Burgulu Armut Ağacı Görenleri Şaşırtıyor

Sponsorlu Bağlantılar

esokmen

esokmen

Üye
    Konu Sahibi
Burgulu Armut Ağacı Görenleri Şaşırtıyor

Burgulu armut ağacı görenleri şaşırtıyor !

Kastamonu’da 200 yıllık olduğu tahmin edilen armut ağacının bir benzerinin daha bulunmadığı belirtildi.


Kastamonu’da 200 yıllık olduğu tahmin edilen armut ağacının bir benzerinin daha bulunmadığı belirtildi. Kastamonu İl Özel İdaresi tarafından basılan Anıt Ağaçlar kitabında yer alan tescilli Anıt Ağaç, görenleri şaşırtıyor. Kitapta yer alan ağacı görmek için ise, doğa ve çevre tutkunları adeta köye akın ediyor. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Dilek köyü kuştepe mahallesinde bulunan burgulu armut ağacı, vatandaşların büyük ilgisini çekiyor. Dünyada bir benzerinin olmadığı tespite dilen burgulu armut ağacının nasıl oluştuğu ise henüz belirlenemedi.Kastamonu Valiliğinin destekleriyle İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen Kastamonu’nun ‘Anıt Ağaçlar’ kitabında da yer alan burgulu armut ağacı, ayrıca estetik özelliği nedeniyle Ankara Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla tescil edildi.


YOL YAPIM ÇALIŞMASI ESNASINDA BULUNDU !

Kastamonu’da bulunan burgulu armut ağacının Türkiye’de değil hatta dünyada tek olduğunu düşündükleri bir formasyonda geliştiğini belirten Doğa Fotoğrafçısı Cebrail Keleş, “Ayrıca bu ağaca yöresel ismiyle “Burgulu Ağaç” deniliyor. 2007 yılında İl Özel İdaresinden bir arkadaşımız bu köyde yol yapımındayken cep telefonuna çektiği fotoğraf kaydıyla bu ağacı bana ulaştırdı. Ben daha önce böyle bir ağaçla hiç karşılaşmamıştım” dedi.Kendisine ulaştırılan burgulu armut ağacını gördüğü esnada büyük şaşkınlık yaşadığını ifade eden Keleş, ardından söz konusu köye gelerek burgulu armut ağacını fotoğrafladığını ve anıt ağaç olarak tescil edilmesi için müracaatta bulunduğunu söyledi. Keleş, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun armut ağacının boyutsal, tarihi, mistik ve folklorik yönden anıt ağaç olarak seçilmesinin bilimsel açıdan mümkün olmadığını belirtmesine rağmen gövdesinde oluşan estetik değerinden dolayı anıt ağaç olarak tescillenmesine karar verdiğini belirtti. Burgulu armut ağacının 150-200 yılları arasında bir yaşta olduğu tahmin ettiklerini anlatan Keleş, “Belki de yaşı çok daha fazladır. Bu yüzden bilimsel bir inceleme yapılması gerekiyor” diye konuştu.






GÖVDESİNDEKİ FORMASYONU DÜNYADA TEK !

Burgulu armut ağacının gövdesindeki formasyonunun dünyada tek olduğunu vurgulayan Keleş, “Burgulu ağaç denmesi şeklinden kaynaklanıyor. Bu ağaçta 6 ile 8 adet arasında çok düzgün bir şekilde kat kat burgulu şekilde vida gibi yukarıya doğru ilerliyor. Bu özelliği ile belki de dünyada tek olma özelliği taşıyor” şeklinde konuştu.Kastamonu ve civarında anıt ağaçları kitabı için yaklaşık 65 civarında anıt ağaç fotoğrafladıklarını aktaran Keleş, şöyle konuştu: Benimde yaptığımız araştırmalarda literatürlerde böyle bir burgulu ağaca rastlamadım. Ağacımızın boyu 11 metredir. Yaşı 150-200 yıl arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Çevre kalınlığı 4 metre 20 santimetredir. Dip çevre kalınlığı ise 4,5 metredir. Gövde kalınlığı 1 metre 65 santimetre iken gövde dip kalınlığı 1 metre 80 santimetredir. Ağacımız sağlıklı ve meyve veriyor. Bu ağacın bakımının her yıl köylüler tarafından yapılması önem arz ediyor. Köylüler şu ana kadar ağaca çok iyi bakmışlar. Ancak ağacın çevresinin koruma altına alınarak üzerine Anıt ağaç olduğunu belirten bir levha asılması gerekiyor”

Kastamonu Valiliğinin desteklediği İl Özel İdaresi’nin bastırdığı Kastamonu’nun ‘Anıt Ağaçları’ kitabının 3 yıllık bir çalışma sonrası ortaya çıktığını anlatan Keleş, şunları kaydetti: “Kastamonu Anıt Ağaçları Kitabı için başta Valimiz Erdoğan Bektaş ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri T.Zafer Karahasan olmak üzere her türlü desteği veren tüm yetkililere teşekkür ediyoruz. Anıt ağaçlar kitabımızı Kastamonu Valiliği, İl Özel İdaresi olarak Kastamonu ilinin doğal varlıklarının ağaç envanterini çıkarmak adına yaptık. Bu anıt ağaçlar kitabı, ilimizin kültürel hayatına yapılmış önemli bir katkıdır”Ağacın bulunduğu mahalledeki köylüler ise, hala armut ağacının meyvesini yediklerini belirterek, en az 300 yıllık olduğunu düşündükleri bu ağacın nasıl bu hale geldiğini kendilerinin de bilmediğini söylediler.



Kaynak :
 


haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
tirbüşon gibi
 
marist

marist

Üye
İlginçmiş.
 
fk555897

fk555897

Üye
Teşekkürler
 

Benzer Konular

Haydar
Cevap
6
Görüntüleme
486
Haydar
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
774
Doğuş Pertez


Üst Alt