Geleceğin Cep Telefonu Teknolojisi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Lord_oF_Dark

Lord_oF_Dark

Üye
    Konu Sahibi
Geleceğin Cep Telefonu Teknolojisi
1. Cüzdanınızı evde mi unuttunuz? Sorun değil.

"Near-field communications (Yakın alan iletişimi)" denilen yeni teknoloji ile cep telefonları kredi kartı görevi görebilecekler. Telefona eklenen bir yonga ile cihazınızı bir okuma cihazına yaklaştırdığınızda ödeme otomatik olarak yapılabilecek.

Kablosuz ödeme yapmayı sağlayan RFID, yani radyo frekansı tanımlaması teknolojisinden farklı olarak bu yeni teknoloji çift yönlü iletişime olanak sağlıyor, böylece sistem daha güvenli çalışıyor. Örneğin ödeme yapmak istediğinizde okuyucu sizden bir şifre girmenizi isteyebiliyor.

Bu yeni NFC teknolojisi ABD, Almanya, Finlandiya, Hollanda ve başka birkaç ülkede henüz deneme aşamasında. Japonyada ise bu teknoloji metroya binerken ya da makinelerden içecek alırken sıklıkla kullanılıyor. Nokia, Ocak ayında Consumer Electronic Shows fuarında ilk NFC destekli telefonu 6131 NFC'yi tanıtmıştı.

Uzmanlar bu teknolojinin kullanımının sadece alışveriş ile sınırlı kalmayacağını düşünüyorlar. NFC kullanan kartlardan bilgi transferi yapılabilir ya da bu teknolojiye sahip kiosklardan bilet gibi şeyler indirilebilir.

2. Cepte internet.


Cep telefonlarında internet, günümüzde kullanabildiğimiz bir teknoloji. Ancak kullanıcıların bundan tam randıman aldığını söyleyebilmek zor. Telefon ekranlarında tatminkar bir şekilde gözükmeyen HTML sitelerden şikayetçi olan ya da içerik olarak daha zayıf olan WAP sayfalarını kullanmak mecburiyetinde kalan kullanıcılar mevcut durumdan hiç de memnun değiller. Tam HTML desteği veren cep telefonları yaygınlaştıkça bu cihazların internet erişimi için yaygın olarak kullanacağımız platformlardan biri olacağı kesin.

Günümüzde çoğu akıllı telefon tam HTML desteği veriyor. Nokia'nın en son çıkardığı ve Opera tarayıcısı kullanan N ve E serisi modelleri bu telefonların en gelişmişleri olarak dikkat çekiyor.

Yakın gelecekte ise en basit telefonlarda bile tam HTML desteği veren tarayıcıların bulunacağı belirtiliyor. En son, Motorola, Razr model telefonlarına HTML tarayıcısı ekleyeceğini açıkladı.

Peki biz kullanıcılar için bu ne anlama geliyor? Bu teknoloji yaygınlaştığında mobil sosyal ağların da büyümesinin hızlanması bekleniyor. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde MySpace ve YouTube gibi sitelerin popülerliği inanılmaz derecede arttı. Şimdi ise insanlar bu sitelere cep telefonlarından hiçbir kısıtlama olmaksızın erişmek istiyorlar. Yapılan bir araştırmada yaklaşık 50 milyon kişinin cep telefonlarından bu tip sitelere girdiği ortaya çıktı. Bu sayının 2011'de 174 milyona ulaşması bekleniyor.

3. Neredeyim ? Neredesin? Nerede?


ABD'de yasalara göre bir kişi acil yardım numarası olan 911'i çevirdiğinde onun nerede olduğunun operatörler tarafından hemen belirlenebilmesi gerekiyor. Ayrıca yine ABD'de çok sayıda GPS (Küresel yer belirleme sistemi) özellikli telefon satıldığı da biliniyor. Bu teknoloji, tehlikede olan kişilerin yerini bulmakta kullanıldığı gibi daha bir çok bulunulan yere bağlı hizmetin mümkün kılınmasına olanak sağlıyor.

En bilinen servis ise kişilerin gidecekleri yeri bulmalarını adım adım gösteren "adım adım yer gösterme" hizmeti. Uydular aracılığıyla GPS özellikli cihazın yeri ve gidilecek yer belirlendikten sonra cihazın ekranında bir harita beliriyor ve yolu tarif ediyor.

Nokia ve Motorola gibi cep telefonu üreticileri bu hizmeti standart olarak vermenin planlarını yapıyorlar. Şubat ayında Barcelona'da düzenlenen 3GSM Wireless Trade Show fuarında Nokia, geniş kullanım için ilk kez üretilen 6110 Navigator modelini tanıtmıştı.

Yer belirleme hizmetleri sadece aradığınız yere nasıl gidileceğini göstermekle sınırlı kalmayacak elbette. Örneğin, yerel arama motoruna "pizza" yazdığınızda size en yakın pizzacıları gösterebilecek bir hizmete de kavuşmamız an meselesi.

60 adet internet sitesine sahip bir medya şirketi olan IAC yakın bir gelecekte GPS özellikli cihazlar sayesinde arkadaşlarınızın o anda nerede olduğunu görebileceğiniz bir hizmet sunmaya hazırlanıyor. Ayrıca Boost, Helio ve Disney Mobile'ında benzer hizmetler sunmak için çalıştığı biliniyor.

4. Cepte arama motoru.


Önümüzdeki üç yıl içinde arama motorları bütün telefonlarda standart hale gelecek. Mevcut birçok telefonun hali hazırda kendilerine ait arama motorları bulunuyor. Helio'nun yeni akıllı telefonu Ocean, anahtar kelimeyi yazıp arama tuşuna bastığınızda Google, Yahoo ve Wikipedia'dan sonuçlar gösteren bir özelliğe sahip. Google ve Yahoo gibi büyük şirketler cep telefonlarına girme konusunda çok istekli davranıyorlar.

5. Yolda giderken televizyon seyredin.


Cep telefonunda televizyon teknolojisinin önümüzdeki birkaç yıl içinde patlama yaşaması bekleniyor. IMS Research firmasının yaptığı bir araştırmaya göre 2011 yılında sadece ABD'de 30 milyondan fazla mobil TV abonesinin olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca bu yıla kadar 70 milyon adet televizyon seyretmeye imkan tanıyan cep telefonun piyasada olacağı öngörülüyor ve bu sayı sadece ABD sınırları içerisinde olacakları söylüyor.

Bu teknoloji sayesinde biz kullanıcılar telefonlarımızdan çok geniş bir televizyon seçeneğine sahip olabilecek ve hem amatör hem de profesyonel video klipler izleme imkanına sahip olacağız.

Cep telefonlarımız evimizdeki televizyonların ve bilgisayarların bir uzantısı gibi çalışacak. Hatta günümüzde evdeki televizyon ile cep telefonu arasında kablosuz bağlantı sağlayarak programları izlememizi sağlayan hizmetler mevcut. ABD'nin en büyük dört kablo tv servis sağlayıcısının da yakın bir zamanda cep telefonlarına yayın yapması bekleniyor. Ayrıca önümüzdeki üç yıl içersinde sadece mobil cihazlara yayın yapan şirketlerin ortaya çıkması bekleniyor.

Uzmanlar özellikle 2008'de yapılacak olimpiyatlar süresince mobil televizyon kullanımının önemli bir sıçrayış yaşayacağını söylüyorlar. Dünyanın dört bir yanındaki servis sağlayıcıları televizyon hizmetlerini bu zamana kadar tam anlamıyla hazır duruma getirmeye uğraşıyorlar.

6. Daha az tuş, daha kolay kullanım.


Cep telefonunuzda aradığınız şeye ulaşabilmek için ortalama kaç tuşa basmanız gerektiğine hiç dikkat ettiniz mi? Bazı telefonların menüleri gerçekten çok karışık ve istediğiniz yere gelinceye kadar bir çok kez tuşlara basmanız gerekiyor. Kullanıcıların bu yönde şikayetlerini değerlendiren cep telefonu üreticileri de bu sorunu ortadan kaldırabilmek ve telefonların daha kullanıcı dostu olmasını sağlayabilmek için çalışıyorlar.

Apple'ın yeni oyuncağı iPhone, cep telefonlarında kullanıcı arayüzlerinin nasıl geliştirilmesi gerektiğine güzel bir örnek teşkil ediyor. Apple'ın sadık hayranları firmanın iPod'da olduğu gibi kullanıcı dostu bir tasarım yapacağından eminler.

iPhone'un tanıtımda gösterilen en ilginç özelliklerinden biri cihaz çevrildiğinde bunu hisseden sensör teknolojisi. Bu teknoloji telefonun, resimleri otomatik olarak dikey ya da yatay olarak ayarlamasını sağlıyor. Böylece kullanıcı bakmak istediği fotoğrafın ya da incelemek istediği internet sitesinin hangi formatta daha iyi olduğuna karar verip, öyle kullanabiliyor.

