DoTA 2 Kasma Sorunu

Sponsorlu Bağlantılar

beyaz_dis123

beyaz_dis123

Üye
    Konu Sahibi
DoTA 2 Kasma Sorunu
Selamün aleyküm arkadaşlar. monster tulpar t5 v23.1 laptop var elimde. cihazı alalı yıl oldu. bilgisayarda birçok oyun oynadım sorun yok yalnız son 1 aydır dota 2 de oyun içinde ara ara kasmalar oluyor. bazen kasmalar sıklaşıyor. bu sorun sadece dota de var. mesela cs 2 oynuyorum hiçbir sorun yok. farcry 5 ve 6 yı 1 ayda 2 şer defa bitirdim hiç sorun yok. crysis 3 ramestred son ayarlarda oynadım sorun yok. sniper oyunlarını son ayarda oynadım sorun yok; ama dota 2 de son 1 aydır kasma oluyor. oyunu oynarken donuyor birkaç saniye sonra kendine geliyo ve 30-40 saniye sonra tekrar donuyor. bazen daha da sıklaşıyor. ne yaptım ne ettim sorunu çözemedim. görüntü ayarlarını sıfıra getirdim yine aynı. bazı güncellemeleri yaptım yine aynı. çözemedim. lütfen yardım edin.

bilgisayar özellikleri
bilgisayar marka ve modeli: Moster Tulpar t5. v23.1
işlemci: 3th Gen Intel(R) Core(TM) i5-13500HX 2.50 GHz
takılı ram: 32,0 GB (kullanılabilir: 31,7 GB)
sistem türü: 64 bit işletim sistemi, x64 tabanlı işlemci
işletim sistemi: windows 10 pro

ekran kartı-intel ve nvidia:
  1. Adı Intel(R) UHD Graphics​
  2. PNP Aygıt Kimliği PCI\VEN_8086&DEV_468B&SUBSYS_A6501558&REV_0C\3&11583659&0&10​
  3. Bağdaştırıcı Türü Intel(R) UHD Graphics Family, Intel Corporation uyumlu​
  4. Bağdaştırıcı Açıklaması Intel(R) UHD Graphics​
  5. Bağdaştırıcı RAM'ı 2,00 GB (2.147.479.552 Bayt)​
  6. Yüklü Sürücüler C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\iigd_dch.inf_amd64_6a13a6d40d93da6f\igdumdim64.dll,C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\iigd_dch.inf_amd64_6a13a6d40d93da6f\igd10iumd64.dll,C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\iigd_dch.inf_amd64_6a13a6d40d93da6f\igd10iumd64.dll,C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository\iigd_dch.inf_amd64_6a13a6d40d93da6f\igd12umd64.dll​
  7. Sürücü Sürümü 32.0.101.5768​
  8. INF Dosyası oem38.inf (iADLSD_w10_DS bölümü)​
  9. Renk Düzlemleri Kullanılamıyor​
  10. Renk Tablosu Girdiler 4294967296​
  11. Çözünürlük 1920 x 1080 x 144 hertz​
  12. Bit/Piksel 32​
  13. Bellek Adresi 0x2000000-0x2FFFFFF​
  14. Bellek Adresi 0x0000-0xFFFFFFF​
  15. G/Ç Bağlantı Noktası 0x00004000-0x0000403F​
  16. IRQ Kanalı IRQ 4294967250​
  17. Sürücü C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERSTORE\FILEREPOSITORY\IIGD_DCH.INF_AMD64_6A13A6D40D93DA6F\IGDKMDN64.SYS (32.0.101.5768, 50,90 MB'a ulaştığında (53.373.344 Bayt), 12.03.2025 20:06)​

