NFC Bankacılık ve ya Ödeme İşlemleri Hakkında Düşünceleriniz?

Sponsorlu Bağlantılar

teAtalay

teAtalay

Üye
    Konu Sahibi
NFC Bankacılık ve ya Ödeme İşlemleri Hakkında Düşünceleriniz?
Merhaba,

NFC ( Near Filed Communication ) teknolojisi Nokia'nın tüm telefonlarında bulunmakta ve hala aktif olarak kullanılmamaktadır. Konu hakkında Bankacaılık ve Mobil Ödemeler hakkında araştırmalar yapıyorum ve sizlerin de fikirlerini almak istedim.

NFC'yi bankaclıkta ve ya ödemelerde kullanabilmek için aklınıza gelen orjinal fikirler var mı? Örneğin; Pos Cihazlarına takılacak olan NFC okuyucu ile telefonu yaklaştırıp anında ödeme yapılabilme.

Teşekkürler :)

ardacumhur

ardacumhur

Üye
Bir kafeye gittiğimizde her seferinde yer bildirimi yapmak yerine oturduğumuz masada yada kapıda NFC ile konumumuzu bildirebiliriz.

Örnek veriyorum:

Arda Starbucks'taydı gibi bir şeyi foursquare hesabım ile entegre kullanabilirsem mekana girip NFC TAG'ını okutunca bunu yapabilir miyiz diye düşünüyorum.

• Beğen
Tepkiler: elitetr ve teAtalay
teAtalay

teAtalay

Üye
    Konu Sahibi
Bir kafeye gittiğimizde her seferinde yer bildirimi yapmak yerine oturduğumuz masada yada kapıda NFC ile konumumuzu bildirebiliriz.

Örnek veriyorum:

Arda Starbucks'taydı gibi bir şeyi foursquare hesabım ile entegre kullanabilirsem mekana girip NFC TAG'ını okutunca bunu yapabilir miyiz diye düşünüyorum.

Çok güzel bir düşünce, tebrik ederim :)

Ancak konumuz bankacılık işlemi ya da ödeme işlemleri.

Ek olarak düşüncenizi işleme geçirmişler dışarıda :)

bulutsuzgece

bulutsuzgece

Üye
NFC ülkemizde pek yaygın kullanılan bir özellik değil maalesef.
Yeni nesil pek çok telefonda bu özellik mevcut olmasına karşın, NFC ile veri ya da bilgi transferi yapan kimseye rastlamadım şahsen etrafımda.

Yani henüz özellik olarak bile çok kullanılmazken, mobil ödemelerde kullanılmaya başlaması veya yaygınlaşması epey uzun bir zamana yayılabilir.

Ancak tabi projelerin "olana" göre değil "olacağa" göre ayarlanması gerekir.
Şu an belki pek kullanılmıyor ancak ileride popülerliği artabilir ve ödemeler vs pek çok işte yaygınlaşabilir.

Ben hiç kullanmadım.

teAtalay

teAtalay

Üye
    Konu Sahibi
NFC ülkemizde pek yaygın kullanılan bir özellik değil maalesef.
Yeni nesil pek çok telefonda bu özellik mevcut olmasına karşın, NFC ile veri ya da bilgi transferi yapan kimseye rastlamadım şahsen etrafımda.

Yani henüz özellik olarak bile çok kullanılmazken, mobil ödemelerde kullanılmaya başlaması veya yaygınlaşması epey uzun bir zamana yayılabilir.

Ancak tabi projelerin "olana" göre değil "olacağa" göre ayarlanması gerekir.
Şu an belki pek kullanılmıyor ancak ileride popülerliği artabilir ve ödemeler vs pek çok işte yaygınlaşabilir.

Ben hiç kullanmadım.

Kullanıcıların yorumlarını almak istiyoruz :)

mesutcinik

mesutcinik

Üye
Bunun gelişmesi bence ilk olarak bankalara bağlı, iş yerlerine nfc uyumlu cihazlar koyulmasıyla bu işin bi ucundan tutulmuş olur gerisi artık bize kalır...

• Beğen
Tepkiler: teAtalay
papakudioflu

papakudioflu

Emekli Yönetici
NFC aslında özünde güvende mobil ödeme için geliştirildi. Bu un için bir bankanın pos cihazlarına nfc chipi monte etmesi ve bu teknolojiyi teşvik etmesi ilk başlarda yeterli ilgiyi belki görmeyebilir. Zaten BTK veya ulaştırma bakanlığı gibi bir kurumun desteği olmadan bu işe girilecekse ki öyle zannediyorum ilk olarak zincir çare ve restaurantlar pilot olarak kullanılabilir. Örnek olarak kahve dünyası,mcdonalds,burger king gibi zincir firmalarla anlaşılıp hizmet vermeye başlanabilir. Bu hem banka için daha az risk ve maliyet oluşturur hem de bu teknolojiyi kullanacak potansiyel müşterilerin olduğu yerler hedef seçilmiş olur. Zaten bildiğim kadarıyla Windows Phone cüzdan uygulaması mobil ödeme uyumlu.

• Beğen
teAtalay

teAtalay

Üye
    Konu Sahibi
Bunun gelişmesi bence ilk olarak bankalara bağlı, iş yerlerine nfc uyumlu cihazlar koyulmasıyla bu işin bi ucundan tutulmuş olur gerisi artık bize kalır...

Cihazlar yerleştirilmiş gibi düşünüyoruz :) Neler yapılabilir?

- - - Eklendi - - -

NFC aslında özünde güvende mobil ödeme için geliştirildi. Bu un için bir bankanın pos cihazlarına nfc chipi monte etmesi ve bu teknolojiyi teşvik etmesi ilk başlarda yeterli ilgiyi belki görmeyebilir. Zaten BTK veya ulaştırma bakanlığı gibi bir kurumun desteği olmadan bu işe girilecekse ki öyle zannediyorum ilk olarak zincir çare ve restaurantlar pilot olarak kullanılabilir. Örnek olarak kahve dünyası,mcdonalds,burger king gibi zincir firmalarla anlaşılıp hizmet vermeye başlanabilir. Bu hem banka için daha az risk ve maliyet oluşturur hem de bu teknolojiyi kullanacak potansiyel müşterilerin olduğu yerler hedef seçilmiş olur. Zaten bildiğim kadarıyla Windows Phone cüzdan uygulaması mobil ödeme uyumlu.

Öncelikle teşekkürler,

Anlatmış olduğunuz kullanım yurt dışında mevcut ve Türkiye'de de aktif hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu amacı yerine getirirken daha orjinal bir bakış açısı ile yaklaşım bizi diğer ülkelerden daha yukarı çıkartır bu konuda. Aslında var olanı değil de kendi geliştirdiğimiz bir çözümü kullanmak istiyoruz. Çözümden kastım NFC harici bir şey değil, NFC ile daha aktif daha mantıklı daha iyi işler yapabilmek.

dilmenibrahim

dilmenibrahim

Üye
Ben kullanmak isterim devamlı cüzdan K.kartı çıkart yerine telefondan hallederim ama kullandıran bir sistem varmı yokmu o bile belli değil yok heralde hiç bir yerde NFC ile ödeme görmedim temassız kartları duyduk ama NFC hiç duymadım

teAtalay

teAtalay

Üye
    Konu Sahibi
İnşallah yakında duyacaksınız, başta da belirttiğim gibi orjinal fikirler bulmaya çalışıyoruz, araştırıyoruz.

ardacumhur

ardacumhur

Üye
Çok güzel bir düşünce, tebrik ederim :)

Ancak konumuz bankacılık işlemi ya da ödeme işlemleri.

Ek olarak düşüncenizi işleme geçirmişler dışarıda :)

O projeyi ben hayata geçiriyorum şuanki çalıştığım yerde :good:

Ama benimki biraz daha kurumsal. Warehouse'lar için kullanılacak, ürünlerin depolandığı yerleri işaretleyeceğiz barkod okur gibi

• Beğen
teAtalay

teAtalay

Üye
    Konu Sahibi

O projeyi ben hayata geçiriyorum şuanki çalıştığım yerde :good:

Ama benimki biraz daha kurumsal. Warehouse'lar için kullanılacak, ürünlerin depolandığı yerleri işaretleyeceğiz barkod okur gibi

İnşallah başarılı olabilirsiniz, ben de bir bankada çalışıyorum mobil ödeme için yapacağız :)

mesutcinik

mesutcinik

Üye
İnşallah başarılı olabilirsiniz, ben de bir bankada çalışıyorum mobil ödeme için yapacağız :)
Hangi banka ve ne çapta bi sistem olacak acaba bilgi verme şansınız var mı ?

