Arkadaşlar download özelliğinde ısrarcı olmak çok saçma olur.
Telif haklarına ve API kurallarına aykırı bir durum.
Hiç bir platformda resmi uygulamaların bunu yapmasına izin verilmezken Microsoft'un yapması, kendini haklıyken haksız duruma düşürmek olurdu. Hukuksal anlamda hiçbir tutar dalı kalmazdı Google'a karşı.
Video download etmek kesinlikle yasak!
Yorumlara baktım download özelliğinin kalkması yüzünden çok kaba ve sert yorumlar var.
Lütfen biraz mantıklı düşünelim ve düşünerek yorum yapalım.
Microsoft, Google'dan bağımsız şekilde reklamsız ve download özelliği olan bir uygulama hazırladı.
Reklamsız oluşunun gerekçesi Google'ın tüm API'lere yani kaynak kodlarına erişim vermemesi, Microsoft'un erişimini kısıtlamasıydı.
Yani Microsoft istese de reklamları koyamıyordu.
Bu yönden Google mahkemeye de başvursa kendisi haksız duruma düşecekti.
Ancak download konusunda Microsoft'un hiçbir bahanesi ve gerekçesi olamaz.
Eğer 22 Mayıs'ta son andaki güncelleme ile o özelliği kaldırmasaydı, Google o yönden yüklenecek ve yargı önünde kesinlikle haklı çıkacaktı.
Bu yüzden Microsoft akıllıca bir hamle yaptı.
Download özelliğini kaldırdı. Yani kendi kusurunu yok etti.
Ortada bir tek Google'ın kusuru yani API'lere izin vermemesi kaldı.
Google'da hem haksız duruma düşüp itibar kaybetmemek için, hem de WP cephesine karşı aldığı tavır nedeniyle herkesten aldığı olumsuz tepkiler üzerine Microsoft'la çalışıp tüm api'lere izin vermeye ve birlikte WP ekosistemine uygun bir Youtube uygulaması hazırlamaya mecbur kaldı.
Sonuç olarak Microsoft 1 adım atmış ancak Google'ı 2 adım gelmeye mecbur bırakmıştır.
İşte hikayenin özeti bu.