Merhabalar;
Arkadaşlar aranıza yeni katıldım. Çift hat kullandığım için 2 hattı çalıştırabilecek bir telefon arayışı içindeydim. Bu vesile ile sitenizle tanıştım. İşten yeni geldim ve ilgili başlığı yorgunluk sebebi ile tam olarak okuyamadım.
Doktorum ve bir hastanede cerrah olarak görev yapmaktayım. Sağlıkla ilgili bir konu olunca nacizane birşeyler yazmak istedim. Gerçi yazacaklarımın pek çoğu daha önce yazılıp çizilmiş.
Arkadaşlar Çin malı ile Çin imalatı aynı şeyler değil. Bırakın telefonu, arabayı, ayakkabıyı. Bugun Almanya, Fransa menşeili pek çok cerrahi alet firması bile artık üretimini Çin'de yapıyor. Yani deyim yerinde ise günümüzde canımızı emanet ettiğimiz bu cerrahi aletler Çin imalatı. Ama bakın Çin malı demiyorum. Çin imalatı diyorum yani sadece fabrikası Çin'de...
Çünkü Çin'de işçilik ucuzdur. Avrupa'da 1 işçi çalıştıracağı paraya Çin'de 10 işçi çalıştırır. Çin'de işçilerin pek sosyal hakkı yoktur. İstediği gibi adamı işten atıp yerine daha ucuza başkasını alabilir. Tazminat vs. ile uğraşmaz. Ayrıca Çin hükümetinin doğa kirliliği, çevre sağlığı vs. pek umrunda değildir. Hükümet için iş sahası, sıcak para döngüsü yeterlidir. Avrupa'daki bir fabrika milyon dolarlık arıtma tesisleri kurmak zorundayken, Çin hükümeti böyle masraflar istememektedir. Ayrıca Çin'de elektrik, su, doğalgaz ve vergiler Avrupa'ya göre kat kat ucuzdur. Dediğim gibi hükümet için iş sahası ve sıcak para döngüsü herşeyden önce gelir...
Hal böyle olunca Avrupalı büyük firmalar maliyeti düşürmek için gözlerini Çin'e dikmişlerdir ve fabrikaları Çin'e taşımışlardır. Ama fabrikaların kritik kontrol noktalarında kendi elemanları vardır. Yani işin başındakiler yine Avrupalılardır. Kullanılan hammaddenin özelliği, işçilik kalitesi yine aynıdır. Sadece bu hammaddeyi işleyen işçi Çinlidir. İşin hamallığını yapan adam Çinlidir. Bu üretim için kullanılan elektrik, su, doğalgaz Çin'indir. Hepsi bu...
Çin malı ürünlerde ise durum farklıdır. Bunlar ticari kaygılar ile alıcının isteği doğrultuda üretilmiş ürünlerdir. Sağlık 2. plana atılmıştır. Üretimin her safhası Çinlilerin elindedir. Burda alıcı kimdir. Türk kullanıcıdır. Türk kullanıcı ne istemektedir. Albenisi bol, cafcaflı, teferruatı yüksek ürünler istemektedir. Ürün kalitesi önemli midir. Pek değildir. Ucuz olması yeterlidir. Bozulursa atar yenisi alırım düşüncesine sahiptir. Sağlık konusu 2. plandadır. Telefon değil mi ne olacak ki x markada Çin'de üretim yapıyor düşüncesi hakimdir...
Bahsi geçen ürünleri bir hayli inceledim. Arkadaşlar hiçbirinin SAR değeri hakkında ciddi elle tutulur bir veri göremedim. Heryerde bir kaç veri var. Kimi sitelerde laboratuvar ortamında SAR değeri ölçümü esnasında çekilmiş fotoğraflar! var. Kimisinde taratılmış, bilmem kim onaylı belgeler var. Ama SAR değerlerini sunan büyük ve güvenilir sitelerin hiçbirinde bu ürünlerin SAR değerleri hakkında bir veri yok...
İş sebebi ile çok sık yurtdışına çıkan biriyim. Teknolojiyi de elimden geldiğince takip eden bir insanımdır

Avrupada hemen herşeyi bulabilirken, bu telefonların hiçbirinin Avrupa'da satılmıyor olmasıda bir hayli düşündürücü...
Son olarak bazı arkadaşlar bu telefonu ağzımıza sokmuyoruz ki elimizde tutuyoruz. Kanserojen etkiye maruz kalmayız gibi şeyler yazmışlar. Arkadaşlar kanserojenleri illa yemek gerekmiyor. Elinizle tutmanız, temas etmeniz, hatta kanserojen bir ürünü solumanız dahi çoğu zaman yeterlidir. Günümüzde temasla etki eden, sadece dokunmanın yeterli olduğu binlerce kanserojen madde var...
Yukarıdaki yazdılarım hiçbir firmayı karalamak veya hiçbir firmayı yüceltmek amacı gütmemektedir. Mesleğim hekimlik olduğu için nacizane birkaç bilgi vermek istedim. Bunca yıllık tecrübem gösterdi ki sağlık, değeri bilinmesi gereken çok ciddi bir kavram. İnanın bir defa bozulunca, eski haline getirmek çoğu zaman mümkün olmuyor. Sürç-ü lisan ettik ise affola...