Arkadaşlar TÜRKÇE RAP hakkında ne düşünüyorsunuz??

Sponsorlu Bağlantılar

<<MadMadness>>

<<MadMadness>>

Üye
Arkadaşlar TÜRKÇE RAP hakkında ne düşünüyorsunuz??
Bana göre çok başarlı MC lerimiz var ve giderek tanınıyorlar ayrıca rapin amacına uygun müzik yapıyorlar... Sizin de fikirlerinizi, beğendiğiniz MC ve grupları öğrenmek isterim...

pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
grup olarak bi karakan var rap yapan
canka yı çok seviyorum konserinde sesim kısılmışdı azı bozuk ama küfür vs. rap yapıyor gerçekden bence 1 numara
ceza çok hızlı söylüyor ama türkçe rapin bu güne gelmesinde büyük katkısı olduğuna inanıyorum
sagopa k. güzelde bana cins geliyor rap değilde başka birsey yapıyomuş gibi çirkin demiyorum süper ama çok dinlemem
pit10 da çok güzel rap yapıyor
650 civarında rap şarkı var
ama eminim hiç kimse cankadan iyi rap yapamıyor yapamazda
istediğin rap şarkı falan olursa pm den gönderebilirim

CooL'n'Quiet

Üye
sagopa kajmer rulez!

kurt bey

kurt bey

Üye
ben hiç beğenmiyorum tamamen saçmalık bence. bi kere rep türkçeye uygun bi tarz değil. bazen denk geliyo dinleyeyim diyorum hiç bişi anlamıyorum. ee anlamadıkdan sorada bi anlamı yok. zaten tiplerine baktığın zaanda türklükle hiç bi alakaları yok. türkçe rep die bişi yok bence bu sadece. bu tarz saçmalıkdan başka bişi değil

Altun.

Altun.

Üye
ben acaip zevk alıyorum ütrkçe rap dinlercek ceza we sagopa gerçekten ii yukarıda sayılan mc leride hiç duymadım ama deniycem

thebora

Üye
Bir rock sever olarak,Ceza ve Sagopa yı çok başarılı buluyor ve dinlemekten keyif alıyorum.Bence çok başarılılar.

<<MadMadness>>

<<MadMadness>>

Üye
Ben de belirteyim o zaman en başarılı bulduğum ve sevdiğim MC sagopa kajmer, mozole mirach, mt. vsvs...yani daha çok pesimist tarzı dinliyorum bu işi de en iyi yapan sagopa kajmer bence

D3N1Z

D3N1Z

Üye
turkce rap dinlerim severim ama sana bi konuda katilmiyorum...Turkiyede Rap'in amacina uygun muzik yapmiyorlar...Rap'in dogusu somurge de yasayan halklarin bir somuren devletlere isyanlarini muzik eşliginde yapilan sözlere deniyor...yani asil amaci isyan i belirtiyor sorunlari aciklamamizi sagliyor ama ulkemizde o kadar sorun varken en populer mc'lerimiz aşk'la ugrasiyor yaz geldi kış gitti bunlarla ugrasiyorlar...ama gercek anlamda yapanlar da var ama tam olarak bunu gostermiyorlar yani on planda tutmuyorlar mesala SAGO'nun Bağdat cok guzel SAGO rap'i anlamiyla yapanlardan biri su anki sistemin tam tersi olmasi lazimdi ulkemizde once sorunlari yansintilmali daha sonra aşkla ugrasilmali...bu benim gorusum..umarim TR'Rap ilerle ve bizde yabanci MC'leri dinlemekden kurtuluruz...ayrica boyle bi konu acdigin icin de tesekkurler ;)

karides

Üye
Öncelikle D3N1Z'e aynen katıldığımı ifade edeyim. Arkadaşlar dinleyin veya dinlemeyin RAP'in bir felsefesi vardır. Hem de çok önemli bir felsefe. D3N1Z'inde ifade ettiği gibi RAP bir isyan müziğidir. 90'ların sonlarına kadar da böyle kalmıştır ve ne olursa olsun bu misyonu devam ettiren rap müzisyenlerinin sayısı bugün bile diğerlerinden fazladır. RAP tüm dünyada bir başka değişle Türkiye'deki ÖZGÜN MÜZİĞİN yerini tutmuştur. Ancak bugün Türkiye'de özgün müzik halen "KALAN MÜZİK" veya "ADA MÜZİK" gibi ticari amaç gütmeyen şirketler tarafından misyonunu devam ettiriken; aşağıda yazdığım alıntıdan da anlaşılacağı üzere RAP (isyan) müziği, büyük kapitalist şirketlerin elinde global anlamda oyuncak olmuştur.

Türkiye'de zaten özgün müziğin isyankar tavrı Türk halkına fazlasıyla yetmiş ve kendi kültüründen gelen,buram buram Anadolu kokan bu tavrı, dışarıdan gelen ithaline (yani rap müziğine) değiştirmemiştir. Yani rap klasik misyonunu Türkiye'de sergileme olanağı bulamamıştır. BUNUN EN ÖNEMLİ SEBEBİ DE TÜRKÇE RAP'IN TÜRKİYE'DE DEĞİL, ALMANYA DA ORTAYA ÇIKMASIDIR. Zira, orada yaşayan Türk halkı ezilmişliğini milletiyle ilişkilendirmiş (ki bu son derece doğaldır) ve yapılan müzik Almanya için isyan manasına gelse de Türkiye için militarist ve fazla milliyetçi kalmıştır. Bu Türkçe rap yapanları başka yönlere sevk etmiş ve ortaya "West Coast Rap" yapan Türk rap müzisyenleri çıkmıştır.

Rap'in tarihi ile ilgili kısa bir alıntı:
"Rap'in Doğuşu ve Kısa Özeti: Rap müzik 1970'lerin başında New York'un siyah gettolarında doğdu. Harlem, Bronx gibi siyahların yoğun olduğu yerlerdeki ezilen ve siyahi müzisyenler rap'in temellerini attı. Jazz, R&B (Rhytme and Blues) ve Funk müziklerini karıştırıp bir beat (müzik altyapısı) yapıp üstüne de rhyming (uyak) yaparak Freestyle doğaçlama olarak yeni bir müzik akımını başlattılar, RAP. Rap İngilizce'de zaten vuruş demektir. Bunların yanında insanların adrenalin, reklam, illegalite ve en önemlisi sanat ihtiyaçlarını karşılayan GRAFFITI sanatı özellikle Paris, New York ve Berlin başta metropollerde ve gettolarda kendine yer buluyordu. BOL GİYİNMEK ise düzgün fiziği belli etmeyi ve dar giyimden oluşan rahatsızlığı protesto ve insanları özgür bırakarak rahatlığı ön plana çıkarıyordu. BREAKDANCE ise gerek figürleri gerek çeşidi ve gerekse fiziği kullanışıyla aşırı efor ve heyecan isteyen bir dans türüdür. Bugün rap müziğin kurucusu ise DJ Kool Herc olarak kabul edilmektedir. Rap müzik seksenlere kadar ciddi anlamda bir ilgi görmedi. Ama seksenlerde müzikle beraber teknolojinin de gelişmesi rap'te kullanılan sampleların (üst müzikler) rock, klasik müzik v.b. türlerin de çoğalmasıyla rap ciddi anlamda bir patlama yaşadı. Rapperlar çeşitli düetlerle adlarını duyurmaya başladı. Bu sayede rap başta Amerika ve Avrupa metropolleri olmak üzere tüm dünyaya yayılmaya başladı. Rap'teki bu zenginlikte rap'e oldskool, newskool, gangsta gibi kollar kazandırdı. Ama bunların en önemlisi East Coast, West Coast ayrımıdır. West Coast Rap daha çok seks, para, silah, hayatın güzelliklerini konu alırken, East Coast Rap daha politik, depresif, adaletsizlik, eşitsizlik gibi konuları ele alıyordu. Dediğimiz gibi Rap gelişmekteyken tabi bunu ilk fark edenlerden biri de.Uluslararası Kapitalist Müzik Şirketleri oldu. Rapper'larla büyük anlaşmalar yaparak, geniş reklamlarla rap üstünden milyarlarca dolarlar kazanmaya başladılar. Özellikle Rap'teki DISS olayı yani laf atma, inanılmaz reyting sağlıyordu ve satışları da artırıyordu. Doksanlarının sonuna doğru tüm dünya gençliği Hip-Hop Kültürü'ne (maalesef körü körüne moda olduğu için katılanlarda dahil) katılmaya başladı. - Rap Neden Poltiktir? Rap 1970'lerde metropolün fakir siyah gettolarında doğdu. Siyahlar dünyaya demokrasi getirme yarışındaki Amerika'da her zaman 2. sınıftırlar. Lenin'in en güzel tahlillerinden biriyle; Dünya ezenler ve ezilenler olarak ayrılmıştır. Bu yüzden rap ezilenlerin müziği olarak doğdu. Bugün Fransa'daki rapperların çoğu siyah yada Arap, Almanya'da da siyah yada Türk, İngiltere'de ise yine siyah yada Hintler bu işi yapıyorlar. Çünkü rap 2. sınıf olmak, bir yerlere ait olmamak (ulusal ve bireysel bazlarda), ezilmişlik, itilmişlik insanları agresifleştirir, suça teşvik eder. Bu yüzden rap'te bol küfür ve hakaret vardır. Rap'in ilk dönemlerinde Amerika'da beyaz adam'a karşı, siyahların ezilmişliği, Avrupada azınlık- yabancı olmanın burukluğu ve ana ulusa entegre olamama sorununu ele almıştır. Pop gibi düzenin müzikleri sadece aşk ve güzellikleri konu alırken, Rap altmışlardaki isyan bayrağını Rock'tan kapmış bulunuyordu ve protestliğin tahtına oturmuş durumdaydı. Rap, işbirlikçi- yalancı politikacılara küfretti, çalışanların sorunlarını anlattı, dünyanın içinde bulunduğu durumu izah etti, sistemdeki aksakları eleştirdi, her ne kadar Amerikan orijinli bir müzik olsa da (gerçi kökeni değil, düzene bakış açısı önemli) emperyalizme, kapitalizme, siyonizme, adaletsizliğe, eşitsizliğe, insanlık gibi temel değerleri anlattı. Örneğin sevilmeyen bir politikacıya sadece sandık başında ve toplumsal baskılarla cevap verilebilirken, müzik yapmak uğruna sanatı katleden bir müzisyene kasetini almayarak cevap verebilirken, rap'te bu kızıldığı her anda belli edilebilir. Rap'te FREESTYLE vardır yani doğaçlama, Anadolu'daki aşık atışması gibi. Örneğin o dönem sosyal uçurum artmışsa zenginlere, ülke bütünlüğü tehlikedeyse bölücülere, sevgiye karşılık alınamıyorsa aşka bile sözlü saldırıda bulunulabilir. İşte Rap bu yüzden pop gibi kişiyi aşkla kısıtlamaz. Rap aşka bile eleştirel bakar, seni seviyorum, sana ölüyorum tarzı tekdüze ifadelerle değil içten geldi gibi anlatır."

pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
şu sansar ve rahdan beraberler
şarkılarında sürekli cigara(ot)
uyuşturucu vs iyiymiş gibi kasıla kasıla çekiyolar kilpde bile var neden yasaklanmıyor
esrarsız rapci olmaz diyo :box

sublieutenant

sublieutenant

Üye
ben hiç beğenmiyorum tamamen saçmalık bence. bi kere rep türkçeye uygun bi tarz değil. bazen denk geliyo dinleyeyim diyorum hiç bişi anlamıyorum. ee anlamadıkdan sorada bi anlamı yok. zaten tiplerine baktığın zaanda türklükle hiç bi alakaları yok. türkçe rep die bişi yok bence bu sadece. bu tarz saçmalıkdan başka bişi değil
adam gibi dinlesen hayatı anlarsın hocam...:spr bi dene istersen....:lol

restmod

restmod

Üye

Kurtoğlu,kardeşim sevmemene saygım sonsuz fakat git biraz önce bilgilen bi kere "rep" değil "rap" diye yazılır.:ah Rap türkçeye uygun değilse o zaman rock,metal,pop kimin yada çok mu uygun diye sorarlar.Bide türklükle alakaları yok ne demek oluyor?:sinirBirilerinin nasıl bir kişiliğe sahip olduklarını,nasıl biri olduklarını görünüşe göre mi belirliyosun?

"Ne insanlar gördüm üstünde elbise yoktu,ne elbiseler gördüm içinde insan yoktu."

"Beni parama göre ölçeceksen cüceyim,
İnsanlık istersen deveyim."

Ben yaklaşık 6-7 yıldır rap dinliyorum ve artık kendi parçalarımıda yapıyorum kısacası yaşam tarzım.yani türklükle alakaları yok demen banada dokunuyor sadece bana değil 100 binlerce kişiye.Rapi anlamak içinde biras anlamak istemek lazım.Respect pls.

Gelelim türkçe rap hakkımdaki düşüncelerime;
öncelikle konuyu açan arkadaşa teşekkürler.Dediğim gibi yaşam tarzım birçok mc ve grub dinliyorum sagopa kajmer,ceza,mode xl,istanbul attack,emre,sahtiyan,kurşun,sansar,pit10,rapozof,2pac,eminem,lil jon vs. bir çok isim kısacası bu işi yapanları.:) Rap dahada iyi yerlere gelecek.Son olarak da rapde duymak istediklerinizi duyarsınız.