1. Adı NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop GPU
  2. PNP Aygıt Kimliği PCI\VEN_10DE&DEV_28A0&SUBSYS_A6501558&REV_A1\4&381777ED&0&0008
  3. Bağdaştırıcı Türü NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop GPU, NVIDIA uyumlu
  4. Bağdaştırıcı Açıklaması NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop GPU
  5. Bağdaştırıcı RAM'ı (1.048.576) Bayt
Card name: NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop GPU
  1. Manufacturer: NVIDIA
  2. Chip type: NVIDIA GeForce RTX 4060 Laptop GPU
  3. DAC type: Integrated RAMDAC
  4. Device Type: Full Device
  5. Device Key: Enum\PCI\VEN_10DE&DEV_28A0&SUBSYS_A6501558&REV_A1
  6. Device Status: 0180600A [DN_DRIVER_LOADED|DN_STARTED|DN_DISABLEABLE|DN_REMOVABLE|DN_NT_ENUMERATOR|DN_NT_DRIVER]
  7. Device Problem Code: No Problem
  8. Driver Problem Code: Unknown
  9. Display Memory: 24192 MB
  10. Dedicated Memory: 7957 MB
  11. Shared Memory: 16235 MB
  12. Current Mode: Unknown
  13. HDR Support: Unknown
  14. Display Topology: Unknown
  15. Display Color Space: Unknown
  16. Color Primaries: Unknown
  17. Display Luminance: Unknown

PALA.

PALA.

Üye
Aleykümselam. Oyun HDD mi yüklü ? HDD ve SSD için disk yazma önbelleğinin açık olduğundan emin olun. Bu tarz anlık takılmalar disk önbellek dolması, disklerin uyku moduna geçmesi yani uyuklamasıdan, arka planda çalışan görevler veya uygulamalarla çakışmasından kaynaklı olabilir. Birde en son ne zaman düzgün soğutma sistemine bakım yapıldı ? Eğer termal transfer hızlı değilse anlık olarak böyle olur.
dota 2 de son 1 aydır kasma oluyor. oyunu oynarken donuyor birkaç saniye sonra kendine geliyo ve 30-40 saniye sonra tekrar donuyor. bazen daha da sıklaşıyor.

• Beğen
Tepkiler: beyaz_dis123, Dobraokuyucu ve MAERKEK
MAERKEK

MAERKEK

Moderator
Oyunla alakalı bir sorun var gibi aslında optimizasyon deniliyor bu meseleye. Ya da pc'in driverlar ile alakalı. Çok sefer inceleme izledim. Bazı oyunlarda fps alamıyorlar. Nvidia ve amd ekran kartına göre değişik fps değerleri veren oyunlar var.

Bu meseleye bu açıdan bakmalı. Driver , oyun ve windows güncellemelerini takip etmeli kurmalısınız. Her güncelleme iyi yapacak diye bir olay yok.

• Beğen
Tepkiler: beyaz_dis123 ve PALA.
beyaz_dis123

beyaz_dis123

Üye
    Konu Sahibi
Aleykümselam. Oyun HDD mi yüklü ? HDD ve SSD için disk yazma önbelleğinin açık olduğundan emin olun. Bu tarz anlık takılmalar disk önbellek dolması, disklerin uyku moduna geçmesi yani uyuklamasıdan, arka planda çalışan görevler veya uygulamalarla çakışmasından kaynaklı olabilir. Birde en son ne zaman düzgün soğutma sistemine bakım yapıldı ? Eğer termal transfer hızlı değilse anlık olarak böyle olur.
Oyun sdd ye yüklü C diskinde. Fanları daha birkaç gün önce temizledim. Oyun daha önce sorunsuzdu. Durduk yere 1 aydır böyle. Bu arada bazı sürücüler yüklenmiyo. Mesela Intel wifi 6 proset diye bir sürücü geldi yüklenmiyo.

XXXturi01

XXXturi01

Üye
Hocam belki laptop RTX 4060 yerine işlemcinizdeki İntel UHD Graphics iGPU yu kullanıyor olabilir. Ayarlardaki grafik ayarlarından masaüstü uygulaması ekleye basıp Dota nın exe dosyasını ekleyip yüksek performansa al. Öyle yaparsan RTX 4060 ı Dota nın kullanımına açacaktır.

• Beğen
Tepkiler: beyaz_dis123, Dobraokuyucu, PALA. ve 1 kişi daha
PALA.

PALA.

