Nokia 701 Belle detaylı inceleme

Sponsorlu Bağlantılar

luckysleven

luckysleven

Üye
    Konu Sahibi
Nokia 701 Belle detaylı inceleme
Benim gibi android den belle ye geçmeyi düşünenler yada 701 almak isteyenler kendi çapımda detaylı bir inceleme yapmak istedim umarım işinize yarar ..

** Malzeme kalitesi **

701 de kaliteli malzeme kullanıldığını söyleyebilirim. Özellikle arka kapağın metalden yapılması telefona şık bir hava katmış fakat el izi tutmasına sebep oluyor .. Kasada kullanılan plastik malzeme de oldukça kaliteli .. Telefonun yan tarafında bulunan tuşlarda sağlamlık hissi veriyor. Fakat ekranın altında bulunan on/off ve orta tuş bana pek sağlam gelmedi .. Açıkçası onlarada gerek yokmuş çünkü bütün işlemleri ekrandan halledebiliyoruz doğal olarak onlara ihtiyacımız kalmıyor.. Kısaca telefon görüntü itibari oldukça güzel ve malzeme olarak sağlam . Birde sağ tarafa yerleştirilmiş sürgülü kilit açma tuşu yerine tepeye bir tuş konulsa daha kullanışlı olurmuş diye düşünüyorum ..

** Ekran **

3.5 luk gorilla glass ekranı uzunluk olarak yeterli fakat genişlik olarak bana dar geldi. Tabi bu efonun kullanımına fazla etki etmiyor sadece kalın parmaklı kullanıcılar için qwerty kullanımı biraz zorlaşıyor ama alışınca bu sorunda ortadan kalkar diye düşünüyorum .. Son çıkan takoz büyüklüğündeki modelleri baz alırsak 701 oldukça kullanışlı .. İnternette gezinmek için yeterli . Fakat oyun meraklısı kullanıcılar için yeterli olacağını sanmıyorum hoş fruit ninja veya angry birds tarzı oyunlar rahatlıkla oynanıyor. Dokunmatik hassasiyeti oldukça kaliteli nokiadan bu kadarını beklemezdim. Bir samsung ekranından farkı yok diyebilirim .

701 denince akla gelen ips clear black ekran dedikleri gibi 160 dereceden rahatça görülebiliyor. Fakat dünyada tek denilen 1000 nit parlaklık bana abartı gibi geldi ama dış ortamda görüntü oldukça net . Bir amoled ekran ile aralarında çok az bir fark var . Ekranın bir başka eksiği düşük çözünürlük buda sadece ikonların köşelerinde dikkatli bakınca anlaşılan ufak tırtıklanmalara sebep oluyor fakat göze batmıyor .. Hatta değişik temalar ile gelen ikonlar düşük çözünürlüğü hissettirmiyor ..

** İşlemci **

1ghz işlemci belle için oldukça yeterli . Ekran geçişleri menü açılışlar seri çok nadir takılmalar oluyor. İlk başlarda meydana gelen takılmalar ileriki zamanlarda en aza iniyor zaten yazılanlara göre ufak tefek takılmalar symbian ın genel sorunuymuş ama en aza indirmek için forum içerisinde ekstra çözümler mevcut.. Androidden sonra bu takılmalar devede kulak kalır bunu rahatlıkla söyleyebilirim. 8gb lık dahili hafıza son çıkan modelleri baz alırsak yeterli bir kapasite isteyen arttırabilir bende 8gb sd kart var ama kullanmaya gerek duymadım . 3 haftalık kullanımım sırasında en ufak bir resetleme yada donma yaşamadım .. Androidde haftada 3-4 kere reset problemi , donma , uygulama kapanması gibi sorunlar mevcuttu ..
*Uygulamaları ister dahili ister harici hafızaya kaydedebiliyoruz bu oldukça önemliydi benim için . Androiddeki gibi zorunlu olarak telefon hafızasına kaydettirmiyor ..

** Arayüz **

Arayüz çokta istediğim gibi çıkmadı .. Genel olarak bakınca belle arayüzü güzel gibi gözüksede detaylara inince bir çok eksik ortaya çıkıyor. Mesela bildirim çubuğunu kişiselleştirememiz buna en büyük örnek olabilir.. Ekran kilidini açmak için daha güzel bir stil kullanılabilir di yada ekran geçişleri için efekt ayarları konabilirdi. Forumda kişiselleştirme adına bir çok uygulama mevcut fakat bu tip kişiselleştirme ayarları telefonun orjinalinde olsaydı daha güzel olurdu .. Ve çoğu extra ayarı telefona kurmak için cihazı hacklemek gerekiyor ki cihazı hackleyince keyif almaya başlıyorsunuz .

Her uygulama için ayrı bir ses ayarı olması bana saçma geldi .. tek yerden ses ayarı yapılıp hepsinde geçerli olsaymış daha güzel olurmuş ..

** Kamera - ses **

Çift flashlı 8mp kamera normal kullanımda yeterli iç-dış ortamda yeterli bir kaliteye sahip . Çekim yapmak için fiziksel bir tuş olması kolaylık sağlıyor . Ses kalitesini fazla test etmedim ama dışarıya verdiği ses net ve temiz. Herhangi bir cızırtı , patama yapmıyor . Efekt seçenekleri eklemişler ne kadar gerekli tartışılır .

Film izlemedim ama telefonun içinde gelenlere göz attım rahatça film , video oynatıyor . Bir telefondan bu tür özellikleri yüksek performansla beklemek bence yanlış olur en nihayetinde bir telefon ama mevcut olanda yeterli bana göre

edit: youtube videolarını rahatlıkla ve takılmadan izleyebiliyorum buda diğer video sitelerinde rahatlıkla video izlenebileceği anlamına geliyor. Tabi yüksek performansta video izlemek için bulduğunuz yerde operatörünüzün çekim gücü de büyük etken ..

** Görüşme kalitesi **

Karşı tarafa giden ses ve karşıdan gelen ses temiz ve net her hangi bir sorun yaşamadım kça memnunum .
Ortam sesini engelleyen özellik sayesinde konforlu bir görüşme imkanı sağlanmış . Fakat telefonun dışarıya verdiği ses net ve temiz olmasına rağmen bana az gibi geldi ..

** Şarj süresi **

Yeni nesil ve özellikle android cihazları baz alırsak 701 in şarj süresi tatmin edici boyutta. Ortalama 1-1.5 saat içerisinde şarj oluyor ve 1.5-2 gün gidiyor . Kendimden örnek vermek gerekirse çok sık telefon görüşmesi , ekran parlaklığı son seviyede ( sensör kapalı ) , çift mod ve gsm karışık , bol kurcalama ( internet , fruit ninja vs.. ) ve uzun süreli navigasyon kullanarak şarjı 2 gün dayandırdım ama böyle bir telefona 1 gün bile gitse normaldir .. Kısaca şarj süresi 1300 mah olmasına rağmen oldukça başarılı .

