Nokia N95 Yeni sürümü V 20.0.015

Sponsorlu Bağlantılar

enigma

enigma

Üye
    Konu Sahibi
Nokia N95 Yeni sürümü V 20.0.015
YENİ FIRMWARE V.20.0.015
13-11-07
RM-159
Nokia N95(02.01)

Nokia, N95 kullanıcılarına yeni bir süpriz hazırlamış ve bu suprizi yeni çıkan sürümüyle bizlere sundu.
28.11.2007 tarihi itibariyle merakla bu sürümü yükledim ve ağzım açık kaldı diyebilrim. Nokianın genellikle sürüm güncelemelerinden sonra değişiklikleri farkedemiyorduk. Ne değişti diye merakla telefonu kurcalıyor ama fark gözlemliyemiyorduk. Bu sefer Nokia kendini aşıp N95te tahmin edilemeyecek kadar değişiklik gerçekleştirilmiş.

işte şuana kadar farkettiğim bazı değişiklikler:

1- Gelen aramalar için VIDEO seçebiliyorsunuz. :oke:
Bu benim çok hoşuma gitti. kaliteli video ve seslere sahipken bunları sadece izlemek dokunmuyor değildi ama şimdi videoları zilsesi olarak kullanabiliyoruz ve aranıldığınızda video oynatılıyor. :yuru
Kötü haberim ise video seçildiğinde arayan kişinin ismini söylemiyor ve zilsesi olarak sadece tercihler menüsünden seçilebiliyor. videolu arayan zilsesi ile 3-d ses özelliği kullanılabiliyor ama yine biraz kasabiliyor.

2-Arama (mobil search): :oke:bu özellik daha öncede vardı ama bekleme menusüne eklenmiş ve aynı vistadaki gibi rehber, galeri, mesajlar ve web içerikleri gibi daha bir çok özelliği harfleyerek yada katagorilerde yöntuşları ile gezerek bulabiliyorsunuz gerçekten işe yarar ve güzel bir özellik. uygulamanın eksi yönü açılırken biraz kasılması ama açıldıktan sonra gayet hızlı.

3- Müzik uygulamarı ve müzik çalar ile ilgili değişikler: :oke:telefonu ilk güncelleştirmeden hemen sonra menü tuşuna bastığımda gözüme çarpan ilk yenilik Müzik menüsü oldu. Müzik menusü müzikle ilgili uygulamarı birarada toplandığı bir klasör. içinde Müzik çalar, radyo podcasting ve müzik mağazası uygulamalerı mevcut. müzik çaları ilk açtığımızda müzk dosyalarını ve postcast'leri otomatik arıyor ve buluyor. menu içinde müzik çalar ve postcast uygulaması var o an müzik dinleniyorsa şimdi çalan müziğide menü olarak burada görebiliyoruz. bunun dışında album kapak resmi (defult olan) değiştirilmiş ve ve yöntuşları ile ile durdur yürüt ileri sar geri sar gösterim ikazları değiştirilmiş. bunlara eksta olarak görsel öğelere halkalar ismiyle yeni bir animasyon eklenmiş ama ben tutmadım. Müzik keyfini biraz daha arttırmış olduklarını farkettim ses biraz daha kaliteli geliyor ama bass sanki azaltılmış mid ve tiz seslere biraz daha önem verilmiş. ben zaten creative kulaklık kulandığım için bass yeterince mevcut. (creative kulaklığı tavsiye ederim)

4- Kamera: :oke: Kamera menüsünde ufak değişiklikler yapılmış ve o ayar yaptığımız küçük ikonlara animasyon eklenmiş. fotoğraf çekerken otofocusun bip sesi biraz daha kibar ama ilkel sesle değiştirilmiş. otofocus daha net anlarda yakalayabiliyor ve daha hızlı yakalıyor. bununla ilgili ayar ise ayarlar menüsüne ekstra opsiyon eklenmiş menunun adı Gelişmiş gijital yaklaştırma kapalı- açık(duraklamalı) - açık (kesintisiz) olarak üç seçenek mevcut.
gelelim en büyük ve en güzel değişikliğe kamera kaydı. kamera ile uğraşırken karşımıza çıkan gri ekran gitmiş ve fotoğraf çekiminden en geç 1 saniye sonra çektiğiniz fotoğrafı görebiliyorsunuz. eskisi gibi 3-4 sn beklemiyoruz çok ama çok hızlanmış. kalitesi hakkında ise yorum yapamıyorum çünki değişse bile ortam durum ve ışık dengeleri bu durumu değiştirebilir ve büyük bir fark gözlemlenemez.:oke:

5- Mesajlar::bann: en gıcık olduğum kısım bu oldu hiçbir değişiklik gözlemlemedim ama gözlemlediğim en büyük değişiklik mesajlarda dolaşırken çok kasılıyor ama haddinden fazla kasılıyor :@öyle böyle değil:bann:

6- Haritalar::oke: Nokia Maps uygulamasını yeni sürümünü dahil etmişler. çok fazla değişiklik yok sadece 3-4 dakikada bağlanırken 1-2 dakikada gps'e bağlanabiliyorsunuz. bunun altyapıyı çalıştıran sürücüler ilede alakası olabilir.

7-Oyunlar::oke: artık bazı N serisi telefnlar N-gage olacak. bu haberi daha önce adresinden öğrenmiştim. yüklecek bir uygulama vasıtasıyla zahmetsizce n-gage oyunları kurulup oynanabilecek. şuan tam hizmete geçmesede yakın zamanda hizmete başlayacak bu özellik yeni sürümde eklenmiş ve hazır durumda (ekstra bir yazılım daha yüklemeniz gerekebilir). ilginç bişey ise kayan kapağı açıp ekranı yan çevirdiğinizde ortaya çıkan play/pause I<< &#9688; >>I tuşlarıyla fifa 2007 de pas shut gibi komutları kullanabiliyor olmanız:oke: daha önece hiçbir oyunun bunu yapabildiğini görmemiştim iyi oldu. oyunlarda yılan oyunu ve diğer anlayamadığım oyun yok bunlar yerine fifa 2007 ve asphalt 3 demo oyunları var. yüklediğimiz diğer oyunlar oyunlar uygulaması içine gelmiyor ( n-gage oyunları dışındakiler)

Düzeltme: N-gage özelliğini tam olarak kullanmak için adresinden N-gage aplication'ı yüklemeniz gerekmekte fakat şuan için hazırlık aşamasında ve bu ay açılacağını yazmışlar.

8-Araçlar klasörü: :bilmem:içine yardımcı uygulamalar isminde bir klasör açılmış ve içinde hafıza,3-d sesler, ses komutları, hızlı arama, yardım, vs vs gibi özellikler taşınmış. biraz daha derleyip toplama dağınıklığı önleme amacı güdülsede ordan oraya gir ordan oraya gir felsefesi bana biraz aykırı geldi. ana menü içinde olsaydı daha hoş olurdu ama hoşlanmadımda değil hani. uygılamalar klasörüde böyle bir değişikliğe uğramış office klasörünün olduğu gibi şimdi birde Medya uygulaması eklenmiş içinde ses kaydedicisi, realplayer, flash oynatıcı ve sohbet gibi uygulamar taşınmış. klasörlerimiz normal değil kenarına küçük grafikler eklenmiş.
uygulamalar menüsü içine My Nokia ismiyle muallak bir uygulama eklenmiş ama ülkemizde kullanılamadığını vurgulayan bir mesaj çıkıyor karşımıza.

9- Temalar :bilmem: menüsü ana menü veya başka yerde bulamazsınız artık, bulabileceğiniz tek yer ayarlar>genel>kişiselleştirme>temalar. içindeki temalarda hiçbir değişiklik yok sadece en sondaki temanın ismi Turquoise olmuş ve renkleri biraz daha canlı gibi geldi ben bunu kulanmaya başladım.

10- Galeri:bilmem:ye Lifeblog eklenmiş diğer değişiklik ise slayt gösterisi yaptığınızda fotoğraflar müzik eşliğinde dönerken biraz takılıyordu bu sorunu halletmişler.

11- Kayan kapak :megafon: konusunda yetkililere burda çığırıyorum yav kardeşim kayan kapakta multimedya tuşlarını açtığımızda karşıma gelen multimedya menüsüne ne oldu? hemen korkmayın multimedya menüsü yerli yerinde duruyor ama ekranı aşağıya çekip multimedya tuşlarını açtığınızda ekran yana dönüyor ama multimedya menüsü açılmıyor:sopa:illaki o multimedya tuşuna basmak zorundasınız:@ en çok kullandığım şeyi nasıl kaldırırsın yaw nokiaaaa :megafon: en sık ve tuş kombinasyonu olmadan kullandığım programları oraya ekliyordum ve em işimi hallediyordum. şimdi kapağı kaydır sonra multimedya tuşuna bas olurmu bu yaw:nono: :agla:agla:agla

multimedya menüsünde hiçbir değişiklik yok.
birde güç tasarrufu moduna girerken yandaki galeri tuşlarının mavi yanıp-sönme işlevi kaldırılmış sanırım 1-2 defa yanıp söndüğüne şahit oldum ve belki kapağı ve ve ayarları 10 değişik pozisyonda koyarak ekrankoruyuca geçmesini bekledim ama o ışıklar artık ikaz etmiyor. önemide varmı yok tabiki

12- Yabancı sitelerde videolu görüşme kalitesinin, batarya ömrünün uzatıldığı ve flash atılırken (güncelleme yapılırken) ortaya çıkan sorunların giderildiğine dair bilgilere rastladım. daha fazla değişiklik olduğuna inanıyorum ama şuan benden bukadar


NOT 1: Ben yapılan değişikliklere çok şaşırdım hiçbirzamn yeni sürümlerde görsel olarak bukadar değiştiğini görmemiştim bu konuda nokia ve yazılım firması symbianı tebrik ederim. sanki yenibir tel almış gibi oldum. siz hemen okadar umutlanmayın çünkü ben ayrıntıların adamıyımdır çoğu kullanıcı ise yüzeysel bakar ve umrunuzda olmayabilir:sn:
ben yeni sürüme 10 üzerinden 9 veriyorum. daha birçok yenilik eklendiğini hissediyorum ama gözlemlemek biraz vakit alacak eski sürümü unutmazsam :D


NOt 2: Kesinlikle alıntı değildir. Tarafımca gözlemlenip tarafımca yazılmıştır. Yürütenlere parmaklarımın hakkını helal etmem zaten okadarda önemli değil . Maxicep için yazdım maxicep kullansın
sertifika sorunlarından dolayı ekran görüntüsü yakalayan bir program kuramadım bu nedenle fotografsız bir anlatım oldu sorunu çözersem yakın zamanda eklerim.:deal:

25-12-2007 Tarihi itibariyle yaptığım ek düzeltme ve sorulan soralara cevaplarım

Nokia Software Updater 1.4.14 (Nokia Tel. İçin Yazılım Güncelleme) YENİ !..

Nokia Yazılım Güncelleme (n70 n71 n72 n73 n75 n80 n90 n93 n95 e50 e60 e61 e62 e70 vb)

-nasıl update yapalıcağı maxicepte diğer arkadaşların hazırladığı şablonlarda mevcut yeteri kadar araştırma yapmamanız sizi sıkıntıya düşüruyor. mod arkadaşlar o konuları sabitlemiş ve sayfanın enüstüstünde yer alıyor. yapmanız gereken kızmadan doğru yere bakmak.

-benim telefonda şuana kadar ilk 1 saat dışında ne reset nede kitlenme gibi bir sorun olmadı. ilk 1-2 saat bir-iki defa kilitlenme oldu tel kendini yeniden başlattı ama kendiliğinden o sorunda yok oldu. update sırasında çok yoğun olmasından ve bu yoğunluk sırasında ısı ramlerin dolması işlemcinin tıkanması gibi geçici nedenler sebep olmuş olabilir. reset kilitlenme gibi sorunu olanlar ve sorun düzelmemişse tekrar update etmeyi deneyebilir.

-hafıza dolu uyarısı : sizin birçok uygulamayı aynı anda açtığınızda karşınıza gelen bir sorun. uygulamalardan kırmızı (no tuşu) ile çıkmanız programı arka planda çalıştırmaya devam etmenize sebep olur buda gereksiz ram sarfiyatı demektir. uygulamardan çıkış yada exit seçeneğini seçerek çıkarsanız hiçbirzaman HAFIZA DOLU UYARISI ALMAYACAKSINIZ. çalışan uygulamarın ikonun sağ üstünde küçük bir mavi top yer alır bu top o klasör içindeki bir programın yada o programın çalıştığını belirtir. iişinize yaramayan ve kullanmadığınız programları kapatın.

-Nokia N95 Türkçe Kodu 0534845 tir (1-2 tane daha dil kodu mevcut ama henuz aklımda yok:islik)ve telefon kodu bu olanlar ve daha önce yurtdışından gelmemiş ve türkçeleştirme yapmamış arkadaşlar gönül rahatlığıyla nokianın güncelleme programıyla güncelleştirme yapabilirler. dili ingilizceye veya diğer dillere dönüşen cihazlar için nemesis programını kullanarak dil kodunuzu değiştirin ve sonraki işlemde nokianın gücelleme programı ile update edin. dil kodu telefonunuz orjinal ise telefonun arka tarafında pilin altında kalan yerdeki etiket üzerinde CODE: yazan yerin hemen sağındaki rakamlar grubur Örnek: CODE: 0534845

-fotoğraf kalitesi bence biraz artmış gibi daha önce çektiğim bir makroyu yeni sürümde de denedim ve bence olumlu ama bazı fotoğrafların boyutu 2MB tı buluyor buda bir kalite göstergesi genel anlamda boyutlar 300kb ile 2MB arasında seyredir. oda içerisinde yapılan çekimlerde otomatik ayarda sonuç rezalet desem yeridir ama ayar yaparsanız ki bu duruma göre değişiyor sonuç yine mükemmel oluyor. 350 YTL lik samsung fotoğraf makinesiyle kafa kafaya çarpışacak bir tele sahipsiniz bunu bilin.

- N95 8GB ile yazılım farkı olabilir ve olacaktır. o cihazdaki birçok donanımsal farkın yazılımada yansıması elbette zorunludur örnek: lens kapağı olmayan N95 8GB ın yazılımı lens kapağı olan N95e uymaması normaldir. kapak açılınca kameranın çalışmasını tetikleyebilecek bir donanım ve yazılımı olmayacağı için N95 8GB kullanıcıları bu topicteki yeni versiyon ve numarsını umursamasınlar aksi halde sorun hüsranla sonuçlanabilir. Normal N95e ait dil kodlarıda bu sebeple N95 8GB kullanıcılarına yaramayacaktır. bu kodlarla değiştirmeyin.

-Multimedya menüsü artık sürgüyü aşağıya çektiğimizde açılmıyor. BU bir sorun değil Müşteri hizmetleri bu özelliksizliğin bilinçli olarak yapıldığını söyledi aslında güzel bişey bazen ekranı yan çevirmekte çok zorlanıyorduk şimdi hertürlü yan çeviebiliyoruz çevirmeye çalıştığımızda ise hemen multimedya menüsü gelmiyor ekrana (bu konuyla ilgili birçok arkadaşta bu konuda mh ile görüşmüş ama mühendislerin telefonun N-gage Özelliğine sahip olmasının getireceği etkiden dolayı bunu duymayacakları belli) ben rotate me kullanıyorum sorunsuzum :D

Uyarı !!!: Birçoğunuz gibi bende aynı yöntemlerle güncelleme yaptım, yapıyorum ve yapacağım ve kobay olarak kendi telefonumu kullanıyorum, hiçbir kimseye zarar verme gibi bir düşüncem olmadı olmaz ama güncellemeden veya verilen program tavsiyelerden telefonunuza gelebilecek zarardan ne şahsım ne de www.maxicep.com sorumlu değildir ve sorumlu tutulamaz !!! Tamamiyle kendi insiyatifinizi kullanarak ve riskli olabileceğini unutmadan deneyimli kişilerin dediğini yapınız.:deal:
 


ademuysal

Üye
teşekürler dostum hemen denicem pil sorunu inşallah halledilmiştir
 

smh1907

Üye
valla ben de merak ettim şimdi. eline sağlık ama meraklandırdın beni=)
 
BuuLuuT

BuuLuuT

Üye
ben yükledim telefon hızlandı cok memnunum


ısrarla tavsiye ederim :)
 
enigma

enigma

Üye
    Konu Sahibi
rica ederim arkadaşlar :D telefonda biraz hızlanma mevcut. özellikle kamera konusunda hıza hız katmışlar ve gerçekten en çok beklenen şeydi. yeni yüklediğimden dolayı çok oynadığımdan mı bilmiyorum ama sarj konusunda bir değişiklik yok gibi.
şarjınıza katkısı olması için şu ayarı kullanın:
Araçlar>Ayarlar>Telefon>Şebeke içinde Şebeke modunu GSM yapın. Gözle görünür derecede hatta 1 gün cıvarında bekleme süresi artıyor.

Ya arkadaşlar bu sürümü yükleyenler bir kontrol edebilirmi kapağı aşağıya kaydırınca sizde multimedya menusu açılıyormu?:sukur:
 

tbayansal

Üye
kardeş bende yükledim ama benim telefonum neden türkçe olmuyor bir bilen varsa cevap yazsın sevinirim teşk.
 
enigma

enigma

Üye
    Konu Sahibi
upsss diyebilirim ancak:(. menüde türkçe görünüyormu? bir kez daha güncelleme yapmanı tavsiye ediyorum.
ondan sonrada alttaki linke bir gözat olmazsa iyi bir telefon tamircisine 10-15 ytlye flash atmasını isteyebilirsin Nokia Yazılım Güncelleme (n70 n71 n72 n73 n75 n80 n90 n93 n95 e50 e60 e61 e62 e70 vb)
telefon yurtdışından gelmiş ise ve daha önce türkçeleştirme yapılmışsa bu sorun oluyor. birde simkartın takılı olarak güncelleştirme yapılmasın bir sebebide bu.
 

bonie

Üye
11- Kayan kapak konusunda yetkililere burda çığırıyorum yav kardeşim kayan kapakta multimedya tuşlarını açtığımızda karşıma gelen multimedya menüsüne ne oldu? hemen korkmayın multimedya menüsü yerli yerinde duruyor ama ekranı aşağıya çekip multimedya tuşlarını açtığınızda ekran yana dönüyor ama multimedya menüsü açılmıyorillaki o multimedya tuşuna basmak zorundasınız en çok kullandığım şeyi nasıl kaldırırsın yaw nokiaaaa en sık ve tuş kombinasyonu olmadan kullandığım programları oraya ekliyordum ve em işimi hallediyordum. şimdi kapağı kaydır sonra multimedya tuşuna bas olurmu bu yaw



Buna bende katıLıyorum 20.0.015 versiyonu yukLedım bendede aynı probLem oLdu kapağı kaydırıom muLtimedya açılLmadı hemen nokıayı aradım bana manueL bir ayarı oLmadıgını ve teknık servise götürmemi söyLedi..ama şimdi görüyorumki sorun benım teLefondan deiL yazıLımdanmış..

hatta şimdi bida aradım nokiayı bu sorunun düzeLtiLmesi için..sizde arayıp söyLerseniz beLki daha çabuk haLLEdiLebiLir sorun (02123371717 nokia türkiye)
 
koray-gsm

koray-gsm

Üye
Tşk Arkadasım Güzel Calısma
 

corsair

Üye
Multimedya menüsü ile ilgili sorun bende de var. Destek hattını aradım ama yardımcı olamadılar.
Bende bekleme süresinde hemen hemen bir gün artış oldu arkadaşlar
 

xuzunx

Üye
arkadaşlar bu güncellemeyi nerden yaptınız sayfa ismi verebilirmisiniz
 

corsair

Üye
arkadaşlar bu güncellemeyi nerden yaptınız sayfa ismi verebilirmisiniz

sayfasında yazılım güncelleyin diye bi link var. orda nasıl güncelleme yapacağın anlatılıyor. dikkat etmen gereken durumlar var. sayfada bunlar anlatılıyor. sen dene gerekirse yine yardım ederim
 

xuzunx

Üye
ok teşekürler
 

aspendos8

Üye
arkadaşlar bu güncellemeyi nerden yapabiliriz.
Detay verebilir misiniz
 
jackalcarlos

jackalcarlos

Üye
ya arkadaslar bende yaptım güncelleme ve cok güzel olduguna inanıyorum ama bilyorum sadece bendemi oldu kamerada fotograf cekerken sanki netleme yapmıyor onceden fotoyu cekerdim cektikten 2 yada 3 saniye sonra netlesirdi foto artık olmuyor nasıl cektiysem ole kalıyor
 
SkyCaptain18

SkyCaptain18

Üye
TşKler kardeş bilgiler için.
 

gurursekiz

Üye
kardeşim fotoğraf çekimi daha hızlı evet ama kalitede gerçekten de düşme var. (özellikle makro modunda). Eski sürümlerdeki müzikçalarlar temalara çizgiler bakımından uyum sağlıyordu bu müzikçalar bütün temalara uyumsuz. Benim telefonum durup durup TAKILIYOR, kendini yeniden başlatıyor. Tabi bu eksiler artılarının yanında neredeyse bi hiç. Özellikle şarjının daha fazla gitmesi ve search gayet güzel. Nokia'ya teşekkürler
 

corsair

Üye
arkadaşlar multimedya menüsüyle ilgili nokia destekten aradılar bu akşam beni. kaydırma ile menünün açılmaması olayı kasıtlıymış. bu haliyle telefonun daha kontrollü olduğunu söylüyor ilgili arkadaş
 
danger03

danger03

Üye
gözlemlerin için teşekkürler
 

fathbul84

Üye
çok iyide nasıl indircez.yardımcı olursanız sevinirim
 


Üst Alt