Kakule Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Sponsorlu Bağlantılar

teknodmr

teknodmr

Üye
    Konu Sahibi
Kakule Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen kakule Zencefilgiiller familyasından bir bitkidir. Şifalı özelliğinin yanında yemeklerde ve tatlılarda aroma katması için de tercih edilen kakule herkesin mutfağında bulunması gereken bir baharattır. Ülkemizde yetişmeyen kakule, dünyada safran ve vanilyadan sonra gelen en pahalı bitki olarak kabul edilir. 3-4 metreye kadar uzayabilen kakule, genelde bataklık ormanları sevmektedir.



Kakule, dünya üzerinde yalnızca belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitki olduğu için oldukça özeldir. Hindistan civarlarında yetişir ve diğer ülkelere ihraç edilir. Yetiştirme oranı çok az olduğu için fiyatı da oldukça pahalıdır. 50 gram kadar kakule, yaklaşık olarak 9-10 TL civarındadır. Dünya üzerinde vanilya ve safrandan sonra en pahalı bitki olarak kabul edilir. Bu şifalı bitkinin faydaları da oldukça fazladır. Kakule bitkisi ülkemizde yetişmemektedir.

Fakat büyük baharatçı ve aktarlarda bulmak mümkündür. Toz halinde olan şekliyle satın alınması tavsiye edilmez. Çünkü öğütülen bitki zamanla kokusunu ve aromasını kaybeder.

Bu yüzden kabuklu halde bulunmakta olan meyvesini alarak, kullanacağınız zaman meyvenin etli kısmını açıp tohumları havanda ezerek ya da mutfak robotundan geçirerek kullanmanız en uygun yöntemdir. Bu bitkiyi, yemeklerinizde veya çay ve kahve olarak tüketebilirsiniz.

Kakule Nedir?

Kakule, son zamanların en çok konuşulan bitkileri arasında yer alır. Özellikle belirli yerlerde yetiştirilmesi, onu özel kılmaktadır. Kakule, Zencefilgiller familyasına ait bir bitkidir. Sıcak ve ılıman bölgeleri sevmekte olup, büyük yaprakları olan, 3-4 metreye kadar uzayabilen ve bataklık ormanlarında yetişen uzun yıllık bir bitkidir. Meyveleri ise, 1-2 mm uzunluğunda, kirli beyaz veya sarıya çalan yeşil renktedir. Baharat olarak kullanılan kısmı tohumlarıdır. Tohumları, 3-4 mm çapında, yuvarlak, koyu kırmızı renkte ve yeşil bir kılıf içindedir. Bu tohumlar baharat olarak kullanıldığı için çay, kahve ve yemeklerinize oldukça güzel bir koku kazandırır. Kozmetik sanayinde de kullanımı görülür. Kakule yeşil haldeyken toplanır ve olgunlaşması için güneşte bekletilir.

Arap ülkelerinde, Hindistan’da, Orta Doğu’da yıllardır kullanılan bu şifalı bitki artık ülkemizde de adını duyurmaya başlamıştır. Bununla birlikte, çeşitli hastalıklara şifa bulmak için, yemekler, kahve ve çaylara aroma ve tat vermek için kullanılıyor. Meyvelerin kurumasıyla elde edilen tohumları özellikle balık ve baklagil yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Ayrıca, sütlü tatlılar, muhallebiler ve hoşaflar içinde kakule tohumları kullanılabilir. Kakule bitkisiyle çaylar hazırlayabilirsiniz. Her bardak çay için bir kahve kaşığı kakuleyi demliğe koyarak üzerine kaynar su ilave edilir. 5-10 dk demlendikten sonra süzülerek tüketilir. Kakule bitkisinin hazırlanmış özel çaylarını da tüketmeniz mümkündür. Bunlar; Gökçek safra çayı, Gökçek mide asidi yetersizliğine karşı çay, Gökçek şişkinlik çayı, Gökçek sindirim ve şişkinlik çayıdır.

Kakule Nasıl Kullanılır?



1 bardak kaynar suya, taze çekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu koyulur. 10-15 dakika demlendikten sonra elde edilen çay günde üç kez bir bardak içilir. Eğer gaz sorunu ve iştah açmak için kullanacaksanız yemeklerden yarım saat önce tüketilmelidir.

Mide bulantısı için; kaynattığınız nanenin içine bir tutam kakule atın ve daha sonra limon ve bal ekleyerek tüketin. Mide bulantınız geçecektir. Yine mideye faydası olacak şekilde kakule kahvesi yapıp tüketebilirsiniz.

İştahsızlık için; kaynatılmış kakule içine esmer şeker veya bal ilave ederek tükenirseniz iştahsızlık sorununuz çözülebilir.

Kakulenin Faydaları Nelerdir?



  • Dizanteriyi tedavi edici özelliği bulunur.
  • İdrar söktürücü özelliği oldukça fazla olup, böbrekleri temizler.
  • Mideyi çalıştırır ve gaz sorununu azaltır.
  • Mide gazı sebebiyle oluşan kalp rahatsızlıklarını önler.
  • Mide bozukluğu sonucu ortaya çıkan migren rahatsızlığına iyi gelir.
  • Akciğerler için antiseptiktir.
  • Bronşite çok faydalı olup, boğazları yumuşatıcı özelliği vardır.
  • Kakule dövülerek toz haline getirildikten sonra burna çekilirse nezleye iyi gelir.
  • Ağız kokusunu geçirmekte yararlıdır.
Kakulenin Yan Etkileri Nelerdir?



Kakule bitkisinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Belirlenen dozlarda ve doktor kontrolünde kullanıldığı sürece güvenilir bir bitki olarak kabul edilir. Yalnızca hamile ve emziren bayanların kullanması sakıncalıdır.

Alıntı:



 


Üst Alt