Bu firmware güncellemeleri geldikçe eski modellerin kamera algoritmalarının sapıtması konusu ciddi bir şekilde incelenmeli aslında. İncelenmeli derken kastım şu; yani Amber güncellemesinde 520, 620, 720, 820 gibi PureView özelliğine sahip olmayan kameralarda bile cidden PureView'a yakın sonuçlar alınırken, Black güncellemesiyle başlayan süreç Denim'le iyice içinden çıkılmaz hale geldi. Mesela Black geldiği zaman buradaki kullanıcıların %80'i sarı renk (renk doygunluğu) sorunundan şikayet etmeye başladı. Cyan'la düzelecek denildi ama Cyan'la çıkan modeller hariç (yanılmıyorsam 530, 630, 930 dışındakiler) yine aynı sorunu yaşamaya devam ettiler. Belki diyeceksiniz ki " ya Lumia Camera'ya girip beyaz dengesini ayarlamak bu kadar zor olmamalı. " Evet ben bu sorunumu çözmek için böyle bir yönteme başvuruyorum ama bir elin 5 parmağının beşinin de bir olmadığı gibi her kullanıcı da fotoğraf çekerken beyaz dengesini ayarlamak zorunda değil ki misal olarak çabuk olarak çekilmesi gereken bir fotoğrafta bunu ayarlamak için zamanımız olmayabilir. Son olarak Denim'le gelişmiş kamera algoritmaları, HDR falan denildi ama yine eski modeller avucunu yalamak zorunda kaldı kaba tabirle. Yani 41 mp sensörlü Nokia Lumia 1020 bile sırf işlemci yüzünden bunun gibi saçma sınırlamalara takılıyorsa varın 520, 620, 720, 820 kullananları düşünün. Lumia Camera 5'in neden 930, 1520 ve 830'da tam randımanlı olarak kullanıldığının cevabını ise ben değil Nawzil vermişti bir Facebook yorumunda. Resmini bulamıyorum ama hala dün gibi aklımda o cevap, kelimesi kelimesine hem de. " Lumia Camera 5 needs a quad-core processor and PureView featured camera. " Yani işin Türkçesi cihazınızın rami isterse 1 GB olsun, eğer 4 çekirdekli bir işlemciye sahip ve PureView kamerası olmayan bir telefonunuz varsa, Lumia Camera 5'i kullanamazsınız. Şimdi 930, 1520, 830 dışındaki PureView kameralı cihazlara bakarsak (920, 925, 1020) bu üçünün de çift çekirdekli işlemcisi var. Yani kafadan üç telefon, -PureView kamerası olmayanları saymıyorum bile- yandı bitti kül oldu. Ee hani Microsoft-Nokia'nın her telefona eşit şekilde güncelleme vermeye çalışıyoruz felsefesi. Tamam, işlemci veya RAM farklarından dolayı çok ince özellikler (4K gibi) eski modellerine gelmeyebilir ama HDR ve kamera algoritmaları gibi en temel özellikleri dahi PureView kamerası olan telefonlara bile verememek saçmalığın daniskası. İşin bir de şöyle tarafı var ki bu daha acıklı açıkçası. Mesela mağazadan indirdiğiniz Camera360 veya ProShot gibi (özellikle ProShot) programlarla yaptığınız çekimlerin aynı yazılım sürümü bulunan telefonlarda dahili kamera (Microsoft veya Lumia Camera farketmeksizin) ile yapılan çekimlere göre fersah fersah fark atması. Bu durumun varlığı tek bir şeye işaret eder ki eski modellerdeki dahili kamera uygulamalarında bulunan kamera algoritmaları hiçbir zaman geliştirilmiyor veya çok az geliştiriliyor. İşin özeti Microsoft, firmware güncellemelerini dağıtırken eski modellerdeki dahili kamera uygulamalarındaki algoritmalarını da geliştirmeli yani firmware güncellemesiyle şöyle olacak, böyle olacak demek yerine o firmware güncelemesindeki içeriği geliştirmeli. Bunlar benim naçizane saptamalarım.