Üye
Oyun sdd ye yüklü C diskinde. Fanları daha birkaç gün önce temizledim. Oyun daha önce sorunsuzdu. Durduk yere 1 aydır böyle. Bu arada bazı sürücüler yüklenmiyo. Mesela Intel wifi 6 proset diye bir sürücü geldi yüklenmiyo.
Bu 1 aylık sürede windows update eski sürücüyü yükleyip uyumsuzluklar yapabilir, böyle başına buyruk işleri yapar. Yukarıda anlatıldığı gibi yüksek performansa alın. Eğer iflah olmazsa yedek alıp format atarsınız. Birde görev yöneticisini arka planda açık tutun, kayıt alsın, takılma anında oyundan çıkıp grafiği inceleyince hangi donanımın zorlandığını anlayabilirsiniz. Uyumsuz sürücü olabilir.

• Beğen
Tepkiler: beyaz_dis123 ve MAERKEK
beyaz_dis123

beyaz_dis123

Üye
    Konu Sahibi
Hocam belki laptop RTX 4060 yerine işlemcinizdeki İntel UHD Graphics iGPU yu kullanıyor olabilir. Ayarlardaki grafik ayarlarından masaüstü uygulaması ekleye basıp Dota nın exe dosyasını ekleyip yüksek performansa al. Öyle yaparsan RTX 4060 ı Dota nın kullanımına açacaktır.
bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum ama nvidia uygulamasından dota 2 grafik ayarlarını en kaliteliden en performanslıya geçirdim ve bir nebze düzeldi ama hala donmalar oluyor. daha kısa ve daha yumuşak donmalar oluyor. sanırım sürücü meselesi. sürücüleri kontrol edecem ama pek anlamam. bulamadım hangi sürücüler sorun çıkarıyor.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
XXXturi01

XXXturi01

Üye
bunu nasıl yapacağımı bilmiyorum ama nvidia uygulamasından dota 2 grafik ayarlarını en kaliteliden en performanslıya geçirdim ve bir nebze düzeldi ama hala donmalar oluyor. daha kısa ve daha yumuşak donmalar oluyor. sanırım sürücü meselesi. sürücüleri kontrol edecem ama pek anlamam. bulamadım hangi sürücüler sorun çıkarıyor.
Dediğim gibi muhtemelen cihaz işlemcinin dahili ekran kartını kullanıyor.
Benim dediğimi yapın düzelebilir. Windows ayarlarından yapacaksınız.

• Beğen
MAERKEK

MAERKEK

Moderator
Ekran kartı sürücüsü çıkartıyor olabilir. Ben nvidia studio sürücüsü kullanıyorum. Sizde studio sürücüsüne geçin

• Beğen
Tepkiler: beyaz_dis123 ve Dobraokuyucu
Dobraokuyucu

Dobraokuyucu

Üye
Ekran karti surucunun surumunu kasim surumune cekmeyi deneyin. En stabil surumlerden biri diyorlar

• Beğen
beyaz_dis123

beyaz_dis123

Üye
    Konu Sahibi
Ekran kartı sürücüsü çıkartıyor olabilir. Ben nvidia studio sürücüsü kullanıyorum. Sizde studio sürücüsüne geçin
bakalım ne olacak. stüdyo sürücüsüne geçiyorum şimdi. deneyecem
Mesaj birleştirildi:

denedim daha kötü oldu. game sürüüye aldım tekrar

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Dobraokuyucu ve MAERKEK
beyaz_dis123

beyaz_dis123

Üye
    Konu Sahibi
anasını yaaa. ne yaptımsa olmadı. kaldırdım dota yı tekrar kuruyorum
olmazsa format atarım
Mesaj birleştirildi:

yok arkadaş olmadı ne yaptıysam olmadı. bu dota görüntü ayarlarında direct 11 aktif altında da farklı birşey var. o diğrini seçtim ilk başta kasmadı sonradan tekrar kasmaya başladı. internette bir yerde okudum. birinin de kasmış direct 11 aktifmiş ama direct 9 a almış düzelmiş ama bende direct 9 yok. yani orada seçenekler arasında yok
ne yapacağımı şaşırdım yahu

Son düzenleme:
XXXturi01

XXXturi01

Üye
anasını yaaa. ne yaptımsa olmadı. kaldırdım dota yı tekrar kuruyorum
olmazsa format atarım
Mesaj birleştirildi:

yok arkadaş olmadı ne yaptıysam olmadı. bu dota görüntü ayarlarında direct 11 aktif altında da farklı birşey var. o diğrini seçtim ilk başta kasmadı sonradan tekrar kasmaya başladı. internette bir yerde okudum. birinin de kasmış direct 11 aktifmiş ama direct 9 a almış düzelmiş ama bende direct 9 yok. yani orada seçenekler arasında yok
ne yapacağımı şaşırdım yahu
Directx 11 i silip microsoftun sitesinden directx 9 u indirin olur. Ama yeni oyunlar açılmayibilir bu yüzden tekrar directx 11 kurmak zorunda kalırsınız dota oynamak istediğinizde dx11 i silip tekrar dx9 indirmek zorunda kalırsınız uğraştırır.
Benim dediğim ayarı yaptınız mı?
Yapmadıysanız bakın windows ayarlarına girip grafik ayarları diye aratın çıkana tıklayıp masaustu uygulamasi ekle diyin sonra dota nın exe dosyasını secin.
Oradaki listeye dota eklenecektir. Orda dotada windowsun kararina birak yada güc tasarrufu yazacak onu değiştirip Yüksek Performans: Nvidia Geforce RTX 4060 Laptop GPU olarak değiştirin mutlaka olacaktır.

• Beğen
Tepkiler: PALA., beyaz_dis123 ve Dobraokuyucu
beyaz_dis123

beyaz_dis123

Üye
    Konu Sahibi
Directx 11 i silip microsoftun sitesinden directx 9 u indirin olur. Ama yeni oyunlar açılmayibilir bu yüzden tekrar directx 11 kurmak zorunda kalırsınız dota oynamak istediğinizde dx11 i silip tekrar dx9 indirmek zorunda kalırsınız uğraştırır.
Benim dediğim ayarı yaptınız mı?
Yapmadıysanız bakın windows ayarlarına girip grafik ayarları diye aratın çıkana tıklayıp masaustu uygulamasi ekle diyin sonra dota nın exe dosyasını secin.
Oradaki listeye dota eklenecektir. Orda dotada windowsun kararina birak yada güc tasarrufu yazacak onu değiştirip Yüksek Performans: Nvidia Geforce RTX 4060 Laptop GPU olarak değiştirin mutlaka olacaktır.
oldu çok teşekkür ederim. hiçbir şey işe yaramadı bu işe yaradı. sorun çözüldü. dediğini yaptım halloldu
Mesaj birleştirildi:

Bunu denediniz mi?
bu sürümü bulamadım. ama sorunu çözdüm çok şükür.

• Beğen
Tepkiler: XXXturi01, Dobraokuyucu ve MAERKEK
XXXturi01

XXXturi01

Üye
oldu çok teşekkür ederim. hiçbir şey işe yaramadı bu işe yaradı. sorun çözüldü. dediğini yaptım halloldu
Mesaj birleştirildi:

bu sürümü bulamadım. ama sorunu çözdüm çok şükür.
Rica ederim.
Bu ayarı diğer oyunlara ve uygulamalarada yapmayı deneyin belki onlarında performansı artar.

• Beğen
Tepkiler: beyaz_dis123
beyaz_dis123

beyaz_dis123

Üye
    Konu Sahibi
Rica ederim.
Bu ayarı diğer oyunlara ve uygulamalarada yapmayı deneyin belki onlarında performansı artar.
Oyunların hepsinde işe yarıyor ama video oynatıcılarda işe yaramadı. aslında video oynatıcılar oyun gibi ağır değil ama anlamadım. gom player ve vlc player var bazı videolarda piksel piksel donma yapıyor ve bazen de tıklayınca yanıt vermiyor. bu ayarda yine aynılar. ama dota çalıştı ya önemli değil gerisi.

Üst Alt