R.A.P.=respect and peace:spr

pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
sakin olalım arkadaşlar
arkadaş kendi düşüncesini söylemiş
saçma diyorsa ona saçma geliyodur bende rock sevmem giyimlerini tarzlarını taso dövme var özellikle yabancılar(marlison mu öyle birsey)
yani oda bana ters ama rapcilerdede bu tür giyinenler var

pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
karides abi beni yanlış anlamanı istemem
bende senin gibi düşünüyordum
10 kez dinledim ne diyor bunlar vs dedim
arka arkaya diledim ilk dinlediğim şarkı nefret istanbul-hani nerdeler
sitelerden birçok şarkı diss indirdim kliplerini izledim
rap dinleyicileri giderek çoğalıyor rapcilerde
birçoğu özentide olsa beyeniyorum

_Berker_

_Berker_

Üye
kimse kızmasn ama bn rapi müzik dalına koymuorm. çünkü kimse kendi muziini yapmıor. pc olmasa rapde olmz (bnce). bide rap muzikte melodi yoq. bu nası bi muziktr anlamadm BRİ BNA ANLATSN!!!!!

pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
şarkı linki vermek serbest olsaydı melodi görebilirdin

irun

irun

Üye
Objektif bir yorum isterseniz; Türkiye'de rap müziğin, rapcilerin istediği ölçüde bir akıma dönüşmemiş olmasının nedeni, bizim kültürümüzde taban bulamamasıdır. Bu herkesin görebileceği gayet basit bir gerçek, ama insan görmek isteyecek tabi önce..:ok2:
Rock ve pop için durum farklı; bu gün Türkiye'de Barış Mançoların, Cem Karacaların, Kurtalan Ekspreslerin yıllar öncesinde atttığı temeller üzerinde rock müzik kendine bir yol çizebiliyor.. pop müzik dersen o da öyle..
(yani rap müzikle, rock müziği - pop müziği kıyaslamaya kalkacak arkadaş, raple kaç yaşında tanıştığını, sonra -babasının- rockla, popla kaç yaşında tanıştığını hatırlayacak önce..):cool
Ama bu bişeye karşı olmayı gerektirmez tabi, içinde ne kadar çok farklı türü barındırırsa o kadar zenginleşir müziğimiz.. Rap müzikte ömrü yeterse, ilerleyen yıllarda bugün ki rapcilerin attığı temelller üzerinde yükselebilir..:spr
Ama bugün itibariyle burada rap müzik hakkında ne düşünüyosunuz demek, Amerikalılara, Türk arabesk müziği hakkında ne düşünüyosunuz demek gibi bişey malesef..:ıslık

karides

Üye
karides abi beni yanlış anlamanı istemem
bende senin gibi düşünüyordum
10 kez dinledim ne diyor bunlar vs dedim
arka arkaya diledim ilk dinlediğim şarkı nefret istanbul-hani nerdeler
sitelerden birçok şarkı diss indirdim kliplerini izledim
rap dinleyicileri giderek çoğalıyor rapcilerde
birçoğu özentide olsa beyeniyorum

Ben rap iyidir veya kötüdür tartışmasına girmedim psiko, ya da konuyu biraz daha aç, sanırım başkasına yazdın onları, bir karışıklık oldu galiba :)

Aslına bakarsan ben rap dinlemem, bana uygun bir tarz değil. Heavy veya özgün müzik dinlemeyi tercih ediyorum ama Türk halk müzğinin yeri ayrı. Benim anlatmak istediğim, rap müziğinin dünyadaki misyonu ile Türkiye'deki arasında ciddi bir fark var. Benim değindiğim nokta bu idi. Ama ne olursa olsun, bir müzik türünü, onu seven kitleyi görmezlikten gelip karalamak son derece yanlış. Hayatta her şeyde bir karşı duruş, bir protest yaklaşım beklemek de fazla hayalperestlik olur. Sonuçta herkes benim gibi düşünse idi, belki de bu dünya çok daha sıkıcı olacaktı :) SONUÇ OLARAK, ŞARKILARDA DERİN MANALAR ARAMAYANLAR DA KENDİ AÇILARINDAN HAKLIDIRLAR. (Bu söylediklerim tabi tüm Türkçe rap parçaları için geçerli değil. Ama büyük bölümü böyle)

<<MadMadness>>

<<MadMadness>>

Üye
arkadaşlar rap müzik seven birisi olarak bu konudaki göerüşlerinizi merak ettiğim ve daha çok şey öğrenmek için bu konuyu açtım.. sanırım da iyi oldu. ayrıca ben müziğin evrensel olduğuna inanıyorum ve de şunu belirtmek isterim ki rap müzikte önemli olan SÖZLERDİR. şunada kesinlikle katılıyorum dünyada ve ülkemizde insanlık sorunlarıyla boğuşurken şarkılara aşk vb. saçma konuları yansıtmak çok anlamsızca..

pskolojik maynağ

pskolojik maynağ

Üye
pardon karides :)
<<MadMadness>> rapde aşk şarkılarınıda güzel yapıyorlar bak mesela
canka beni öldürürmüsün
canka resimler
cevap ask yok
özgür seni özlemek
zahriyan betul sende sevsen
zahriyan elma sekerim
hakla dolsam