MSİ Ge60 OND Serisi Oyun Laptopu - İnceleme - Sorunlar ve Çözümler - Tavsiyeler

Sponsorlu Bağlantılar

Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
MSİ Ge60 OND Serisi Oyun Laptopu - İnceleme - Sorunlar ve Çözümler - Tavsiyeler
Merhaba arkadaşlar bu konuda size MSI'ın Ge60 serisi oyun laptopunu tanıtacağım. Kendi kullandığım laptop olup bu konudaki bilgilerime de güvenerek eğer alacaksanız ya da almışsanız bu konu hakkında yardımcı olacağım. Konu içeriğinde inceleme, kronik sorunları, çözümleri ve yapmanız gerekenler için hemen hemen herşeyi anlatacağım. İlk olarak teknik özellikleri ile başlayayım. Bendeki GE60 OND 453 Tr modeli. Yani vatanbilgisayarda satılan modelden. Ancak donanım, kasa ve yazılım olarak Ge60 serisi hemen hemen aynı olduğundan diğer Ge60 modellerini de kapsar hatta 17.3 inç olan Ge70 modelinin yardımlarını da bu konudan alabilirsiniz.

TEKNİK ÖZELLİKLER


İşlemci: İ7-3630QM 2.4 Ghz Turbo boost ile 3.4 Ghz

Ekran Kartı: Nvidia GeForce GTX 660M / 2 GB DDR5 (en can alıcı noktası diyebiliriz.)

Ram: 8 Gb DDR3 1600 Mhz (4x2) Max 16 Gb

HDD: 750 Gb 7200 RPM Western Digital

Ekran: 15.6 1920x1080 Fu.ll HD (Mat ekran)

Optik Sürücü: Super-Multi / Bluray

Webcam: HD

Ağırlık: 2.4 kg


KUTU AÇILIMI




Kutuyu açtığınızda içinden bir kutu daha çıkacak ve hoş kutusuna bakınca zaten içinde bir canavar olduğunu anlayacaksınız. Onun içinde her modelle birlikte gelen orjinal Msi sırt çantası bulunmakta. Satan bazı sitelerde ise yine orjinal Msi 7 tuşlu ve ışıklı oyun mouse'u verebiliyor. Şuan hangilerinde var bilmiyorum. Zaten satan belli başlı siteler var. Ancak bu modeli nereden alırsanız alın bu çanta yanında hediye veriliyor. Kutu içeriğinde var ve oldukça şık ve kullanışlı bir çanta. Laptopla özdeşleşmiş siyah ve kırmızı çizgileri bulunuyor. Ek olarka bir de içinde driver cd'si çıkıyor. Zaten MSI sitesi bu konuda başarılı CD'ye hiç gerek yok her türlü driver sitesinde düzenli bir şekilde bulunuyor.


KASA




Kasa kalitesi orta denecek durumda çok iyi ya da çok kötü denecek bir kasası yok. Parlak ve hoş duruyor kırmızı şeritler ile oyun bilgisayarı olduğunu belli ediyor. Kasa konusunda 2 eksi yanı var bence, birincisi parmak izi bırakıyor, bir diğeri ise; dvd kapağı sallanıyor. Hepsinde bu sorun var ama henüz kırılan ya da bozulan birini görmedim.




KLAVYE




Klavye olarak bir oyuncu için mükemmel diyebilirim. Zaten resimde baktığınızda windows tuşu bile sol tarafa yapılmış oyun bilgisayarı olması nedeniyle yapılan birşey bu oyun sırasında windows tuşuna basıp oyundan çıkmaması için çok iyi. Ayrıca <> etiket tuşları, boşluk tuşunun yanına iliştirilmiş, oyunda daha rahat basabilmek adına shift ve ctrl tuşu büyütülmüş. Klavyesi oldukça sessiz ve yazmak içinde oldukça ideal almadan önce enter tuşunun düz olması beni rahatsız etmişti hep büyük enter tuşlu klavye kullandığımdan açıkcası istemedim ancak kullanınca hiçbir sorun teşkil etmediğini gördüm.




TOUCHPAD


Yorumlarımda oldukça objektif olacağım kullandığım için fanlığını yapmayacağım zaten konuyu okuduğunuzda anlarsınız ve objektif olmak gerekirse touchpadi iyi değil. Zaten kullanan pek yoktur 20 tl'ye kablosuz mouse satıldığını düşünürsek. Kötü olmasının nedeni pürüzlü olması ve iyi kaymıyor parmak üzerinde ancak Elan Point driverini yüklediğinizde touchpad kötü de olsa mouse kullanmaktan vazgeçiriyor size. Çift parmakla kaydırma, sağ tuş görevi için 3 parmak pasma gibi birçok kısayolu var ve bu oldukça kolay kullanım sağlıyor parmaklarınız hiç yorulmuyor tuşları biraz sert hiç basmak zorunda kalmıyorsunuz.


EXTERNAL (DAHİLİ) GİRİŞ-ÇIKIŞLAR




Genel olarak güzel düzenlenmiş. Şarj, HDMI, ve Jak girişleri ve kilit solda. Ayrıca iki adet USB 3.0 ve 1 tane USB 2.0 girişi sol tarafta bulunuyor. Konum olarak iyi ancak sağ tarafa 1 sol tarafa 3 adet USB girişi koymak biraz saçma olmuş. En azından 2'ye 2 olsaymış daha iyi olurmuş ancak bu da sorun olacak bir durum değil.




EKRAN


En başarılı yerlerinden birisi diyebilirim. Nedeni ise Fu.ll HD ve mat ekran kullanılmış. Oyun oynarken gerçekten farkını hissediyorsunuz 1366x768 ekranlardan çok daha canlı ve heyecanlı diyebilirim :) Parlamaz ekran olması film izlerken çok iyi oluyor. Film izlerken diğer laptoplarda ekran parlamasın diye aynı pozisyonda izlemiş ya da arkadaşlarınızla izliyorsanız herkes görebilsin diye dip dibe oturmuş olabilirsiniz. Ancak bunda parlamaz ekran bulunduğundan sıfırdan bile baksanız parlamıyor yani her yerden görebiliyorsunuz çok kaliteli ekranı bulunuyor.


EKSTRA TUŞLAR


Bunları kullanmak için SCM ya da S-bar programı kurulu olmalıdır. Aksi halde kullanılamaz zaten bu programlar driver Cd'inin içinde ya da MSİ'ın sitesinde olan programlar. Aktif olduğunda mavi ışık yanar. Örneğin wifi açıkken wifi tuşu mavi yanar. Ya da turbo fan tuşunu açtığınızda o tuş mavi yanar.

Klavye resminde bakarsanız üst tarafta gördüğünüz tuşlardır. Soldan sağa sırasıyla;

CD-DVD-Bluray: Sürücüyü açmak için kullanacağınız tuş çok gerekli değil zaten sürücünün üzerinde de bulunuyor.

Uyku modu: Bu tuşa bastığınızda bilgisayarınız uyku moduna geçer.

Wireless: Adında anlayacağınız üzere wi-fi tuşu kapamak ya da açmak için basmanız yeterlidir. Şarjınız bitmesin diye nettte işiniz olmadığınızda kapatabilirsiniz. Pil daha uzun gider.

Turbo Fan: Belki de bu bilgisayarın en önemli özelliklerinden biridir. Oyun laptopuna yakışacak bir özellik zaten. Bu tuş bilgisayarınız oyun sırasında ısındığında basarak fan hızını turbo fanı devreye sokabilirsiniz. Daha hızlı çalışır ve anında soğutma yapar. Normal şartlarda kullansanızda sorun olmaz ancak biraz daha gürültülü çalışır. En iyisi oyuna girmeden açmak bu şekilde hiç ısınmıyor. Zaten oyunu sesle oynayacağınızdan fan sesi rahatsız etmiyor. Faydası büyük gerçekten :oke:

Turbo: Bu tuşa herhangi bir kısayol atayabilirsiniz. Oyun, program vs yolunu belirttiğiniz herhangi bir uygulamaya girebilirsiniz. İlk bastığınızda size zaten yol sorar tanımlı değil ise. Onun dışında ekran kartını kullanan uygulamalarda bu mavi ışık yanar. Yani bilgisayar Nvidia ekran kartını kullandığında bu ışık yanar. Mesela pes oynarken, cod oynarken crysis oynarken :)

Power: Her laptopta bulunan açma kapama tuşu.


