Farkında mısınız? ''Turkchelesiyoruz''

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
lovestar

lovestar

Üye
    Konu Sahibi
Farkında mısınız? ''Turkchelesiyoruz''
BENIMLE TURKCHE KONUSMA

Bir dönem Arapça, Farsça, Fransızca derken, son yüzyılda İngilizcenin istilası altında Türkçe. Yabancı hayranlığının hat safhaya ulaştığı günümüzde kendi dilinden utananların akıllara zarar tabelaları ile dolu sağımız solumuz. Cep telefonu mesajlarında Türkçenin sesli harflerinden tasarruf ediliyor, yabancı adlarla iş yerleri açılıyor, televizyon ve radyolar yayına giriyor, pek çok süreli dergi piyasaya çıkıyor. V’nin yerine W, ks’nin yerine X kullanılıyor. Birileri bizi yabancılaştırıyorken, birileri de fena halde TURKCHE konuşuyor. Peki, Yahya Kemal BEYATLI’nın “ağzımızda anamızın sütü gibi helâl ve güzel olmalıdır.” dediği güzel Türkçemiz nereye sürükleniyor?

Teknolojiyi üretemeyen Türkiye, hızla değişen teknolojik gelişmelere isim bulmakta geç kalıyor, iPod’a, MP3’e isim veremiyor. Sonra da dilbilimciler bilgisayar, çamaşır makinesi, ayran gibi kelimelerle yatıp kalkıp övünüyor. Teknolojinin ve basının yardımıyla Türkçemiz, Türkilizce’ye doğru yol alırken, övüne övüne bir hal olduğumuz bilgisayar kelimesi bile artık yeni neslin diline PC olarak yerleşmeye başlıyor.

Iste Turkcheleşen Kelimelerden Bazıları
Ayshe(Ayşe)-Gulshen(Gülşen)-Chaglar(Çağlar)-Carizma(Karizma)
Selchuk(Selçuk)-Pc(Bilgisayar)-Sozluck(Sözlük)-Ve Sayamadıgım Bir Suru Kelime

Lutfen Turkçemize Sahip Çıkalım...!!!

lovestar

lovestar

Üye
    Konu Sahibi
gördüm ve üye oldum şimdi sağol dostum.

"The Patriot"

"The Patriot"

Üye
:oke:

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
Bir çok konu bir çok düzenlenen etkinlikler var ama bunu küçükken aşılamak lazım

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Bunlardan ziyade, quzeLimm yazanlar acaba ne oluyor?

Hadi bunları bir derece anlayabiliyorum ama ya yukarıda yazdığım gibi yazanlar?

Daisy

Daisy

Üye
Yahu ben artık gülüyorum bunlara.

Bir keresinde bir fotoğraf altına yapılmış yorumu çözmek için baya uğraşmıştım.
" Senyy jounq sepormm. " :ss

Arkadaş " Seni çok seviyorum. " demeye çalışmış. Alakaya maydonoz tabi.

Bir de bu garip dili konuşanlar için tercüman mı tutacağız acaba artık?

JrSparrow

JrSparrow

Üye
ajqum , chatlaq, kujum, böyle konuşanlardan nefret ediyorum güzel türkçemiz varken yazık

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt