek çözünürlük elde etmeye ve pürüzsüz yüksek nitelikli görüntü elde etmeyi mümkün kılar.
Bir kartın gerçek veri aktarımı, bit yerine saniye başına gigabytes cinsinden ölçülür. Bu değer kartın RAM(
Random Access Memory=Rastgele Erişim Belleği) frekansına ve veri yolu bit değeri birleşimine göre farklılık gösterir. Gigabytes değeri bit hızının 8 ile bölünmesiyle hesaplanır.
Örnek olarak 3000 Mb RAM miktarı olan 128 bit bir kartın veri aktarımını bulmak için: 3000 X 128 / 8 = 48000(Yani 48GB/s)
256 bit olan kartta bu 96GB/s değerindedir. 384 bitte ise 144GB/s'dir.
Veri aktarım hızı ne kadar yüksek ise bilgisayarın işleyebileceği veri kapasitesi de o kadar artar. Eğer oyun bağımlısı değilsen (bağımlılıktan kastım; Oyunculukta FPS(
Frame Per Second=Saniye Başına Kara) değeri vardır. bu değer ne kadar yüksekse oyundaki akıcılıkta o derece iyidir) veya çizim işleriyle uğraşmıyorsan 256bitlik bir karta ihtiyacın yoktur. 128bit 1GB veya 2GB bir ekrankartı işini hallice görecektir.
@
Linkleri görüntülemek için kayıt olmalısınız
"