Henüz alalı 10 gün olmuş ve daha rafta iken bozuk olduğu ve bana o şekilde satılmış olduğu ayan beyan olan cihazımı geri almak, değiştirmek yerine 3 kez servise götürüp getirmek zorunda bırakan, çok da kolay kazanmadığımız bir parayı vererek aldığımız cihazlarımızın iğdiş edilmesine göz yummamı(zı) isteyen NOKIA'ya neden karşı çıktığımı anlayan ve destekleyen herkese sonsuz teşekkürler.
Burada söz konusu olan küçük ayrıntı, cihazın kullanırken bozulmuş olması değil bozuk satılması ve bu konuda NOKIA'nın bana ya da herhangi bir müşterisine "Tamir ettiririz, kullanmaya devam edersin" tarzı yaklaşımıydı. Oysa, yapılması gereken malı bozuk olan, yani tüketici yasasının 5. maddesine göre "AYIPLI" olan NOKIA'nın malının sorumluluğunu almaması, bunun yerine bozuk sattığı cihazı tamir ettirme, defalarca servise götürüp getirme görevini müşterisinin sırtına yıkıp asli sorumluluğundan kaçmasıydı. Oysa bu müşterinin sorumluluğu değil, NOKIA'nın yükümlülüğüdür. Bu kadar ayan beyan bir AYIP için müşteriyi tüketici mahkemesine gitmek zorunda bırakmak bile yeterince büyük bir sorumsuzluk ve dünyaca büyük bir marka adına utanç vericidir.
Bazıları bunu anlamayıp "ne var bunda, uğraş" diye tavsiye verdiler, bazıları karpuz alıyormuşum gibi "şansına küs" diye yorumlar yaptılar.
Bazıları ise bahsettiğim detayı yakaladılar, sağolsunlar.
Tüketici olarak, ödediğimiz her kuruşun karşılığını beklemek, ürünle ilgili sıkıntı çekmemek hakkımızdır. Bunu elde edemediğimizde bunu protesto etmek, mücadele etmek, gerekirse bu anlayışa karşı savaş açmak gerekir. Ancak bu şekilde bu uluslararası firmaların tüketiciyi pespaye mallarla parası elinden alınacak keriz yerine koymalarının önüne geçilebilir. Bu noktada kandırılmaya karşı çıkanlara karşı NOKIA savunması yapmak, tüketiciye haksızlık yapan bu firmaların ekmeğine yağ sürmekten başka bir işe yaramayacaktır. Elbetteki NOKIA'nın ürettiği bütün ürünler sorunlu değildir, elbetteki tüm 5800'lar sorunlu olmayabilir ya da başka başka sorunlara sahip olabilir. Bir tek telefonda bile bu sorunun yaşanması ve bu yaşandığında üretici firmanın sorumluluktan kaçması kabul edilemez, tolerans gösterilemez. Bunu yaptığında da en şiddetli biçimde tepki gösterilmelidir.
En azından ben bunu yapıyorum, yapmayı deniyorum. NOKIA'nın beni enayi yerine koymasına izin vermeyeceğim.