İmplant NFC devri mi ?

Sponsorlu Bağlantılar

Teknolojihastası

Teknolojihastası

Üye
    Konu Sahibi
İmplant NFC devri mi ?
Vücudunuza bir çip entegre etmek hafife alınacak bir şey değil. İlk “kendin tak” çiplerinin şöhreti ve uyandırdığı ilginin yanı sıra, risk-fayda oranları bütün pratik amaçlar için sonsuz görünüyor. Bunlar artık değişecek. Küçük bir NFC çipini elinize yerleştirmek günümüzde çok büyük bir sorun değil, yeter ki ne yaptığınızı biliyor olun. Hacker Seth Wahle’nin gösterdiği gibi, yeteri kadar bilgili iseniz, faydalı bile olabilir.
Bir NFC’yi kullanmanın avantajları veya bu amaçla herhangi bir RFID teknolojisini kullanmak, hiç batarya yerleştirmenize gerek olmamasıdır – bütün güç, çipi oluşturan cihazda saklıdır. Seth için, bu cihaz yakınlardaki bir Android telefon olacak. Bir bahane olarak ilk büyük gösterisinde bir hacking senaryosunu işliyor; NFC cihazı telefona bir mesaj gönderiyor ve mesajda bir dosya indirecek olan bir Web sayfasına bir bağlantı yer alıyor. Dosya kurulursa, bir uygulama uzaktaki bir sunucuya bağlanır ve cihazın kontrolünü ele alır.
Seth bu ayın sonlarında, Miami’deki bir konferansta göstereceği gibi, hack işlemi kullanıcıya (veya bazı durumlarda saldırgana) kamera veya diğer sensörleri kontrol etme imkânı veriyor. Yukarıdaki resimden göreceğiniz gibi, Seth’in kullandığı NFC cihazı yalnızca birkaç milimetre boyutunda ve giderek küçülüyorlar. Böylece bir kol saatine veya yüzüğe yerleştirilecek kadar küçük oluyor. Peki neden yerleştirelim? Bunun basit cevabı şudur ki, bir şey içinizde ise, başka birinin onu sizden alması çok daha zor olacaktır. Bu yalnızca bir mücevherat kutusu gibi hayatınızın bir parçası olmakla kalmayacak, aynı zamanda topluluğun da bir parçası olacaktır. Başka bir deyişle, kimsenin onu çıkarmanıza zorlamak için bir hakkı olmayacaktır.
Bu size iki türlü bir yetenek sunuyor. Erişmek istediğiniz yer, diğer kişide kullandıklarından daha yüksek enerji ışınları veya parçacıkları kullanmalarını gerektiriyorsa, üzerinizdeki parça sizin parçalarınızın yeterli derecede radyasyona dayanıklı olmasını sağlıyor. Aynı olay, bir MRI içindeki sıcaklık sınırlarını aşmayacağınızdan emin olmanızı sağlıyor. Seth’in NFC cihazı için, en azından şimdilik, bunlar kaygı unsuru değil. Bu temelde, Freevision isimli bir Çin firmasının sunduğu sığır takip ürününden başkası değil.
Tabii ki, aynı tür bir cihazı Dangerous Things sitesinden 40 dolara alabilirsiniz, doğal olarak kendiniz monte etmelisiniz. Çiplerin kendileri biyo-uyumlu cam silindirler içine yerleştirilmiş ve geniş çaplı bir enjeksiyon iğnesi içine sığıyor. Hangi NFC standardını seçeceğinize bağlı olarak, I-CODE veya Mifare stili cihazlardan alacaksınız, her ikisi de 13,56 MHz’de çalışıyor. Her birinin benzersiz tanımlayıcı kodlarından başka, arzu ettiğinizde kullanabileceğiniz 1 kilobitlik bir “mesaj alanı” (kullanıcı yazma/okuma alanı) da mevcut. Freevision çip programlaması için uygulamalar geliştirmiş bile, aynı zamanda telefonunuzun kilidini de açmaya yarayanlar var, ancak bunlar sadece başlangıç.
Şimdi bir düşünün: Mesaj kısmında aracınızı çalıştırmak, bir cihazı kontrol etmek veya bir ödeme yapmak için kodlar bulundursun. DIY tıbbının yeni dünyasında, sonraki mantıklı adım, bunun gibi bir çipten gönderilen mesajı sıcaklık, basınç veya kan glukozu gibi bir algılayıcı değişkene bağlı hale getirmeyi bulmak olacak. Bunu yapmak için bazı uzmanlık gerektiren donanım eklemeleri yapmak gerekebilirse de, zor kısım – bir cihazı zarar vermeden ve neredeyse hiç can yakmadan kendinize enjekte edebilmenizi sağlamak – başlıyor diyebiliriz.
Yeni dünyada kendinize özel giyilebilir bulut ortamınızı bileğinizde taşıyabiliyorsunuz, bunların içine bazı akıllı cihazları yerleştirmek de oldukça mümkün gözüküyor.
Kaynak: extremetech.com
 


Üst Alt