HOPARLÖR


2 + 2 olmak üzere toplam 4 hoparlör var ve oldukça temiz ve yüksek ses performansı var. Ayrıca sitesinde indireceğiniz Thx Studio Pro pro ile eko ayarları yapabilir. Daha yüksek ve baslı sesler alabilirsiniz oldukça fark ediyor. Bu da MSİ'ın sunduğu güzel bir özellik.




Evet arkadaşlar buraya kadar kasa ve donanım ile ilgili birkaç şeyden bahsettim, şimdi de servis, yazılım destek ve soru(n) ve çözümlerini sizlerle paylaşacağım.


SERVİS HAKKINDA


Bilgisayarı zaten temin edebileceğiniz belli başlı yerler var vatanbilgisayardan alırsanız faturanızla gider herhangi bir durumda gereken servis hizmetini zaten alırsınız. Onun dışında internetten alanlar ya da alacak olanlar için Pcdepo, ebrarbilgisayar, sadecenotebook, gibi birkaç site var. Daha önce pcdepodan satılan bilgisayarların ramleri 1333 mhz imiş. Ancak sitede 1600 mhz yazıyormuş. Aldıktan sonra bakmışlar hepsi 1333 mhz. Normalde bilgisayar 1333 mhz ancak site alışkanlıktan olsa gerek 1600 mhz yazmış. Zaten msi'ın şuan bütün modelleri 1600 mhz bu eski bir olay eski serilerde olan bir olay. Bende başka bir kullanıcı kulübünde okumuştum. Neyse kullanıcılar durumu anlıyor ve tartışıyor msi'a şikayette bulunuyor. Foruma MSI adında kayıtlı bir üye geliyor MSI'da görevli olduğunu söylüyor ve bu kişi ile dalga geçiliyor kimse inanmıyor. Ancak gerçekten MSI'da çalışan biri bilgisayar normalde 1333 mhz olduğu halde servis topluyor bunları hepsine 1600 mhz takıp geri yolluyor kullanıcılara kargosuna kadar kendisi karşılıyor. Sitenin hatasını MSI kendisi telafi ediyor. Yani servis konusunda oldukça başarılı olduğu söylenebilir. Ek olarak birazdan bahsedeceğim boost sorunu vardı bazı makinelerde yine aynı şekilde konuda tartışılırken şikayet MSI'a iletildi ve anında bios güncellemesi ile boost sorunu yaşayanların sorunu da çözüldü birazdan bahsedeceğim sorunlardan. Yani genel anlamda ilgili bir servisleri var :oke:


SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER


Hdd Sorunu: Bu sorunu yaşayan pek kişi olmadı eski modellerde olan bir sorundu. Hard disklerde bad sectör çıkıyordu. Daha sonra MSİ şuan en kaliteli denilen hard disklerden Western Digital kullanıyor ve oldukça hızlı ve sorunsuz yani netice olarak artık bu sorun yok. ÇÖZÜLDÜ:oke:



Boost Sorunu:Ekran kartının boost özelliği var. Ancak bu kullanılmıyordu. Çekirdek hızı 835 mhz'yi geçmiyordu. Bu da oyunlarda daha düşük performansa neden oluyordu. Tabiki sorun edilecek bir durumda değil çünkü şuan bu ekran kartının oynatamadığı oyun yok. Ancak tam performans kullanmak varken kimse daha kötüsünü kullanmak istemez. Bende de olan bir sorundu. MSi'a durumu bildirdik sonuçta bir oyun bilgisayarında ekran kartını kısıtlamak saçma bir durum ve anında bios güncellemesi ile bu sorunda çözülmüş oldu kontrol ettiğimde çekirdek hızı 950 mhz'ye çıkıyordu. ÇÖZÜLDÜ :oke:



Fan Sorunu: Alttaki linkten ulaşabilirsiniz. ÇÖZÜLDÜ:oke:
Msi Ge60 fan sorunu [ÇÖZÜLDÜ] - MaxiCep


YAZILIM DESTEK


BİOS: Son bios sürümü 514'tür. 511 ve 513 sürüm bioslarda boost sorunu olabiliyor. Yenilerinde sanırım 514 gönderiyolar. Zaten bakıp anlarsınız. Eğer boost sorununuz yoksa bios güncellemesi gerekmez. Eğer güncellemeyi bilmiyorsanız yine pm atarak benden öğrenebilirsiniz. Zaten MSI'ın sitesinde de bulunuyor anlatımı ve güncellemesi bulunuyor burdan indirebilirsiniz.



DRİVER: Gerekli driverleri burdan işletim sisteminize göre indirebilirsiniz.



MSI UYGULAMALARI: Yukarıda bahsettiğim SCM, THX gibi bilgisayarınız için gerekli tüm yazılımları indirebilirsiniz. Ek olarak Cyberlink PowerDVD 10 Blu-ray patch programıda mevcuttur.



EKRAN KORUYUCU: Oyun bilgisayarı için güzel bir MSI ekran koruyucusu tavsiye ederim güzel :oke:

DUVAR KAĞITLARI: Burda da orjinal MSI duvar kağıtları vardır. Oyun bilgisayarına yakışacak duvar kağıtları MSI kullanmanız şart değil beğendiyseniz kullanabilirsiniz. Ancak 1920x1080'de daha ayrı güzel :)




OYUN PERFORMANSI


Şuana kadar ultra ayarda açmadığım oyun yok. Soğutucu ile kullanıyorum. Soğutucusuzda hiçbir zaman ısınma nedeniyle kapanmadı. Oyun bilgisayarında ısınma sorunu olması zaten saçma olurdu. Turbo fan var ısınma sorun yok ama yinede soğutucu aldım ne kadar soğuk o kadar iyi. Far cry 3 gibi bir oyunu 70-72 derece arasında oynuyorum. Pes 13'teki sıcaklık değeri ise 48-50 derece arası, Run 55 derecelerde. Tabi soğutucununda bunda etkisi oluyor. Zaten laptop kullanıyorsanız ve oyun oynuyorsanız soğutucu illaki kullanın oyun bilgisayarıda olsa ne kadar soğuk o kadar iyi :oke: Oyun testlerine çok girmedim black ops2'de ultra ayarda 60 fps aldım. 59-60-61 değişiyordu. Ancak bunun fu.ll hd'de olduğunu unutmayın. Bu 1366x768'de değil 1920x1080'de alınmış fps değeridir. Diğer oyunlarda bakmadım ama kasmadığına göre sorun yok :) Ek olarak bu bilgisayarlarda Killer E2200 ağ kartı bulunmaktadır. Bu ayrı bir karttır. Onun dışında intelin wireless kartı bulunuyor. Çekim gücü falan herşeyi çok iyi. Ama burada önemli olan killer oyun ağ kartı. Şuan MSI dışında kullanan pek yok. Bu ağ kartı ile online oyunlarda daha az kasma ve lag olur. Oldukça hızlıdır örneğin geniş banttan bağlanamıyorsanız internet hızınız düşükse online oyunlarda bu oyun ağ kartı sayesinde daha az kasma yaşarsınız.


GENEL YORUM


Zaten bu fiyatlarda bu özelliklerde bir laptop bulmak zor şuan bunu yapan MSI var. Adını pek duymamış olabilirsiniz. Nedeni ise



genelde bu tarz laptoplar ürettiğinden olabilir :) Genelde yüksek donanımlı cihaz yapıyor bu yüzden Türkiye'de pek tutulmuyor. Günümüzde laptopa 2000 tl üzeri para veren pek olmadığından MSI tutulan bir marka değil. Ancak toplama bilgisayar yaptıysanız MSI adını duymuşsunuzdur. Anakartlarını, ekran kartlarını vs kendi parçasını kendisi üretir. Tayvan malıdır. Asus gibi kendi parçasını üreten sayılı bilgisayarlandandır. 2000-2500 tl gibi bir bütçeniz varsa ve oyun bilgisayarı istiyorsanız biçilmiş kaftandır. Sorun çözümler ve birçok şeyden zaten bahsettik. 4 aydır kullanıyorum. Sorun yok olanları çözdüm ve başkasında olur diye anlattım. Faydanıza bir konu olması dileğiyle iyi forumlar :)
 
  • Beğen
Tepkiler: KinG CrazY, L-LumieRe, ANIL ve 1 kişi daha


Nextman

Nextman

Emekli Yönetici
Emeğine sağlık
 
  • Beğen
Tepkiler: Mad EagLe
Uhops

Uhops

Üye
Çok güzel olmuş insallah almak nasip olur.
 
Mufche

Mufche

Üye
:tşk: bi abide görüp beğenmistim sonra modelini öğrendim bi kaç video izledim hoşuma gitmişti , bu konuda süper olmuş yazın çalışırsam almak istediğim bi pc :)
 
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
Bu arada ssd'li modeli çıktı diye biliyorum hepsiburada da 2300 gibi bir fiyatı vardı 128 gb gibi bir fiyatı vardı.
 
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
Konu iyi olmuş teşekkürler.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mad EagLe
L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
Eline emeğine sağlık. :tşk:
İyi konu olmuş :alkis:
 
MaxiHan

MaxiHan

Üye
Güzel konu eline saglik
 
  • Beğen
Tepkiler: Mad EagLe
ardacumhur

ardacumhur

Üye
Süper konu olmuş elinize sağlık.

Daha önceki iş yerimde bu laptoplar kullanılıyordu oyun performansları süperdi ancak maalesef onlarda parlak ekran vardı :good:
 
  • Beğen
Tepkiler: Mad EagLe
By_Casparov

By_Casparov

Üye
süper konu ilgimi çekti..
yaza doğru alırım bu makinayı ;)
 
Flo Rida

Flo Rida

Üye
uzun bi süredir takip ettiğim laptoptur. Bu yaz üniversteye geçtiğim için almayı planlıyorum Oyunları hazırladım bile :D
 
Uhops

Uhops

Üye

zhadi

Üye
selam dostum bahsettiğin fan sorununu bende yenı yenı yasamaya basladım ve cok kotu bı durum nasıl kurtulacam bılmıyorum pm nasıl atılır pek bılgım yok dıreek cevapladan yazdım anlatabılır mısın cozumu ?
 
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
Şuan mobilim pm'de de söyledim. Pcye geçince link atıp nasıl yapacağını anlatacağım.
 

bybaron_7

Üye
Bende msi ge60 459xtr modelini kullaniyorum ama bazi oyunlarda kasiyo ve turbo isigi yanmiyo galiba ekran kartim devreye girmiyo anakartin ekran kartiyla oynuyorum nasil duzelticem bunu
 
Uhops

Uhops

Üye
Bende msi ge60 459xtr modelini kullaniyorum ama bazi oyunlarda kasiyo ve turbo isigi yanmiyo galiba ekran kartim devreye girmiyo anakartin ekran kartiyla oynuyorum nasil duzelticem bunu

driveri yüklümü?
Yüklüyse oyna sağ tıkla-grafik işlemcisiyle çalıştır-entegre grafiğin altındakı seceneğe tıkla.
 

bybaron_7

Üye


driveri yüklümü?
Yüklüyse oyna sağ tıkla-grafik işlemcisiyle çalıştır-entegre grafiğin altındakı seceneğe tıkla.
Yuklu nvidia denetim masasini acti ne yapmam gerekiyo simdi
 
Uhops

Uhops

Üye
Yuklu nvidia denetim masasini acti ne yapmam gerekiyo simdi

yüksek performanslı nvdia grafik işlemcisine tıkladığın zaman denetim masasımı açıyor?
Denetim masasından nvidıa'nin içine gir. Sol tarafta mavi yazılar olması lazım onların birinde chrome.exe explorer.exe gibi şeyler yazıyor oraya sen kendi oyunu ekle ve yüksek performanslı grafik işlemcisini seç. Şuan pc'yi açamıyorum kb. Tam anlatamadım :(
 

burakkk97

Üye
Bi de ben rahatsiz edeyim w8'de kamerayi acmayi beceremedim sanirim :( Kamera bulunamadi gibisinden bi hata veriyor.

- - - Eklendi - - -

SCM'den acinca duzeldi :)
 
Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
    Konu Sahibi
Single langague sürümünde kamera facebookta falan açılıyor ancak kamera uygulamasında açılmıyor ama win 8 proda açılıyor.
 


Üst Alt