- - - Eklendi - - -

Böyle bi özelliği kullanmaya başlamak gerçekten güzel olurdu...

serinaga

serinaga

Üye
NFC teknolojisi için bazı güvenlik geliştirmeleri yapılması lazım. Çünkü bankacılık işlemleri demek önce güvenlik demektir. Cihazınızı bir NFC özellikli POS cihazına okuturken başka bir ek güvenlik uygulaması gerekir. Oldu da telefonu çaldırdınız kolayca bu özellik kullanılabilir. Tabii BKM ve bankacılık sektörü de bu yönde kendi güvenliklerini almış olmaları gerekir ...

ponçikEnişte

ponçikEnişte

Üye
restorantta hesabı istiyorsun, hesap masaya geliyor, cüzdanı açıyorsun fişten hesaba bakıyorsun (küçük bir şok) ve cüzdana bağlı bulunan nfc çipine telefonunu tutuyorsun işlem tamamdır hadi kalk yallah yedik doyduk gidiyoruz :D
yani o restorantlardaki hesap cüzdanlarında silinip-yazılabilen bir nfc çipi olacak, kasada fiş çıktığında fişteki tutar da nfc çipine işlenecek her seferinde falan filan. yapılabilir bişidir heralde :)

teAtalay

teAtalay

Üye
    Konu Sahibi
Hangi banka ve ne çapta bi sistem olacak acaba bilgi verme şansınız var mı ?

- - - Eklendi - - -

Böyle bi özelliği kullanmaya başlamak gerçekten güzel olurdu...

Şu an hiç bir şey belli değil :) Belli olduğunda paylaşabilirim.

- - - Eklendi - - -

NFC teknolojisi için bazı güvenlik geliştirmeleri yapılması lazım. Çünkü bankacılık işlemleri demek önce güvenlik demektir. Cihazınızı bir NFC özellikli POS cihazına okuturken başka bir ek güvenlik uygulaması gerekir. Oldu da telefonu çaldırdınız kolayca bu özellik kullanılabilir. Tabii BKM ve bankacılık sektörü de bu yönde kendi güvenliklerini almış olmaları gerekir ...

Bu tür teknolojiler için ödeme yapılırken telefonda Pin soruluyor. Yani çalınma durumunda pek problem olmaz.

- - - Eklendi - - -

restorantta hesabı istiyorsun, hesap masaya geliyor, cüzdanı açıyorsun fişten hesaba bakıyorsun (küçük bir şok) ve cüzdana bağlı bulunan nfc çipine telefonunu tutuyorsun işlem tamamdır hadi kalk yallah yedik doyduk gidiyoruz :D
yani o restorantlardaki hesap cüzdanlarında silinip-yazılabilen bir nfc çipi olacak, kasada fiş çıktığında fişteki tutar da nfc çipine işlenecek her seferinde falan filan. yapılabilir bişidir heralde :)

Bunlar var olan şeyler aslında, sadece ülkemizde kullanılmıyor ki yakın zamanda kullanılacak. Avea ve Turkcell'in NFC Sim çalışmaları var. Sanırım Avea çok başarılı gidiyor bu yönde. Ancak bizim isteğimi tabii ki Cihazın NFC'sini kullanmak.

man20

man20

Üye
Bunlar var olan şeyler aslında, sadece ülkemizde kullanılmıyor ki yakın zamanda kullanılacak. Avea ve Turkcell'in NFC Sim çalışmaları var. Sanırım Avea çok başarılı gidiyor bu yönde. Ancak bizim isteğimi tabii ki Cihazın NFC'sini kullanmak.
sizin böyle resmice konuşmalarınız beni çok heyecanlandırıyor, içimi titretiyor :D

• Beğen