400 tonluk kayayı halatlarla ağaca bağladılar

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Haydar

Haydar

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
400 tonluk kayayı halatlarla ağaca bağladılar
Rize'nin Gündoğdu Beldesi'nde 400 tonluk olduğu tahmin edilen ve kayma riski olan kaya kütlesi, belediye ekipleri tarafından çelik halatlarla kayanın yanındaki ağaca bağlandı.
Ekipler tarafından, gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra dev kaya kütlesi kontrollü bir şekilde kompresör aracılığıyla kırılmaya başlandı.

Dağınıksu Mahallesi'nde İsmail Çolak'a ait evin yanında yer alan dev kaya kütlesi 15 gün önce yerinden hareket etti. Mahallenin üst kısmında bulunan ve evleri tehdit eden kaya kütlesinin arka kısmında 10 santimetreye yaklaşan açıklar oluştu. İl Özel İdare Genel Sekreterliği'ne bağlı Jeoloji Mühendislerinin incelediği kayanın yaklaşık 400 ton dolayında olduğu ve her an yerinden kayabileceğini tespit etti. Kayanın dinamitle patlatılmasının risk oluşturacağını belirten ekipler, kırıcı vasıtasıyla parçalanması gerektiğini belirterek bölgeden ayrıldı. Aradan geçen sürede kayanın arkasındaki açılmalar devam etti.

Bunun üzerine Gündoğdu Belediyesi ekipleri harekete geçti. Kayanın çevresine doladıkları çelik halatları iki ağaca bağlayan ekipler kayanın hareket etmesini engellemeye çalıştı, ardından kırıcı kompresör vasıtasıyla parçalamaya başladı. Parçalama işleminin 10 gün süreceği belirtildi. İsmail Çolak, kayanın yılladır yerinde durduğunu ancak son günlerde harekete geçtiğini belirterek, "Kaya durdu, durdu şimdi yürüdü. Yılladır bu kaya buradaydı ve hiçbir şey yoktu. Şimdi kaya benim ve alt kısımdaki komşularımın evi için risk oluşturuyor. Büyük korku yaşıyoruz. Buradan hareket etmesi halinde bir çok eve hasar verir. İl Özel idaresi bizimle ilgilenmedi. Gelip bakıp gittiler. Sağ olsun belediye kaya için önlem aldı." dedi.

Gündoğdu Belediye Başkanı Süleyman Yıldız ise beldelerinde yakın bir tarihte büyük bir sel afeti yaşandığını belirterek bu afetten sonra yer katmanlarında hareketler başladığını söyledi. Yıldız, şöyle konuştu: "Bu kaya yılladır beri buradaydı. Ancak toprağa batıktı. Afetten sonra biraz daha yüzeye çıkmaya başladı. Kayanın oturduğu yerde kaymalar meydana geliyor. Büyük bir tehlike oluşturuyordu. Bizde kayanın kırılması konusunda çalışma başlattık. 10 gün içerisinde bu kayayı kıracağız. Çelik halatlarla kayayı ağaçlara bağlayarak gerekli tedbirleri aldık. Bu kaya kırıldıktan sonra buradaki insanlar rahat bir uyku uyuyacak." kaynak : zaman
 


spy ghost

spy ghost

Üye

ağaçta zaten bu kayayı taşır ya
 
Emrgncy

Emrgncy

Üye
Biz tedbiri aldık diyorlar akıllarınca
 
  • Beğen
Tepkiler: -efşan
HaqperesT

HaqperesT

Üye
denge noktasında daha küçük bir ağaç bile kayayı durdurur; aksi durumda ise sinek muamelesi yapar
 
  • Beğen
Tepkiler: haydaravısyon
-efşan

-efşan

Üye
:oha:
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular



Üst Alt