Bunlar dışında,
-wifi hızlı bağlanıyor
-Müzik çaları gösterişli ve yeterli .
-Tek bir hesap ile bir çok yere ulaşabiliyoruz
-Nfc benim işime yaramıyor ama ilgilenenler için kullanışlı olabilir
-Rehber ve arama ekranı daha güzel abilirdi ama kullanımı kolay
-Mesajlaşma uygulaması biraz daha kullanışlı olabilirdi .. Mesajı göndermek için 2 yere basmamız biraz saçma geldi direk gönderme seçeneği konabilirdi..
-Widget ve kısa yol kullanımı güzel olmuş androidi aratmıyor .
-Qwerty rezalet diyebilirim .. klavyenin altındaki navi tuşları gereksiz olmuş ve ne yazıkki belle için fazla klavye seçeneği yok ..
-Telefon bağlandığı modemleri hatırlıyor fakat otomatik bağlanmıyor her seferinde bağlan dememiz gerekiyor .
-Sensör hassasiyetler oldukça güzel hatta ışık sensörü rahat durmuyor devamlı ayar yapıyor. ( Uygulama ile iptal etmek mümkün )
-Sağ tarafa yerleştirilen kilit açma tuşu bence saçma olmuş telefonun üstüne yerleştirilebilirdi .
-Telefonun içinde shazam,adobe gibi uygulamalar geliyor
-Browserdan videoları rahatça açıyor ve oynatıyor fakat browser performansı genel olarak çok iyi denilemez .. opera yine favori
-Arama kaydı daha detaylı olabilirdi . Arama menüsü ve ekranı görsel olarak daha güzel olabilirdi fakat kullanımı kolay , karışık değil .
-Telefon açılışı oldukça hızlı
-Ovi store android marketten kullanışsız çok detay gerekiyor .

Herkesin olumsuz yorumladığı nokia daki uygulama kıtlığı sertifika sorununu aşarak ortadan kalkıyor. Android deki root işlemleri gibi symbian dada sertifika alarak bir çok uygulamaya ulaşabiliyoruz. Ovi store dada günlük hayatta işe yarayan ve kullanışlı uygulamalar mevcut .

Bir çok tema buluna iyor .

Kısaca ben androidden belleye geçtiğime pişman olmadım .. Belleye yapılacak olan güncellemeler ile telefonun daha güzel hale geleceğini düşünüyorum .

**fp1 güncellemesi ile telefon daha stabil hale geldi .. Menü içerisindeki kasmalar artık yok .. Batarya performansın da gözle görülür bir artış var ve telefon 1ghz den 1.3 ghz e yükseldi. Arayüzde ufak değişikliler yapıldı kısaca telefon son güncelleme ile daha güzel bir hale geldi diyebilirim **

Telefonu kullandıkça eklemeler yaparım umarım inceleme işinize yarar kolay gelsin

-alıntı değildir-

custave

custave

Üye
dızıport hdfılm gıbı sıtelerdekı fılımlerı ızleyebılıyormusun takılmadan

luckysleven

luckysleven

Üye
    Konu Sahibi
valla ilk defa şimdi denedim izleniyor da telefon ekranında ne kadar keyif verir tartışılır

custave

custave

Üye
acıklama ıcın tesekurler
3 ay 5800 donusturerek ızledım buna gerek kalmadan ızlenıyosa yeterli. 701 ve galaxy s2 arasında kararsız kaldım almayı dusunuyorum

klongs

klongs

Üye
acıklama ıcın tesekurler
3 ay 5800 donusturerek ızledım buna gerek kalmadan ızlenıyosa yeterli. 701 ve galaxy s2 arasında kararsız kaldım almayı dusunuyorum

paran varsa hic dusunme s2 al

luckysleven

luckysleven

Üye
    Konu Sahibi
acıklama ıcın tesekurler

bir dakika şimdi galaxy s2 ile 701 arasında uçurumlar var :) 701 galaxy s2 ye alternatif olacak bir cihaz değil onu belirteyim de baştan . Her şeyi geçtim sgs2 nin ekran ebatları ayrı bir keyif verir insana sgs kullandım oradan biliyorum . Hadi bunu da geçtim sgs2 ice cream sandwich güncellemesi alan bir cihaz

custave

custave

Üye
s2 de turkcell mobıl tv lıg tv ızleyebılırmıyım bılgın varmı bu konuda

@@DiAbLo@@

@@DiAbLo@@

Üye
Arkadaşım çok güzel bir 701 incelemesi yapmışsın. Önümüzdeki aylarda gelecek güncelleme ile daha da iyi olacağına adım gibi de eminim... Ama şu menü geçişlerine efect ekleme olsaydı iyi olurdun demişsin ya... Kurtuluş abinin bunula ilgili çok güzel çalışmaları var kullanmanı öneririm. JinHAo efect vardı yanılmıyosam... Ben kullanıyorum... Şimdi hakkını yeme burda çünkü bir laptopu alınca bile dört dörtlük yapman için biraz uğraşman gerekli ve çok değil 1 hafa uğraşarak mükemmel bir 701 yapabilirsin ve tüm bunlara rağmen telefon hiç de kasılmıyo...

Bu arada ellerine sağlık :tşk:

luckysleven

luckysleven

Üye
    Konu Sahibi
Arkadaşım çok güzel bir 701 incelemesi yapmışsın. Önümüzdeki aylarda gelecek güncelleme ile daha da iyi olacağına adım gibi de eminim... Ama şu menü geçişlerine efect ekleme olsaydı iyi olurdun demişsin ya... Kurtuluş abinin bunula ilgili çok güzel çalışmaları var kullanmanı öneririm. JinHAo efect vardı yanılmıyosam... Ben kullanıyorum... Şimdi hakkını yeme burda çünkü bir laptopu alınca bile dört dörtlük yapman için biraz uğraşman gerekli ve çok değil 1 hafa uğraşarak mükemmel bir 701 yapabilirsin ve tüm bunlara rağmen telefon hiç de kasılmıyo...

Bu arada ellerine sağlık :tşk:

Eyvallah hocam .. Aslında ben incelemeyi telefonun stock hali üzerinden yapmak istedim . Dediğin efekt çalışmalarını gördüm cidden başarılı işler çıkmış ortaya ama bunları kullanmak için sanırım telefonun hackli olması lazım hani insan keşke orjinalinde de olsaydı diyor :) yoksa dediğin gibi ufak tefek modifikasyonlar ile güzel olur cihaz tahmin edebiliyorum android kullanırken az rom atmadım telefona :)

Şu kasılma olayını da ben tamamen çözebilmiş değilim . Bu dediğim kasma sadece menüyü ilk açtığımda ekranı yukarı hareket ettirince oluyor sonra kendine geliyor . Forumda kullanıcıların tavsiyeleri oldu onları yaptım baya bir azaldı kasılma ama yinede tamamen gitmedi oda nazarlık olsun dedim :)

lewent2020

lewent2020

Üye
arkadaşlar 701 için stabil en az sorunlu hackli yazılım arıyorum,tavsiyede bulunursanız sevinirim...

andreoni

Üye
Belle yine hacklendi diye konu var ordan yapabilirsin hack olayını.

Takılma olayına gelince yüklenen uygulamaları klasör halinde yaparsan takılmaz. Menüye ilk girdiğinde okumaya çalıştığı için takılıyor. Oyunlar, Uygulamalar, Nfc diye klasörler yaparsan sorun olmaz. Ama hepsini de atma tabi ana uygulamaları kalsın hiç takılma olmuyor. Kullandıkça daha da hızlanıyor. Mesela menüden ayarlara girerken yuvarlak çıkıyor ve 1-2 saniye bekleterek giriş yapıyordu. Herhangi bir değişiklik yapmamama rağmen şu an hiç yuvarlak çıkmadan anında geçiş yapıyor. Tema efektleri de açık.

Dokunmatik galaxy gibi demişsiniz bence 701 daha iyi. Her dokunuşu algılıyor nedeni Lcd olması daha ince yani. Amoled ekran bu hassasiyeti henüz yakalayabilmiş değil. Çalışmalar var tabi ilerde olacaktır ama şuan öyle birsey yok. Galaxy note ta var arkadaşta inceledim ekran pürüzlü gibi 701 de elin kayıyor resmen. Note un ekranı çok büyük olmasına rağmen ince detay bir uygulamada istediğini yapamayabiliyorsun. Aynı uygulamayı 701 de istediğim gibi şekillendirebiliyorum.

Birde oyun performansı olarak pek iyi değil denmiş. Ben bilgisayarıma 255 tane oyun indirmişim. Bunlardan 70 tanesi telefonda kurulu. İçinde 1GB lık TinTin, Asphalt 5, Asphalt 6 Adrenaline, Monopoly, Pottery, Eternal Legacy gibi oyunlar var. Özellikle Gameloftun HD oyunları iyi. Samsung larda Asphalt 6 Adrenaline oyununu multiplayer oynayamıyorsunuz internet istiyor (versiyon farkı olur mu bilmem). 701 de bluetooth ve wi-fi den oynayabiliyorsunuz.

Sgs2 ile aralarında dağlar kadar fark var hak veriyorum. Ama sadece fiyat açısından :)) 701 şu an piyasada tek cihazı almadan öncede böyle diyorum aldıktan sonrada. İyi forumlar teşekkür inceleme için.

andreoni

Üye
İnceleme için birşey de ben ekleyeyim. Görüşmelerde ses net yazılmış. Buna ek olarak aktif gürültü giderme özelliği var. En kalabalık ve gürültülü bir ortamda olsanız bile karşı taraf sizi sanki boş bir odadaymış gibi duyuyor.

luckysleven

luckysleven

Üye
    Konu Sahibi
İnceleme için birşey de ben ekleyeyim. Görüşmelerde ses net yazılmış. Buna ek olarak aktif gürültü giderme özelliği var. En kalabalık ve gürültülü bir ortamda olsanız bile karşı taraf sizi sanki boş bir odadaymış gibi duyuyor.

Evet hocam aynen yazmayı unutmuşum bu özellik gerçektan başarılı olmuş ve geçen gün test ettim tv nin sesini açmama rağmen karşı taraf tv nin açık olduğunu anlamadı bu konuda nokia yı tebrik etmek lazım ..

Birde yukarıdaki mesajınıza istinaden bir şeyler yazmak istiyorum , şu menüyü ilk açtığımda ki takılma hala düzelmedi . Menüyü toparladım uygulamaları klasörledim , takvimi gün olarak ayarladım ve çağrı kaydını günlük yaptım yine takılıyor ama ayarlara girerken ki bekletme olmuyor artık bu menüdeki kasma zamanla geçermi bilmiyorum ama sadece tablo görünümünde yapıyor bu takılmayı .. Nasıl çözebilirim bu sorunu ?

Oyun performansı iyi ama bu ebatlarda bir ekranda ne kadar keyif verir o tartışılır aynı zamanda film ve dizi izlemekte bir okadar keyifsiz olur diye düşünüyorum zaten bir telefonda en son aradığım özelliklerdir bunlar .. Ama performans olarak dediğiniz gibi başarılı ..

Son olarak 701 in piyasada tek olması düşüncesine katılmıyorum hatta ihtimal vermiyorum neden diye sorarsanız en basit örneği vermek gerekirse nokia nın övünerek reklamını yaptığı bellede menü deki kasmaların olması ve bu kasmaları engellemek için telefonun özelliklerinden taviz vermemiz gerçeği ( takvim , çağrı kaydı , klasörleme ) belle yi rakiplerinin gerisine atıyor ki samsung arayüzü ile baş etmesi hele ki ice cream sandwich güncellemesinden sonra imkansız .. Ama bana android i aratmıyor orası ayrı :)

Ama hocam senden de şu menü deki kasmaları engellemem için yardım bekliyorum :)

[ENGİN]

[ENGİN]

Üye
menùyü ilk açıp kaydırmada kasma yapabılır sistem wıdgetlerı okumaya çalıştıgı için yapar farkındaysan ilk kaydırmada kasar

SheFy

SheFy

Üye
Öncelikle Telefonun hayırlı olsun kardeşim... böyle şeyleri kafanıza takmayın bütün telefonların küçük çaplı sorunları vardır :) zaten fp 1 güncellemesyle ortadan kalkar o takma kafana :D

andreoni

Üye
Valla ben tv, film ve maç özetlerini izliyorum keyif te alıyorum. Cep telefonu en nihayetinde. Görüntü gayet başarılı bence.

Şu takılma olayına gelelim. Şimdi şöyle yap böyle yap demek isterdim ama üzgünüm diyemicem. Çünkü ben bahsettiğiniz hiç bir kısıtlamayı yapmadım. Ana ekranda 6 tane ana ekran kullanıyorum.

- 1. ekranda Saat, Hava durumu, e-posta, sürüş, web, rehber, mesajlar, mağaza, shazam widgetleri,
- 2. ekranda Ajanda, Haritalar, NetQin Security, Galeri widgetleri,
- 3. ekranda Nfc, Müzik çalar, DLNA, Radyo çalarak oynat widgetleri,
- 4. ekranda ThemeFX kısayolu
- 5. ekranda 4 adet oyun kısayolu (Asphalt 6, Monopoly, Pottery, Tin Tin (1Gb)
- 6. ekranda 4 adet oyun kısayolu (Traintiles, Hugo, The Settlers, Climate Mission)

- Arka planda slide answer programı çalışıyor (açık olarak görünen programlarda)
- Arka planda Extra Button programı var (açık olarak görünmüyor)
- Ekran koruyucu olarak Sleeping Screen çalışıyor.
- Wi-fi sürekli açık (güç tasarrufu seçeneği kapalı wi-fi için)
- Telefonun da güç tasarrufu kapalı.
- Menüye girdiğimde 14 tane satır var üçerden.
- Ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlı (Extra Button programı ile)
- İşlem kaydı 30 gün,
Ben oyun yada uygulama bile açsam ana menüde takılma olmuyor aşağı çekiyorum en sona kadar gidebiliyor yağ gibi. Bir ayar yapmadım. Tema efekti kullanıyorsan ondan olabilir bazı efektler kasıyor. Onu da şöyle deneyebilirsin. Ana ekranda sağ alttaki (alt alta üç çizgi) tuşa dokununca ekrana çıkan widget ekle, kısayol ekle gibi seçenek penceresi hemen geliyorsa o efekt kasmaz, eğer sönükse yada bekleterek geliyorsa efekt kasabilir. Bendeki tek kasılma telefonu ilk açtığımda ekranlar arasında geçerken oluyor. Buda normal çalışıyor sonuçta. Her ekranı birer kere geçiyorum sonra bir sorun yok.

NetQin Security programını indir orda arkada çalışan uygulamaları gösteriyor. (Extra Button burada görünüyor) Programı açıyorsun SYS Optimization a giriyorsun. (yeşil olan Optimize butonuna basma. Çünkü bütün uygulamaları kapatıyor. Manuel çalıştırsan bile ajanda çalışmıyor telefonu kapatıp açman gerekiyor.) Running Apps ye giriyorsun. Çalışmasını istemediğin programları seç ve soldan X işaretine bas (organizersrc yi kapatma o ajanda) Onu yaptıktan sonra geri çıkınca yıldızlara bak telefonun performansını gösterir. Birde Garbage cleaning var ona gir çöp kutusuna bas temizle. Belki yardımcı olur yine yazarsan sevinirim merak ettim şimdi bu programdan dolayı mı diye ;)

luckysleven

luckysleven

Üye
    Konu Sahibi
saırım bu kasma olayını fazla abarttım kimse bende olmuyor diyor :) ama uygulamaları klasörledikten sonra kendine geldi telefon birde üzerinde cihazı hackleyince klasörlerin üzerinde ilk 4 uygulamanın resmini çıkaran uygulamayı kurdum daha bir sevdim telefonu :) şu fp1 güncellemesi ile güzel şeyler olur herhalde ..

andreoni

Üye
Klasörlerin üzerinde ilk dört uygulamayı gösteren program mı? Güzelmiş adı ne :))

Üst Alt