Mandalinanın faydaları ve içindeki vitaminleri nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Mandalinanın faydaları ve içindeki vitaminleri nelerdir?
Şifa kaynağı olarak anılan Mandalina faydaları nelerdir ve bizi hangi hastalıklara karşı korur çok merak ediliyor. Mandalina kelimesi hayatımıza ve Türkçe’ye İtalyanca’dan geçen batı kökenli bir sözcüktür.

Sözcüğün kökenli Çinli devlet adamlarının giydiği sarı renkli elbiseden gelirken, ılıman iklimlerde yetişen tatlı, sulu ve hoş kokulu bir meyvedir. C vitamini tarafından oldukça zengin olan mandalina, A ve B grubu vitaminler ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, sodyum, demir, brom ve fosfor minerallerini içerir.

Ülkemizde en çok Akdeniz’de, Ege Bölgesi’nin kıyı kesimlerinde ve kısmen Karadeniz Bölgesi’nde yetişen bu meyvenin kabuğu ise P vitamini açısından oldukça zengindir. Bu meyve tüm turunçgiller gibi sıcağa dayanıklılık sergilerken, soğuğa karşı dayanıklılığı diğerlerine karşın çok daha fazladır. -9, -10 derecenin altına düşen sıcaklıklarda mandalina ağaçları donup ölebilir. Dayanamayacağı en yüksek sıcaklıklar ise, 45 derece ve üzeridir.

Her yaş kesiminden kişilere mandalina suyu içmesi önerilirken, önemli derece de tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Bu meyvenin özellikle susuzluğu çok iyi geldiği belirtilirken, bronşit ile astım hastalarına da önerilir.

İshalde mandalina suyu çok etkilidir. Mandalinanın bir diğer yararı ise solucan engelleyici olmasıdır. Ancak bunun için düzenli bir şekilde mandalina suyu içilmesi gerekmektedir.

Kış aylarında mandalina tüketmek bol miktarda vitamin ve besin kaynağı sağlar. Mandalinanın iştah konusunda yararlı olduğu da söylenmektedir. Eğer iştahsızlık çekiyorsanız mandalina size çare olacaktır. İştahsızlıkla birlikte antibakteriyel bir özeliğe de sahiptir. Taban iltihabına yararlı gelmektedir.

Deri ve tırnak sorunları yanında bir de mantar enfeksiyonu gibi bir hastalığınız varsa mandalina suyu size yarar sağlayacaktır. Hatta aroma terapilerde mandalina yağının güzel ve hoş kokusu ile moral yükseltme seansları yapılmaktadır.
 


Üst Alt