Yakın gelecekte cep telefonlarının şu anda Nintendo Wii'nin kullandığı gibi bir hareket algılayıcı sistem kullanması düşünülüyor. Böylece tuşlara basmak yerine küçük bir el hareketiyle istediğimiz menüye ulaşabileceğiz.

Ancak hareket algılayıcılar çözümün sadece küçük bir parçası. Verizon Wireless gibi servis sağlayıcıları içerik menülerini kullanıcıların istedikleri şeye daha az tuşa basarak ulaşmasını sağlayacak şekilde yeniliyor. Verizon Wireless başkan yardımcısı Ryan Hughes, ayrıca kullanıcıların telefonlardaki arayüzleri kendilerine özel olarak ayarlayabileceğini, nerede ne olacağını kendilerinin belirleyebileceğini belirtti.

7. İkili alıcılar.


Günümüzde bir çok cep telefonu, dünyanın dört bir yanında, kullanıcılarının farklı cep telefonu şebekelerinde konuşma yapmasını sağlayacak ikili radyo alıcısına sahip. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, üreticiler telefonlara ayrıca Wi-Fi teknolojisini ekleyecekler. Böylece kullanıcılar cihazlarını Wi-Fi ağ noktalarında da kullanma imkanına sahip olacaklar.

T-Mobile, son birkaç aydır böyle bir servis için denemeler yapıyor. HotSpot @Home adı verieln bu servis ile telefonlar hem cep telefonu ağında hem de Wi-Fi ağında kullanılabiliyor. Bu teknoloji sayesinde telefon sahipleri kullanacakları ağı kendileri belirleyip istedikleri zaman değiştirebilme imkanına sahip olacaklar.

Bu telefonlar ile ayrıca Skype gibi VOIP servislerini kullanmak mümkün olacak. Böylece örneğin yurtdışında cep telefonu kullanmak istediğinizde fazladan roaming ücreti vermenize gerek kalmadan Skype üzerinden istediğinizle görüşebilirsiniz.

8. Size ait baz istasyonları.


Her yerde çeken cep telefonunuzun evinizde çekmemesi gibi bir olayla karşılaşanlarımız vardır. Evde cep telefonuyla konuşabilmek için camdan dışarı sarkıp telefonun çekeceği yeri aramak gibi sıkıntılarınız varsa bu sorunların yakında tamamıyla ortadan kalkacağının müjdesini verebiliriz. Cep telefonu operatörleri yakın bir zamanda evlerde ve ofislerde kullanılabilecek, Wi-Fi yönlendiricilerine benzeyen, cep telefonu sinyalleri yayan cihazlar geliştirecekler.

Femto Cell adı verilen bu kişiye özel baz istasyonları, cep telefonu operatörlerinin en büyük problemlerinden olan her yerde çekmeme sorununu ortadan kaldıracak gibi gözüküyor.

Femto Cell cihazları küçük bir alanda uygun cep telefonu sinyalleri yayan küçük bir antene sahip olacak. Cihaz geniş bant bir bağlantıya bağlandıktan sonra VOIP teknolojisi kullanarak servis sağlayıcısının şebekesine bağlanıp cep telefonumuzla istediğimiz her yerde görüşme yapmamıza olanak sağlayacak.

Cep telefonları lisanslı dalga boyları kullandığından, bu cihazlar belirli bir taşıyıcının şebekesine bağlı olacak. Eğer kullanıcı başka bir taşıyıcıya bağlanmak isterse başka bir Femto Cell yönlendiricisi alması gerekecek.

ABD'de henüz hiç bir cep telefonu operatörü femto cell kullanmayı planladığını açıklamadı, bunun dışında İngiltere'de 3Way Networks ve İsveç'te Ericsson geçtiğimiz Şubat ayında bu cihazları kullanacağını açıkladı.

9. Mükemmel resim.


Geçtiğimiz on yıl içinde cep telefonlarında görülen belki de en büyük değişiklik, neredeyse artık hepsinin birer kameraya sahip olur hale gelmesiydi. Durum öyle bir hale geldi ki piyasada neredeyse kamerasız cep telefonu kalmadı. 2010 yılına gelindiğinde ise bütün dünyada yaklaşık 1 milyar adet kameralı cep telefonun piyasada olması bekleniyor.

Bu teknolojinin gelişmeye devam edeceğine dair bir şüphemiz yok zaten en son çıkan telefonların artık 8 megapiksellik kameralara destek vermeye başlaması da ortada şüphe edilecek bir şey olmadığının kanıtı olarak duruyor. Nokia çoklu ortam satış ve yönetim departmanı başkan yardımcısı William Plummer, birkaç yıl içerisinde, resimler üzerinde bilgisayar ve son model kameralarda yapılan oynamaların ve değişikliklerin cep telefonlarında da yapılabileceğini belirtti.

Bazı telefonlar ise yakın gelecekte arkadaşlarımıza veya ailemize canlı yayın yapabilecek kameralara sahip olacak. Bu yaz piyasaya çıkması beklenen Motorola Razr2'nin bu özelliğe sahip olacağı belirtilmişti.

Geleceğin telefonları ayrıca birbirinden farklı özelliklere sahip ve farklı işlere yarayan birden çok kameraya sahip olacak. Bir kamera yüksek kalitede video ve resim çekme özelliğine sahipken diğer bir kamera ise telefona bilgi transferi yapabilmek için iki boyutlu QR kodlarını okuyabilecek.

QR kodları hali hazırda Japonya'da sıklıkla kullanılan bir teknoloji. Marketlerde satılan ürünlerin üzerinde bulunan barkodların daha gelişmiş versiyonu olan bu kodlar vasıtasıyla cep telefonunuza her türlü bilgiyi kısa sürede aktarabileceksiniz.

10. Mobil müzik keyfi daha da artacak.


İstediğimiz her yerde ve her zamanda müzik dinleyebilmek gerçekten de büyük bir zevk. Son yıllarda mobil müzik piyasasının geldiği inanılmaz boyutlara bakarsak bu piyasanın daha da büyüyeceğini tahmin etmek için medyum olmaya gerek yok. 2010 yılında dünya çapında sadece mobil cihazlar için 32.2 milyar dolarlık müziğin satılacağı tahmin ediliyor.

Bu müziklerin içinde basit zil seslerinden, bir sanatçının tüm albümlerine kadar her şey bulunuyor. Müzik, tüm veri hizmetleri arasında kısa mesaj servisinden (SMS) sonra en çok kullanılan ikinci hizmet olma özelliğini koruyor. Birkaç sene içinde yasala olarak müzik indirebilme imkanı genişlediğinde bu pazarın çok daha büyüyeceği söyleniyor. Özellikle Apple'ın cep telefonu pazarına girmesiyle büyüme çok daha büyük ölçülerde olacak gibi.

Ocak ayında duyurulan iPhone, daha önce hiçbir ürünün yaratmayı başaramadığı bir histeri dalgası yarattı. iPod'u akıllı telefonla birleştiren bu cihaz Haziran ayında piyasada olacak. Bazı eleştirmenlerin hakkında olumsuz şeyler söylemesine rağmen iPhone hiç şüphesiz müzik çalar cep telefonlarının çıtasını birkaç kademe daha yukarıya çıkaracak.

Apple'ın aralarına katılmaya karar vermesiyle birlikte cep telefonu pazarının büyük ağabeyleri de iPhone'a rakip olacak ürünlerini piyasaya çıkarmaya başladılar. Sony Ericcson, Walkman serisiyle, Motorola, Rokr, Z8 ve MotoQ modelleriye iPhone ile mücadele içine girecekler.

Peki 10 yıl sonra mobil müzik piyasası ne hale gelecek? Aslında çok büyük farklar olması beklenmiyor. Müzik çalarlar ile cep telefonları arasındaki çizgi büyük ölçüde yok olacak ve eğer müzik dağıtımcılar biraz daha zeki olurlarsa yasal yolla müzik indirme oranı artabilir. Telif hakları yasalarında yapılacak değişiklikler ile yasal yolla müzik indirmek isteyenlere çeşitli zorluklar çıkarmak yerine daha çok insanın yasal yolu tercih etmesini sağlayacak yöntemler araştırılabilir.
 


ltfllh

ltfllh

Üye
saol güzel paylaşım gerçekten çok hızlı gelişiyo dünya
 
Lord_oF_Dark

Lord_oF_Dark

Üye
    Konu Sahibi
;) tşkler
 
Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
Sağolasın
 
|-ERKAN-|

|-ERKAN-|

Üye
güzel bilgiler :)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt